Biologische reinigingsmiddelen bij de Action….is het wat?

We willen niet alleen milieuvriendelijk, diervriendelijk en biologisch eten en drinken, we willen ook hetzelfde doorvoeren in de rest van ons dagelijks leven. Daarbij hoort bijvoorbeeld ook schoonmaken. Net als bij voeding springt de industrie hier ook graag op in, en kunnen we bijvoorbeeld nu biologisch WC papier kopen, maar ook heel veel “ ECO” reinigingsmiddelen. In biowinkels kun je de bekendere merken vinden, deze zijn al enkele jaren verkrijgbaar. Maar sinds de biologische trends vinden we biologische reinigingsmiddelen zelfs bij discounters als Lidl, Aldi en….Action.

Action verkoopt sinds enige tijd een aantal biologische reinigingsmiddelen waaronder afwas, luchtverfrisser, allesreiniger, wasmiddel en wasverzachter. Ik heb ze mee naar huis genomen en beoordeeld. Zijn ze daadwerkelijk biologisch? En wat zit er eigenlijk in? Een verhelderend, en in dit geval verfrissend artikel 😉 

IMG_0419

WAT IS HET?

Ik nam drie flessen mee: een fles allesreiniger, een fles afwasmiddel en een flesje luchtverfrisser. Er is nog een andere geur van de allesreiniger verkrijgbaar. Het spul is afkomstig uit de EU. En wordt geproduceerd via een PL bedrijf ( private labeling) genaamd ORANGE CREATIVES. Ze zijn gevestigd in Naarden. Ze produceren enorm veel voor Action. Niet alleen reinigingsmiddelen, maar ook biologische verzorgingsproducten en limonades. De producties vinden plaats in de EU. De producten worden onder verschillende fantasienamen geproduceerd. De reinigingsmiddelen worden verkocht onder de naam  A GOOD CLEAN. Het verhaal vertelt dat de producten van A GOOD CLEAN 99% bestaat uit natuurlijke ingrediënten en dat het 99,5% biologisch afbreekbaar is. Verder vertelt het etiket dat ze zijn gemaakt met essentiële oliën en gecertificeerde duurzame palmolie. 

IMG_0419 (1)

WAT ZIT ERIN?

Alle vier de varianten bevatten in basis dezelfde ingrediënten. Deze zal ik eerst gaan bespreken. Om te beginnen bevatten ze allen 5% anionogene opppervlakteactieve stoffen. Anionogene oppervlakte-actieve stoffen vallen onder de categorie van wasactieve stoffen.  De anionogene oppervlakteactieve stoffen (anionische tensiden) hebben een negatief geladen kop. Ze worden in veel was- en reinigingsmiddelen gebruikt. Over het algemeen schuimen ze sterk en zijn ze weinig gevoelig voor hard water. Ze hebben vooral bij hogere temperaturen een goede waswerking voor bepaalde soorten vuil. Voorbeelden van veel gebruikte anionogene oppervlakte-actieve stoffen zijn lineair alkylbenzeensulfonaat (LAS)alkylsulfaat (AS) en alkylethersulfaat (AES). In principe behoren zepen ook tot de anionogene  oppervlakte-actieve stoffen.  De anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn zonder uitzondering aëroob makkelijk afbreekbaar. Er worden geen schadelijke afbraakproducten gevormd. Onder anaërobe condities breken LAS en anders sulfonaten slecht af. LAS kan onzuiverheden bevatten die niet helemaal worden afgebroken. Bij LAS (en andere sulfonaten) kan echter het gedeelte dat hecht aan het zuiveringsslib of sediment onder de zuurstofloze omstandigheden die hierin kunnen voorkomen niet verder worden afgebroken. De meeste anionogene oppervlakteactieve stoffen zijn toxisch tot zeer toxisch voor waterorganismen. Omdat ze in een waterzuiveringsinstallatie meestal goed worden verwijderd komt er echter slechts weinig in het oppervlaktewater terecht.Hoe zit dit met onze gezondheid?  Anionische oppervlakteactieve stoffen kunnen in het algemeen huidvetten en eiwitten in de huid oplossen. Ze kunnen daardoor ingrijpen in allerlei processen in de huid die door enzymen gekatalyseerd worden.

IMG_0421

Verder wordt op de ingrediëntenlijst “ parfums” vermeld. Dit is natuurlijk ontzettend vaag. Want om WELKE parfums en stoffen gaat dit? Dit kon ik nergens terugvinden. De essentiële oliën in de producten zijn ook niet erg duidelijk. Er zit in iedere variant een andere geur-combinatie. De allesreiniger heeft bijvoorbeeld gember en rozemarijn-geuren. Het is dus vrij onduidelijk, in welke vorm deze geuren zijn toegevoegd: in een parfum, of in een essentiële olie? Wettelijk gezien moeten deze ingrediënten altijd worden vermeld, ongeacht de hoeveelheden. In het kort hoe het wettelijk is bepaald:

Ingrediënten in was- en schoonmaakmiddelen moeten op het etiket worden weergegeven volgens de Europese regelgeving voor was- en schoonmaakmiddelen. Op het etiket kun je ingrediënten terugvinden bij naam (bijvoorbeeld zeolieten), of als groepsaanduiding (zoals anionogene oppervlakteactieve stoffen), zodra de hoeveelheid boven de 0,2 % uitkomt. De volgende stofnamen kun je (soms) aantreffen op de verpakking van was- en schoonmaakmiddelen:  

Buiten de bovenstaande naam moet ook de hoeveelheid worden aangegeven in voorgeschreven bandbreedten:

  • minder dan 5%
  • 5% en meer, maar minder dan 15%
  • 15% en meer, maar minder dan 30%
  • 30% en meer

Verder wordt een aantal ingrediëntgroepen altijd vermeld, ongeacht de hoeveelheid: ‘enzymen’, ‘parfums’ en ‘optische witmiddelen’.

Door een Europese wetenschappelijke commissie is bepaald dat 26 parfumstoffen op het etiket moeten worden vermeld met hun individuele INCI-namen als er meer dan 0,01 % in schoonmaakmiddelen aanwezig is. Verder worden conserveringsmiddelen op het etiket van schoonmaakmiddelen vermeld met hun individuele INCI-namen, dus niet meer als algemene groep conserveringsmiddelen. Deze informatie is bedoeld om mensen te beschermen die weten dat zij allergisch reageren op deze stoffen.

( bron: isditproductveilig.nl)

De allesreiniger bevat niet meer dan bovengenoemde ingrediënten. Bij de luchtverfrisser en het afwasmiddel is dit anders. 

IMG_0423

AFWASMIDDEL

Naast bovengenoemde basisgrondstoffen ( dus de 5,15% anionogene oppervlakteactieve stoffen, parfums) bevat het afwasmiddel “ 2 bromo-2 nitropro pane….“.ja, ik trok ook mijn wenkbrauwen op en ben even een rondje gaan googlen. Dit blijkt een bewaarstof. En niet bepaald hoog aangeschreven in positieve zin…..Daarnaast zit er nog een ingrediënt in waar je je tong over breekt: “ hexyl cinnamal benzyl salicylcale” Dit betreft een geurstof. Wettelijk moet deze geurstof worden vermeld, omdat deze mogelijk overgevoeligheidsreacties kan geven. De 26 geurstoffen waar ik het eerder over had kunnen allergische reacties geven en is daarom wettelijk verplicht gesteld deze te vermelden. Ik ontving vrij veel mailtjes van mensen die inderdaad overgevoeligheidsreacties kregen van het gebruik van deze producten van A GOOD CLEAN, zoals jeuk, benauwdheid en rode vlekken op de handen. Deze geurstoffen komen overigens ook gewoon voor in cosmeticaproducten. 

IMG_0431

LUCHTVERFRISSER

Naast de basisgrondstoffen vinden we in de luchtverfrisser “ propaan 2 ol ( 1-5%) Dit is een secundaire alcohol die voor reiniging en ontsmetting wordt gebruikt. Best een beetje vreemd ingrediënt in een luchtverfrisser, maar waarschijnlijk is het gebruikt omdat het zeer snel verdampt. 

IMG_0420

Het GEBRUIK

Ik heb gelukkig betreft mijn handen geen echtre overgevoelige huid. De rest van mijn lichaam is wel wat gevoeliger, maar op mijn handen zit waarschijnlijk inmiddels zo’n dikke laag eelt van al dat bakken dat de overgevoeligheden daar uitblijven 😉 Ik vond het gebruik van deze producten dan ook niet onprettig. Het ruikt lekker, het reinigt goed, en de afwas schuimt redelijk. De verpakkingsmaterialen zijn biologisch afbreekbaar. Maar je kunt de flesjes erg goed hergebruiken. Het uiterlijk van de reinigingsmiddelen vind ik ook erg aantrekkelijk, en iedereen is natuurlijk dol op kleurtjes. Zo’n oranje flesje met leuke teksten op de fles doet het altijd leuker dan een saaie fles afwasmiddel. Geheel 100% biologisch zijn de producten niet, zoals je hierboven hebt kunnen lezen. Je moet deze producten zien als producten die op de goede weg zitten. Ze zijn uiteraard wel een veel betere keuze dan reguliere reinigingsmiddelen. Ik persoonlijk hou mij vast aan schoonmaakazijn en water, citroensap en water en bakingsoda en azijn. Maar zeker als je graag ” groen” wilt zijn en je budget niet zo groot is zijn deze A GOOD CLEAN producten een prima keuze. Ze zijn lekker goedkoop geprijsd i.v.t andere ecologische reinigingsmiddelen. Maar onthou dat ze niet 100% ecologisch zijn. En mogelijk reacties kunnen geven, net als bij andere reinigingsmiddelen.

IMG_0424 (1)

Ik zou ze gerust nog een keer inkopen. De luchtverfrisser niet, want daar ben ik sowieso geen fan van. Deze kocht ik nu alleen voor dit artikel. Het ruikt best lekker, maar het vervliegt enorm snel. Ik maak liever zelf natuurlijke luchtverfrissers met bijvoorbeeld citrus-schilletjes en kruidnagel.

De besproken producten van A GOOD CLEAN zijn verkrijgbaar bij discounter Action. Ze kosten tussen de € 1.10/1,59.

…EN HOE ZIT HET MET HET ECO AFWASMIDDEL VAN LIDL?

Supermarkten dansen vrolijk mee op de ecologische trends. Supermarkt keten LIDL included, In de supermarkt vinden we voornamelijk eco-schoonmaakmiddelen van het merk ECOVER. Deze vinden we overigens ook terug in vele biowinkels.

De ingrediënten van ECOVER komt sterk overeen met zowel de biowinkel-varianten als de supermarkt varianten.
De prijzen liggen gemiddeld ietsje lager dan in de biowinkel, maar erg veel scheelt het niet. De prijzen verschillen wel nogal in discounters als ACTION en Lidl.  Waar zit hem het verschil in? Laten we gaan kijken naar het biologische afwasmiddel van de Lidl. Zij verkopen een aardig assortiment onder het huismerk W5. Deze fles afwasmiddel kostte mij maar € 65 eurocent. Wat uiteraard een aanfluiting is als we het vergelijken met de prijzen in de biowinkel. Wt zit erin?
MINDER DAN 5% ANIOGENE OPPERVLAKTEACTIEVE STOFFEN: zie toelichting hierboven
Verdere informatie was niet zichtbaar op de fles. Wel staat er een ECO LABEL af te lezen, Maar dit is een vrij breed getrokken label. Het etiket op de fles vertelt verder, dat het bestaat uit reinigende bestanddelen van plantaardige oorsprong, n dat de receptuur ( dus de aniogene oppervlakteactieve stoffen) op basis is van natuurlijke grondstoffen. Dit kan bestaan uit azijnzuur, alcohol e melkzuren. Juist. Precies dezelfde stoffen die we ook in de biologische varianten uit de biowinkel tegenkomen…..Verder wordt er op de fles verteld, dat het wel parfum, maar geen conserveermiddelen bevat. Er staat geen informatie op de fles over de afbreekbaarheid van de fles. Aannemelijk is, dat deze ook afbreekbaar is.

