Monique’s meukvrije kruidnoten ( vegan, glutenvrij)

IMG_0045

YUMMMIIIE! Deze kruidnoten zijn 100% meukvrij, glutenvrij, vegan en geschikt voor mensen met een fructose intolerantie! Ze zijn lekker bros en krokant dankzij de cacaoboter. De meeste ” gezonde” varianten op de traditionele kruidnoten worden gemaakt met kokosolie. Dit maakt de kruidnoten minder bros. Cacaoboter maakt de noten lekker knapperig en bros.

IMG_0044

Je kunt cacaoboter kopen in de biowinkel en via meerdere webwinkels. Het is niet goedkoop, maar je hebt er maar weinig van nodig. Je kunt zowel rauwe als niet rauwe cacaoboter kopen. Ze worden in grote brokken verkocht. In kruidnoten horen koekkruiden! Dit kun je kant en klaar kopen in de biowinkel, maar ook zelf maken. Roer steeds een eetlepel:

-ceylon kaneelpoeder

-foelie

– kruidnagelpoeder

gemberpoeder

cardamon

– koriander

– nootmuskaat

-anijspoeder of gemalen steranijs door elkaar in een potje. Bewaar de koekkruiden op een droge koele plaats. De meeste ” gezonde” kruidnoot-recepten worden gezoet met honing, agave of kokosbloesemsuiker. Onthou dat dit ook gewoon suiker is, en op vrijwel dezelfde manieren wordt opgenomen in het bloed. Bovendien bestaan ze veelal uit fructose. Dit recept is vrij van zogenaamde gezonde suikervervangers. Ik maak gebruik van zuivere stevia. Dit heeft bovendien als groot voordeel, dat het ons gebit niet aantast. Stevia ( zuivere) ondersteunt bovendien onze spijsvertering. 

Dit heb je nodig:

  • 475 gram ( glutenvrij) havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • zes flinke eetlepels greensweet-Icing poedersuiker
  • een eetlepel greensweet-stevia erythritol suiker
  • twee eetlepels koekkruiden
  • een theelepel vanille bourbon ( optioneel, maakt het wel lekkerder)
  • 50 gram gesmolten cacaoboter
  • warm water
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

IMG_0042

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik de opwarmtijd in de oven meteen om je cacaoboter te laten smelten. doe de brokken in een kommetje en zet in de oven. Roer alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. Voeg de cacaoboter toe en roer. Voeg nu steeds kleine beetjes warm water toe tot het deeg kneedbaar is geworden. Kneed de bal stevig door. Draai kleine balletjes uit het deeg en druk licht plat op de bakplaat. Bestrooi de kruidnoten met nog wat extra koekkruiden. Bak de kruidnoten op de laagste richel van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_0046

Bewaar de kruidnoten in een schaal op een droge, koele plek. Zijn ze zacht geworden? ” piep” ze dan even kort op in de oven of enkele minuten in de airfryer!

IMG_0044

 

Je kunt de kruidnoten ook bakken in de MontAna airfryer! Zet de temperatuur op 165 graden en de tijd op 12-15 minuten, blijf tussentijds controleren.

 

 

De lekkerste soep en smoothies maak je supersnel in de MontAna HS blender!

IMG_0027

Sinds dat ik de hoge snelheidsblender van MontAna in huis heb maak ik eigenlijk geen soep meer op het vuur. Want waarom moeilijk doen als het binnen nog geen 5 minuten kan? Het scheelt ook een hoop kooktijd, omdat je ook rauw alles in deze knapperd kunt gooien. Het speciale soepprogramma verwarmt alles direct waardoor het ook tot een zeer snel kookpunt kan worden gebracht. Veel vliegen in één klap, want naast dat het erg veel tijd scheelt, blijven door de veel kortere bereidingswijze de voedingsstoffen veel beter behouden.

IMG_0032

Hoe zit dat nu met de voedingswaarden in de blender?

Velen vragen zich nog steeds af, hoe het nu zit betreft de voedingswaarde. Want het lijkt logisch, dat een blender de vitaminen. mineralen en vezels ” kapot” malen. Wat gebeurt er met de vezels als die mesjes er een paar honderd keer per minuut doorheen malen? De vitamines zullen wel intact blijven, maar over de vezels zijn we minder zeker. Sterker nog, er gonzen geruchten op  internet  over de temperaturen die het voedsel in zo’n superblender kan bereiken. ‘Door die verwarming gaan de vezels er helemaal aan.’ Gelukkig valt dit mee.” Voedingsvezels zijn microscopisch klein”, repliceert de Wageningse hoogleraar voeding en farmacologie Renger Witkamp. “Die zijn door een gewone huishoudblender echt niet kapot te maken.” Dan moet er wel een industriële ultra-super-fabrieksblender aan te pas komen, en daar valt waarschijnlijk zelfs het ‘beest van een blender’  niet onder. ( MontAna HS blender)
Hetzelfde geldt voor de angst dat gezond voedsel ongezond lang wordt verwarmd. “Dat effect bereik je ook niet in een huishoudblender”, zegt Witkamp. “Daar loopt de temperatuur niet hoog op. En trouwens, zelfs bij wat hogere temperaturen zijn vezels stabiel.”
Zolang er geen echte supersonische blender op de markt komt gewoon doormalen dus, is de boodschap van Witkamp. Hoewel Witkamp adviseert niet al te veel fruit erin te gooien. “Je krijgt anders in korte tijd veel suikers binnen terwijl je lichaam het niet doorkrijgt. Een appel eten duurt langer, in die paar minuten krijgen je hersenen een signaal dat het lichaam verzadigd is. In feite krijg je dan een fast-foodeffect en hoewel fruit natuurlijk gezonder is dan een hamburger, kun je ook van fruitsuiker dik worden *.” Meer lezen? Klik hier

Naast deze voordelen zijn er nog meer voordelen :

SAM_3064

  • Zeer geschikt voor groenten, bladgroenten, kiemen, kruiden, oliën ( kokosolie), zaden, meel, granen
  • Maximale sapopbrengst
  • Langste houdbaarheid totaalproduct (minimale oxidatie)
  • Geen verlies van voedingsstoffen en enzymen in het totaalproduct
  • Geen schifting en zeer beperkte schuimvorming
  • Zeer korte tot geen voorbereidingstijd
  • Eenvoudig toevoegen van voedingssupplementen, ook als de blender draait
  • Snelle reiniging
  • Zeer korte bereidingstijd
  • Geen verspilling van voeding
  • Laag risico op defecten
  • Volledige controle over eindresultaat, complete regie over wat jij toevoegt of niet
  • meerdere voedingsproducten tegelijkertijd kunnen verwerken
  • Relatief onkwetsbare onderdelen ( afhankelijk van merk/kwaliteit)

De lekkerste soepjes

Met de MontAna Mark kun je binnen nog geen 4/5 minuten de lekkerste, voedzaamste en kleurrijkste soepjes maken. De soep komt er loeiheet dampend uit. Omdat je ook alles rauw in de kan kunt gooien, scheelt dit je een boel kooktijd vooraf. Zorg er altijd wel voor dat:

  • de rauwe stukken goed klein zijn gesneden
  • als het te bereiden product weinig tot geen vocht/sap bevat, een klein beetje water toevoegen
  • soms kan je knapperd wel een helpend handje gebruiken, als de stukken bijvoorbeeld onder de messen blijft zitten. Gebruik dan je stamper om je machine een handje te helpen tijdens het draaien

IS JE SOEP TE WATERIG?

Als je soep er wat te waterig uit komt, kun je er ongeveer twee/drie eetlepels havermoutmeel ( dit is havermout die je in je blender tot meel vermaalt) toevoegen en dit ongeveer een minuut extra op hoge snelheid laten draaien. Andere glutenvrije meelsoorten werken ook, zoals boekweitmeel, kikkererwtmeel, lupine,meel, amandemeel, kokosmeel, en quinoameel. Hou er wel rekening mee dat sommige melen een overheersende smaak aan de soep kunnen geven. Gebruik daarom het liefst havermoutmeel of boekweitmeel.

Je kunt ook een ander bindmiddel gebruiken, zoals kuzu, arrowroot of biologische maïzena of aardappelzetmeel. Maak een papje van ongeveer een eetlepel  water en een eetlepel bindmiddel en voeg dit aan je soep toe en blend een minuut op hoge snelheid.

IS JE SOEP TE DIK?

Als de soep juist enorm dik en klonterig is geworden, voeg dan hele kleine beetjes water toe, terwijl de soep draait. Als de gewenste dikte is bereikt het toevoegen staken en 30 seconden blenderen.

IMG_0032

Heerlijke soep recepten voor de HS blender

Ik krijg er geen genoeg van. Iedere middag maak ik wel een lekker soepje van de ” left-overs” van mijn groenten. Ik eet iedere dag minstens twee kilo verse groente, en soms hou ik helften over, die ik bewaar voor een volgende dag of verwerk als soepje. Ik gebruik meestal alles direct rauw. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen je groenten/andere ingrediënten ( zoals zoete aardappel) zeer kort even te koken. Dit vergemakkelijkt het blenden voor de machine waardoor je soep ook veel eerder klaar is. Varieer ook eens met verse of gedroogde kruiden en specerijen! Vanaf nu hoef je echt niets meer weg te gooien want ALLES kan in de soep!  Ik geef hieronder een paar superlekkere, supersnelle recepten voor in je blender!

IMG_0026

PAPRIKASOEP met zoete aardappelmie

Dit heb je nodig:

(voor een volle kom)

  • een gele en een oranje puntpaprika, in stukjes gesneden
  • 250 ml amandelmelk ( liefst homemade, ongezoet)
  • drie eetlepels gedroogde bieslook
  • een eetlepel ras el hanout kruiden
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een eetlepel Italiaanse kruiden

Voor de mie:

  • een middelgrote zoete aardappel ( rauw)  gewassen in de schil, in reepjes gesneden
  • Extra nodig: een spirelli ( een soort groente puntenslijper)

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak van de repen zoete aardappel met de spirelli slierten, en doe deze in een vuurvaste kom. Bak ze in de oven gaar in ongeveer 25 minuten.

IMG_0027   IMG_0029

Gooi alle ingrediënten voor de soep in de kan. Activeer het soepprogramma, en kijk of het nodig is om hem volledig te laten draaien. Deze soep is binnen 5 minuten al klaar. Giet in een kom en garneer met de zoete aardappel mie, en wat gedroogde bieslook.

IMG_0031

Zoete aardappelsoep

Dit heb je nodig:

( voor een grote volle kom)

  • een middelgrote zoete aardappel, ( rauw)  gewassen in de schil, in kleine blokjes gesneden
  • een gele, een rode en een groene puntpaprika, in kleine stukjes gesneden
  • 250 ml amandelmelk of andere plantaardige melk
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een eetlepel Mexicaanse kruiden
  • een snufje keltisch zeezout
  • een eetlepel bieslook

IMG_0030 IMG_0034

Zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten in de kan en zet het soepprogramma aan. De soep is binnen ongeveer 5 minuten klaar. Garneren met bieslook.

IMG_0039

Linzensoep met ui

Dit heb je nodig:

( voor een grote volle kom of twee kommen)

  • 400 gram gekookte linzen, uitgelekt
  • een grote zoete ui, fijn gesnipperd
  • een teentje verse rauwe knoflook ( optioneel)
  • twee eetlepels marjolein
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel paprikapoeder
  • gedroogde bieslook
  • 25 ml water

IMG_0039    IMG_0040

Zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten in de kan en zet het soepprogramma aan. Deze soep is klaar in gemiddeld 5/6 minuten. Garneren met bieslook.

SAM_2873-1200x800

Snelle pompoensoep met noten

Dit heb je nodig:

( voor een flinke kom soep)

  • Een halve f kleine pompoen ( rauw, ik heb een pattison gebruikt maar je kunt ieder soort pompoen gebruiken, ongeveer 400 gram) in de schil, in stukjes gesneden
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel kerrie masala
  • een kleine ui, fijn gesnipperd
  • verse bieslook ( ongeveer twee takjes) fijn gesneden
  • een handje gemengde ongezouten/ ongebrande noten

Zo maak je het:

Gooi alle ingrediënten behalve de noten, in de kan en zet het soepprogramma aan. Het kan zijn, dat de pompoenstukken onder de messen komen, waardoor je knapperd wat meer moeite heeft om de stukken op te nemen. Gebruik in dit geval je stamper. De soep is in ongeveer 6 minuten klaar. Schenk in een kom en voeg de noten toe.

IMG_1418  IMG_1417

SMOOOOOOOOOOOTHIE TIME!

De blender wordt meest gebruikt voor smoothies. Lees alles over smoothies, door hier te klikken. Ik adviseer altijd om je smoothie voor het grootste deel ( 95%) uit groente te laten bestaan en zo min mogelijk uit fruit, zeker fruit met hoge fruitsuikers als druif, mango, appel en peer. Je kunt er alles over lezen in mijn artikel, ik adviseer je om dat even te doen. Ik ben geen echte smoothie-freak. Nooit geweest. Ik eet mijn voedsel liever. Maar soms vind ik het als tussendoortje best lekker. In je knapperd maak je binnen nog geen minuut de lekkerste smoothies. Je hebt twee programma’s beschikbaar: eentje voor een groene groente smoothie ( groenten) en eentje voor algemene smoothies. Als je een smoothie wilt maken met verse rauwe groenten is de ” vegetable” functie meest geschikt. Het programma roteert sneller waardoor de groente beter worden vermalen. Groene ( groente) smoothies zijn vaak niet zo geliefd omdat ze erg snel zeer scherp of ” explosief” smaken. Je kunt dit goed opvangen met de druppels van greensweet-stevia Dit mat de scherpe en zeer bittere smaken af.  .  Hieronder geef ik je een aantal lekkere smoothie tips!

SAM_5550

Moringa smoothie

Met moringa haal je in één klap  ontzettend veel voedingsstoffen in huis! Meer lezen? Klik hier  Je kunt i.p.v moringa ook boerenkool blad of spinazie blad gebruiken.

Doe een flinke hand moringa blad, 10 druppels greensweet-stevia chocolade,, 150 ml water en een halve groen/gele banaan in de kan en zet het smoothie programma aan.

moringa smoothie 1

Fruit smoothie

Wil je toch eens een keertje een lekkere fruitsmoothie maken? Kies dan voor fruitsoorten met een relatief tot laag gehalte aan fruitsuikers, zoals aardbeien ( zure) bessen, guave en nectarines. Lekker fris met verse munt!

Doe een takje fijn geknipte munt, een nectarine in de schil ( pit verwijderen, 100 gram aardbeien, en een halve groen/gele banaan in de kan en zet het programma op smoothie, laat ongeveer 2 minuten draaien.

fm ginger morning smoothie 1

Opkikker booster

Ben je een beetje grieperig? Verkouden? Of heb je last van maagpijn of misselijkheid? Maak dan deze verwarmende smoothie eens.

Gooi een zeer klein stukje verse gember, een klein handje spinazie, 10 druppels greensweet-stevia chocolade , een theelepel ceylon kaneelpoeder, en een theelepel gedroogde kamille met 100 ml water in de kan en zet het smoothieprogramma aan.  Drink met zeer kleine slokjes op.

fm sunshine morning 2

Banana smoothie

Groene bananen bevatten het minimale aan fructose, maar zijn extreem rijk aan kalium. Deze bananensmoothie is uitermate geschikt om te drinken na het sporten.

Doe een grote groene banaan, 10 pecannoten, en 5 aardbeien in de kan en zet het smoothieprogramma aan.

kefir smoothie 3

Broccoli shot

Broccoli….superfood number one!!!!!!

Doe ongeveer vier roosjes broccoli, 10 aardbeien, 5 druppels greensweet-stevia chocolade, en 200 ml amandelmelk in de kan en zet het smoothieprogramma aan.

green smoothie 1

Spinazie bom

Ik krijg geen genoeg van deze smoothie!

Doe twee flinke handjes bladspinazie, 10 druppels greensweet-stevia chocolade,  een theelepeltje greensweet-stevia erythritol suiker, en 175 ml biodynamische magere kwark in de kan en zet het smoothieprogramma aan.

Wil je liever geen koemelk/lactose? gebruik dan 50 ml kokosmelk. De smootjie bevat dan wel wat meer verzadigde vetten.

Hopelijk heb ik je met deze heerlijke en gemakkelijke recepten genoeg inspiratie gegeven om zelf op avontuur te gaan met je blender. Het is ontzettend zonde als je zo’n knapperd in je keuken hebt staan en je doet er niet veel mee. Hij kan je letterlijk en figuurlijk erg veel uit handen nemen, wat jou meer tijd oplevert, meer gemak, maar vooral veel extra gezondheid omdat je alles zelf maakt. Daarnaast ruimt hij alle restjes op, waardoor we minder tot niets meer hoeven weg te gooien.  Meer uit je knapperd halen? KLIK HIER. 

(* bron: Trouw)

Candyman kruidnoot letters met 0,3 gram suiker??????

22550237_10203898731105101_1444000774763387406_o

Vorige week ontving ik een bericht in mijn box. Het was van een bezorgde moeder van een dochter met een lactose en fructose intoleranties. Ze had ergens een beker met “ kruidnoot-letters” gekocht. Dit, omdat op de voedingswaarde af stond te lezen, dat het per 100 gram 0,3 gram suikers bevatte. Eenmaal thuis vertrouwde ze het toch niet, omdat als tweede ingrediënt al suiker werd vermeld en verderop ook fructose-glucosestropen aanwezig waren. Ze besloot mij om advies te vragen:

Schermafbeelding-2017-10-23-om-02.28.11-768x700

Ze volgde mijn advies meteen op om de fabrikant te bellen. Dit was haar verslag:

Schermafbeelding 2017-10-23 om 02.28.42

Terwijl ik maar wachtte en wachtte bleef de foto uit, niet veel later vroeg ik haar om mij alvast de fabrikant en het product ( naam) te geven, zodat ik alvast aan de slag kon. Helaas krabbelde deze mevrouw plotseling terug en vroeg mij wat ik met de info ging doen, aangezien ze angstig was voor gevolgen en ze wilde de fabrikant “ niet in een kwaad daglicht stellen” Helaas maakte ze mij monddood en liet niets meer horen. Een beetje de omgekeerde wereld dus: de consument die de fabrikant-in-de-fout in bescherming neemt. Ik vermoed dat deze mevrouw angst had/heeft om als “ klokkenluider” gezien te worden.

22712579_10203898731585113_3067249985505713269_o

Voor mij was deze kwestie ernstig genoeg om het er niet bij te laten zitten. De klantenservice van deze fabrikant heeft behoorlijk foute uitspraken gedaan, en neemt ook flink wat risico. Met uitspraken als “ suikerpatiënten mogen dit toch niet” en “ we laten het maar zo omdat het al is verkocht en verspreid” overtreden zij niet alleen de wet, ze maken ook grove fouten, door deze risico’s voor lief te nemen. De strenge wet en regelgevingen omtrent verpakkingen zijn er niet voor niets. En kan een fabrikant nooit zomaar klakkeloos uitgaan dat diabetes-patiënten deze meuk niet kopen, want iedereen KAN dit kopen. Ondanks de ingrediënten juist zijn vermeld, klopt de voedingswaarde niet. Dit kan voor problemen zorgen. De reactie van deze mevrouw is daar een goed voorbeeld van. Als zij had geloofd op de 0.3 gram suikers per 100 gram had haar dochtertje ernstige klachten kunnen ondervinden. De garantie dat consumenten zelf goed kijken en lezen en doordenken is nooit gegarandeerd. De wet en regelgeving is er ook duidelijk over: de voedingswaarden op verpakkingen moeten kloppen. 

ZOEKTOCHT

Ik had als enkel aanknopingspunt “ kruidnoot letters” en dat de voedingswaarde dus niet klopte. Ik ben gaan google op internet maar daar kwam ik alles tegen behalve kruidnoot-lettertjes. Ik besloot mijn fans en volgers in te schakelen. Ik plaatste op Facebook een post met de oproep uit te kijken naar kruidnoot-letters” Binnen enkele uren had ik al beet. Het bleek om een product van het merk CANDYMAN te gaan. Na wat zoeken op internet kwam ik al snel bij COPAR. Dit betreft een soort PL bedrijf ( private labeling) die onder de naam Candyman snoep-producten verspreidt. Candyman vinden we in  de supermarkt, maar ook in speelgoedwinkels en discounters. Het bedrijf zit gevestigd in Raamsdonksveer. Ik ben ze direct gaan bellen. 

Ik kreeg een medewerker aan de telefoon, die de vragen ging doorzetten naar een persoon die over deze zaken ging, ik zou worden teruggebeld. Dit gebeurde netjes Ik sprak een vriendelijke dame, die mij vertelde, dat de productie zou worden teruggeroepen, de winkels werden op de hoogte gesteld. Daar was ik blij mee. Mijn volgende punt was de klantenservice, en de uitspraken die zijn gedaan aan de mevrouw die mij benaderd heeft. Ik vond die een kwalijke zaak, en vroeg dan ook waar zij dit vandaan haalde. De dame aan de lijn zei dat ze zich niet kon voorstellen, dat de KS deze uitspraken heeft gedaan, en zei min of meer dat het niet was gezegd.  Op mijn vraag of zij nu zei dat de mevrouw die mij heeft benaderd dus niet erg eerlijk is geweest kreeg ik niet echt een eenzijdig antwoord, omdat zij er niet bij was tijdens het gesprek, maar dat ze garant stond, dat de KS deze uitspraken niet zou doen. Ze vertelde ook, dat zij voor de onkosten de mevrouw wat ( lactosevrij en fructosevrij) snoep had opgestuurd.  Ik heb gezegd, dat ik dit terug ging koppelen met de mevrouw. Het lijkt een beetje op een welles/nietes verhaal. De dame gaf nog wel aan, dat dit intern besproken ging worden. Ik was in elk geval blij dat de verkeerde snoepgoed werd teruggehaald, en dat erop werd toegezien dat de KS hierop voortaan beter moet letten.

Ik heb de aangeefster via een PB op facebook benaderd, en  haar het gesprek wat ik had, voorgelegd.  Ook heb ik gemeld dat ik dit artikel ging publiceren. Ze was verbaasd en boos dat  COPAR zo reageerde, en dat alles wat ze mij had geschreven daadwerkelijk is gezegd. Ik heb haar gevraagd of zij mij even kon bellen. Ze heeft mij alles uitgebreid verteld. Ik ben overtuigd dat deze mevrouw absoluut de waarheid spreekt. Het bleek ook, dat er vier emmertjes waren gekocht.

Het blijft verbazend, hoe er opeens wél actie kan worden ondernomen als ik erop hamer, maar het is nog verbazingwekkender als de consument wordt neergezet als een soort ” liegbeest” en de gedane uitspraken te ontkennen. De terughaal-actie zal waarschijnlijk wat weken in beslag gaan nemen. Ik hou de boel scherp in de gaten.

Bronnen:

  1. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=OJ:L:2006:404:0009:0025:NL:PDF
  2. http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutrition/claims/register/public/?event=register.home

Geitenmelk uit de supermarkt…net zo goed en gezond als uit de biowinkel?

IMG_1547

Ik ben dol op geitenzuivel, met name kwark en yoghurt en natuurlijk kaas. Ik koop dit alleen  biologisch/dynamisch in de biowinkel. Dit doe ik om verschillende redenen. De meeste  biologische geitenzuivel komt om te beginnen uit de streek, en vaak van speciale zorgboerderijen, zoals de Klompehoeve. De zuivel wordt tevens op meest natuurlijkste wijze geproduceerd en niet massaal in fabrieken. Je ondersteunt met je aankoop de goede projecten, je hebt het beste van het beste, en qua smaak is het ook 10 x beter.  Lees verder

Ons gebit…over fluoride, goede gebitsverzorging en voedsel

SAM_3057

We weten dat een goede mond hygiëne erg belangrijk is. Bij voorkeur twee á drie keer per dag tanden poetsen, Flossen. Niet teveel suikers eten. Dat waren zo’n beetje de standaard regels die je al van de schooltandarts meekreeg. Ik herinner mij de door velen gevreesde bus nog goed. Ieder jaar stond hij opeens weer op het schoolplein en werden we klas voor klas opgeroepen. Iedereen was stik-zenuwachtig. Na afloop kreeg je een tandenborstel en tube tandpasta in een bekertje mee omdat je zo dapper was geweest. Ik weet eigenlijk niet, of het nog bestaat, de school-tandarts, maar ik heb er niet al te fijne herinneringen aan. Ik poepte iedere keer zowat in mijn broek van angst. Gelukkig is die angst over de jaren wat gaan liggen, al blijft de gang naar de tandarts voor mij nooit een erg plezierige. Maar het is nu eenmaal een noodzakelijk kwaad.  Lees verder