Alles over vitamine C, plus de meest natuurlijke vormen van vitamine C belicht

“ ….eet je vitamientjes! “

Hoe vaak heb jij dit tot nu toe in je leven gehoord? Vast vrij vaak, zeker in je puberjaren. Mijn moeder zorgde altijd voor een volle fruitschaal in huis, ook al waren we niet rijk. Ze vond het belangrijk om iedere dag een appel of sinaasappel te eten. Ze had gehoord dat in sinaasappelen veel vitamine C zit wat “ goed” voor ons ( haar kroost ) was. Wat deze vitamine precies deed, zo ver ging ( en gaat..) haar kennis niet, maar ze wist wel dat het belangrijk was om daar voldoende van binnen te krijgen.
Ik ben dus opgegroeid met appels, peren, sinaasappels en bananen 😉 En daar dank ik mijn moeder nog steeds voor want de gewoonte heb ik van haar overgenomen.
Inmiddels leven we in 2022 en zijn “ de tijden veranderd” om het zo even te formuleren. We willen snelheid in ons bestaan, en hebben daarom plotseling geen tijd meer om tijd uit te trekken voor de maaltijden in een dag. Daarnaast is ons voedsel ( aanbod) drastisch veranderd. We kopen voornamelijk “ processed Foods “ wat ook wel bewerkt voedsel betekent. Dit is voedsel, war kunstmatig in elkaar is geknutseld, en waar veel synthetische vitaminen, mineralen, vezels en bewerkte eiwitten aan worden toegevoegd. Het is aanvankelijk bedoeld geweest om ons meer tijd te geven, maar de rollen zijn een beetje omgekeerd over de jaren. Het bewerkte voedsel maakt ons ongezond en zelfs in veel gevallen ziek.

Lees verder

Hoe gezond is kombucha?

Enkele jaren geleden heb ik mij er ooit eens aan gewaagd: KOMBUCHA , ook wel KOMBOECHA. Ik vond het he-le-maal niets. Het heeft mij enorm veel tijd gekost om een zwam( Scoby)  te vinden, en had ik er dan eindelijk eentje  weten te bemachtigen, viel het resultaat mij super-zwaar tegen. Ik heb het dan ook snel weer aan de kant geschoven.  Anno 2020 / 2021 lijk ik er echter niet meer aan te ontkomen. Kombucha is net als kefir waanzinnig populair geworden en tegenwoordig gewoon verkrijgbaar in supermarkten. Ik ontving met grote regelmaat vragen over kombucha. Velen zien het staan, maar hebben eigenlijk geen flauw idee wat het nu precies is. Het heeft een enorm gezond imago., en wordt daarom ook als een waar gezondheidsdrankje verkocht. Wat is het eigenlijk? En wat zegt de wetenschap erover? Lees verder

Bouillon blokjes….hoe ( on) gezond zijn ze eigenlijk?

Ik herinner mij, dat er bij mij thuis altijd wel een pakje bouillon blokjes in de keukenlade lag, die zeer sterk rook. Als kind was ik nogal gefascineerd, want de hele keukenlade rook anders dan de andere keukenlades en kasten. Inmiddels weet ik uiteraard waar die zeer sterke geur vandaan kwam, en nog steeds komt, want bouillon blokjes zijn anno 2020 nog steeds ongekend populair, en in vrijwel iedere keukenkast of lade te vinden. Het is handig om standaard in huis te hebben, want je kunt er bijvoorbeeld een snel verkwikkend / verwarmend en versterkend bouillon drankje van maken, of tal van soepen, sauzen en gerechten een zeer verfijnde smaak geven. Bovendien lijken ze eeuwen houdbaar te zijn. Het lijkt een geheel onschuldig product. En staan er dan ook totaal niet bij stil, WAT er nu eigenlijk allemaal in zo’n simpel onschuldig blokje zit als we het laten oplossen in water. Het geurt en smaakt erg lekker, dus…who cares? 😋 Nou, IK.  Lees verder

Wat is ……glucosestroop / fructose-glucosestroop?

De consument van vandaag heeft het niet gemakkelijk, al lijkt het juist alsof de voedsel en levensmiddelenindustrie het ons heel erg gemakkelijk maakt. De kant en klare producten domineren het assortiment in de supermarkten, we hoeven bijna niets meer te doen om ons maaltje te maken. Alles wordt voor ons bereid, gewassen, gekookt, gebakken, zelfs voorgeschild /gepeld. Alles wat we nog zelf lijken te mogen doen is kauwen. 😕

We zouden dit uiteraard kunnen zien als pure luxe. Maar er schuilt een flinke adder onder al dat gras. Kant en klaar betekent in vrijwel alle gevallen dat het gaat om BEWERKT voedsel. Vol met rare kunstmatige stoffen, en heel erg veel smaakversterkers. Een van de meest voorkomende ingrediënten in producten is GLUCOSESTROOP. Wat is dat nu precies en hoe ongezond is het?

Lees verder

Wat zijn sojabrokken, en wat kun je ermee?

Als vegetariër in de jaren 80 / 90 waren de sojabrokken enorm populair. In de nog karige en zeldzame biowinkeltjes ( reform-winkeltjes ) kon je ze met grote zakken tegelijk inkopen. Anno 2020 kunnen we ondanks de kant en klaar wereld nog steeds sojabrokken kopen, al is het aanbod karig geworden. Omdat de nieuwere generaties nu opgroeien met klant en klaar alternatieven als sojavlees en zuivel, zijn sojabrokken niet populair meer en worden ze zelfs gezien als raar. Ze hebben hun uiterlijk ook niet bepaald mee, wat al helemaal zorgt voor meer weerstand. Toch zouden we weer eens terug moeten kijken naar deze brokjes, want ze zijn ontzettend gezond voor vegetariërs en veganisten. Ze zijn namelijk nogal rijk aan eiwitten. Lees verder