Al”pro”? Al-meuk!

” Monique,die melk van Alpro is toch wel in orde?” Deze vraag krijg ik nog altijd dagelijks gesteld. Niet zo vreemd, gezien dit merk een erg groot aandeel heeft in de markt. We kunnen in iedere supermarkt inmiddels wel iets van dit merk terugvinden . Waar we het tot voor kort enkel in de schappen van de langer houdbare producten konden vinden, vinden we het nu ook in het koelschap en  bij de ” gezonde en verantwoorde”  producten. 

Alpro doet zijn best en het werpt zijn vruchten af. De melkvervangende producten in het bijzonder genomen, vinden gretig aftrek. Dit omdat het beter verkrijgbaar is geworden en wij niet speciaal meer naar een biowinkel moeten wandelen.  Daarnaast is het aantrekkelijker geprijsd dan de prijzen in de biowinkel voor melkvervangers, al scheelt dit niet aanzienlijk veel.  Sinds we koemelk zijn gaan mijden, zijn de melkvervangers niet aan te slepen. Daar plukt Alpro  vooral veel vruchten van. De producten van Alpro zijn al jaren verkrijgbaar in de supermarkt. Eind jaren tachtig werden de eerste producten druppelsgewijs geïntroduceerd in supermarkten. Het was veelal vindbaar in de stoffige hoekjes van supermarkten. Dankzij trends en hypes in de wereld van voeding zijn melkvervangers in korte tijd erg populair geworden. Alpro heeft in korte periode zijn assortiment flink uitgebreid, en de verpakkingen veranderd/verbeterd. Nu dat we melk ( lactose) willen mijden, zoeken we naar goede vervanging. Vervanging, die naast goed ook volwaardig moet zijn. Om te beginnen wordt er nogal getwist of melk wel zo essentieel is voor onze ontwikkeling. Daar  kun je hier meer lezen.  Merken waaronder Alpro speculeren erg van wel. Logisch. Dit werkt enkel in hun voordeel. Verpakkingen doen ook hun best om ons te overtuigen dat de inhoud erg gezond is, kreten en claims vliegen ons om de oren.  Is dit nu werkelijk zo? Ik heb een aantal varianten van het merk Alpro onder de loep genomen. Een review.

IMG_6619

Amandelmelk met chocoladesmaak

Alpro is afgelopen jaren vooral flink gaan spelen met smaakjes en met zaken als amandelen, hazelnoten en kokos als hoofdbestanddeel, in plaats van soja. Deze varianten waren tot voor kort alleen verkrijgbaar in de biowinkels Alpro bracht deze varianten naar de supermarkten. Waaronder deze amandelmelk, met een chocoladesmaakje. Hierin zien we  toegevoegde vitaminen en mineralen, die op het pak naar voren zijn gebracht. Ook geeft het duidelijk aan, dat het ” om maar” 47 kcal per 100 ml gaat. Dat is uiteraard niet slecht voor een chocoladedrank. De reguliere chocoladedranken bevatten immers veel meer, met meer suiker. Toch? Zou je denken, nietwaar?

IMG_6621

Als we de voedingswaarde er op na gaan trekken, zien we toch best iets opmerkelijks. Per 100 ml ( een glas is ongeveer 250 ml) tikken we bijna 7 gram suiker weg. Dat is gewoonweg nét zoveel als een glas chocomel. Wat zijn de ingrediënten?

water,suiker,amandelen ( 2%) magere cacao (1,5%)maltodextrine,tricalciumfosfaat, zeezout, stabilisatoren( johannesbroodpitmeel,gelangd)natuurlijk aroma,emulgator (zonnebloemlecithine)vitaminen(riboflavine b2,B12,E,D2)

Wat we zien is dat dit product bestaat uit suiker, water en helemaal niet uit amandelen, zoals de verpakking beweert. Die amandelen zijn ver te zoeken: 2%. De amandelsmaak komt vermoedelijk gewoon uit een aroma. Zo omzeilt Alpro de dure productiekosten bij gebruik van amandelen. De consument denkt wel amandelmelk te kopen maar koopt dus water en suiker met een amandelsmaakje.

IMG_6616 IMG_6617

Kokosdrink

Als we iets mogen scharen onder minimale meuk, dan geldt dit wat betreft Alpro producten voor deze variant. Deze bevat geen toegevoegde suikers, en ook geen alias-suikers als maltodextrine, waar Alpro ook een handje van heeft. Wat zijn de ingrediënten?

water,kokosnootmelk (kokosnootcrme,water) rijst (3,3%) tricalciumfosfaat,stabilisatoren (carrageen,guarpitmeel,xantaangom)zeezout,vitaminen (B12,D2) aroma’s.

Per 100 ml zien we bijna 2 gram suiker. Naar vermoeden zijn dit de ” aroma’s” die als een alias suiker worden ingezet. Maar gelukkig is het niet schrikbarend veel, wat in veel gevallen wel zo is. Ook dit product bestaat uit water, maar goddank niet uit water én suiker. Als ik zou moeten kiezen, dan is mijn keuze deze variant. Het bevat de minste meuk.

IMG_6622 IMG_6624

Kokos/amandelmelk

Dit is weer zo’n instinker. Er wordt gesuggereerd dat het gaat om zowel amandelen als kokos. Kijken we naar de ingrediënten, zien we dit:

water,kokosnootmelk kokosnoot creme,water,3,3%)suiker,amandel ( 1,3%)tricalciumfosfaat,zeezout,zuurteregelaar(monokaliumfosfaat)stabilisatoren( gellangom,johannesbroodpitmeel)emulgator(zonnebloemlecitine)aroma,vitaminen(E,D2,riboflavine B2,B12)

Zoals je kunt zien gaat het ook hier weer om water en suiker met een spoortje amandel. De smaak wordt waarschijnlijk versterkt door de vage aroma-claim in de lijst. Opmerkelijk vond ik ook, dat er een Nederlandse tekst ontbrak over het feit dat deze drank niet geschikt is voor kinderen onder drie jaar, en dat de melk pas mag worden gegeven aan kinderen vanaf 1 jaar. Dit staat wel bij de buitenlandse vertalingen op de verpakking. Erg belangrijke informatie lijkt mij, wat je niet zomaar weg kan laten. Per 100 ml tik je 2,5 gram suiker naar binnen. Dat is best veel voor een simpel drankje wat je ook zelf gezonder dan gezond kunt maken.

GMO VRIJ

Volgens medewerkers die ik aan de telefoon sprak via de klantenservice, gebruikt Alpro sojabonen die niet genetisch zijn gemanipuleerd. Ik hou daar zo mijn eigen twijfels over, maar als dat zo is, dan neem ik mijn petje af, om te kiezen voor GMO vrije soja voor massa-producties als Alpro. Dit kost een fabrikant namelijk veel meer geld, kiezen voor GMO soja. Ik mis echter op alle verpakkingen wel het USDA certificaat, wat garandeert dat zowel de soja als de toevoegingen als maltodextrine van biologische afkomst zijn en GMO vrij. Wat mij erg stoort is dat er veel alias-suiker wordt gebruikt. Vooral maltodextrine en ” aroma” word erg veel ingezet. Verder bevat het erg veel water wat het product tot een ” duur waterdrankje” maakt. De hulpstoffen kosten de fabrikant bijna niets. Ik persoonlijk ben geen fan van dit merk, om de simpele reden dat er erg veel suiker en hulpstoffen worden gebruikt. Ook wordt zout erg veel en graag ingezet om de drank op smaak te brengen. Iets wat velen toch niet direct verwachten: zout in je melk. Alleen al in de amandel-chocolade drank vinden we per 100 ml 0,35 gram zout. Onnodig, en bovendien onnodig veel. Vind je zelf maken te lastig? Kies dan voor varianten uit de biowinkel, maar…lees ook dáár etiketten zorgvuldig. In veel varianten in de biowinkel verkrijgbaar zit weer rietsuiker, honing en agave wat geen haar beter is dan gewone suiker.

Aanvulling:

Ik kreeg op bovenstaand blog enorm veel reacties. Er werd mij erg veel gevraagd om ook andere varianten onder de loep te nemen van het merk Alpro. Meest gevraagde neem ik hierbij door.

IMG_6631

Er werd mij erg veel gevraagd naar de ongezoete varianten van Alpro, en ook de biologische variant. Deze variant is een sojamelk op basis van biologische ingrediënten.

IMG_6635 IMG_6637

Deze biologische variant laat zien dat het heus ook wel kan zonder lange waslijsten aan kunstmatige ingrediënten/hulpstoffen. Het bevat maar vier ingrediënten.Echter wil het verder totaal niets zeggen over de voedingswaarde. Biologisch of niet: ook rietsuiker werkt in ons lichaam net zoals gewone suiker. Ons lichaam maakt daarin geen enkel onderscheid. Wat zit erin?

water,gepelde sojabonen ( biologische afkomst,5,9%)ruwe rietsuiker ( biologische afkomst) zeezout

Ook hier zien we weer erg veel zout terug, en bovendien is dit zout ook niet biologisch. Zeezout heeft ook totaal geen enkele meerwaarde op gewoon industrie-zout. Deze variant is dus zo goed als biologisch, maar heeft dezelfde voedingswaarde als gewone sojamelk. Per 100 ml tik je ook hier 2,3 gram suiker weg. Biologisch of niet.

IMG_6632   IMG_6634

 

Deze ongezoete sojadrank bevat geen toegevoegde suiker, wat het logischerwijs ook een stuk minder suikerrijk maakt. Echter wordt er een alias-suiker gebruikt: maltodextrine. Maltodextrine is een afbraak-product van zetmeel, en bestaat uit een aantal aan elkaar gekoppelde glucose-moleculen. In poedervorm neemt het erg veel ruimte in en het is tevens licht zoetend. Daarom wordt het erg veel gebruikt in voedingsmiddelen, waaronder ook ” suikervrije” producten. Een verzadigde oplossing van maltodextrine in water, wat het geval is in deze drank, wordt ook wel gewoon glucosestroop genoemd. Anders gezegd is maltodextrine dus een droge vorm van glucosestroop. Daarnaast kan maltodextrine erg ongunstig zijn voor Coeliakie-patiënten, omdat met name de maltodextrine in Europa gemaakt, wordt gehaald uit graan. Aangezien Alpro op dit pak claimt dat het product geheel vrij is van gluten, vermoed ik, dat de maltodextrine uit mais is gehaald. Een goede vervanging voor GMO maltodextrine is tapioca maltodextrine. Deze variant van maltodextrine vinden we ook terug in gecertificeerde niet-GMO producten. Maïs maltodextrine kun je maar beter mijden, mits er door een fabrikant wordt aangegeven dat het om gecertificeerd USDA biologische mais gaat. Dit kon ik op geen van de verpakkingen van Alpro vinden. Wat zit erin?

water,gepelde sojabonen(6,5%)zuurteregelaars ( monokaliumfosfaat,dikaliumfosfaat) calciumcarbonaat,maltodextrine,stabilisator( gellan gum) vitamnen ( riboflavine B2,B12D2)

Wil je suikers zoveel mogelijk mijden uit je voeding, dan is deze variant meest geschikt. Echter bestaat het verder uit regelrechte meuk. En uit een alias suiker. Er bestaat ook vrij veel verwarring tussen de ongezoete amandelmelk van Alpro, en deze ongezoete sojamelk. In de variant van ongezoete amandelmelk vinden we namelijk geen maltodextrine. Op de website van Alpro kunnen we bij de product-informatie bij deze variant o.a lezen dat Alpro de bruine amandelen eerst zachtjes tot moes laat koken om vervolgens als pasta verder te verwerken. Dit lijkt mij, gezien de 2% amandelen die we in de ingrediënten terugvinden, nogal overdreven. En wordt de amandelsmaak voornaam versterkt met hulpstoffen. Wat zit erin?

water,amandel(2%)tricaliumfosfaat,zeezout,stabilisatoren( johannesbroodpitmeel,gellangom)emulgator (zonnebloemlecitine)vitaminen ( B2,B12,D2)

Zoals je ziet, zegeviert hier ook weer flink het zoutgehalte wat de smaakversterking verklaart. Daarnaast zorgt zonnebloemlecithine voor de zogenaamde romige amandelsmaak, en niet de twee amandelen zelf 🙂 Betreft suikers is deze variant gunstig. Per 100 ml is dit maar 0,1 gram. Wil je dus vooral op je suiker-inname letten is deze geschikter dan andere amandel-varianten. Maar voor de rest bestaat het ook uit water en hulpstoffen.

IMG_6638    IMG_6640

 

Een ander zeer populaire variant is de ” Macchiato” smaak.Ik besloot deze variant eens ” blind” te gaan proeven voordat ik mij ging buigen over ingrediënten en voedingswaarde. En het spijt mij, maar ik spuugde het mierzoete goedje direct uit. Geloof mij: ik hou van zoet. Maar ook ik ken mijn grenzen. Kijkend naar zowel voedingswaarde als ingrediënten werd het mij meteen helder waarom deze meuk zo mierzoet is: het barst uit zijn voegen van de suikers. Wat zit erin?

water,suiker,gepelde sojabonen( 5,7%)maltodextrin,gekarameliseerde ruwe rietsuiker,koffie-extract ( 0,5%)calciumcarbonaat,aroma,zeezout,zuurteregelaar(monokaliumfosfaat)natuurlijk aroma,stabilisator( gellan gom)vitaminen(B2,B12,D2)

Zoals je ziet bestaat dit goedje vooral uit suikerwater. En het spoortje koffie-extract kan onmogelijk garant staan voor de extreme heftige koffiesmaak en de geur. Want die geur komt je erg tegemoet zodra je het pak opent. We zien in de ingrediënten zowel ” aroma” als ” natuurlijk aroma”. Ik vermoed, dat ” aroma” smaakversterkers maskeert in dit verhaal. Zeker afgaande op de sterke koffiesmaak en geur, die je niet uit een enkel druppeltje koffie-extract haalt. Daarnaast kun je je afvragen waarom er zoveel suiker in geplempt is. Smaak? Tja….je kunt het ook té zoet maken. Met 7,4 gram suiker per 100 ml vind ik dat méér dan te zoet. Dit noem ik mierzoet. Daarnaast: zeer slecht voor het gebit.

Suiker moet kunnen?

Dat deze producten van dit merk erg veel worden ingekocht in totale onschuld, blijkt wel uit de vele reacties die ik op mijn eerste ( bovenstaande) deel kreeg. Diverse mensen reageerden verbaasd, ook waren er mensen die vrij bizarre verhalen hadden. Zo ontving ik op mijn facebook-pagina een reactie van een dame die de klantenservice van Alpro had gebeld met de vraag waarom er zoveel suiker wordt gebruikt in hun producten. Als antwoord kreeg zij te horen dat ” we suiker toch ook nodig hebben?” Mee eens, suiker ( sucrose) is nodig voor onze energie. Maar dit betreft geheel andere suikers dan de geraffineerde meuk die Alpro in hun producten gebruikt. Ik vond het verbazend deze reactie te lezen. Dit heeft niets te maken met goede voorlichting naar mijn mening. Uit de vele andere reacties las ik ook, dat erg veel mensen echt denken gezonder af te zijn met al deze Alpro varianten. En zich totaal niet bewust zijn van wat er werkelijk in zo’n product schuilt. Ook kun je je afvragen waarom we geen Alpro-producten terugvinden in de biowinkels, waar striktere regels omtrent biologisch en gezond worden gehandhaafd. Zegt mij genoeg in elk geval.

 

 

60 Reacties op “Al”pro”? Al-meuk!

    • Hartelijk dank voor de uitleg…wat kun jij dit goed!! Daardoor komt bij mij de vraag op of je alle synoniemen kent voor suiker….of weet je misschien waar ik die kan vinden….? Groet, Rita

      • kijk in het meukvrij ABC naar ” alias suikers” ( artikel) Warme groet

    • Heel verhelderend! Ik eet elke ochtend havermout met Alpro amandelmelk en vond het al zo ‘lekker’ zoet. Ik kan dus beter amandelmelk bij de bio winkel halen? Is dat niet gezoet met suiker?

      • Grappig, ik eet elke ochtend precies hetzelfde en ben nu ook erg benieuwd wat het beste alternatief is!

        • deel twee is inmiddels on line! De link vind je in deel één onderaan!

  1. Heb altijd de rijstdrank van Rice Dream maar bij mijn ouders kwam ik in aanraking met de variant van Alpro (ze hadden per ongeluk de verkeerde gepakt uit het schap). Gevolg een licht allergisch reactie omdat ik na twee slokjes merkte dat het niet het juiste was en dit terwijl er geen soja in deze variant zou zitten. Omdat ik vooraf niet wist dat het dit merk was kan dat qua spanning etc. geen invloed hebben dus ik denk dat er in de fabriek iets fout is gegaan (dezelfde lijn gebruiken voor meer dan één product bijvoorbeeld) óf er toch iets in zit waar ik niet tegen kan (maar dan onder een bepaalde norm). Blijft oppassen dus en als iets te goedkoop is dan kun je geen echte kwaliteit verwachten.

  2. En de bio soya van Alpro dan? Die koop ik meestal, inderdaad, omdat ik dan niet apart naar de natuurwinkel hoef…

    • Biologisch zegt helemaal niets over een product zelf. Ik heb mij nog niet verdiept in deze bio-variant van Alpro,maar ik vermoed dat het dan om een ” biologische ” suiker gaat. Controleer de verpakkingen altijd, met name op voedingswaarde. Warme groet!

    • Biologisch zegt helemaal niets over een product zelf. Ik heb mij nog niet verdiept in deze bio-variant van Alpro,maar ik vermoed dat het dan om een ” biologische ” suiker gaat. Controleer de verpakkingen altijd, met name op voedingswaarde. Warme groet!

    • Biologisch zegt helemaal niets over een product zelf. Ik heb mij nog niet verdiept in deze bio-variant van Alpro,maar ik vermoed dat het dan om een ” biologische ” suiker gaat. Controleer de verpakkingen altijd, met name op voedingswaarde. Warme groet!

  3. Jeetje, bedankt voor het onderzoeken ik koop het niet meer wat zonde van ons geld … En wat een oplichters ik heb het jaren aan mijn dochter gegeven vanwege koemelkallegie maar mijn laatste pak gaat de prullenbak in . Bedankt voor dit bericht Monique en ga zeker verder met onderzoeken van onze producten vriendelijke groet Jacqueline

  4. Jeetje, bedankt voor het onderzoeken ik koop het niet meer wat zonde van ons geld … En wat een oplichters ik heb het jaren aan mijn dochter gegeven vanwege koemelkallegie maar mijn laatste pak gaat de prullenbak in . Bedankt voor dit bericht Monique en ga zeker verder met onderzoeken van onze producten vriendelijke groet Jacqueline

  5. We mogen er blij mee zijn dat in de supermarkten Alpro en andere soyavarianten inmiddels te verkrijgen zijn. Dat de meesten te zoet zijn beaam ikzelf ook, maar kinderen zijn er dol op en verteren het sneller. Als ouders bang zijn voor suikers dienen ze ook geen vruchten aan hun kinderen te geven. Daar zitten enorm veel suikers in, ook al zijn die stukken beter.
    Dat Alpro varieert met hun producten is alleen maar toe te juichen. Voor ieder wat wils. De biowinkel mag dan wel gezondere producten op de markt brengen maar die zijn voor de meesten niet te betalen. Voor de klagers hierover zou ik zeggen, schaf een blender aan en maak je producten zelf. Genoeg info (google) op het internet. Succes.

  6. Hallo ik maak graag een shake met sojamelk en ik zou hier graag een vervangend product voor vinden.
    Omdat ik blind ben is het een hel voor mij om etiketten uit te pluizen

    • Provamel van soja ongezoet. Bevat alleen water en gepelde sojabonen.

  7. Hallo ik maak graag een shake met sojamelk en ik zou hier graag een vervangend product voor vinden.
    Omdat ik blind ben is het een hel voor mij om etiketten uit te pluizen

  8. Jaa mensen die etiketten lezen zijn denk ik niet zo’n fan van Alpro.. Het valt mij ook op dat in heel veel supermarkten bijna alleen Alpro wordt verkocht, helaas want hier zit altijd wel iets van suiker ofzo in :(.. Ik neem meestal van Provamel bij bijv. ekoplaza of de natuurwinkel en Lima is trouwens ook een prachtig merk !

  9. Ik maak al lang zelf mijn ‘melk’. Het is een pak goedkoper, gezonder, en ik wissel veel meer af (rijstmelk, lijnzaadmelk, sesammelk, pepitamelk, zonnebloemmelk, kokosmelk, amandelmelk, hazelnootmelk,…).
    Toen ik in het begin de overstap maakte van mijn gekochte rijstmelk naar zelfgemaakte rijstmelk deed ik er altijd wat honing bij omdat ik het zoeter gewend was. Ondertussen hoeft er voor mij geen suiker, honing, of eender welke andere toevoeging bij en krijg ik de zoete drankjes van de supermarkt ook niet meer binnen!

    Weet je eigenlijk iets meer over zonnebloemlecitine? Ik merk dat dit vaker en vaker gebruikt wordt in producten die vroeger sojalecitine gebruikten. Ik ben allergisch aan soja en kocht dus nooit iets als er sojalecitine op stond. Nu ik zie dat er meer en meer zonnebloemlecitine op verpakkingen zie staan, zou ik enkele ‘nieuwe’ producten kunnen uitproberen aangezien zonnebloempitjes erg onschuldig zijn. Ik weet echter niet wat ‘zonnebloemlecitine’ juist is, behalve dat het gebruikt wordt om dingen romige te maken.

    • Beste RC, zou je mij kunnen laten weten hoe je deze melk allemaal zelf maakt! Mijn kleine meid mag geen dierlijke melk en geen soja. Ik geef nu tussendoor amandelmelk, rijstmelk, havermelk, …maar van alles lees je wel iets… Kan je mij helpen aan de receptjes voor de verschillende soorten melk die je aanhaalde?
      Alvast bedankt!

      Linde

  10. Ik kreeg een folder in de biowinkel over Eco Mil amandelmelk. Daarin staat dat dit zonder suiker, zoetstoffen, lactose en gluten is. Het bevat wel van nature aanwezige suikers thv 0,1 gr per 100 ml. Nog niet geprobeerd, maar zal ik toch wel eens doen. De prijs staat niet vermeld.

  11. Provamel, dat je kunt kopen bij de biowinkel, wordt gefabriceerd door… Alpro. Ik ben benieuwd hoe ze bij dat produkt omgaan met heldere etiketten en gezonde ingrediënten.

  12. Naar aanleiding van dit stuk ben ik ongezoete amandelmelk bij de Biowinkel gaan halen, maar dat was in combinatie met de havermout geen succes. Heel vies en stroperig. Hoe kun je het beste havermout eten?

  13. Tsja, als je van 2 gram suiker per 100ml al bang word zou ik het gewoon lekker voor altijd bij water houden als je iets wilt drinken. In halfvolle melk zit ook 3gr suiker per 100ml, maar ik ken niemand die dit bestempeld als ”suikerwater” Ik vind de ongezoete varianten van alpro prima melk vervangers hoor, ongeveer de helft minder calorieën dan halfvolle melk en minder verzadigd vet.

    Als je een heel klein beetje verstand hebt van voedingsmiddelen dan kun je gewoon verwachten dat in machiatio-kokos-chocolade fantasie mixen veel suiker en smaak versterkers zijn gepompt, maar ik vind een directe vergelijking van dat soort producten met melk onterecht.

    • DAT is nu juist ook het grote probleem,William.Mensen zijn zich niet bewust van de grote hoeveelheden suikers in dranken.We moeten ook niet bang zijn/worden, maar BEWUSTER.Suiker is overal, en dat is dan ook het probleem, waarom we er teveel van binnen krijgen. Warme groet

      • En deze variant van alpro dan? Ben benieuwd of deze variant goed is…
        Ik ben sinds 2 weken bezig om toegevoegde suikers te mijden
        En nu maak ik mijn havermout ontbijtje met
        De ‘verse’ amandel melk ongezoet
        Hier zit per 100ml 13 kcal in
        Vetten 1,1
        Waarvan verzadigde vetzuren 0,1
        Koolhydraten 0,1
        Waarvan suikers 0,1
        Vezels 0,4
        Eiwitten 0,4
        Zout 0,13

        Ingrediënten : water,amandel (2%), tricalciumfosfaat,zeezout,stabilisatoren (johannesbroodpitmeel, gellan gom),emulgator zonnebloemlechitine), vitaminen(riboflavine B2,B12,D2)

        • Je bedoelt de Almond van Alpro uit het koelvak. Drink deze dagelijks met havermout lijnzaad etc. Maar bij mij staat bij koolhydraten en suikers beide 3,0 gram… Dat is de reden dan ik vandaag maar eens aan het goochelen ben geslagen want wilde nog scherper worden in de suikers.

  14. Tjonge dat ik nou nooit gezien heb dat in de ongezoete variant maltodextrine zit! Ben ik mooi ingetrapt…

    • lees mijn blogs ” alpro? Al meuk erop na, hierin geef ik ook alternatieven. Je kunt ook bij de recepten kijken om zelf je melkvervanging te maken. Succes!

  15. ‘Gewone’ koemelk bevat ruim vier gram suiker per 100 gr. Alpro soya, gewoon de basismelk, zonder kokos, chocola of wat dan ook (ik mis deze variant in je analyse), bevat iets tussen de 2 en 3 gram suiker per 100 gr.
    Dan is het qua suiker toch ‘beter’?

    • kijk in deel twee van dit blog, de directe link vind je onderaan. Omdat koemelk lactose ( melksuikers) bevatten is deze vorm van suikers altijd beter dan de toegevoegde ellende van Alpro. Succes met het doorlezen van het tweede deel! Warme groet!

  16. Goed stukje!! Helder uitgelegd. Ik maak mijn amandeldrank zelf door een pot witte amandelpasta te kopen uit de biologische winkel 1 eetl. Met 500 nl water mengen, heerlijk! Groetjes

  17. Onzin. Iedereen die eens amandelmelk of sojamelk heeft zelf gemaakt weet dat die natuurlijk grotendeels uit water bestaat. Hoe zou je ook anders iets wat hard als een amandel is vloeibaar krijgen? En als je dat beetje suiker niet wilt is het ook goed, er bestaat namelijk ook ongezoete Alpro melk, zowel soja als amandel. Dit blog bewijst alleen dat de schrijfster echt geen autoriteit heeft wat voeding betreft.

    • Dank je voor je reactie. Als je mijn artikelen wat beter en genuanceerder leest zul je ook lezen dat ik meerdere punten aansnijd. Iedereen mag echter zijn of haar mening hebben, zuur of niet. Ik vertel in mijn artikelen hoe alles in elkaar steekt, iedereen mag ermee doen wat hij/zij wilt. Als jij 2% amandelen voldoende vind om een literpak ” amandelmelk” te noemen, is dit jouw goed recht. Net zoals het ook mijn recht is dat niet te vinden. Warme groet

    • Pff als ik het zelf maak betaal ik geen €2,35 per liter voor iets wat uit 97% water bestaat. Het is water met een smaakje en een wittig kleurtje. Maar het is ieders keus. Heb je geen tijd of zin om het zelf te maken en je hebt een geldboom dan koop je het lekker. Ongezoet is nu ook verbeterd zie ik dus geen grote bezwaren behalve dat het een beetje onzin blijft natuurlijk.

      Verder een erg onaardige opmerking over mevrouw van der Vloed, ik vind gezond verstand het zwaarst wegen en daar schijnt zij genoeg van te hebben. Ik heb uit monden van zogenaamde kenners/wetenschappers ook zat onzin gehoord omdat ze een verborgen agenda hebben. Altijd zelf onderzoek doen voor zover mogelijk en uitkomsten van onderzoek naast elkaar leggen.

      Groetjes en fijne jaarwisseling!

  18. Toen een collega me vertelde dat ze geen soja of sojamelk meer mocht nuttigen omdat dit hormoongevoelige kankers zou stimuleren en opnieuw borstkanker kon uitlokken, was ik zeer geschokt. Op het internet vond ik daar inderdaad wel iets van terug. Nu is soja volledig verbannen uit mijn voeding. Weten jullie hier meer over ? Monique, kan jij dit verder onderzoeken ?

  19. Hey! Ik werk voor het moment bij alpro, en ben fervent tegenstander van GMO’s, daarom koop ik altijd bio soyamelk (maar ook chocoladepudding, hoop dat assortiment uitbreidt 😉 ).

    Een medewerker die antwoord heeft kunnen geven op mijn vraag of er GMO’s zitten in de normale soya, zei hij dat er duidelijk voor non-gmo wordt gekozen, en dat alpro zelf analyses uitvoert om contaminatie te vermijden.

    Van een andere medewerker heb ik gehoord dat ze de soya niet op de grondstofmarkten kopen, maar van specifieke landbouwers die geen GMO verbouwen.

    ook van iemand van het labo heb ik hetzeldfde antwoord gekregen.

    Dat is zover wat er mij werd verteld, maar ik heb zowieso besloten om hoger en hoger op de ladder dezelfde vraag te stellen.

    Ik ga nooit zomaar een bedrijf verdedigen omdat ik er werk, ik heb al honderd werkjes gehad, een mens moet leven 😉 maar het gaat me zelf aan het hart, te meer omdat ik zelf graag de chocopudding eet…

    ps, maar dit is persoonlijk 😉 ik denk dat zeezout een grote meerwaarde heeft op industrieel zout. 😉

    Groeten

    • heb je deel twee ook gelezen?
      Ik ben het betreft je laatste mening over het zout absoluut oneens. Industrieel zout is vrijwel hetzelfde als zeezout. Keltisch zout is wat dat betreft het meest natrium-arme zout ter wereld en bevat nog mineralen. Zeezout bevat hooguit wat sporen. Ik respecteer je mening en je oordeel. Dat mag iedereen hebben natuurlijk 😉 Bedankt voor je reactie en warme groet

  20. Heeft u een nieuwsbrief via mail? Die zou ik graag willen ontvangen indien je deze wel hebt!

    • Hai,
      Ja hoor, deze heb ik, klik even naar de homepage, rechts boven vind je de button! Warme groet!

  21. Geen Alpro meer. Veel te duur. Mijn eigen manier kost 80cent per liter. 1 flinke eetlepel amandeln weken in 100 ml warm water. Staafmixer erin. 1 minuut flink mixen. Aanvullen met water tot een halve liter. Desgewenst een walnoot er bij en een abrikozenpitje voor de smaak. Wel even door een theezeefje. Wat je overhoudt verwerk je in het deeg voor koekjes of je geeft het aan de hond.

  22. Heb´ net, met amandel/kokosmelk van Alpro, een smoothie gemaakt. De “kokos” was NIET vloeibaar ; er zaten STUKJES kokos in deze melk ! Ik hoorde het al aan het geluid van de blender : deze ging ineens stroef..
    Had´ niet vewacht dat de amandel/kokosmelk dus gewoon STUKKEN KOKOS bevat i.p.v. dat het helemaal vloeibare melk zou zijn… Géen aanrader, die amandel-kokosmelk van Alpro.

  23. Nog een aandachtspuntje wellicht wbt tot wijze van zoetstof productie van Glucose en fructose gewonnen uit gemanipuleerde mais door meneer Suiker Boef . Heb begrepen dat bij dit chemisch proces van glucose-fructose (goedkope zoetstof) de suikerindustrie residuen van kwik achter blijven in het eindproduct ??
    Als je in de super door o.a. de Koekstraat loopt en de etiketten leest zit er vrijwel overal glucose fructose in de koekproducten . Dus ook wellicht in maltodextrine ?
    wat is jou mening hierover Monique

  24. Hoe sta je tegenover het merk Melkan. Als ik naar de variant soyadrink ongezoet kijk, staat dat er geen toegevoegde suikers inzitten. Alleen wat er vanuit de herkomst in zit.
    Is dit merk ook een goed alternatief? Weet inmiddels wel dat deze soyabonen uit europa of canada afkomstig zijn en niet uit Zuid-Amerika.

  25. Ze hebben nu bij de Lidl (tijdelijk) biologische ongezoete soyamelk.
    Ingredienten: Water, 14,5% sojabonen van biologische productie.
    That’s it! En nog lekker ook 🙂
    Die is dan wel goed toch?
    Of zijn sojabonen over het algemeen niet zo goed voor de mens?

  26. Ik heb toch wat commentaar op dit artikel. Waarom is het een issue dat de soya bonen niet geferementeerd zijn voordat ze vervolgens WEER geferermenteerd worden? Het komt er op neer, dat zij soya bonen gebruiken voor de fermentatie, i.p.v. gefermenteerde soya oftewel tempe. Dat zij dat niet doen lijkt mij nogal duidelijk: dat is goedkoper. Maar is dat erg?

  27. Wij kregen een gratis Alpro Soja Chocolade proteine shake van de AH met het zomerkrassen. 10 minuten na het drinken ervan had mijn vriend opgezwollen ogen, niezen, hoesten, het werd steeds erger, slechter ademen, dichte neus. Gelijk naar de dokter, zware allergische reactie, Terwijl hij normaal ook sojasaus en dergelijk eet en nog nooit ergens last van heeft gehad. Iig 2 prikken gehad, zijn bloedruk was ook hoog.. Best shocking.. geen Alpro Soja meer voor ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *