the making of……..” natuurlijk lekker bakken”

Collage Monique

Het is echt waar: nog een paar nachtjes slapen en het is dan zover: mijn grote droomboek komt uit! Het waren een paar ontzettend stressvolle,chaotische en bizarre weken,die nu nog maar net achter mij liggen. Er gebeurde zoveel dat ik mezelf nauwelijks kon bijhouden.En ik mij nu pas afvraag ” waar zijn Augustus en September gebleven? Heb ik iets gemist?” :-)  De hele ” journey” naar de deadline toe was er eentje van ( bijna) dag en nacht werken en daarnaast waren er ook op andere werkgebieden en op privé gebied veel ” things going on”.Nu dat de deadline is gehaald,en ik een beetje meer kan ontspannen,realiseer ik mij wel wat een kunst en vliegwerk het is geweest en dat ik dat absoluut niet had kunnen doen zonder een sterk team achter mij en een heerlijk netwerk van mensen om mij heen die mij hebben geholpen.

 

” …Leuk nieuws! We gaan het boek een maand eerder uitbrengen omdat we naar de meest belangrijkste boekenbeurs ter wereld willen! ” Met deze mededeling kwam mijn uitgever meteen met de deur in huis vallen toen we een eerste bespreking hadden voor de voortgang van het boek. Ik was natuurlijk meteen dol-enthousiast want joehoe,al een maandje eerder ! Ik wist toen totaal nog niet wat dit nu werkelijk betekende want het was wel vaak een race tegen de klok plus dat zeer bedachtzaam en gestructureerd gewerkt moest worden. Even iets vergeten of over het hoofd zien en er was toch al best een probleem. Het manuscript had ik gelukkig al ingeleverd en had daar voorlopig nog geen omkijken naar omdat de opmaak en stijl enzovoort nu eerst moesten worden bepaald en gerealiseerd. Tussendoor zie jij daar als auteur schetsen en voorbeelden van. Maar het grovere werk wat er bij een uitgever gebeurt,daar merk je als auteur gelukkig niet zoveel van,zoveel extra stress erbij zou ik ook niet hebben getrokken,omdat ik mezelf ken en mij dan direct als mevrouw perfectionist mij overal mee ga bemoeien. 😉 En ik had ook al meer dan genoeg werk op mijn schouders,want er moesten natuurlijk bij die 400 recepten ook kwijl-foto’s komen. We bespraken dat we een deel van de fotoshoots bij mij thuis zouden houden ( ik heb een kippenhok vol met leuk achtergrond materiaal voor op een foto ) en een groot deel een kookstudio afhuren.Omdat ik een erg groot fan ben van de grootste kookwinkel van Nederland,Het Kookpunt in Rotterdam,was mijn wens ook om daar de kookstudio af te huren.We zijn eerst gaan kijken of het een geschikte ruimte was en ook of we er uiteraard mooie kiekjes konden schieten. De fotografe ,Muk van Lil,hebben we uiteindelijk gekozen als fotografe. Voor haar was dit ook een echte grote klus en ze heeft ook overuren gedraaid. Samen met Suzanne van de uitgever vormden we al snel een team die alles draaiende moest gaan houden.We hadden aanvankelijk de ( te hoog gegrepen) wens om 400 foto’s te schieten wat ook mogelijk zou zijn geweest als we dat extra maandje langer de tijd hadden gehad. Maar omdat we nu dus onverwacht een maand moesten inleveren hebben we keuzes moeten maken.

 

De eerste fotoshoot werd bij mij thuis gehouden.Ik wist totaal niet wat ik ervan moest verwachten en ik ben er maar als een kip zonder kop in gedoken.Ik had dagen tevoren al heel wat staan voorbakken,zodat we de fotoshoot direct konden opstarten terwijl ik de rest van de dag in de keuken stond om te bakken. Dit was best vermoeiender en zwaarder dan ik dacht,daar had ik mij erg op verkeken.Bakken kan ik 24 uur per dag wel doen,daar ligt het niet aan,maar lichamelijk en geestelijk vergt het enorm veel van je. Die eerste shootdag zal ik niet snel vergeten.Ik heb een ontzettend klein huisje en in een klein kamertje hielden we de shoots omdat daar het beste licht was. Het is trouwens hetzelfde kamertje waar ik mijn eigen foto’s schiet voor mijn website :-) Nu verklap ik jullie maar meteen een geheimpje: ik kan helemaal flippen als mijn huisje een complete puinhoop is. En omdat iedereen lekker van alles uit de kasten trok,de spullen ook vervolgens lieten liggen was mijn ” foto-kamertje” in zeer korte tijd veranderd in een soort slagveld. Waar ik bloed nerveus van werd en tussen het bakken door ook bezig was om de zooi op te ruimen. Tja,je bent een control-freak of je bent het niet,aard van het beestje. Maar het was het gelukkig allemaal waard want er zijn die eerste dag prachtige foto’s geschoten en de eerste zweefduik voor het gehele team was genomen.

 

bakken in de kookstudio

De volgende uitdaging lag alweer snel op mij te wachten,drie dagen na deze eerste heftige drukke eerste fotoshootdag hadden we de tweede,en in de kookstudio. Ook hierop had ik mij behoorlijk verkeken en stapte ik er eigenlijk té gemakkelijk in met een houding ” dat doen we wel even”. Nah…..dat viel nogal tegen. Om te beginnen moest ik de dag van tevoren zorgen dat alle boodschappen in huis waren.Daarnaast moesten alle bakspullen ook mee,en dat leek nog het meest op een halve volks verhuizing. De eerste bakdag in de studio had ik ook hulp ingelijfd.Ik had via mijn facebookgroep mensen gevraagd die het leuk zouden vinden om mij te komen helpen. Daarvoor kregen ze een Oud Hollands bakboek cadeau plus dat ze uiteraard veel lekkers mee naar huis mochten nemen.Er werd goed op gereageerd en ik besloot om drie extra hulpjes in te lijven voor die eerste kookstudio dag. Het waren erg gezellige mensen en je zag ook dat ze de grootste lol erin hadden. Nadeel was voor mij wel dat ik zelf niet echt veel verder kwam,omdat er continu wel wat aan mij werd gevraagd,om mijn hulp en assistentie werd gevraagd waardoor ik mijn eigen bezigheden niet echt goed kon uitvoeren.Gevolg was dat ik minder produceerde en ook niet echt optimaal zoals ik wilde: ik heb daarom veel taarten afgekeurd voor de foto. Ondanks dat het verschrikkelijk gezellig was in de studio ( lekker gekakel !) werkte dit dus duidelijk niet zo goed.Ik weet ook nog goed dat ik totaal doorgedraaid thuiskwam ( en ik ook nog eens de boel moest gaan uitpakken) Volgende keer zouden we het dus anders doen. Niet méér dan twee extra hulpen in de kookstudio en deze moesten enige bakervaring bezitten zodat ze ook zelfstandig volgens een recept konden werken. Dat kwam gelukkig ook helemaal goed,deze methode leek echt stukken beter te werken. En ik vond ook mensen die graag nog een keertje wilden terugkomen om opnieuw te komen helpen wat erg prettig was omdat je elkaar al kent en goed op elkaar kunt inspelen. Bakken in zo’n gigantische kookstudio is echt een droom voor iedere bak-gek. Alles,maar dan ook echt alles wat je maar wenst is gewoon aanwezig.Tig keukenmachines,het één nog geavanceerder dan de andere,tig mega ovens,alle messen,bestek kook-gerei wat je je maar wenst,kortom,een droom voor de homemade bakster. We mochten ook ( dank je wel Paula van het Kookpunt!) alles uit de winkel zelf gebruiken voor de foto’s.We hadden dus een zeer ruime keus aan kopjes,borden,pannen en andere toeters en bellen.Waardoor iedere foto weer anders kon worden opgesteld.

 

acht drukke fotoshoots

 

In totaal hebben we acht fotoshoot dagen gehad.Waaronder ook een dag waarbij ik werd opgemaakt ( viel er nog wat van te maken??:-)  ) voor wat leuke foto’s van mij voor in het boek. Daar was ik nu niet zo erg blij mee,want mezelf op foto…ik hou er niet van. Maar goed,het hoort erbij. We kregen een geweldige professionele visagiste over de vloer die wel even met mij bezig was.En ik een harde kont kreeg van het zitten,en ik ook erg onrustig werd.Ik zag mijn twee bakhulpen druk in de studio aan de bak zijn terwijl ik met mijn onrustige kont op een kruk moest blijven zitten :-) Viel niet mee! Maar Ayten Yildriz van ” la rouge visagie heeft echt een aardig knap werkje weten af te leveren en ik herkende mezelf bijna niet meer terug. We hadden ook een dagje buitenfoto-shoot-dag,en liet het toevallig die dag nu stralend zonnig weer zijn. Mijn lieve ” kleine vriendinnetje” ,mijn buurmeisje Mariëlle ,zou ook deze dag komen poseren voor de foto,en wat zag ze er PRACHTIG uit!

 

10699092_10205040573761983_687611042_n

Ze vond alles ook erg lekker en heeft haar buikje rond gegeten tijdens de fotoshoots. Ik werd uit mijn keukentje getrokken om ook even op het picknick kleedje plaats te nemen :-) Klik klik klik…..staat erop! En hup,Monique weer direct terug naar de keuken.Kunst en vliegwerk heet dat geloof ik.

 

Natuurlijk ging er ook genoeg mis. Zo zijn er wat taarten gesneuveld.Onze lieve Muk ( fotografe) liet een taart vallen en ik heb een pot meel uit mijn handen laten kletteren. Suzanne ging vrolijk op een bord muffins staan dansen tijdens de buitenfoto shoot,en hulpjes vergaten soms wat ingrediënten toe te voegen zodat iets  geheel ” anders” uit de oven kwam. Er is ook wel eens wat verbrand,of geïmproviseerd in ontbrekende ingrediënten die op waren,of die ik niet bij mij had naar de kookstudio. Dat zijn kleine stress momentjes omdat we echt werkten met roosters. We bespraken vooraf per fotoshoot dag wat we op foto gingen zetten en werden er recepten voor de hulpen extra uit geprint. Meestal haalden we deze lijsten niet maar we hebben het toch aardig gefikst.

 

Wat een achtbaan was het. Maar wel een hele leuke waar ik vooral ook van heb genoten. Al speelde er veel,ook op privé gebied,ik ben blij dat ik mijn geniet momentjes ook heb kunnen pakken.En ik ben nog het meest dankbaar voor de prachtige mensen die ik heb mogen leren kennen. Fotografe Muk,een top talent in de dop,de kookhulpjes met in het bijzonder Michelle van Klink en Joke Kouwenhoven die mij meerdere keren fantastisch hebben geholpen,maar ook de andere hulpen die met alle plezier mij graag wilden komen helpen. Maar ook Bibeb Korevaar,die mijn voeten tussen alle gekte door masseerde,want ook die kregen het even wat zwaarder dan normaal :-) Mensen,waar ik super dankbaar voor ben dat deze in mijn leven binnen zijn komen wandelen. De achtbaan gaat voor mij voorlopig nog even door,maar zolang ik maar blijf genieten van de ritjes kan ik alleen maar een geweldig blij eitje zijn!

 

 

IMG_4366

 

Ayten Yildriz aan het werk om nog wat van mij te maken :-)

 

 

 

 

IMG_4907

 

Fotografe Muk en ik doen even melig na een lange dag

 

 

10639346_10205194917540481_1258676709_o

glutenvrij…niet altijd gezond

IMG_5092

Nu glutenvrij eten het nieuwe eten lijkt te zijn geworden, zijn we steeds massaler op zoek gegaan naar glutenvrij voedsel. Wat in de beginfase nog niet meeviel, want we vinden gluten in zo’n beetje alles wat we consumeren. Toen glutenvrij nog niet zo’n hippe trend was als nu, was het voor de mensen die een serieuze allergie voor gluten hebben, een ware zoektocht naar glutenvrije producten. Werd er überhaupt wat gevonden, was dit assortiment zo klein dat een muis daar ook niet vrolijk van zou worden. Bovendien was alles nauwelijks nog eetbaar te noemen omdat glutenvrij brood vaak uit de vriezer werd verkocht en al het andere……dat voerde je de eendjes nog niet eens uit medelijden. Inmiddels zijn er hele schappen vol met glutenvrije producten en dan heb ik het niet alleen over biowinkels en gezondheidwinkels: ook supermarkten liften lekker mee met de ” ik ben blij want ik eet glutenvrij” hype. Je zou denken ” top toch!?”  Want hoe meer glutenvrij wordt verkocht, hoe beter voor onze gezondheid. En ook voor de mensen met Coeliakie ( gluten-allergie) is er een wereld open gegaan. Helaas kleven er ook flink wat nadelen aan deze glutenvrij-trend. Nadelen,die ontzettend vaak worden onderschat. Lees verder

….% minder suiker, het nieuwe light

keurmerk meuk

Gisteren fietste ik in mijn buurt even rond voor wat boodschappen, en in elk bus en tramhokje die ik passeerde hing er weer eentje: zo’n schreeuwende poster met daarop een merk wat keihard roept “30% minder suiker!” of “40% minder suiker! ” of “MINDER SUIKER DUS WEL ZO LEKKER!” Waar we enkele jaren terug  plat werden gewalst met reclameteksten als “lekker light!” en “light dus lekker licht!” lijken fabrikanten het nu over een andere boeg te gooien. Light is immers aardig “uit” aan het raken nu er steeds meer en meer negatieve (terechte!) geluiden te horen zijn over de effecten van het consumeren van al die light producten. Al hebben ze een gezond imago, vrijwel alle light-producten zijn dat niet.  Sterker: light producten zijn zo kunstmatig in elkaar geknutseld dat ze ongezonder zijn dan het origineel. Fabrikanten zijn niet op hun achterhoofd gevallen en houden ons gedrag sterk in de gaten. Het steeds in negatiever daglicht gezette woord “light” is hun dan ook niet ontgaan en moest er wat anders worden bedacht. Dat is ” …% minder suiker!” geworden. Het komt vrijwel op hetzelfde neer. Alleen geeft deze term de consument een beter gevoel. Light is steeds meer een “no go area” aan het worden en “…% minder suiker” klinkt een stuk leuker.

Lees verder

De mierzoete wereld van vandaag

suikerklontjes wicky  9

” . . . . WHAAAAT? Zoveel? Joh, maak het even !!!!!!!!! Echt niet! Wel????? .. Zo dan zeg! ”

Een welbekende, bijna standaard reactie als ik iemand in suikerklontjes laat zien wat er in een product zit aan suiker. Vooral producten waarin je het helemaal niet in zou verwachten, zoals worst, levert erg veel hoge wenkbrauwen op. Maar ook in producten waarin we wel een klein beetje verwachten, daar zie ik ook geschrokken / verbaasde gezichten. Vijf suikerklontjes in een plakje ontbijtkoek? Gemiddeld 15/20 suikerklontjes in een pot pindakaas? Drie suikerklontjes in het dagelijkse knijpzakje Danoontje van je spruit? Vijf suikerklontjes in een potje biologische witte bonen in tomatensaus?

Ja, het IS zo triest.

Lees verder

Peulvruchten, alles op een rij!

sam_8293

Peulvruchten zijn eetbare, rijpe plantenzaden, die tijdens de groei zijn opgeborgen in een peul. Als de zaden rijp zijn en droog worden, worden ze geoogst. Hierna worden ze eventueel nog gedopt, na gedroogd en dan verpakt. Omdat peulvruchten weinig verdere bewerking nodig heeft, is het een zeer zuiver en meest natuurlijk product. Wel vraagt het van de consument een lange kook/week tijd in veel gevallen.

sam_8259

Als je spreekt over gezond, dan spreek je over peulvruchten. Het zijn ware gezondheidsbommetjes gekregen van moeder natuur! Ze zijn erg rijk aan gezonde koolhydraten, B-vitamines, eiwitten, en veel mineralen als calcium, ijzer, fosfor en molybdeen. Ze zijn vooral erg rijk aan vezels, en tegelijk caloriearm, wat het een zeer welkome gast maakt op het bord van de mensen met overgewicht. Nog een erg groot voordeel van peulvruchten: het valt erg goed in eigen land te telen, waardoor veel van de peulvruchten geen verre reizen af hoeft te leggen, wat voorkomt dat ze door transport te lang onderweg zijn en aan de effecten van te langdurig transport ontkomen. En daarnaast is het ook beter voor het milieu. Peulvruchten zijn in het bijzonder erg goed en gezond voor vegetariërs, veganisten en mensen die hooguit 1 x per week een stukje vlees eten. De meeste peulvruchten zijn goede vleesvervangers. De verhouding waarop je het vlees kunt vervangen ligt aan het soort peulvrucht, maar over het algemeen kun je uitgaan van een verhouding van drie op vier. Dat komt neer op een portie vlees van 100 gram vervangen voor 75 gram peulvruchten. Met name linzen zijn erg goede vleesvervangers. Echter: peulvruchten kunnen vlees niet volledig vervangen.

Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die de mens nodig heeft. Plantaardig eiwit bevat over het algemeen niet het volledige aminozuurprofiel. Voor vegetariërs en met name voor veganisten is het belangrijk erop te letten welke producten met eiwitten je kiest. Graan en peulvruchten vullen elkaar goed aan. Graan is namelijk rijk aan methionine en arm aan lysine. Bij peulvruchten is het net andersom. Zo zijn erwtensoep met brood of rijst en linzen goede combinaties voor een volledig aminozuurprofiel.

Peulvruchten kennen we in ontzettend veel soorten. De meest bekende in Nederland is de (Hollandse) bruine boon. Deze wordt erg veel verkocht in pot. Mede doordat de peulvrucht aan populariteit heeft gewonnen, worden ze steeds meer en overal verkrijgbaar. Kies altijd voor de gedroogde vorm. Als je liever pot/blik kiest, koop deze dan in de bio winkel. In deze varianten worden geen extra hulpstoffen gebruikt. In de pot/blikken uit de supermarkt is vaak veel zout te vinden. Daarnaast vrijwel altijd ook veel onnodige E-nummers. Peulvruchten zijn relatief goedkoop. De meesten hebben een week tijd nodig.

Ik geef hieronder een handig lijstje, met meest gebruikte peulvruchten en hun kook/weektijden:

Peulvrucht Weektijd kooktijd
Bruine/witte /rode/zwarte (nier) bonen 8-12 uur 1-2 uur
Adukibonen/limabonen/Katjang idjoe 8-12 uur 1-2 uur
Kievitsbonen, rode nierbonen 8-12 uur 1-2 uur
Flageolet/kikkererwten 6-8 uur 2 uur
Groene en grauwe erwten/kapucijners 8-12 uur 1-1 1/2 uur
Gele linzen 2-3 uur 20 minuten
Bruine/groene linzen 4-6 uur 45 minuten
Rode linzen geen weektijd 15/25 minuten
Spliterwten geen weektijd 1 1/2 uur
Sojabonen 12-18 uur 2-3 uur

Staat er een bereidingswijze op de verpakking, hou je dan daaraan. Op veel verpakkingen ontbreekt echter een bereidingswijze. Hou dan bovenstaande kook en weektijden aan.

sam_8292

DE ANDERE KANT

Er zit ook een andere kant aan peulvruchten. Namelijk antinutriënten. Dit zijn antistoffen, die van nature aanwezig zijn in peulvruchten, en zorgen voor een natuurlijk afweermechanisme om de zaden/planten te beschermen voor schadelijke invloeden van buitenaf. Denk aan strenge weersomstandigheden of insecten die alles aanvreten. Deze antinutriënten kunnen de vertering en de opname van de goede voedingstoffen verstoren in ons lichaam. Er zijn verschillende antinutriënten, zoals lectine, fytine, en saponinen. Lectine zijn eiwitten in peulvruchten die tot 10% van het eiwitgehalte kunnen bekleden. Ze worden nauwelijks tot niet verteerd, en kunnen mogelijk cellen in de wanden van het darmstelsel aantasten. Er zijn diverse lectines, die ook in verschillende varianten voorkomen in peulvruchten. Een variant die bekend staat om zijn schadelijkheid bij onjuiste bereiding is de lectine fytohemagglutinine. Deze lectine is in grote hoeveelheden zelfs giftig. Er zijn gevallen bekend waarbij vergiftiging is opgetreden na het eten van rauwe/ niet goed bereide rode kidneybonen, waar deze lectine aanwezig is. Deze peulvrucht is hierdoor ook in een wat slechter daglicht komen te staan. Dat is jammer, want met een goede bereiding zijn ze juist knettergezond. In de meeste andere peulvruchten is de lectine niet zodanig aanwezig, dat het schade kan opleveren voor de mens. 

Een andere antinutriënt die aardig wat bekendheid heeft, is fytine/ fytinezuur/fytaat. Deze antinutrïent is aanwezig in alle eetbare plantenzaden. Als er weinig tot geen vlees wordt gegeten, kan fytinezuur risico’s opleveren voor het verhinderen van de opname van ijzer en calcium uit ons voedsel. Op lange termijn kan dit zorgen voor ernstige tot zeer ernstige tekorten aan mineralen en vitaminen. Eet je te eenzijdig, veel producten met fytinezuur, en geen vlees ( veganistisch, vegetarisch) dan kan dit gezondheidsproblemen geven. Het zink en ijzeropname uit vlees is ruim voldoende, ook al is er fytinezuur aanwezig. Gelukkig is dit prima te verhelpen, door peulvruchten vooraf te weken, te fermenteren of te kiemen.

Saponinen worden in verschillende planten gevonden, ze behoren tot een groep aan diverse nutriënten. Net als bij lectine kunnen wij ze erg moeilijk verteren waardoor er mogelijk aantasting kan voorkomen aan de cellen van de darmwandbekleding. Saponinen staan nogal in een slecht daglicht omdat wordt gedacht dat saponinen de doorlaatbaarheid van van de darm kunnen vergroten ( de zogeheten lekkende darm) . Dit is op dit moment ( 2015) nog pure speculatie, er is geen voldoende bewijs dat saponinen schadelijk zijn voor mensen. 

Gelukkig kunnen we lekker blijven genieten van al het goede van peulvruchten. zoals je eerder hebt kunnen lezen is het wel belangrijk dat je ze goed bereid. Er zijn globaal gezien drie goede manieren om antinutriënten te neutraliseren. Wat ik vroeger als kind al van mijn oma leerde: weken. Mijn oma had daarvoor een speciale bak die ze op het balkon zette voor 24 uur. De volgende dag werden de bonen afgespoeld en op het vuur gezet, minimaal anderhalf uur. Koken is namelijk een zeer goede methode om antinutriënten te neutraliseren, al is dit niet bij alle peulvruchten het geval. Op de vele verpakkingen wordt aangeraden de peulvruchten 8-12 uur te weken in ruim water. Doe dit liever 24 uur. Sommige soorten linzen en spliterwten behoeven geen weektijden vooraf, maar ook dan adviseer ik je om dit toch te doen. Een extra hulpje om het fytinezuur af te breken is, om 50 gram boekweitmeel of 100 gram boekweitvlokken/grutten toe te voegen aan het weekwater. In boekweit zit relatief veel fytase wat helpt om fytinezuur af te breken. 

Mungbonen verlenen zich uitstekend om te kiemen. Als we de bonen langer in water laten staan, en regelmatig het water verversen, ontspruiten zich vanzelf kiemen. Zelf kiemen? Klik hier. 

Fermenteren is ook een zeer goede methode. Lees alles over fermenteren, door hier te klikken.

sam_8298

Soorten

Er zijn zoveel soorten, dat je iedere dag wel weer een andere variant op je bord kan toveren. Welke zijn er zoal?

mungbonen

WAT ? Mungbonen zijn kleine groene gedroogde bonen/zaden van de ” Vigna radiata” plant. Ze zijn meest bekend als de niet-ontkiemde versie van de kiemgroente taugé. In China worden mungbonen gebruikt om pap van te koken of meel van te maken. In Nederland zijn ze alleen gedroogd verkrijgbaar in diverse soorten. Groen, of gepeld en gesplit zoals we dat kennen met spliterwten.
Mungbonen worden ook vaak gebruikt om te ontkiemen, om zo zelf taugé te maken. Ze dienen ongeveer 12 uur vooraf te worden geweekt en daarna gekookt. Mungbonen zijn erg gemakkelijk om te ontkiemen. Je behoeft ze enkel op een laagje nat gemaakte watten te verspreiden en je hebt na vijf dagen al heerlijke verse taugé. Mungbonen zijn ook zeer geschikt om soep mee te maken.

GEZOND? Supergezond. Ze zijn zeer rijk aan eiwitten en vitaminen en mineralen. Ze zijn vooral zeer rijk aan kalium. Ook bezitten ze aardig wat vezels.
Nog een leuke bijkomstigheid is dat mungbonen zeer makkelijk verteerbaar zijn. Ook is het een peulvrucht wat voor minder winderigheid zorgt. Lees meer over mungbonen hier

sam_8297

adukibonen

WAT ? Adukibonen ( of ook wel adzukibonen) is een soort peulvrucht afkomstig uit Azië. Ze zijn klein, licht bol, en licht/donkerrood-bruin van kleur. Ze kunnen ook paarsachtig zijn van kleur. Ze bezitten een licht wit streepje, en hebben een vrij specifieke noot-achtige smaak.
Ook adukibonen moeten van tevoren worden geweekt en gekookt. Adukibonen kunnen niet rauw worden gegeten, dan zijn ze giftig bevonden.Door een week/kookproces voorafgaand wordt de van nature aanwezige giftige stof lectine geheel onschadelijk gemaakt.
Adukibonen zijn ontzettend veelzijdig. Ze kunnen eigenlijk overal wel voor worden gebruikt. Soepen, bij de warme maaltijd,koud gekookt door een salade, kortom, verzin het zelf maar.
In Azië worden de bonen vooral veel verwerkt tot een pasta.

GEZOND? In Japan worden adukibonen ” de koning der bonen” genoemd vanwege hun heilzame effecten op de gezondheid. Zo zouden de bonen zeer heilzaam kunnen werken op de lever, nieren en blaas. Ook zouden ze helpen bij het bijvullen van de hoeveelheid rode bloedcellen waardoor het zeker voor vrouwen met hevige menstruatie een grote aanrader is om veel op het menu te zetten. Adukibonen zijn net als mungbonen één van de licht verteerbare bonen-soorten en bevatten ze een opmerkelijk lage GI. Net als andere peulvruchten zijn de bonen zeer rijk aan eiwitten, vezels, vitaminen en mineralen. Meer over adukibonen lees je hier 

calypsobonen

WAT? Zeer prachtig ogende bonen, deze calypsobonen, ook wel orkabonen genoemd of ” ying en yang” bonen. Deze laatste naam hebben ze vooral te danken aan de prachtige tekeningen op de boon. Deze bestaan soms uit twee kleuren ( donkerbruin/zwart en wit, vandaar de Ying en Yang) of rood/wit gevlekt. Je kunt meer over caplypsobonen hier lezen.

pinto-kievitsboon

WAT? Ook deze kievits/pintoboon heeft een bijzonder mooi, gevlekt uiterlijk, net als de calypsoboon. Pinto betekent in het Spaans ” geschilderd” en daar stamt de naam ook van af: ze zien er erg geschilderd uit. Pintobonen zijn zeer populair in de Mexicaanse en Amerikaanse keuken.Ik heb de pintobonen ook in mijn studiejaren in Amerika leren kennen en eten. Ze lijken qua smaak vrij veel op onze bekende Hollandse bruine boon, maar is wat zachter en verfijnder van smaak. In Mexico worden van pintobonen veel “ refried beans” gemaakt. Dit is een soort bonenpuree die wordt gegeten als vulling in tacoschelpen. De bonen worden in olie na het koken gebakken en gekruid met kruiden en specerijen. In Nederland is refried beans verkrijgbaar in blik, wat er overigens niet erg smakelijk uitziet ( het lijkt op kattenvoer) Ook bevatten deze blikken erg veel vetten en zout. Je kunt beter lekker zelf je eigen refried beans maken. Wil je de originele refried beans, bak dan de gekookte bonen in een beetje kokosolie en wat lekkere kruiden naar keuze in een koekenpan licht aan. Maar je kunt ook een ” slanke” variant maken door het recept uit mijn basiskookboek te maken ( bonenpuree) Beide varianten kun je zowel koud als warm eten.

GEZOND? Absoluut zeer gezonde knikkertjes, deze kievitsbonen.Ze zijn heel erg rijk aan eiwitten, vezels en kalium.

sam_8291

zwarte bonen

WAT? Officieel heet deze boon de zwarte schildpadboon, maar in de volksmond wordt het gewoon de zwarte boon genoemd. Het is een erg populair ingrediënt in de Latijns-Amerikaanse keuken. Zwarte bonen worden veelvuldig gebruikt in Chili voor salades en ze worden gekruid toegevoegd aan verschillende Mexicaanse en Spaanse maaltijden. Het is een boon met een dikke vleesachtige structuur, hierdoor wordt het vaak gebruikt in vegetarische gerechten.

GEZOND?  Zeer! Ze worden genoemd in het rijtje superfoods, omdat ze zeer extreem rijk zijn aan vitaminen, mineralen, vezels en eiwitten. Meer lezen over zwarte bonen? Klik hier 

linzen

Absoluut één van mijn allergrootste favorieten op het gebied van zowel peulvruchten als mijn favoriete voedsel.

Linzen zijn er in vele verschillende soorten! Het zijn de zaden van planten. De peulvrucht is heel erg gezond en wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken. Helaas worden linzen in Nederland relatief weinig gegeten. En als ze worden gegeten, komt het uit blik.  Dat is jammer want het is een lekkere, voedzame en gemakkelijk te bereiden groente. Daarnaast is het ook nog goed te combineren met vrijwel alle voeding. Niet alleen met pasta, rijst of aardappelen, ook een salade of soep met linzen is erg lekker! Je kunt er ook heerlijke dingen mee bakken! Kijk voor inspiratie bij de recepten met peulvruchten, de directe link vind je bovenaan in de balk op de homepage. 

GEZOND?  Linzen zijn ontzettend gezond. Net als andere peulvruchten bevatten ze erg veel eiwitten. Meer lezen over linzen? Klik hier

bruine bonen

Meest gegeten peulvrucht in Nederland, deze bruine boon. De bruine boon is een ” stamboon” die behoort tot de gewone boon.Meest bekend zijn de Hollandse bruine bonen. In Nederland worden in de akkerbouw de rassen ‘Narda’ en ‘Berna’ en door de particuliere tuinder het ras ‘Noord-Hollandse bruine’ geteeld. De professionele teelt vindt voornamelijk in Zeeuws Vlaanderen plaats. Bruine bonen worden veel gebruikt in soepen en stamppotten, maar zijn in het onderwijs ook een studeer-object om alles te leren over het kiemen. Bruine bonen zijn voedzaam en vullend.

GEZOND?  Net als andere peulvruchten bevatten ze aardig wat vezels en eiwitten. Supergezond!

img_4992

witte bonen

Witte bonen zijn niervormige of ronde stambonen die tot de gewone boon behoort. Net als de andere peulvruchten zijn ze zeer rijk aan essentiële voedingsstoffen. Ze hebben een milde zachte smaak, waardoor de bonen favoriet zijn bij kinderen. We eten in Nederland de witte bonen vooral als witte bonen in tomatensaus. Dit is enkel een gezonde variant, als je de tomatensaus zelf maakt. De blikjes en potjes, ook biologisch, bevatten vrijwel altijd een vorm van suiker. Klik hier, om te lezen hoe je zelf zeer eenvoudig witte bonen in tomatensaus maakt.

GEZOND?  Net als andere peulvruchten zeer gezond!

sam_6641-1200x800

cannellini bonen

De Cannelini boon is een niervormig exemplaar dat groter is dan de gewone witte boon en niet zo neutraal van smaak. Hij smaakt iets nootachtiger en vooral bij de gedroogde bonen zal je dat merken. Die hebben sowieso meer eigen smaak dan die in blik of pot. Nadat ze gaar gekookt zijn, zijn ze ook zacht van structuur en vooral in een stoofpotje voegen ze mer smaak toe dan gewone witte bonen.Meer lezen over cannellini bonen? Klik hier.

 

borlotti bonen

Deze Italiaanse boon wordt ook wel de Romeinse boon genoemd. In Italïe een zeer populaire boonsoort. Hij wordt erg veel gebruikt door talloze gerechten. De smaak is te vergelijken met de bruine boon. Ook de vorm heeft veel weg van onze bruine boon, maar de borlotti is wat langwerpiger.

GEZOND?  Net als de bruine boon vol met vezels en eiwitten.

kapucijners

Wordt vaak verward met de bruine boon, toch is de kapucijner anders van vorm, wat stugger van structuur en anders van smaak. Velen vinden de kapucijner een mildere en betere smaaki hebben dan de bruine boon.

GEZOND?  Jazeker! Lees meer over kapucijners door hier te klikken. 

kikkererwten

De kikkererwt is geel van kleur en is mooi rond, met een klein lipje aan de bovenkant. De peulvrucht komt uit Azië, maar wordt inmiddels ook in veel Zuid-Europese landen verbouwd. Nederland kent de kikkererwt nog niet zo lang, maar sinds mensen op vakantie gaan naar landen waar kikkererwten op de menukaart staan, zijn ze ook hier verkrijgbaar.

GEZOND?  Kikkererwten bevatten veel eiwitten. Het is zelfs een van de meest eiwitrijkste peulvruchten. Om die reden is het een heel goed voedingsmiddel voor vegetariërs die om gezond te blijven wel voldoende eiwitten binnen moeten krijgen. Verder bevatten kikkererwten veel zink, ijzer en vitamine b

sam_2627

( split) ertwen

De spliterwt is afkomstig van de gedroogde landbouwerwt, waarbij de zaadhuid verwijderd wordt, waardoor de erwt in twee helften uiteenvalt. Het voordeel ervan is, dat er geen zaadhuiden zijn en daarom wordt hij dan ook veelvuldig gebruikt voor erwtensoep. De gedroogde erwt moet eerst een etmaal geweekt worden.
Doperwtjes worden veelal akkerbouwmatig geteeld voor de verwerkende industrie. In blik, glas en diepvries.

GEZOND?   Bevatten veel eiwitten, en vezels.

sam_8294

limabonen

Limabonen worden ook wel boterbonen of olifantsbonen genoemd. Het zijn grote, witte bonen die tot de familie van de peulvruchten behoren. Van oorsprong komen limabonen uit Zuid-Amerika. De Inca’s hadden al limabonen op het menu staan. Je kunt limabonen zowel gedroogd kopen als in blik.

GEZOND?   Net als andere peulvruchten rijk aan vezels, eiwitten en vitaminen.

img_8511

UIT POT/BLIK?

De hamvraag blijft: zijn de kant en klaar groenteconserven uit pot, zak, of blik nét zo gezond als gedroogd?  Deze vraag moet genuanceerd worden beantwoord.. Natuurlijk krijgen we naast al die toegevoegde meuk ook wat groente binnen, maar ook hier betreft het altijd om BEWERKTE varianten. In de regel geldt: hoe meer bewerkingsprocessen, hoe minder de uiteindelijke voedingswaarden. Tel daarbij het ( soms) extreme suiker en zoutgebruik op in al deze producten. Dit wordt vooral gedaan om peulvruchten naast goed te conserveren lekkerder te laten smaken. We verliezen zo elk contact met ECHTE EN PURE smaken rechtstreeks uit de natuur. We raken tevens gewend aan al die zoete en zoute groenten. Rode kidneybonen worden bijvoorbeeld in een sausje in blik aangeboden, of linzen, die zijn voorbewerkt in olie. Natuurlijk kunnen peulvruchten niet rauw worden gegeten en is de fabrikant verplicht deze vooraf te bewerken om de voedselveiligheid te garanderen. ( weken en koken) Het ligt eraan, hoe de fabrikant deze processen hanteert, en hoeveel voedingswaarden daarbij behouden kunnen blijven. 

Een ander nadeel van peulvruchten uit blik is dat het blik van binnen is gecoated met een kunstof laag. Dit gebeurt, om het voedsel te beschermen, en langer houdbaar te houden. Tijdens transportaties gaat het er nooit zachtzinnig aan toe. Dit resulteert vaak in deuken en andere beschadigingen van buitenaf . De kunststof laag kan door deze beschadigingen loslaten, en in het voedsel terecht komen. Let goed op, dat het blik wat je wilt gaan inkopen, geheel intact is, en geen deukjes en/of scheurtjes bevat. Ook kunnen bepaalde kunststofjes gaan ” lekken” waardoor het in ons voedsel terechtkomt. Wil je voor het gemak kiezen, kies dan op zijn minst glazen potten peulvruchten.

Naast dat gedroogde peulvruchten :

A: de volledige regie geven over je eigen voeding, en wat je daaraan zelf toevoegt

B; vele malen goedkoper is in gebruik, ook biologisch

C: veel meer smaak geven

D: meer gezonde voordelen biedt dan uit blik, zak of pot

E) geen meuk/additieven bevat

zijn ze ook ontzettend eenvoudig in gebruik. Veel mensen vergissen zich daar nogal in en denken dat het veel teveel gedoe is. Weken vooraf, langere kooktijden en hoe lang dan allemaal…..Op verpakkingen staat vrijwel altijd aangegeven hoe lang weektijden en kooktijden bedragen. Ontbreekt dit, dan kun je het lijstje hierboven even raadplegen. Weken kost je geen enkele tijd. Je hoeft er tenslotte niet uren bij te blijven staan wachten. Hetzelfde geldt voor de kooktijden. Je kunt, terwijl de bonen op het vuur lekker staan te geuren en te pruttelen, gewoon andere dingen gaan doen. Weken kun je een nachtje laten staan. Simpel gezegd zet je de bonen de avond tevoren in water te weken en de volgende dag zijn ze gereed om te worden gekookt. Dit kost geen extra tijd of gedoe.

Wat te doen met peulvruchten?

Naast de ontzettende veelzijdigheid in talloze gerechten kunnen we ook geweldig BAKKEN met peulvruchten! Ik heb een speciale receptenpagina vol met heerlijke recepten met peulvruchten! Laat je inspireren!