Review gerookt keltisch zeezout/molens

IMG_0844

Alhoewel ik geen echte “ zout-klant” ben, kan ik echt keltisch zeezout op zijn tijd zeer waarderen. Je kunt alles over keltisch zeezout lezen, door hier te klikken. Ook in dit artikel over solé kun je veel informatie vinden over keltisch zeezout. Al heel wat jaren werk ik fijn samen met de broers Pascal en Patrick Pichion, de drijvende krachten achter Breizh Import. Breizh Import levert al jaren zout aan de Ambachtelijke rokerij ZUIDVENNE in Zutphen. Eerst ging dit nog via “ Het Olde ambacht” op Terschelling, maar sinds kort zijn deze twee samen gesmolten.  Lees verder

Boekrecensie ” De voedingswijzer” van Juglen Zwaan

IMG_0766

“ Hey Mo!” 

“ Hey Juglen!”

“ Heb je mijn boek al gelezen?  Nee? Ik stuur je hem wel even toe! “

“ Leuk! Die ga ik dan lekker lezen! “

( Drie dagen later…)

PLOF! 

Euh…….” even” lezen???????? Dat gaat hem niet worden…. Lees verder

Gekiemd tarwebrood…gezonder dan gewoon brood?

IMG_0852

Alhoewel we langzaam maar zeker toch weer teruggrijpen naar ons dagelijkse “ bammetje” na alle hype en commotie, blijft de smet toch een beetje op de boterham liggen. We eten met zijn allen nog altijd minder brood. Er zijn erg veel redenen waarom we brood liever afzweren, de grootste is het gluten in brood en de vele additieven die er tegenwoordig in worden gepropt. De additieven worden daarom afgelopen tijd al hier en daar flink weggelaten. Maar de gluten, die blijven. We kunnen nu wel veel meer kiezen uit glutenvrije brood-producten, maar het “ standaard” brood blijven ze maken van tarwe.  We zijn gaan zoeken naar alternatieven. Zelf brood bakken werd een trend, de crackers en rijstwafels zijn nog altijd niet aan te slepen. En iedere supermarkt heeft inmiddels schappen vol met glutenvrije alternatieven. In de biowinkel kunnen we al jarenlang terecht voor glutenvrije alternatieven, maar ook alternatieven op brood, bijvoorbeeld desembroden ( brood zonder gist) In de jaren 90 kocht ik graag gekiemd brood. Dit was destijds totaal onbekend, maar dankzij de gezonde trends lijkt ( ge) kiembrood plots eindelijk aandacht te krijgen. Wat is het? En is het gezond?  Lees verder

Artrose…wat is het en welke voeding kun je het beste eten?

arthrocalman-2384254_960_720

Onlangs kwam een goede kennis bij mij op bezoek, ze had een reden. Ze had eerder die dag namelijk te horen gekregen, dat ze lijdt aan artrose. Haar arts had haar gewezen op haar voeding. Mijn kennis is een echte bourgondiër. Ze kijkt niet erg op een schep meer of minder suiker, zout of olie, om het zo even te formuleren. Ze probeert wel op haar manier gezond te eten, dit vooral voor haar gezin ( twee kids van 15 en 8 jaar) maar over de jaren zijn de kilo’s er bij haar aan “ gegroeid”. Ze heeft, net als velen, moeite om de lekkere dingen af te zweren. Maar goed, nu heeft ze dus artrose. Waar ze behoorlijk veel last van heeft. Haar gewrichten zijn zeer pijnlijk. Na wat ziekenhuis-bezoekjes werd de diagnose artrose vastgesteld. Kennis W. heeft vooral erg veel last van haar heup en handen. Ze heeft mij gevraagd, of ik haar wat advies kon geven betreft haar voeding. Dit triggerde mij om dit artikel te gaan schrijven, want er is nog best veel onduidelijkheid over artrose. Zo wordt het vaak verward met reuma. Daarnaast is er artrose en poly-artrose.  Hoe zit het precies met artrose en welke voeding kun je het beste eten? Lees verder

Alle ins and outs over….NOTEN!

IMG_1645

Afgelopen jaren zijn noten enorm populair geworden. Natuurlijk eten we al decennia’s lang noten, maar nog nooit eerder waren ze zo vreselijk in trek. Dit is te danken aan de gezonde trends van afgelopen jaren. Er wordt overal verteld, dat noten knetter-gezond zijn. En dat is terecht, maar toch zijn er wat kanttekeningen. Want de ene noot is de andere niet.Zo speelt de bewerkingen en bereidingen van noten een zeer cruciale rol of een noot wel of niet een gezonde aanvulling is op onze gezondheid. In dit artikel alles over noten. Hoe herken je goede en gezonde noten? Welke zijn er? Waar zijn ze goed voor? Zijn er ook nadelige kanten aan het eten van noten? Een uitgebreid artikel. Lees verder