Geachte NVWA….

supermarket-732279_960_720

Geachte NVWA,

Wat fijn, dat jullie er zijn! Ik was blij verrast om te vernemen, dat jullie ons ( ik spreek namens alle consumenten) willen behoeden van dramatische misstanden in de voedselindustrie. Eindelijk hoeven wij ons hoofd niet meer te breken over of iets nu wel of niet vegetarisch is bij een vegetarische slager. Want dat is inderdaad erg lastig. Ik liep laatst bijvoorbeeld langs de groenteafdeling bij de supermarkt. Man man, wat bracht alles daar mij in de war! Ik zag bijvoorbeeld een flespompoen liggen. Even ter duidelijkheid, er zat géén pompoen in een fles, dus ben ik maar even gaan vragen aan één van de medewerkers aldaar, of er een fles IN de pompoen zat. Dat konden zij mij ook niet met alle zekerheid vertellen, dus hebben zij mij geadviseerd informatie in te winnen bij het NVWA. 

question-2003955_960_720

En ik keek ook vreemd op toen ik vleestomaten zag liggen…ter duidelijkheid, ik heb het hier nog altijd over de GROENTE afdeling hé! Dat kan toch niet? Dit hoort toch op de vlees-afdeling? Het lag zelfs ongekoeld! Bij deze wil ik dit dan ook graag aan jullie melden. 

Wat ik ook zag waren honingmeloenen. Gek genoeg stond er nergens om hoeveel en welke honing het ging in de meloen, dus ben ik dit ook mar even gaan navragen. Ook dit wisten ze niet zo goed te vertellen en verwezen mij opnieuw door naar jullie. 

Wandelend naar de vleesafdeling zag ik inderdaad in het schap bij “ vegetarisch” de beruchte VS ( = vegetarische slager) “ spekjes” en “ kipstuckjes” liggen. Wat een misleiding! Wat geeft dat een verwarring! Maar weten jullie NVWA, dat de VS niet de enige is die ons dit flikt? De supermarktketens zelf met hun huismerken, VIVERA…..ook zij brengen ons in totale verwarring met worstjes, kippstukjes en allerlei schnitzels. Zo fijn, dat jullie hierop toezien en hier enorm veel energie in steken om ons te behoeden van dramatische fouten. We kunnen namelijk zelf niet lezen. En zijn “ een beetje dom” om het in de woorden van onze prachtige koningin te verwoorden. Hoe moeten wij nu weten dat iets vegetarisch is in een schap vol vegetarische producten? Of dat we vegetarisch kunnen kopen bij een vegetarische slager? Nee, wat dat betreft zijn we blij dat wij op jullie kunnen bouwen! 

Neem nu laatst. Ik had in een snoepwinkel een paar rolletjes dropveters gekocht. Want mijn oudste, die had zijn veters versleten in zijn schoenen. Ik vond ze al vrij stroef door de gaatjes gaan, maar wat denken jullie? Het brak af waar je bij stond! Nou, lekker dan! 

eyes-304338_960_720

Oh ja, nu ik jullie toch aanschrijf, wil ik deze snoepwinkel ook meteen aanklagen want weten jullie wat ik daar zag?  SALMIAK KOGELS! Dat is levensgevaarlijk! En terwijl ik daar stond kocht een vrouw papieren velletjes. Toen ik later vroeg wat zij met deze velletjes ging doen zei ze “ opeten!” Nou ja zeg!  Ik zag in het schap dat ze dit gewoon SNOEPPAPIER noemen! Dat mag toch niet? Je eet toch geen papier? In wat voor krankzinnige wereld leven we?

Zo wandelde ik laatst gewoon in de supermarkt, toen ik opeens in het snoepschap MOKKABOONTJES naast de chocoladerepen zag liggen! Nou ja zeg! Dus; vleestomaten liggen niet op de vleesafdeling maar bij de groenten, en mokkaboontjes liggen niet bij de groenten maar in het snoepvak! En ik vond onlangs ook KIEVITS bonen in de supermarkt! Gewoon bij de peulvruchten in het vak! Die arme vogels worden dus ook al geslacht voor ons genot! Afschuwelijk!  Het is toch te zot voor woorden NVWA? Daarom ben ik zo blij dat jullie onze miljoenen steken in deze misstanden! Dat maakt ons leven een stuk beter, gezonder en overzichtelijker!

Weten jullie wat ik nog wel het ergste vind? HET DIERENLEED! Neem nu de slavink! Apart van dat er totaal geen sla in blijkt te zitten, zitten er dus vogels in verwerkt! Die lieve mooie vinkjes! En weten jullie ook, dat het beschermde inheemse diersoorten zijn? Die MOGEN dus helemaal niet worden geslacht! NVWA, doe er wat aan! 

En nu ik toch bezig ben, wat dachten jullie van GESTAMPTE MUISJES? Die arme beestjes worden fijn gestampt voor ons genot! Hoe wreed! 

Ik heb het gevoel, dat ik nog uren kan doorgaan met het geven van voorbeelden. Zo trof ik laatst helemaal geen kaas aan in pindakaas! En ik al die jaren maar denken dat ik kaas met pinda’s uit een pot at. 

Wat fijn, dat jullie deze heftige misstanden prioriteit geven. Want het zal jullie vast enorm veel werk opleveren. Stel, dat jullie ook nog eens jullie toch al getergde hoofden moeten buigen over vleesschandalen, te hoge concentraties pesticiden op ons voedsel, enge, rare vreemde stofjes in ons eten, de té grote hoeveelheden suikers/transvetten/zout in ons eten….. Het werk is dan niet te overzien. Gelukkig zijn deze flutteliteiten  voor jullie veel minder belangrijk en kunnen ze wachten. Weten jullie wat nu ook zo fijn is? Dat bijna alles wat we tegenwoordig in de supermarkt kunnen kopen 100% natuurlijk is! Dat maakt ons vast ook een gezonder volkje. Ik koop nu bijvoorbeeld een kilozak suiker waarop staat dat het 100% natuurlijk is, heerlijk toch? Natuurlijke suiker? 

Ik wil jullie laten weten, dat wij, de consument ontzettend blij zijn met jullie inzet om ons te behoeden van misstanden. Keep up the good work! 

Vriendelijke groet, de consument.

Notificatie: deze ” brief” is met een vleugje humor geschreven, en niet bedoeld voor daadwerkelijke inzending. 

10 tips voor een optimale nachtrust

IMG_1495

Mijn moeder is een slechte slaapster. Sinds het overlijden van mijn vader in 1994 slaapt ze minder goed, minder uren, en heeft ze problemen met inslapen. Sinds haar pensioen is dit verergerd. Ze heeft minder te doen, is minder actief geworden wat invloed heeft op haar nachtrust. Ze heeft het min of meer geaccepteerd, en maat er niet zo’n probleem van. Er zijn gelukkig genoeg nachten waarin ze wel redelijk doorslaapt, al zijn deze zeldzaam.  Lees verder

Haal ALLES uit je MontAna hoge snelheidsblender!

SAM_3006

Inmiddels hebben velen, dankzij de geweldige kortingsacties die ik heb kunnen regelen, de “ knapperd” in huis. De hoge snelheidsblender van MontAna, Het is inmiddels mijn extra rechterhand geworden in mijn keuken. Werkelijk alles is mogelijk. Pureren, mixen, blenden, hakken, snijden, opwarmen, fijn malen…..in de MontAna is alles een peulenschil. Tenminste, als je hem op de juiste manieren gebruikt. En daar lijken velen toch een klein beetje moeite mee te hebben. Ook wordt mij continu gevraagd of ik leuke recepten weet. Het is jammer, want door verkeerd gebruik of gebrek aan inspiratie haal je niet het uiterste uit je blender. Omdat ik vrij veel vragen kreeg, heb ik besloten een uitgebreid artikel te gaan schrijven om het beste uit je knapperd te halen, want knap, dat is hij! 😉 Daarnaast geef ik wat lekkere recepten, en geef ik je tal van tips en ideetjes!  Lees verder

Review Enfleur pure natural dagcremes

SAM_2995

Nu dat ik mij ook bezig ben gaan houden met meukvrije uiterlijke verzorging, komen er ook veel aanvragen binnen om dit soort producten te gaan testen. Helaas zit daar vrij vaak gewoon meuk tussen, maar zo nu en dan springt er dan plots weer eentje uit, die mijn aandacht trekt. Zo’n uitspringer is ENFLEUR. Ik ben aanvankelijk benaderd door een vriendin van Marleen Maras, de fundeer van dit merk. Deze vriendin, H. volgde mij al een poos en vond echt dat ik deze prachtige producten gewoonweg MOEST gaan testen. Er werden wat producten toegestuurd, en ik ben er direct mee aan de slag gegaan. Wat is het en, altijd weer de grote vraag, is het wat? Lees verder

Halloween spider cake ( vegan)

SAM_2955

BOE! 😉  Zodra de herfst zich aandient weten we, dat halloween niet lang meer op zich laat wachten. Het is allang geen Amerikaans feest meer, het is inmiddels overgewaaid naar Europa en in Nederland is het 31 Oktober ook officieel Halloween. Er worden talloze feesten georganiseerd en kinderen gaan met hun ” trick or treat” verkleed van deur naar deur om zoveel mogelijk lekkers te scoren. Wat is er leuker, dan een echte halloween taart ?

SAM_2953

Helaas zijn de meeste taarten vol gepropt met suiker. Vooral de bekleding van speciale taarten, zoals marsepein, fondant, glazuur lagen en room kunnen extreem veel suikers in één taart veroorzaken waardoor het best een ongezonde hap kan zijn, ook al is het feest. Er wordt tijdens halloween immers al meer dan genoeg gesnoept. Ook zijn deze taarten niet geschikt voor mensen met Coeliakie, een allergie/intolerantie voor koemelk, of voor veganisten. Om toch gezond te kunnen mee-griezelen tijdens halloween, bedacht ik deze verrukkelijke spider taart. 100% meukvrij!

Dit heb je nodig:

Voor het lijfje:

  • 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • 200 gram lupinemeel
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • 50 gram lijnzaad, heel, fijn gevijzeld in een vijzel
  • 45 gram biologische magere cacaopoeder
  • 425 ml warm water
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra + een flinke eetlepel greensweet erythritol suiker

Voor de poten:

  • 350 gram havermoutmeel
  • een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
  • twee eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • warm water

Voor het kruis:

  • zwart sesamzaad of maanzaad

SAM_2954

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor het lijfje in een kom stevig door elkaar, de massa moet smeuïg worden. Blijft alles wat te droog en te los-korrelig, voeg dan een beetje water extra toe maar pas op dat je alles niet te papperig maakt. Laat 5 minuten staan. Stort de massa daarna op de bakplaat en vorm er met bevochtigde handen het lijfje van.

SAM_2957

Roer in een kom alle ingrediënten voor de poten door elkaar en voeg steeds kleine beetjes water toe tot je een kneedbaar deeg hebt. Maak er zes poten van en maak een kromming in het midden, steek de poten zijdelings onder elkaar per drie per zijde in het lijfje. Maak met je vinger in het midden van het lijfje een kruis. Vul dit met het zwarte sesamzaad. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 30 minuten, blijf ZEER GOED tussentijds controleren. Laat de cake niet te lang doorbakken, anders wordt hij droog. Laat afkoelen.

SAM_2956

HAPPY HALLOWEEN!