Alfalfa

Alfalfa is de Nederlandse benaming voor luzerne. De naam spreek je uit als AL-FAL-FA. Deze naam komt uit het Arabisch en betekent “beste voedsel”. Alfalfa zijn de kiemen van de zaadjes van de luzerne-klaver. Ze gelijken erg op taugé, maar dit zijn twee verschillende soorten: taugé is afkomstig van mungoboontjes.

Alfalfa is een zeer gezonde kiemsoort. Omdat dit grassoort lange wortels heeft is het in staat alle belangrijke voedingsstoffen diep uit de grond te halen. Het is hierom erg rijk aan eiwitten, zelfs een betere bron dan biefstuk! Waar biefstuk slechts 16,5% eiwitten geeft, geeft alfalfa maar liefst 20%. Je kunt van alfalfa ook gerust spreken van een superfood. Het bevat 20 essentiële aminozuren .Verder is het rijk aan Vitamine A ,vitamine B, vitamine C, vitamine D, en vitaminen E en K. Tel daarbij een grote hoeveelheid mineralen op en een groot aantal aan spijsverteringsenzymen. Bekend is dat alfalfa uitzonderlijk gezond te noemen is voor diabeten, het is een natuurlijk middel om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Dit dankt de kiemen aan de aanwezigheid van saponinen. Deze zijn in staat de lichaamseigen productie van de schadelijke LDL cholesterol af te remmen en bestaand vaataanslag te verwijderen. Alfalfa is ook uitzonderlijk goed voor mensen met spijsverteringsproblematiek. Het geeft een reinigende werking op de darmen. Maar waar alfalfa vooral extreem rijk aan is, is calcium.

Het is dus gerust nogal verbazingwekkend te noemen dat alfalfa nog betrekkelijk onbekend is. Zoals je hebt kunnen lezen is het werkelijk een superfood die ook nog eens redelijk geprijsd is! Tel de enorme veelzijdigheid van deze kiem daarbij op en het zou je niet meer moeten tegenhouden om ook meteen een bosje aan te schaffen. Je kunt alfalfa werkelijk overal in verwerken: in salades, op brood, bij de warme maaltijd, in een smoothie, bedenk het zo gek niet of de zeer uitgesproken smaak van alfalfa past er wel bij. Let bij het kopen erop dat de alfalfa knapperig en fris oogt. Als er condens zit aan de binnenkant van het bakje, en zijn de stengels verkleurd en niet wit van kleur, dan is de alfalfa niet vers. Bewaar de alfalfa in folie ongeveer 3 dagen in de groentelade van de koelkast. Koop alfalfa liefst in de biowinkel.

5 Reacties op “Alfalfa

  1. Goedemiddag,
    Mijn man moet i.v.m. zijn INR waarde heel erg oppassen wat vitamine K betreft. Graag zou ik daarom willen weten, hoeveel vitamine K er exact in 100 gram Alfalfa zit. Wij kunnen dit hier (Spanje) volop kopen maar ik durf het hem niet te geven.
    Overal lees ik dat deze groente rijk is aan vitamine K maar tot nu toe kan ik nergens vinden hoeveel exact.
    Ik heb van kennissen begrepen dat de volgende site: http://www.voedingscentrum.nl/nl.aspx de officiële NL site is. Maar hier wordt helemaal niet over vitamine K gesproken. Althans, ik zie het niet.
    Mer vriendelijke groet

  2. Wij eten elke week alfalfa gekiemd. Heel lekker en makkelijk om aan gerechten toe te voegen 🙂 Raw food! Maar onlangs las ik ergens dat veel alfalfa eten niet zo’n goed idee is, doordat er ‘canavanine’ in zit? Ik vond het wat verwarrend, want dacht dat alfalfa eten heel goed was. Weet iemand daar meer over?

    • Ik las: “Alfalfa is rijk aan canavanine, een aminozuur dat bekend staat om zijn antikankerwerking bij leukemie, alvleesklierkanker, darmkanker en fibrocystische borsttumoren.”

  3. Hoi Monique, je schrijft in het begin: “het in staat alle belangrijke voedingsstoffen diep uit de grond te halen. Het is hierom erg rijk aan eiwitten”. Betekent dit dat alfalfa gekweekt in een kweekschaaltje (dus met alleen water) veel minder eiwitten (en misschien ook minder mineralen en vitaminen) bevatten? Ik hoor het graag! Groetjes 🙂

  4. Als je een auto immuunziekte hebt, beter niet te gebruiken. Te sterk activerend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *