Alles over vitamine C, plus de meest natuurlijke vormen van vitamine C belicht
“ ….eet je vitamientjes! “
Hoe gezond is kombucha?
Enkele jaren geleden heb ik mij er ooit eens aan gewaagd: KOMBUCHA , ook wel KOMBOECHA. Ik vond het he-le-maal niets. Het heeft mij enorm veel tijd gekost om een zwam( Scoby) te vinden, en had ik er dan eindelijk eentje weten te bemachtigen, viel het resultaat mij super-zwaar tegen. Ik heb het dan ook snel weer aan de kant geschoven. Anno 2020 / 2021 lijk ik er echter niet meer aan te ontkomen. Kombucha is net als kefir waanzinnig populair geworden en tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in supermarkten. Ik ontving met grote regelmaat vragen over kombucha. Velen zien het staan, maar hebben eigenlijk geen flauw idee wat het nu precies is. Het heeft een enorm gezond imago., en wordt daarom ook als een waar gezondheidsdrankje verkocht. Wat is het eigenlijk? En wat zegt de wetenschap erover? Lees verder
Bouillon blokjes….hoe ( on) gezond zijn ze eigenlijk?
Ik herinner mij, dat er bij mij thuis altijd wel een pakje bouillon blokjes in de keukenlade lag, die zeer sterk rook. Als kind was ik nogal gefascineerd, want de hele keukenlade rook anders dan de andere keukenlades en kasten. Inmiddels weet ik uiteraard waar die zeer sterke geur vandaan kwam, en nog steeds komt, want bouillon blokjes zijn anno 2020 nog steeds ongekend populair, en in vrijwel iedere keukenkast of lade te vinden. Het is handig om standaard in huis te hebben, want je kunt er bijvoorbeeld een snel verkwikkend / verwarmend en versterkend bouillon drankje van maken, of tal van soepen, sauzen en gerechten een zeer verfijnde smaak geven. Bovendien lijken ze eeuwen houdbaar te zijn. Het lijkt een geheel onschuldig product. En staan er dan ook totaal niet bij stil, WAT er nu eigenlijk allemaal in zo’n simpel onschuldig blokje zit als we het laten oplossen in water. Het geurt en smaakt erg lekker, dus…who cares? 😋 Nou, IK. Lees verder
Wat is ……glucosestroop / fructose-glucosestroop?
De consument van vandaag heeft het niet gemakkelijk, al lijkt het juist alsof de voedsel en levensmiddelenindustrie het ons heel erg gemakkelijk maakt. De kant en klare producten domineren het assortiment in de supermarkten, we hoeven bijna niets meer te doen om ons maaltje te maken. Alles wordt voor ons bereid, gewassen, gekookt, gebakken, zelfs voorgeschild /gepeld. Alles wat we nog zelf lijken te mogen doen is kauwen. 😕
Wat zijn sojabrokken, en wat kun je ermee?
Als vegetariër in de jaren 80 / 90 waren de sojabrokken enorm populair. In de nog karige en zeldzame biowinkeltjes ( reform-winkeltjes ) kon je ze met grote zakken tegelijk inkopen. Anno 2020 kunnen we ondanks de kant en klaar wereld nog steeds sojabrokken kopen, al is het aanbod karig geworden. Omdat de nieuwere generaties nu opgroeien met klant en klaar alternatieven als sojavlees en zuivel, zijn sojabrokken niet populair meer en worden ze zelfs gezien als raar. Ze hebben hun uiterlijk ook niet bepaald mee, wat al helemaal zorgt voor meer weerstand. Toch zouden we weer eens terug moeten kijken naar deze brokjes, want ze zijn ontzettend gezond voor vegetariërs en veganisten. Ze zijn namelijk nogal rijk aan eiwitten. Lees verder