Cichorei en hoe gezond het is!

Ik hou ontzettend veel van koffie, maar helaas denkt mijn lijf daar anders over. Ik krijg er last van, zelfs al bij een klein kopje. Ik drink daarom al jarenlang koffie surrogaten, in het bijzonder op basis van cichorei. Ik drink dat echt al zo ontzettend lang, dat ik het best grappig vind, dat het nu opeens plotseling hip en hot is geworden. In de jaren 80 en 90 dronk ik het al dagelijks. En ik ben het eigenlijk gewoon blijven drinken, grotendeels omdat ik het echt heel erg lekker vind, maar ook, omdat het echt heel erg gezonde voordelen heeft. Lees verder

Zo maak je zeer snel en simpel zelf bouillon poeder!

Bouillonpoeder ( blokjes ) zijn razend populair. Het is een zeer makkelijke manier om iets smaak, kleur, geur en textuur te geven. Het merk MAGGI kreeg zelfs zijn roem en faam dankzij hun bouillonblokjes. Dat deze blokjes nu niet bepaald gezond zijn, lees je in DIT ARTIKEL.
Bouillon is zelf zeer eenvoudig te maken. Als je bijvoorbeeld restjes groente overhebt kun je deze in de zon of in een voedseldroger drogen en tot poeder vermalen. Omdat de zon niet altijd schijnt in Nederland en niet iedereen een voedseldroger heeft, is het vaak toch een drempel, en is de greep naar die makkelijke bouillonblokjes zo gedaan. Je kunt uiteraard in de biowinkel terecht voor o.a gistvrije en MSG vrije varianten, maar toch blijft het vaak wat het is : een ongezond blokje. Ik prefereer daarom altijd om voor een bouillonpoeder te gaan. Je skipt dan de oliën, zouten en de gistextracten en smaakversterkers.
Maar ja……🙄….. dat maken van een eigen bouillon poeder…..
Er is een meest makkelijke manier. En dat is om verschillende verse biologische gedroogde kruiden / specerijen / groenten / planten te mengen. Het klinkt wat simpel, maar dat IS het dan ook . Want met dit soort mixen kun je gewoon een lekkere bouillon maken. Of een soepje. Als je dat wenst, kun je er ook wat zoute componenten aan toevoegen in de vorm van zeewieren. Dat gebeurt nu vaak in biologische en natuurlijke alternatieven, zoals zeekraal, of zeesla. Wat je ook voor meer binding kan toevoegen meel. Ik vind de biologische QUINIA VLOKKEN echt geweldig.  Als je dit alles los koopt en samen mengt in een grote goed afsluitbare pot heb je een zeer fijne bouillon tot je beschikking. Ik heb een basis recept samengesteld. Ik zal de bestel linkjes onder het recept plaatsen.
NODIG VOOR EEN GROTE POT BOUILLONPOEDER :
– vijf flinke scheppen biologische zeesla vlokken ( deze kun je grof houden of kort even fijner walsen in de vijzel )
– vijf flinke scheppen biologische gedroogde bieslook
– vier scheppen biologische vers gedroogde peterselie
– vier scheppen biologische vers gedroogde basilicum
– vier scheppen biologische paprikapoeder
– vier scheppen biologische rozemarijn
– drie scheppen biologische dille
– drie scheppen biologische quinoa vlokken
Dit maal je allemaal even kort in de blender tot een poeder. Wil je het allemaal net even ietsje zouter, voeg dan nog een kwart theelepeltje Keltisch zeezout toe. Bewaar de bouillon op een donkere, droge en koele plek. Je kunt per liter vloeistof ongeveer tien theelepeltjes gebruiken. ( een theelepel / 100 ml ) maar je kunt uiteraard ook zelf bepalen hoe sterk of juist minder sterk je de bouillon wilt maken.

BESTELLEN :

ZEESLA VLOKKEN, KLIK HIER. 
GEDROOGDE BIESLOOK, KLIK HIER 
GEDROOGDE PETERSELIE, KLIK HIER
GEDROOGDE BASILICUM , KLIK HIER 
PAPRIKAPOEDER, KLIK HIER 
GEDROOGDE ROZEMARIJN, KLIK HIER 
GEDROOGDE DILLE, KLIK HIER 
BIOLOGISCHE QUINOA VLOKKEN, KLIK HIER 

TEVEEL ? DEEL HET!

Nu kan ik mij zo voorstellen, dat je even slikt, als jij bijvoorbeeld maar alleen bent of nooit in één korte tijd zoveel bouillon verbruikt. Dan kan zo’n vrij grote voorraad best even een investering zijn. Wat je dan kunt doen, is in je nabije omgeving mede enthousiastelingen zoeken, die met jou samen de kosten wil delen en jullie de helft delen. Iedereen blij. Je kunt uiteraard ook iemand blij maken met je eigen homemade pot bouillonpoeder! Leuk cadeautje, om in een mooie voorraadpot te geven aan iemand die meukvrij net zo waardeert als jij! Je kunt overigens de bouillon ook als een lekkere kruidenmix in al je gerechten gebruiken, je zou dat dus ook kunnen overwegen, om er meteen ook je kruiden & specerijen rek mee aan te vullen.

WAAROM IS HET BETER OM ZELF BOUILLONPOEDER TE MAKEN?

In DIT ARTIKEL kon je lezen, waarom bouillon blokjes nu niet wat je noemt gezonde blokjes zijn. Er worden enorm veel ingrediënten in gestopt die voor de industrie zeer interessant en aantrekkelijk zijn. Ze zijn om te beginnen ontzettend goedkoop. Maar wat ze vooral doen is ontzettend veel opleveren, omdat de bouillon blokjes zeer goedkoop kunnen worden geproduceerd, en de consument afhankelijk houdt. Over smaakversterkers wordt erg veel gediscussieerd, met name de smaakversterkers die nu juist enorm veel in bouillon blokjes voorkomen : MonoNatriumglutamaat, en gistextract. KLIK HIER om alles te lezen over gistextract, en KLIK HIER om alles te lezen over Mononatriumglutamaat.
Als je alles hebt gelezen, snap je meteen waarom je veel beter deze twee ingrediënten kunt mijden uit je dagelijks voedsel, wat lang zo eenvoudig niet is, omdat het in ontzettend veel levensmiddelen voorkomt. In instant poeders als bouillon, maar ook soep en koffiemelkpoeder kunnen erg veel van deze inmiddels vrij omstreden smaakversterkers bevatten.
Ook kunnen kant en klare bouillon poeders en blokjes extreem veel zout bevatten. Alles bij elkaar genomen loont het de moeite, om zelf voortaan je eigen bouillon poeder te maken en te mixen. Ik gaf hierboven een basisrecept, maar je kunt er uiteraard andere biologische vers gedroogde kruiden & specerijen aan toevoegen of vervangen.  Bij puur & fit verkopen we heel veel soorten, neem zeker een kijkje ( KLIK HIER )  Mijn basis recept heb ik echter zo samengesteld dat het een erg GEZONDE bouillonpoeder is. Het bevat veel gezonde voedingsstoffen, en nauwelijks tot geen zout, de zilte zoutsmaak is immers via de zeesla toegevoegd, waar ook weer ontzettend veel gezonde voedingsstoffen in zitten. Zeewier is één van de allergezondste voedingsmiddelen ter wereld. Het bevat extreem veel gezonde voedingsstoffen, die zelfs in sommige gevallen essentieel zijn voor ons. Als je  twee vliegen in één klap slaat, dus én een heerlijke smaakverrijker én heel veel gezonde voordelen, dan begrijp je waarom zelf maken / mixen de beste optie betreft.

HEERLIJKE OPKIKKER MAKEN !

Je kent die momenten vast wel : je voelt even de energie niet meer, moet alles uit je tenen halen, en je hebt trek in zoet en junk. Op deze momenten kan een kopje van je homemade bouillon je een enorme opkikker geven. Het stilt bovendien de trek. Het is zeer arm aan calorieën maar rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Hoe maak je een snelle mok ?
Schep ongeveer vier tot vijf theelepels bouillon poeder in een grote mok, en schenk dit op met circa 450 ml kokend water, terwijl je goed blijft roeren. Drink heerlijk uit. Je kunt het ook laten afkoelen om het als koude drank met ijsklontjes te drinken tijdens zeer warme zomerdagen.

Natuurlijke en bijzondere mond en gebitsverzorging …ik testte er een paar!

Mijn gebit is belangrijk voor mij, ik doe er dan ook alles aan, om het zo lang mogelijk in de beste conditie te houden. Dat dit met ons huidige welvaart voedsel niet meevalt, is afgelopen decennia wel duidelijk geworden. We eten en drinken meer suiker en zuren, allerlei agressieve stoffen vallen onze tanden, kiezen, tandvlees, verhemelte en tong voortdurend aan. Dat begint al zeer pril. Baby’s worden anno 2024 al aan suikers gezet (kant en klare fruit hapjes , pyjama papjes, baby koekjes , baby chocopasta…)  die zij helemaal niet nodig hebben. Dit heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het gebit. Jaren geleden was er bijvoorbeeld een vrij grote zorg ontstaan onder tandartsen, die peuter-melk-gebitten door de trend van het diksap drinken sterk achteruit zag gaan. Er werden erg veel rotte tanden en kiezen aangetroffen. Ook andere aspecten die we dagelijks consumeren, heeft vrij grote gevolgen voor ons gebit. Tand erosie is één van de grootste problemen in de tandheelkunde. Lees verder

MARINE VIS COLLAGEEN BLEND!

Ik ben sinds ongeveer twee jaar “ aan-de-collageen “ . Ik merk, dat het bij mij effect geeft, en besloot het daarom blijvend dagelijks toe te voegen aan mijn eetpatroon. Wil je alles lezen over collageen ? KLIK DAN HIER. Sinds 2023 verkopen we bij puur & fit onze eigen  100% natuurlijke rundercollageen ( hydrolysaat )  Dit is gecertificeerd ( grass-fed by liaf-control ) en afkomstig van grasgevoerde weiderunderen. We zijn op de markt van echte natuurlijke collageen een echte prijsplakker, want je betaalt voor de hoogste kwaliteit € 27,95 voor maar liefst 450 gram. Google maar eens een rondje, ik ben benieuwd of jij een goedkopere aanbieder kan vinden met exact dezelfde kwaliteit. Lees verder

Anijs !! Wat is het en wat kun je ermee ?

Ik persoonlijk hou erg van de geur van anijs. Het haalt ook herinneringen aan mijn jeugd naar boven. Als kind dronk ik graag warme anijsmelk die mijn moeder met liefde voor mij klaarmaakte. Lees verder