CONCLUSIE:

  • eco/natuurlijke schoonmaakmiddelen zijn over het algemeen beter voor mens, dier en milieu
  • varianten in de biowinkels zijn duurder, maar niet altijd beter dan varianten in supermarkten
  • varianten van Lidl en Action zijn ” ietsje vager” maar absoluut niet slecht. Een erg goed alternatief voor chemische schoonmaakmiddelen, als je een kleine beurs hebt.
  • prijzen liggen nogal uiteen. Zo is ECOVER in de biowinkel duurder ( allesreiniger 3,25) dan in de supermarkt ( 2,49)
  • sommige eco-schoonmaakmiddelen zijn bijzonder, en daarom ook bijzonder in prijs. Het zegt echter NIETS over de kwaliteit. .
  • onthou dat duur niet altijd de beste kwaliteit is. De varianten van de Lidl en Action zijn  prima, en zeer fijn geprijsd.

 

17 Reacties op “Biologische reinigingsmiddelen bij de Action….is het wat?

    • volgens de ingrediëntenlijst zelfs verwerkte palmolie, nou dan weet je het wel, het is waarschijnlijk vervuilde palmolie die opnieuw verwerkt is

  1. Heb de allesreiniger en keukenreinigr al eens gehad . Met name de allesreiniger is behoorlijk sterk geconcentreerd. Deze leng ik aan net water !!! 50/50 . De keukenreiniger ruikt lekker maar maakte niet beter schoon dan een allesreiniger . Nu de variant voor de badkamer gekocht . Niet voor de grote schoonmaak maar om de wasbak en de douche tussendoor op te frissen . Ben benieuwd , het ruikt in elk geval erg lekker .

  2. Ik wil toch ook graag meer weten over die palmolie. Wij gebruiken schoonmaakspray ook. Maar volgens ingrediënten: Hernieuwbare palmolie. Wat is dat?

  3. Als de badkamer schoonmaakt met de bathroom cleaner moet je dan nog naspoelen met water?? Of gewoon op de tegels spuiten etc en dan drogen??

  4. wow dank je wel monique weer voor t uitzoeken. dacht al kan niet voor die prijs. wil liever ook niets kopen waar palmolie in zit

  5. Schoonmaken met een sopje van groene zeep en soda doe ik al jaren. Geleerd van een klant toen ik bij de thuiszorg werkte. Het sopje wel even met een garde kloppen, want daar wordt de groene zeep actief door. Soda ontsmet en de groene zeep ruikt lekker. Waar nodig nog afnemen met water, want groene zeep is glad.

  6. Mogelijk ga ik verhuizen en heb ik dan een septictank. Wie weet waar ik hiervoor betaalbaar schoonmaak middel kan kopen. Waarmee kan ik het beste de toilet schoonmaken en mijn huis. En mijn ramen. Het moet het septic tank proces niet verstoren.

  7. Hello does anyone know where I’d be able to buy these products? Me and my partner recently stayed at an apartment in France, we were lucky to have two of these bottles at the flat, we LOVED the smell and the natural aspect of it was just remarkable. We have been searching online ever since but no luck. Does anyone have clue where to buy them? we would be very greatful. 🙂

    • Hello! You can find them in stores called « Action » they’re very cheap and I agree the smell is delightful !

  8. Voor mij is het allerbelangrijkste dat het cruelty free is maar daar kan ik niks over vinden… heeft iemand hier info over?

  9. Deze producten zijn bij Action absoluut het goedkoopste. Bij bol.com en onlinedrogist.nl worden precies dezelfde flessen voor € 7 en meer aangeboden !!!

    Zelf gebruik ik deze producten al heel lang, hele huis blinkend schoon en ruikt heerlijk fris, geen enkele last van huidirritatie o.i.d.

    En wie ECHT goed oplet zal al gauw ontdekken dat 98 % van de producten waarvan beweerd wordt dat ze palmolieVRIJ zijn dat NIET zijn.

    Deze ‘a good clean’ producten ook niet, maar het is een te verwaarlozen hoeveelheid en absoluut een goede en ook nog eens goedkope keuze ten opzichte van alle producten met claims m.b.t duurzaamheid en biologisch etc etc. waar je dikwijls fors meer voor moet betalen terwijl ze echt níét (veel) beter zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *