AH goes zuivelvrij en vegan met crème fraiche…..is het wat, of kwats?

De veganistische trends beperken zich niet alleen tot de schappen van de supermarkten , maar gaat ook door in het koelschap, waar we tegenwoordig zuivelvrije melk / kwark / yoghurt en tal van andere desserts op basis van olie / kokos en soja kunnen vinden. Dat lijkt allemaal super-de-puper, maar dat is het in de meeste gevallen niet. Het is naast krankzinnig duur betaald vaak ook ongezond. Omdat deze zuivelvervangers in basis worden gemaakt uit vetten en oliën. Ook kan er een flinke cocktail aan smaakversterkers ( suikers) aan zijn toegevoegd, en staat het soms zo stijf van de bind en verdikkingsmiddelen dat het meer op behangplaksel lijkt dan op een toetje. Lees verder

Vegan NO COFFEE/ NO SUGAR Dalgona break

Soms kunnen dingen opeens heel erg populair worden. Social media is daar een perfecte bron voor, nieuwtjes verspreiden zich als een lopend vuurtje en iets kan dan compleet viraal gaan. Op dit moment van schrijven ( April 2020) raast er een ware hype door social media: DALGONA KOFFIE. Het klinkt ontzettend interessant, maar eigenlijk is het niets meer of minder dan wat opgeklopte gebakken lucht, letterlijk. Het gaat om een romige topping op koffie, wat wordt gemaakt van oploskoffie, water en suiker. De basis ligt in twee eetlepels oploskoffie, twee tot drie eetlepels water en twee eetlepels suiker wat men enige tijd met een mixer of garde opklopt tot een romige, schuimige massa.

Het wordt meest toegepast op de koffie, maar ook in toetjes en desserts. Het is een lekkere en goedkope vervanger voor bijvoorbeeld koffiemousse of likeur. Ik moest er eigenlijk een beetje om lachen. Want ik pas dit soort toppings al jaren toe aan koffie, toetjes, desserts en waar ik het maar op / in wil. Ik kan helaas erg slecht tegen koffie, helaas, omdat ik het enorm lekker vind. Maar gelukkig kom ik niets tekort dankzij cichorei koffie, een surrogaat. KLIK HIER om alles over cichorei te lezen, en hoe je het kunt gebruiken. Cichorei smaakt naar koffie, maar bevat geen koffie, en daarmee dus ook geen cafeíne, iets waar ik erg slecht op ga. Ik vind het een uitvinding. Ik experimenteer er dan ook graag mee, en jaren geleden ( ik gebruik het al jaren ) ontdekte ik dan ook dat je er heerlijke toppings van kunt maken.

Naast koffie gebruik ik ook geen suiker. Ik gebruik ter vervanging erythritol en / of zuivere stevia. Mijn toppings bestaan dan ook nooit uit suiker, maar uit stevia of erythritol. Ook mijn ” dalgona” variant is vrij van koffie en suiker. Ik gebruik ook net als de originele dalgona drie ingrediënten, maar dan nét even anders 😉

Ook gooi ik de topping niet op koffie, maar op mijn eigen gemaakte melk-achtige haver of notendrank ( KLIK HIER om te lezen hoe je dit maakt ) Dit zorgt voor een verrukkelijke, maar vooral gezonde drank. Je kunt de melk ook kort opwarmen, voor een warme drank. Ik drink deze  dalgona-break zoals ik hem ben gaan noemen, veel in de warme zomermaanden, heerlijk koud smaakt ie op zijn best! Uiteraard kun je geheel zelf bepalen waarin of waarop je deze topping toepast. Alles is mogelijk. Van koffie n thee tot koude dranken, van toetjes en desserts tot gebak/ cake. taart.

Je zult je nu vast afvragen hoe ik het voor elkaar krijg de boel zo romig en luchtig te krijgen. Wel….het ” geheim” is kikkererwtenvocht. ( Aquafaba)  Alhoewel…zo’n geheim is dit niet. Zeker in de veganistische wereld is Aquafaba onwijs populair ter vervanging voor eiwitschuim. Tel 1+ 1 bij 1 op en je hebt drie simpele ingrediënten om een heerlijke suikervrije, koffievrije, veganistische topping te maken, met een verrukkelijke zoete koffiesmaak.

En hoe maak ik dat?

Zet 500 gram gedroogde / gekweekte kikkererwten op het vuur en kook deze gaar. als je het nog sneller wilt, kun je ook kiezen voor een pot biologische kikkererwten zonder zout. Vang het kookvocht op. Dit kun je in de koelkast bewaren. Schenk circa 150 ml in een kom, voeg er twee eetlepels cichorei koffie bij, en ongeveer 5-6 druppels MO’S FAVORITE stevia , en klop dit met de mixer op tot een romige massa. Serveer gelijk.

Ik schenk het dus graag uit op een glas homemade havermelk. Dit is echt een cadeautje!

De natuurlijke tandpasta’s van WELEDA…hoe natuurlijk zijn ze?

Over tandpasta’s heb ik al veel geschreven. Er valt best veel over te schrijven. Afgelopen jaren is tandpasta een heet hangijzer geworden in talloze discussies. Is fluoride in tandpasta nu wel of niet schadelijk? Ik vroeg het aan deskundigen en specialisten, KLIK HIER om naar mijn artikel te gaan. Wil je alle ins and outs lezen over tandpasta? KLIK HIER. Lees verder

Veganistische roomboter?

Dankzij de veganistische trends komen er steeds meer zogenaamde veganistische producten op de markt. Dat zou “ a-good-thing” zijn geweest, als al deze producten ook een mooie bijdrage zouden leveren aan de algehele gezondheid, maar helaas zijn 9/10 producten juist ongezonder. Ze bestaan voornamelijk uit vetten en vele smaakversterkers. Als je als veganist dagelijks een aantal van deze producten gebruikt, kan het risico’s geven voor de gezondheid. Ik heb daar al veel over geschreven. ( KLIK O.A HIER ) Lees verder

Is AYURVEDA tandpasta gezonder en beter dan gewone tandpasta?

Ik ben altijd wel op zoek naar de allerbeste meukvrije verzorging voor mijn tanden en kiezen. Deze zijn ontzettend belangrijk voor mij.  Ik wil er graag mijn leven lang mee doen. 😁 En uiteraard is je gebit je visitekaartje. Niets zo vervelend als een slecht onderhouden gebit, die vol zit met bruine aanslag.  Ik ben misschien wel een beetje extreem. Ik doe veel, om mijn gebit zo mooi en intact mogelijk te houden. KLIK HIER om daar meer over te lezen.

Lees verder