Sapjes….hoe zit het nu? Gezond of niet?

Afgelopen jaren zijn de oh-zo-gezonde sappen aardig onder vuur komen te liggen. Eindelijk, zou ik zeggen, want het was voor mij al jaren een doorn in mijn oog. Sappen hebben dankzij de voedsel en levensmiddelenindustrie een gezond imago gekregen, en we zien anno 2020 nog altijd ontzettend veel hippe “ verse” sapjes op de markt verschijnen. Dat het geen rozengeur en maneschijn is, vertelde ik eerder in DIT ARTIKEL. Er wordt vooral ONTZETTEND VEEL AAN VERDIEND. 

Wat zijn sappen en wat zijn de verschillen? Wat is concentraat? En waarom hangt er nog altijd zo’n gezond imago aan sappen?

Lees verder

OH MY …BANANA! ( vegan dessert)

Serieus…….ik heb werkelijk nog nooit eerder zo’n lekker toetje bedacht! En weet je wat het grappigste is? Je hebt maar DRIE ingrediënten nodig! ECHT WAAR! Het leven kan soms echt zo vreselijk simpel zijn! Iedereen aan wie ik dit liet proeven, werden compleet gek, en vroegen mij direct om het recept. Kinderen staan gewon te bedelen om meer terwijl er geen gram geraffineerde suikers in zit en ook geen zogenaamde gezonde natuurlijke vervangers als honing , dadel, en agave. Dit maakt het dessert meteen interessant voor veganisten.

Door met de drie ingrediënten wat te goochelen, kun je van niets iets prachtigs maken. Zeg nu zelf, hiermee kun je toch voor de dag komen bij een etentje? Zeg eens eerlijk: zou jij zeggen, dat dit heerlijke luxe dessert maar uit drie ingrediënten bestaat? Je bent vast erg benieuwd geworden! Laat ik het ” geheim” dan maar gaan onthullen….

Wat heb je nodig:

( voor ongeveer twee / drie volle dessert-glazen, of vier kommetjes )

  • zes grote biologische half rijpe bananen
  • biologische CRIOLLO cacaopoeder ( KLIK HIER )
  • biologische erythritol suiker

…En zo maak je het:

  • snij twee  en halve bananen in dunne plakjes
  • stamp of kneed twee bananen in een kom tot een fijne massa met wat kleine brokjes
  • roer hier ongeveer twee eetlepels cacaopoeder en een eetlepel stevia door
  • verdeel de massa over de glazen of kommetjes
  • zet plakjes banaan tegen de rand op de chocoladepuree in het glas / kommetjes
  • stamp of kneed een  de overgebleven  anderhalve banaan met een halve eetlepel stevia tot een fijne massa
  • verdeel dit over de glazen / kommetjes
  • gooi in een kommetje wat cacaopoeder en stevia en haal daar een aantal plakjes doorheen
  • garneer een rijtje chocolade banaan-plakjes op de banaanmassa in de glazen / kommetjes
  • verdeel tot slot de overgebleven plakjes banaan ernaast in rijtjes
  • bestrooi met wat cacaopoeder

Uiteraard kun je het verrijken met tal van andere lekkere dingen, maar dat is absoluut niet nodig en dus overbodig. Meer dan dit heeft dit verrukkelijke dessert echt niet nodig, probeer het maar eens!

 

 

Wasmiddel maken met ( Aleppo ) zeep

Een poosje geleden postte ik een artikel over wasmiddelen en hoe je dit zeer eenvoudig zelf kunt maken met wasnoten, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. Daar kreeg ik veel leuke reacties op, maar ook veel vragen of het niet met iets anders dan wasnoten mogelijk was. Wasnoten zijn best prijzig en ook wassen deze niet het heel erg schoon. Ik heb daarom besloten om ook een recept te gaan maken op basis van gewone zeep. Want dat is ook gewoon mogelijk.

 

Ik heb Aleppo zeep gebruikt. KLIK HIER om alles over Aleppo zeep te lezen. Maar je kunt in principe alle soorten zeep gebruiken. Wel is het uiteraard belangrijk, om natuurlijke zepen te kiezen. Een stukje LUX zeep geeft zo’n beetje hetzelfde effect op het milieu als gewone wasmiddelen. De reden waarom ik voor Aleppo zeep heb gekozen is omdat het lekker ruikt en zeer goed reinigt. En uiteraard is het 100 procent natuurlijk. Je kunt kiezen voor 100% aleppo maar ook voor een mengsel van aleppo ( = olijf) met laurier . Ik ben een zeer groot Aleppo-fan, ik maak van stukken zeep meestal vloeibare waszeep, waar ik mijzelf dagelijks mee was. Wil je echte, zuivere zeep kopen? Bij Puur & Fit kun je een groot assortiment vinden, KLIK HIER.   Goed, terug naar het zeer simpele recept. Wat heb je nodig?

circa 75 gram 100% natuurlijke zeep, bijvoorbeeld aleppo zeep

anderhalve eetlepel baking soda ( zuiveringszout)

20-25 druppels pure essentiële olie ( ik heb de geuren citroen en sinaasappel gebruikt, KLIK HIER  voor citroen, KLIK HIER voor sinaasappel )

450 ml water

…En zo maak je het:

Snij of rasp de zeep fijn. Gooi samen met het water in een steelpan en zet op halfhoog vuur, tot alle zeep is gesmolten. Haal van het vuur en als er nog wat restjes zeep in de vloeibare massa drijven, de vloeibare zeep zeven. Voeg nu beetje bij beetje de baking soda toe en roer goed door. Voeg tot slot de olie toe, en laat dit verder afkoelen.

Je kunt het wasmiddel bewaren in een oude milieuvriendelijke fles of glazen fles op kamertemperatuur. Schud even voor ieder gebruik.Je kunt het wasmiddel net zo gebruiken als je gewend bent. Echter : ..het is meer vloeibaar dan een conventioneel wasmiddel omdat het geen hulpstoffen bevat. Het is daarom aan te raden het wasmiddel te gebruiken in een wasbolletje. Via het zeepbakje van je machine kan uiteraard, maar voor een beter resultaat adviseer ik een wasbolletje te gebruiken. Dat is van plastic, maar je kunt deze wasbolletjes oneindig veel gebruiken. Dus in dat opzicht wordt het milieu niet belast. Ik heb mijn twee wasbolletjes bijvoorbeeld inmiddels vier jaar in gebruik. Ze gaan jaren mee.

Je kunt geheel zelf bepalen hoe jij je wasmiddel wilt laten geuren. Ik vind de combinatie citroen en grapefruit echt FANTASTISCH, maar ook lavendel olie is verrukkelijk en blijft lang geuren in je wasgoed.

Restjes? Left- overs? Maak er voortaan pickles van! Plus twee heerlijke, eenvoudige pickles recepten!

Ik heb het jaren geleden ontdekt: PICKLES. Enkele jaren geleden was het nog niet zo populair als nu. Maar het is een conserveer-methode die al eeuwenlang wordt toegepast. Vroeger waren er nog geen koelkasten, waardoor er op vele andere manieren voedsel werd geconserveerd. Een andere bekende methode is fermenteren ( KLIK HIER ) Zowel het fermenteren als picklen is inmiddels terug van weggeweest en ongekend populair. Terecht, want het zijn erg gezonde bereiding-methoden. Fermentatie kan voedsel vele malen gezonder maken. Maar ook picklen kan voedsel in voedingswaarden verrijken. Ik vind het zelf vooral erg lekker. Lees verder

Meal preppen, de oplossing voor chronisch tijdgebrek / voedselverspilling en ongezonde maaltijden!

De allergrootste reden, waarom veel mensen kiezen voor kant en klaar meuk uit de supermarkten, is een chronisch tijdgebrek om zelf verse maaltijden te maken. We zijn in een 24-uur-economie gaan leven, en zetten bepaalde zaken als werk en carrière op de eerste plaats. Ergens tussendoor, of achter iets aan bengelend, komt voeding. Maaltijden waren vroeger de hoogtepunten in een dag, nu is dit compleet verschoven naar kleine gaatjes in ons drukke bestaan. We eten terwijl we doorwerken, we laten iets bezorgen, we kopen kant en klaar omdat we tijd besteden aan ons voedsel “ a total-waste-of-time” vinden. Als dit goed gaat, lijkt er geen vuiltje aan de lucht, maar zodra we gezondheidsklachten gaan ondervinden, wordt het een ander verhaal. Voeding is ontzettend belangrijk. En helaas wordt dit tegenwoordig veel vergeten. De druk om te presteren, de druk van veel-teveel werk op onze schouders, de druk van alle ballen in de lucht houden…..🥱het put ons uit, we raken overbelast. Wat niet wordt gerealiseerd, is de invloed van voeding in dit hele verhaal. Voeding is onze brandstof. Zonder benzine zal je auto immers ook niet meer starten. Lees verder