Bolletje bakt ze weer lekker bruin….

We worden continu geconfronteerd met nieuwe producten in de supermarkt. Je draait je nog niet om, of het schap ligt alweer vol met een paar nieuwe, hippe producten. Alhoewel het om verschillende producten gaat, hebben ze vrijwel allemaal iets met elkaar gemeen. Ze claimen gezonder dan gezond te zijn. En dat ze ons het leven een stuk gemakkelijker maken. Sommige producten verklaren zich zo vrij van suiker, kleur/geur/smaakstoffen, kunstmatige zoetstoffen, vetten, en koolhydraten dat je je werkelijk af kunt vragen wat er dan nog wel inzit.  Dat heb ik maar weer eens onderzocht bij de zoveelste “ gezonde telg” van het merk BOLLETJE. Dit keer mogen we blij worden van ontbijtcrackers. Worden we dit ook?

WAT IS HET?

BOLLETJE heeft er dit keer werk van gemaakt. Op de verpakking ( van de spelt volkoren variant)  kunnen we veel lezen en zien. 

IMG_0602

Op de achterzijde vonden we een erg leuk in elkaar gedraaid verhaaltje. Daarin wordt verteld dat ontbijten goed is voor je humeur. Deze was ik nog niet eerder tegengekomen 😉 Het verhaaltje gaat verder met “ de lekkerste ingrediënten uit de natuur” en “ het beste volkoren speltmeel”. Met deze crackers begin je je dag volgens BOLLETJE dus goed. En oh ja: ze zijn ook nog eens per drie stuks verpakt. Da’s namelijk leuker voor het milieu. De voorkant van de verpakking is al niet veel minder prikkelend. Met teksten als “ lekker natuurlijk” en “ boordevol vezels” probeert BOLLETJE ons over te halen. 

IMG_0601

WAT ZIT ERIN?

85% SPELT ( TARWE) waarvan 52% volkoren ( tarwe) meel, tarwebloem, tarwevlokken en….stroop ( …?) : Best vreemd, als we op de achterzijde van de verpakking lezen dat “ het beste volkoren speltmeel” is gebruikt, en we in de ingrediëntentabel iets heel anders lezen. Daar kunnen we lezen, dat het niet gaat om volkorenmeel, maar om tarwemeel. En dat het gaat om een mengsel van volkorenmeel, bloem en vlokken, wat bij elkaar is geroerd met stroop. Stroop? Is dat niet gewoon ordinaire suiker? 

LIJNZAAD: industrieel en niet heel

PLANTAARDIGE RAAPOLIE:. Dit is industrieel nooit zuiver. Raapzaadolie wordt gewonnen uit de (vaak genetische gemodificeerde) zaden van raapzaad.

Vroeger werd in Nederland vooral olie uit raapzaad (dus “echte” raapolie) gebruikt. In de 19e eeuw waren er in Nederland tientallen raapolieraffinaderijen waar raapolie werd geraffineerd tot patentolie. Deze patentolie werd vooral in lampen gebruikt.

Tegenwoordig worden de termen raap- en koolzaadolie door elkaar gebruikt. Dit kan verwarring geven omdat de ons omliggende landen ook verschillende namen gebruiken: De verschillen tussen de koolzaadplanten en raapzaadplanten zijn erg klein. Hoewel het twee verschillende variëteiten betreft, worden de beide namen in de praktijk door elkaar gebruikt. Koolzaad is een landbouwgewas terwijl raapzaad van oorsprong een inheemse wilde plant is. De planten lijken erg op elkaar en vallen in de Codex Alimentarius (de richtlijnen voor voeding en levensmiddelen van de WHO/FAO) onder een en dezelfde definitie.In het productieproces wordt de koolzaadolie gehydrogeneerd, dit zorgt ervoor dat er transvet in de olie ontstaat. Transvetten zijn zeer schadelijk voor je gezondheid en zijn de oorzaak van veel ernstige ziektes. De wetenschap blijft er ook nog altijd verdeeld over.

PLANTAARDIGE VEZELS: Er wordt opvallend veel met het woord “ plantaardig” gestrooid in deze ingrediëntentabel. Om welke plantaardige vezel het gaat, wordt niet vermeld. 

4,5% ZONNEBLOEMPITTEN: geen commentaar

2,5% POMPOENPITTEN: geen commentaar

ZOUT: industrieel zout

GIST: industrieel gist

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Per cracker van circa 20 gram happen we weg: 87 kcal, 2,7 gram vet, waarvan 0,3 gram verzadigd, 11 gram koolhydraten, waarvan suikers 0,7 gram. Verder vinden we de toegevoegde vezels terug: 2,8 gram. Een cracker bevat ook 2,8 gram eiwitten, en 0,20 gram zout. Dat is flink wat zout. En dankzij de stroop bijna 1 gram suiker. De 2,8 gram vezels zijn uiteraard niet afkomstig van “ het beste volkoren speltmeel” maar van toegevoegde plantaardige vezels. Daarnaast worden we belazerd met volkoren TARWE meel. En vinden we een alias suiker in de vorm van stroop. 

IMG_0607

DE HAVERMOUT VARIANT

Er zijn drie varianten verkrijgbaar: spelt, meergranen en havermout. Ik neem deze laatste ook onder de loep. Wat treffen we daarin?

HAVERMOUT 27% : vrij weinig havermout voor een “ havermout-cracker”

TARWE SPELTBLOEM: ook hier wordt hetzelfde trucje uitgehaald als bij de spelt crackers. Er wordt een mengsel gebruikt, en niet alleen havermout, zoals de naam en verpakking wel doet vermoeden.

VOLKOREN TARWEMEEL 26%: da’s bijna gelijk aan de hoeveelheid havermout….

LIJNZAAD: industrieel en niet heel

PLANTAARDIGE VEZELS: zie toelichting hierboven

PLANTAARDIGE RAAPOLIE: zie toelichting hierboven

ZONNEBLOEMPITTEN: geen commentaar

GERSTEMOUT EXTRACT: een alias suiker.Gerstemoutextract is een product dat wordt gebruikt als kleurstof voor bijvoorbeeld brood. Om gerstemout te verkrijgen, wordt gerst in water gelegd en na ontkiemen gedroogd. Vervolgens wordt een extract gemaakt van de ontkiemde droge gerst.. Dit extract wordt wederom ingedroogd, waardoor er een poeder ontstaat Klinkt vrij onschuldig, maar wanneer granen gemout worden, ontstaan er enzymen die het zetmeel in de graan omzetten in suikers zoals monosaccharide, glucose, disaccharide, maltose, maltotriose en maltodextrine. Dus eigenlijk is het graan niet echt een graan meer, maar gewoon suiker dus, omgezet uit zetmeel. Het wordt gebruikt als kleurmiddel ( in broodproducten) en om te zoeten. Dus dat. 

POMPOENPITTEN: geen commentaar

GEROOSTERD SESAMZAAD: geen commentaar

ZOUT: industrieel toegevoegd zout

GIST: industrieel gist

TARWEGLUTEN: extra toegevoegd voor meer elasticiteit en volume. 

WAT ZIJN DE VOEDINGSWAARDEN?

Per cracker van circa 21,3 gram happen we weg: 92 kcal, 3,1 gram vet, waarvan 0,3 verzadigd, 12 gram koolhydraten, waarvan suikers 0,6 gram. Een cracker bevat 3,1 gram vezels, waarvan de meesten zijn toegevoegd. Verder bevat de cracker 2,9 gram eiwitten en 0,22 gram zout. 

Ook hier zien we, dat de “ havermout” crackers maar voor een zeer klein deel bestaat uit havermout, net voldoende om het wettelijk ook “ havermout-crackers” te mogen benoemen. In werkelijkheid gaat het om een ordinair en goedkoop mengsel van tarwebloem en meel. Net als bij de spelt crackers wordt hier misbruik gemaakt van “ superfoods”. Spelt en havermout zijn hip, trendy en hebben een zeer gezond imago, Dat dit totaal niets zegt in producten, bewijzen deze crackers maar weer eens. 

MAG DIT WETTELIJK?

Ja. Hoe krom ook, BOLLETJE heeft in elk geval wel zijn huiswerk gedaan. Omdat crackers niet onder het broodbesluit valt, mag er gewoon met volkoren meel worden gestrooid. Anders gezegd mag dit gewoon worden geclaimd terwijl er geen bal van klopt. Het komt overeen met de wet en regelgeving rondom “ 100% natuurlijk”. Een pak suiker is verre van natuurlijk, maar omdat het wordt gemaakt van suikerbiet mag deze claim wel worden gemaakt. En kan het zomaar zijn dat een product volgepropt met suiker “ uit 100% natuurlijke ingrediënten” bestaat….Onbegrijpelijk, maar waar. 

SAM_0649

ZELF CRACKERS MAKEN

Wist je dat je super eenvoudig zelf crackers kunt maken? Dit zijn wel ECHT gezond. Klik hier om naar een zeer simpel recept te gaan, die je ook in de airfryer kunt bakken!  Klik hier voor nog meer lekkere cracker-recepten! 

2 Reacties op “Bolletje bakt ze weer lekker bruin….

  1. Heb net een pakje Bolletje crackers gekocht. Dat van die stroop staat er niet. De moutextract wel. Ben ik er toch weer een beetje ingestonken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *