Alles over COOL BEAR

CB_JEANS-LOGO240px

Zoals velen weten, ben ik al vanaf de kinderschoenen van COOL BEAR limonadesiroop actief om deze echt gezonde limonadesiroop op de markt te zetten. Bijna vijf jaar geleden maakte ik kennis met de oprichtster, Ana Santiago. Dat de tijd vliegt bewijst het huidige assortiment van CB en ook de vele verbeteringen en ups and downs over de afgelopen jaren. Inmiddels staat CB goed op de markt, en is het inmiddels verkrijgbaar in diverse grote supermarkten. 

Wat is er allemaal veranderd? 

HOE HET BEGON:

Ik maakte kennis met CB toen ik bezig was met mijn allereerste basiskookboek. Ik was druk op zoek naar een geschikte suikervervanger en zocht naar een zuivere stevia. Tijdens het googlen belandde ik toen op de flessen CB. Ik was blij verrast, want deze limonadesiropen bleken meukvrij te zijn en gezoet met zuivere stevia. Ik zocht direct contact met Ana en we hebben tijdens dat eerste telefoongesprek een klik voor het leven gemaakt. Vanaf dat moment is CB als een rode draad door mijn loopbaan gaan lopen. De allereerste flessen zagen er zo uit:

cool-bear-limonade

Mijn directe grote favoriet was de vanillesmaak. Deze is helaas verdwenen uit het assortiment maar ik blijf “ zeuren” bij Ana om deze smaak weer nieuw leven in te blazen. Ana is erg druk geweest in die eerste periode om haar weg te vinden naar de klanten, en samen hebben we deze weg inmiddels gevonden. Met de introductie van de flessen ben ik destijds ook druk bezig geweest. Ik zette mij er net zo sterk voor in als ik nu doe. Met de introductie kwamen er uiteraard ook vragen. Want in de allereerste flessen van CB zaten nog een twee/drietal E nummers. Daar was ik ook nooit zo blij mee. Ik ben daarom in gesprek gegaan met Ana, om deze E nummers ( conserveermiddelen) te verwijderen en met een 100% E nummer( meuk) vrije siroop te komen. Daar heeft Ana gehoor op gegeven en de oude flessen verdwenen voor een geheel nieuwe look:

imgres

Deze limonadesiroop werd pas goed opgepikt. Ook waren de vele pogingen van mij en Ana om CB in supermarkten te krijgen langzaam maar zeker ook zijn vruchten aan het afwerpen. Ik herinner mij nog dat Ana mij belde, met de mededeling dat Jumbo haar had uitgenodigd voor een gesprek. We gilden samen de hele buurt wakker 😉 Ondertussen hadden mijn fans en volgers CB ook omarmd. Het welbekende balletje begon eindelijk te rollen. In 2015 kwamen de huidige nieuwe flessen op de markt:

Cool-Bear-Totaal

Een mooie slanke fles, met een schenkdop. Dit was ook weer zo’n wens van de consument, waar Ana meteen werk van maakte. De voorgaande flessen hadden een grote schroefdop, wat het doseren vrij moeilijk maakte. Dit werd direct aangepast. 

Inmiddels staat CB in erg veel filialen van grootgrutters als AH, Jumbo, Coop, en Plus. Ana is nog iedere dag erg druk met nieuwe ontwikkelingen, verbeteringen en staat nog altijd ieder weekend met haar tentje ergens in een supermarkt om CB te laten proeven. Want op haar lauweren rusten, dat is niets voor haar. 

Inmiddels zijn er vijf smaken* limonadesiropen, pakjes kant en klaar limonadesiroop, drops en staan er nog veel meer leuke verrassingen op stapel om te worden gelanceerd…

cb-skate-575x346

WAT ZIT ER IN DE LIMONADESIROPEN?

Hamvraag voor iedereen is natuurlijk wat er in CB zit. Een uitgebreid verslag:

Cool bear is een limonade/drank wat is gemaakt uit 100% zuivere en biologische ingrediënten. Het is gezoet met zuivere steviolglycosiden. Er zijn geen verdere toevoegingen toegevoegd, en het bevat geen E-nummers. Dit was bij de eerste CB-variant nog wel het geval, daarin zaten nog twee E-nummers, die overigens ook afkomstig waren uit pure en natuurlijke grondstoffen. Omdat er destijds toch, ondanks de natuurlijke afkomst, veel weerstand was tegen die twee E-nummers, heb ik een paar gesprekken gehad met Ana en haar uiteindelijk zover gekregen dat zij opnieuw een grote investering wilde doen om CB te verbeteren en geheel E-nummer vrij te maken. Inmiddels zijn er vijf fantastische smaken* verkrijgbaar. Wat zijn de ingrediënten?

 • Water: Water is, net als bij vrijwel alle andere dranken, het hoofdbestanddeel.
 • Aardbei of sinaasappelsap uit vruchtenconcentraat (9%): Over (vruchten) concentraten kun je alles lezen in dit artikel.  Het grootste verschil zit hem vooral in afkomst. Dit kan van niet-biologische vruchten afkomstig zijn en van biologische. Meest natuurlijkste zijn de biologische concentraten. Cool Bear gebruikt enkel biologische concentraten. Ook is het minimaal gebruikt, waardoor de suikergehaltes zeer laag blijft in de drank zelf.
 • Voedingszuur (citroenzuur): Citroenzuur is een zuur wat erg vaak wordt toegepast aan voedingsmiddelen. Het wordt vooral gebruikt in dranken om gisting tegen te gaan. Het citroenzuur wat in CB is gebruikt is van biologische afkomst.
 • Stevioglycosiden uit stevia: Cool bear is gezoet met zuivere steviolglycosiden. Deze is 97% zuiver. Bovendien is de stevia 100% biologisch geteeld en natuurlijk vervaardigd.
 • Zout: Het zout in CB is eigenlijk verwaarloosbaar te noemen. Het is toegevoegd om de samenstelling in zijn geheel te stabiliseren. Het betreft meer een spoor. Het zout proefje dan ook niet in de drank zelf. Het zout is ook natuurlijk gewonnen.

schermafbeelding-2016-09-08-om-02-52-50

Bevat het koolhydraten en suikers?

Omdat er in CB ook vruchtensappen voorkomen, geeft het wel wat koolhydraten/suikers uit de koolhydraten. Echter zijn deze niet vreselijk hoog: per 100 ml on-aangelengde siroop ligt dit (afhankelijk van de smaak) rond de 0,12 gram, waarvan suikers 0,02 gram. Dit zijn uiteraard de natuurlijke vruchtensuikers. Zeker t.o.v andere limonadesiropen is dit vrijwel nihil. 

Andere kleur, andere smaak

Cool bear is zoals je kunt lezen 100% zuiver en natuurlijk. Dit heeft uiteraard ook invloed op kleur, geur en smaak, Zo zijn de CB siropen veel lichter van kleur dan andere siropen. Dit komt vooral door de afwezigheid van meuk. De smaak is ook anders dan je waarschijnlijk gewend bent: het is immers gezoet met steviolglycosiden. Voordeel met CB is ook dat je er niet veel van nodig hebt. Dit maakt het zeer zuinig in gebruik. Een zeer klein beetje door wat water volstaat en geeft water meteen een heerlijke smaak. Ideaal voor kinderen die ook wel eens wat anders willen dan water en thee.

1711-Cool-Bear

WAAROM STAAT ER NIET OP HET ETIKET DAT HET BIOLOGISCH IS?

Alhoewel alle ingrediënten in CB 100% biologisch zijn, mag het wettelijk gezien niet op de fles staan. Dit komt, omdat een nogal kromme wetregelgeving heeft bepaald dat stevia valt onder “ novelfood”. Het mag daarom bijvoorbeeld enkel worden verkocht als plant/keukenkruid, en niet als biologisch worden bestempeld. Alhoewel CB 100% biologisch is, mag het daarom niet op het etiket worden vermeld. 

cb-held-200x200

ANDERE PRODUCTEN

CB is afgelopen niet stil blijven staan. Naast de siropen zijn er andere producten op de markt gezet. Enkele zijn alweer uit het assortiment gehaald. Zo heeft Ana erg veel geld geïnvesteerd in kant en klaar flesjes. Deze werden op een vrij dure manier gebotteld, zodat deze goed en lang houdbaar waren zonder enige bijkomstigheid van E nummers en andere toevoegingen. Helaas hebben deze flesjes het niet gered en verdwenen deze uit het assortiment. 

*Naast de vier smaken aardbei, framboos, limoen/citroen en appel/cassis, verscheen er begin 2015 ook een ice tea variant. Deze zal binnenkort uit het assortiment verdwijnen om weer plaats te maken voor nieuwe verrassende smaken! 

cb_fruitdrops_line-up

DROPS

In de zomer van 2016 werden ook de drops gelanceerd. Ana zat daarmee in een dilemma. Aan deze drops moest een antioxidant worden toegevoegd. Dit werd ascorbinezuur. Ascorbinezuur is beter bekend als vitamine C, Het is in de EU geregistreerd onder E nummer E300. Ascorbinezuur wordt gemaakt van citrusvruchten en ( groeiende uiteinden) knoppen en scheuten van verschillende planten. Alhoewel het dus wel een bewerking heeft ondergaan, zijn de basisbeginselen 100% natuurlijk. Het gaat om een natuurlijk zuur. Industrieel wordt het gemaakt via bacteriële fermentaties. Dit wordt gevolgd door een chemische oxidatie-stap.  Ana vond het een lastige keuze maar heeft ingestemd, omdat er anders nog veel meer meuk aan moest worden toegevoegd.  Ze heeft dus voor het minste gekozen. En het betreft dan ook maar één additief. De rest van de samenstelling is geheel volgens het “ cool bear-principe” en is 100% biologisch. Als je deze drops vergelijkt met drops van andere merken, zie je een wezenlijk groot verschil. De ingrediëntenlijst is niet alleen vele malen korter gehouden, ook zijn de verdere ingrediënten biologisch en natuurlijk. 

schermafbeelding-2016-09-08-om-02-52-22

De suikers zijn net zo laag gebleven per 200 ml aangelengd als de CB limonadesiropen. Op dit moment wordt er nog bekeken of het product op de markt blijft. Dit is afhankelijk van de verkoopcijfers. 

SAM_7557

PAKJES LIMONADESIROOP

In de zomer van 2016 kwamen ook de pakjes op de markt. Dit was een ” lang gekoesterde wens” van Ana. Zij wilde vooral iets op de markt zetten voor schoolkids. Zodat zij een echt gezond drankje mee kunnen nemen in hun schooltas. Ze heeft dit eerder geprobeerd met kant-en-klaar flesjes, maar deze zijn helaas niet opgepikt. Gelukkig lijkt het tot dusver erg goed te gaan met de pakjes! 😉 Lees alles over deze pakjes in mijn review: klik hier om naar het review te gaan.

DE TOEKOMST

Ana is altijd wel bezig met nieuwe ideetjes. Ze is o.a druk bezig om wat verrassende nieuwe smaken ( siroop) te lanceren en ze werkt aan een kinderboek, waar ik al wat van heb mogen zien. Ontzettend leuk en ik kijk er al naar uit! Hou de website van cool bear in de gaten voor de laatste nieuwtjes! www.coolbearbuddy.nl

 Hou ook mijn facebookgroep in de gaten voor leuke winacties!

Nog even dit:

Ik krijg nogal vaak het verwijt naar mijn voeten geslingerd, dat ik zou worden betaald door Ana. Dit is onzin. Alles wat ik voor CB en ook voor al het andere waar ik mezelf 100% voor inzet, doe is geheel spontaan en vrijblijvend. Ik krijg in ruil oudere/niet verkoopbare flessen CB. Er is dus geen eurocent mee gemoeid en alles wat ik onderneem is puur uit eigen initiatief. Ana en ik zijn inmiddels goede vrienden geworden en we hebben het hartstikke fijn samen op deze manier.Commerciële doeleinden zijn er dus niet van mijn kant, enkel spontane inzet. Waarom ik dit doe? Zeer eenvoudig: ik zet mij al jaren in om ECHT gezonde meukvrije producten in winkels verkrijgbaar te maken. Dit geldt niet alleen voor CB, maar voor alle andere producten waar ik mij sterk voor inzet.

5 Reacties op “Alles over COOL BEAR

 1. In de drops zit ook kaliumsorbaat, oftewel e202. Kan dat niet vervangen worden door meer vitamine c?

  • Dat ka helaas niet ne, Ana heeft alle wegen bewandeld vooraf, om zo zuiver mogelijk te blijven. In dit product was dit niet mogelijk.

  • Je kunt ook overdrijven. In pure vanille zit lang niet zoveel als andere producten ( gluten bijvoorbeeld bevat het drie dubbele aan deeltjes) Mits er niet wordt overdreven met inname valt het reuze mee. Je kunt ook te obsessief bezig zijn en dat zou je moeten voorkomen. Warme groet

 2. Wat spijtig te lezen dat CB black ice tea uit het assortiment gaat!! Vandaar dat ze nu voor maar 1,50 per fles te koop zijn bij de Xenos.. Ik vind deze smaak namelijk heerlijk, helemaal met een beetje vers uitgeknepen citroensap! Voorlopig ga ik alle flessen die ik maar krijgen kan ”inslaan” en genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *