Restjes? Left- overs? Maak er voortaan pickles van! Plus twee heerlijke, eenvoudige pickles recepten!

Ik heb het jaren geleden ontdekt: PICKLES. Enkele jaren geleden was het nog niet zo populair als nu. Maar het is een conserveer-methode die al eeuwenlang wordt toegepast. Vroeger waren er nog geen koelkasten, waardoor er op vele andere manieren voedsel werd geconserveerd. Een andere bekende methode is fermenteren ( KLIK HIER ) Zowel het fermenteren als picklen is inmiddels terug van weggeweest en ongekend populair. Terecht, want het zijn erg gezonde bereiding-methoden. Fermentatie kan voedsel vele malen gezonder maken. Maar ook picklen kan voedsel in voedingswaarden verrijken. Ik vind het zelf vooral erg lekker. Lees verder

Meal preppen, de oplossing voor chronisch tijdgebrek / voedselverspilling en ongezonde maaltijden!

De allergrootste reden, waarom veel mensen kiezen voor kant en klaar meuk uit de supermarkten, is een chronisch tijdgebrek om zelf verse maaltijden te maken. We zijn in een 24-uur-economie gaan leven, en zetten bepaalde zaken als werk en carrière op de eerste plaats. Ergens tussendoor, of achter iets aan bengelend, komt voeding. Maaltijden waren vroeger de hoogtepunten in een dag, nu is dit compleet verschoven naar kleine gaatjes in ons drukke bestaan. We eten terwijl we doorwerken, we laten iets bezorgen, we kopen kant en klaar omdat we tijd besteden aan ons voedsel “ a total-waste-of-time” vinden. Als dit goed gaat, lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar zodra we gezondheidsklachten gaan ondervinden, wordt het een ander verhaal. Voeding is ontzettend belangrijk. En helaas wordt dit tegenwoordig veel vergeten. De druk om te presteren, de druk van veel-teveel werk op onze schouders, de druk van alle ballen in de lucht houden…..🥱het put ons uit, we raken overbelast. Wat niet wordt gerealiseerd, is de invloed van voeding in dit hele verhaal. Voeding is onze brandstof. Zonder benzine zal je auto immers ook niet meer starten. Lees verder

Veganistische hamburgers

In de winkels kunnen we inmiddels struikkelen over de vleesvervangers. Het koelschap lijkt zelfs groter te zijn dan het gewone vlees. Dat lijkt natuurlijk fantastisch, want dat betekent dat het vlees langzaam maar zeker wordt verdrongen wat zeker voor dier en milieu goed nieuws is. Er zit echter een grote keerzijde aan vleesvervangers vast. Naast dat ze niet ALTIJD zo milieuvriendelijk worden geproduceerd, zijn ze vooral ongezond, uitzonderingen daar buiten gelaten. Er zijn maar weinig vleesvervangers op de markt die vrij zijn van meuk, transvetten, suikers en zout. Omdat het in de meeste gevallen gaat om voorgebakken producten, kunnen sommige EXTREEM VEEL verzadigd vet bevatten. De meeste vleesvervangers zijn voorgebakken in olie. Als wij ze opnieuw in de koekenpan aanbraden, veranderen ze in sponsjes die veel vet opzuigen. Dit kan zeer grote hoeveelheden vetten per burger opleveren.

Er valt gelukkig zelf ook veel te maken. En dan bedoel ik geen duplicaat van een vleessoort, maar echt een burger waarin zeer waardevolle voedingsstoffen zitten die we in het stukje vlees kunnen mislopen. VOLWAARDIGE burgers dus. Ik maak al jaren zelf mijn vervangers voor vlees. Ik gebruik van alles, van tempeh tot peulvruchten, van granen tot noten / zaden en pitten. In deze producten zitten enorm veel nuttige voedingsstoffen, waardoor je zelf een volwaardige burger samen kunt stellen. Het is simpel, eenvoudig en snel te maken. Ik maak bijvoorbeeld altijd een paar burgers tegelijk en vries deze in. Altijd een burger bij-de-hand! Deze veganistische hamburgers hebben een echte ” hamburger-textuur” en smaken verrukkelijk. Zo verrukkelijk dat veel mensen om mij heen mij regelmatig vragen om voor hem een paar burgers te maken zodat zij ze in kunnen vriezen. En dit zijn dan de grootste vleeseters die ik ken. Je maakt ze dus echt eenvoudig. KIJK MAAR

DIT HEB JE NODIG:

( voor circa zes hamburgers)

  • een kleine rauwe rode biet in stukjes
  • een middelgrote zoete aardappel, in de schil, in stukjes
  • een ui, fijn gesnipperd
  • een eetlepel geraspte verse gemberwortel
  • twee volle eetlepels chlorella poeder
  • twee eetlepels MO’S FINEST VEGGIE MIX
  • twee eetlepels basilicum
  • een eetlepel MO’S FINEST FRESH HERBS MIX
  • 450 gram havermout
  • warm water ( circa 250 ml)
  • Om te besmeren: zuivere olijfolie

…En zo maak je de hamburgers:

Verwarm de oven voor op 185•C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gooi alle ingrediënten behalve de olie in de blender en vermaal dit op hoge snelheid tot een plakkerige stevige massa. Als de massa te vloeibaar blijft, kun je wat extra havermout toevoegen. Omdat de massa nogal plakkerig kan zijn, is het verstandig om een kommetje warm water klaar te zetten zodat je daar steeds even je handen in kunt onderdompelen.

Maak platte burgers, en doop dus steeds even je handen in het water, Dit zorgt ervoor dat het minder plakt. Besmeer de burgers royaal met een kwastje met olijfolie. Bak de hamburgers in het midden van de oven gaar in ongeveer 45-55 minuten, blijf tussentijds controleren.

Lekker bij de warme maaltijd, op de boterham, tussendoor en in stukjes als hartige snack! Je kunt de burgers een paar dagen in de koelkast bewaren. Je kunt ze ook invriezend dan zijn ze drie maanden houdbaar. Je kunt de burgers in de koekenpan kort op-bakken / verwarmen.

 

 

Romige haver-kurkuma melk-achtige drank ( textuur van volle melk )

Eerder heb ik uitgebreid geschreven over de onzin en misleiding rondom de zogenoemde plantaardige melkvervangers. KLIK HIER om het artikel te lezen. Hierin vertel ik over de onzin en de duurte van dit soort misleidende producten. En ook, hoe je zelf zeer snel en simpel deze melkvervangers kunt maken. Wat het meest wordt gemist , als zuivel voor welke reden ook wordt gemeden, is de romige volle melk-smaak. Deze smaak en textuur krijg je niet echt snel als je plantaardige melkvervangers maakt en de melkvervangers in de winkel smaken al helemaal nergens naar, en worden verrijkt met tal van verdikkingsmiddelen.  Ik ben daarom een beetje gaan stoeien en experimenteren. Ik wilde eens zien of ik ook een romige textuur kon verkrijgen zonder verdikkingsmiddelen toe te moeten voegen.

Dit is me gelukt! En wel met gekookte haver ( korrel) Door de gekookte haver met water te mengen, verkrijg je een zeer romige textuur en mondgevoel. Havermout en havervlokken kunnen wat betreft textuur enorm verdikken zodat het een beetje op behangplaksel kan gaan lijken. Gekookte haver geeft deze substantie niet. Door de haver in kurkuma te koken, verkrijgt de haver een gele kleur en is de melk ook verrijkt met extra voedingswaarden. Ben je dus een fan van volle, romige melk, dan is deze romige havermelk wellicht wat voor jou. Om de melk nog rijker te maken aan voedingswaarden, kun je bijvoorbeeld wat calciumpoeder, een opengebroken capsule vitamine b12 en vitamine D3 toevoegen. Dit maal je dan mee met de gekookte haver. Wil je een licht zoete melk, kun je er twee druppels zuivere stevia aan toevoegen, liefst naturel. Deze heeft geen smaak, waardoor de melk wel een neutrale smaak behoudt. Het maken is, net als gewone plantaardige melk, een peulenschil met een ( liefst HS ) blender.

Je hebt dus haverkorrels nodig. Deze koop je in de biowinkel, en zijn ook nog eens lekker voordelig geprijsd. Je kunt deze haver tevens gebruiken ter vervanging voor rijst, en pasta. Voor deze melk te maken heb je ongeveer een koffiekopje nodig. Kook dit in ruim water en voeg een eetlepel kurkuma toe. Giet af, en gooi dit in de blenderkan.PS: wil je een echte witte melk? Laat de kurkuma dan achterwege. Overigens: je kunt het beste een goede kurkuma LONGA poeder gebruiken in plaats van verse kurkumawortel. In deze melk is een poedervorm beter. Wil je de kurkuma extra actief maken ( voor een optimale opname ) kun je er een snufje zwarte peper aan toevoegen. Dit maakt je melk wel pittiger.  

Wat heb je nodig?

( voor een liter )

  • een koffiekopje gekookte haver in kurkuma ( zie toelichting hierboven )
  • een liter water

…En zo maak je het:

Maal in de blender op hoogste snelheid de haver met het water vloeibaar. Zet een kom met vergiet klaar en drapeer hier een hydrofiele of theedoek overheen. Schenk de massa uit op het doek en begin met uitknijpen.

Bewaar de melk in een glazen fles in de koelkast. Steeds even schudden voor gebruik.

 

Maak zelf je vloeibare wasmiddel met wasnoten!

Op mijn onlangs gepubliceerde artikel / recept om zelf wasverzachter te maken is massaal gereageerd. ( KLIK HIER ) Super-tof! Ik heb inmiddels veel mensen op het idee gebracht om het voortaan zelf te gaan maken. Het is ronduit belachelijk, hoeveel er aan wordt verdiend, aan al die wasmiddelen. Maar wat vooral zeer zorgelijk is, is het effect wat al deze wasmiddelen hebben op ons milieu. Alleen al voor het milieu zouden we de wasmiddelen massaal moeten boycotten en het zelf maken. Lees verder