Aloe Vera

Aloë vera kennen de meeste vooral als bestanddeel in tal van huidverzorgings-producten en cosmetica. En wordt ook vaak gezien/gebruikt als het wondermiddel tegen zonnebrand. Aloë vera staat inderdaad nogal bekend om zijn zeer verzachtende en heilzame werking op onze huid. Maar wist je dat aloê vera ook heilzaam is in ons lichaam? Wat is aloë vera? 

Aloë vera is een vetplant ( succulent, planten die een deel van het water opslaat in zijn lichaam)  die verwant is aan de affodilfamilie. Oorspronkelijk komt aloë vera waarschijnlijk uit het Arabisch schiereiland. De plant heeft een korte, houtachtige stam die ongeveer 50 cm hoog kan worden. Aan de basis van de stam zijn er vertakkingen. De bladeren staan vaak opeen gedrongen. Ze zijn groen/ blauwachtig van kleur en nemen zeer veel water op. ( sap) Aan de basis zijn de bladeren ongeveer acht centimeter breed en ongeveer 50 centimeter lang. Ze versmallen zicht tot een punt. Aan de onderkant zijn de bladeren afgerond en bevatten ze aan de randen uit elkaar staande, bleekgroene driehoekige hoornachtige tanden. Die vrij scherp kunnen zijn overigens.

Aloë vera wordt veelal als kamerplant gehouden, met name in het Westen. Maar ook in Nederland vinden we in veel huiskamers een mooie aloë vera plant. Er wordt gedacht dat de naam ( aloë vera) waarschijnlijk ook afstamt van het Arabische woord ” alloeh” wat ” schitterende bittere substantie” betekent. Vera betekent ” waar” wat mogelijk aan kan duiden dat het om een écht zuiver iets ging/gaat. Er zijn verschillende soorten aloë vera planten. In Mediterrane  landen groeit de plant gewoon op zandgronden. Verder wordt de plant veel geteeld op Aruba. Van oorsprong is het een woestijnplant.

SAM_1700

Gezondheid van binnen en buiten

Aloê vera kennen we zoals eerder gezegd vooral als huidverzorger. Het heeft bewezen medicinale werkingen op de huid. Het wordt erg veel ingezet om huidziekten en zonnebrand te verzachten en zelfs te helen. Aloë vera wordt ook wel ” EHBO voor de huid” genoemd, en velen hebben dan ook altijd wel een tube aloê vera zalf in hun EHBO kit. Het werkt hydraterend, verzachtend, ontstekingsremmend, wondherstel-bevorderend, pijnstillend, infectiewerend, doorbloedingstimulerend, en breekt ook dode huidcellen en afgestorven weefsel af. Ons lichaam is voortdurend in opbouw, nieuwe cellen verschijnen en oude cellen sterven af. De gezonde en medicinale uitwendige werking van aloê vera op een rij:

  1. Het werkt verzachtend en helend bij eerste en tweedegraads brandwonden en zonnebrand
  2. Het is enorm effectief tegen een schrale, jeukende en droge, schilferige huid
  3. Het werkt effectief tegen zweertjes, insectenbeten, schaaf en snijwonden, scheerwonden en wond infecties, vrieswonden, acné, luiereczeem/uitslag, koortsblaasjes, en gordelroos
  4. Zeer effectief tegen eczeem, psoriasis, dauwworm en netelroos
  5. Ideaal tegen een droge hoofdhuid, en een slechte haar conditie
  6. Weldadig voor rectale jeuk en aambeien
  7. Het is verzorgend bij littekens en huidstriemen, het kan vroegtijdige huidveroudering tegengaan, en het werkt tegen ouderdomsvlekken, levervlekken en pigment vlekken
  8. Aloë vera koelt ook: bijvoorbeeld overhitte voetzolen en andere huidzones
  9. Het werkt verzachtend bij verstruikingen, peesontstekingen en verrekkingen
  10. Mogelijk heilzaam tegen reumatische klachten

Deze en alle andere medicinale werkingen in dit artikel vermeld, zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en komen uit het boek ” Groot handboek geneeskrachtige planten” van Geert Verhelst. Dit boek wordt veel gebruikt in de fytotherapie.

Naast uitwendig geeft aloê vera ook inwendig de nodige voordelen. Het is ontzettend gezond. Het is extreem rijk aan vele fytonutriënten. Er komen ook aardig wat vitaminen voor in de plant: Vele B vitaminen ( B1,B2,B3,B6,B11 en zelfs wat vitamine B12) vitamine C en vitamine E. Ook zijn er twintig verschillende belangrijke aminozuren voor de mens aanwezig. Aloë vera is ook extreem rijk aan mineralen als koper, seleen, calcium, ijzer en zink. Aloë vera werkt ook erg laxerend. Het wordt dan ook veel ingezet bij mensen met een moeizame stoelgang. Tevens wekt aloë vera de eetlust op. De gezonde en medicinale werkingen van aloë vera inwendig op een rij:

  1. De bitterstoffen zorgen voor een galdrijvende werking, het ondersteunt de lever. Het kan goed worden ingezet tegen zwakke galafscheiding en hepatitis.
  2. Het werkt zeer heilzaam voor maag en darmen. Het werkt verzachtend voor het maagslijmvlies en wordt soms als medicatie gebruikt tegen gastritis, duodenumzweren, maagzweren en darmzweren. Ook zeer verzachtend bij PDS. Ook wordt aloë vera veel gebruikt bij de behandeling van de ziekte van Crohn.
  3. Door de reinigende werkingen in het lichaam wordt aloë vera veel gebruikt bij detox-kuren en ontgifting. Het is zeer effectief tegen spijsverteringsklachten.
  4. Medicinaal werkend bij een zeer lage/slechte weerstand en mensen met een verstoorde darmflora
  5. Aloë vera werkt bloedsuiker-verlagend en wordt veel ingezet bij bijvoorbeeld ouderdoms diabetes

Ook nadelen

Onthou ook bij aloë vera, dat niets een wondermiddel is. En gebruik aloë vera niet op eigen houtje, want het kan mogelijk voor erg veel klachten zorgen in plaats van verhelpen. Gebruik je bijvoorbeeld medicijnen, overleg altijd met je behandelend arts of het veilig is om aloë vera te gebruiken. Ook werkt aloë vera laxerend en kan dit bij een teveel ook voor nare klachten zorgen. Aloë vera wordt ook afgeraden tijdens de zwangerschap. Aloë vera bevat stoffen die mogelijk schade toe kunnen brengen aan de ongeboren vrucht. Overigens kun je de gel uit de bladeren uitwendig wel over het algemeen veilig gebruiken, maar heb je last van allergieën en/of overgevoeligheid, pas daar dan ook een beetje mee op.

Aloë vera kunnen we in vele soorten en varianten kopenMeest bekend is de sap, de supplementen en de poedervorm. Supplementen worden veel bij geslikt ter ondersteuning/ hertel na ziekte. De poeders worden veel verwerkt als ” gezonde shot” in smoothies en andere drankjes. De sap wordt meest gebruikt, en ook ingezet bij detox en sapkuren. Je kunt ook zelf de gel uit de bladeren halen van een aloë vera plant. Dit is niet moeilijk. Je hebt dan meteen het meest zuivere te pakken. Hieronder laat ik je zien in een paar stappen hoe je de plant bewerkt om de gel te verwijderen:

SAM_1699

Je kunt de bladeren los kopen in veel biowinkels, maar ook zijn ze gespot bij diverse AH filialen. Let wel op: deze zullen waarschijnlijk niet biologisch zijn. Uit de biowinkel afkomstig zijn ze altijd biologisch/dynamisch ( Demeter) Ze kunnen enorm verschillen in grootte. Ze kosten tussen de 2/5 euro, afhankelijk van de grootte.

SAM_1715

Snij met een scherp mesje ( het ” good old” aardappelschil-mesje werkt perfect) de hoorntjes ( buitenkant) van het blad. Er verschijnt meteen een doorsnede waarin je de gel goed kunt zien zitten. Pas goed op je vingers, de stekels zijn behoorlijk scherp.

SAM_1716

Snij vervolgens het blad open, zoals je een appel zou schillen. Haal een dun strookje weg. Je vindt meteen het gel en hou het blad onder een kommetje, want het sap zal er ook meteen uit druppelen. Schraap met het mesje voorzichtig alle gel uit het blad. De lege bladeren kun je nog gebruiken als heerlijk verkoelend gezichtsmaskertje! Het is een ” glibberig” werkje! 😉

SAM_1718

Wat overblijft is de gel. Deze gel is vrij bitter en om zo puur te drinken eigenlijk helemaal niet zo lekker. Je kunt het dan ook het beste verwerken in bijvoorbeeld smoothies of over een salade. Je kunt er ook, net als ik, een waanzinnig lekkere huidolie/gezichtsolie van maken: Voeg aan de gel wat zuivere pure amandelolie en pure arganolie toe en schud goed. De olie werkt weldadig bij een geïrriteerde en rode huid. De gel kun je niet ongelimiteerd drinken/ gebruiken, omdat het dus zoals je eerder hebt kunnen lezen, laxerend werkt. Gebruik ongeveer 40 ml per dag. Gebruik je producten, hou dan de gebruiksaanwijzingen aan op de verpakkingen. Je kunt verse gel niet zo lang bewaren in de koelkast. Een slim trucje is daarom om het in te vriezen. Gebruik daarvoor liefst een ijsblokjes malletje. Dit vul je met de gel en vries je in. Steeds als je wat nodig hebt kun je een blokje gebruiken.

Wil je een créme maken met aloë vera? Maal de gel dan eerst in de blender goed door. Het zal erg gaan schuimen, maar dat hoort. Laat de gel kort staan zodat het schuim weer verdwijnt.

 

SAMSUNG CSC

Aloe vera sappen

We kunnen ontzettend veel aloë Vera sappen kopen in winkels. Zelfs discounters als Action verkoopt sappen. Toch valt er veel kaf van het koren te scheiden. Veel van deze sappen zijn gemaakt uit concentraten, en kunnen toevoegingen hebben zoals suiker. Wil je echt profiteren van de gezonde voordelen van aloë Vera dan zijn echte pure sappen geschikt. Denk ook niet dat biologische sappen beter zijn, want ook deze sappen kunnen bestaan uit concentraat. ECHT puur aloë Vera sap vind je zelden in de winkel. En als ze verkrijgbaar zijn, dan zijn ze alleen in biowinkels vindbaar.

SAMSUNG CSC

Echt puur sap herken je aan de procenten. Meestal gaat het om 99,8 % sap en 0,2 % citroenzuur voor de houdbaarheid. Soms bestaat een fles uit 100% sap,. Puur sap heeft een transparante kleur ( vergelijkbaar met water) en heeft een zeer lichte geur. Concentraten kunnen behoorlijk ” chemisch” ruiken.

SAMSUNG CSC

Een erg fijne sap is de Aloë Vera sap van het merkloze sap op deze foto’s. Deze zijn niet in winkels verkrijgbaar omdat ze rechtstreeks van een farm in Mallorca.  De zon schijnt daar ongeveer 2000 uur per jaar en de bodem waar de Aloe groeit is zeer voedzaam.  Extra bijzonder is dat de bladeren met de hand verwerkt worden. Waar het gemiddelde gehalte Aloverose in Aloë Vera sap 400 mg/liter is, bevat deze Aloë Vera sap maar liefst 1500 mg/liter sap. Hoe hoger het gehalte Aloverose, hoe hoger de voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en aminozuren.

24 Reacties op “Aloe Vera

  1. Mooi, interessant en verhelderend artikel.
    Dacht eerlijk gezegd alleen aan de voordelen van aloë.
    Maar natuurlijk ‘hep ieder voordeel z’ n nadeel’… Thanx Monique

  2. Aloe is voor mij een dagelijks product. Als huidverzorgingsproduct heb ik een gel die ik overal op smeer. Na de keizersnede kwam ik terug voor controle en ik moest bij de wondcontrole aangeven dat ik echt een tweede keizersnede had gekregen, zo mooi was het genezen… ook mijn eczeem behandel ik ermee, als ik een keer een uitbarsting heb. Elke dag voor t slapen gaan smeren mijn kindjes en ik ons lekker in voor een zijdezacht huidje met een herstellend vermogen na de schadelijke straling etc van buiten. Meestal drink ik een scheutje door m’n water ’s morgens, maar soms ook de hele dag door. Bij voorkeur met mangosmaak. Maar ik heb ook een 97% versie en deze neem ik als de stoelgang wat minder goed is, bij spijsverteringsklachten, aften of als die klachten uitblijven, gewoon 1x per week. (hoewel deze ook gewoon dagelijks gebruikt mag worden) Ben heel blij met Aloe!

  3. Klinkt er goed Sandra! Hoe heet jouw gel cq crème? Van welk merk is het? Of maak je het zelf? Ik vermoed dat in de meeste crèmes conserveringsmiddelen zitten.

  4. Hallo
    Mijn man heeft psoriasis, maar hoe vaak moet hij smeren. 1 x per dag of iedere dag? Iemand een idee.

    • Beste Helma,

      In het geval van psoriasis zou ik niet alleen aloë vera gel smeren, maar ook propolis crème. Meerdere keren per dag. Deze combinatie werkt het beste. Propolis is een natuurlijk antibioticum, gemaakt door de bijen. Daarnaast is het verstandig om ook je huid van binnenuit te voeden door de aloë vera gel dagelijks te drinken. Door aloë vera te drinken, verhoog je je immuunsysteem. Ga hierbij wel voor kwaliteit, omdat je anders ook de giftige stof aloïne binnen krijgt en evt veel water en suikers en wie weet wat nog meer ;-). Het is de aloïne die zorgt voor de sterk laxerende werking van aloë vera, niet de glibberige gel uit de plant zelf.

      Zelf drink ik en smeer ik, vind ik, de beste aloë vera gel en propolis voor meerdere dingen. Ideaal! Als je meer wilt weten, dan hoor ik het graag!

      Succes!

  5. Goedenavond,

    Dank je wel voor het interessante artikel. Ik heb inmiddels wat rondgekeken maar kan geen biologische winkel vinden die deze bladeren verkoopt. Het mag in de omgeving Noord-Holland zijn maar verder is ook goed, is er misschien informatie in welke richting ik zou kunnen zoeken?

    Alvast heel hartelijk bedankt.

    • Hai, ik denk dat je het beste internet kan raadplegen voor verkoopadressen bij jou in de buurt. Bij mij in Rotterdam worden de bladeren verkocht bij GIMSEL op de Mariniersweg. Succes!

      • Hoi monique,
        mag je de aloë vera ook combineren met kokosolie.

        Met vriendelijke groet,
        Dinand

  6. Koop gewoon zo’n plant bij het tuincentrum. Regelmatig water geven, veel licht en groeit als een speer.
    Ga bij eczeem en andere langdurige huid klachten ook eens naar een homeopaat. Doe eens een vega-test. En verbaas je over waar jij niet tegen kunt qua voedingsstoffen zoals bv melk of noten ed. Immers, het probleem komt van binnenuit…het verzachten of wegsmeren is een tijdelijke ‘oplossing’. (Weet ik uit ervaring..pinda’s waren de boosdoener bij mijn kind). Helaas is hier veel te weinig over bekent.

    • opgelet met planten uit een tuincenter, deze zijn vaak behandeld tegen schimmel, is dus niet gezond

  7. Tuincentrum heeft wel plantjes. Aloe vera barbadensis. Ik heb er altijd in de badkamer. Heerlijk na douchen argan olie en daarna sloop ik een blad om het vocht op te brengen als een maskertje. Mooi plantje, stekt veel dus altijd voldoende! Aanrader!

  8. Hallo,
    Ik lees veel over gebruik aloe vera drank 97%. Ik gebruik dit nu al een paar weken dagelijks 1 dopje op een flesje water. Sinds drie dagen heb ik vreselijke jeuk over mijn hele lijf. Niets helpt hiertegen geen allergie tabletten bedoel ik. Heeft hier iemand een verklaring voor??
    De werking voor je stoelgang is echt goed. Of ben ik zo aan het detoxen dat de jeuk daardoor komt???
    Wie helpt mij

    • İk zou toch stoppen met het gebruik. Je lever reageert waarschijnlijk door verminderde uitscheiding of door meer gal aanmaak.

  9. Hallo Monique, dank voor de fijne informatie. Ik wilde een aloë vera blad snijden voor het goeie vocht, maar er kwam ook geel vocht uit. Wat kan ik daarmee?
    Alvast bedankt!
    Gonnie

  10. Fijn om weer wat gebruikstips te lezen over deze toffe plant.
    Ik woon in een land waar de aloë vera welig tiert. Heb ‘van horen zeggen’ dat je bij gebruik van de verse bladeren ze eerst moet laten ‘uitbloeden’ voordat je de rest van de gel gebruikt, in- of uitwendig. Kan iemand daar iets zinnigs over zeggen?

  11. Hallo Monique, wat is de verhouding van aloe vera als je een creme maakt (potje 100ml)?
    Groetjes Kris

  12. Ik heb een vraag over het gebruik van aloe vera planten die je in de plantenwinkel koopt, kun je die gebruiken als consumptie of als masker voor je haar of je huid?
    Is de aloe vera plant niet bespoten? Ik trof verder een kaartje aan waarop stond dat de plant afkomstig is van Floramedia.

    Graag ontvang ik hierop reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *