De tompouce: Hema versus Meukvrij met Monique!

Nog altijd HET gebakje van Nederland: de tom pouce! Een heerlijk gebakje gemaakt van bladerdeeg, banketbakkersroom en een topping van glazuurfondant en slagroom. Klepperzoet, dat wel. 😉 Het is zeer geliefd bij jong en oud, en iedereen herinnert zich wel hun eerste tompouce. Over de jaren heen is het uiterlijk van de echte originele roze tompouce onveranderd gebleven. Helaas niet van binnen. Door de snellere technieken om een voedingsmiddel zo snel mogelijk maakbaar te maken, in grotere hoeveelheden tegelijk en langer houdbaar ( langere verkooptijd) is de tompouce van binnen enorm veranderd qua samenstelling. Dat is niet alleen jammer, maar ook triest. Er gaat op deze manier een echt ambachtelijke lekkernij verloren. 

919776

WAT ZIT ER IN EEN ( HEMA )TOMPOUCE?

Warenhuis HEMA heeft onbetwist de meest populaire tompouce in hun assortiment. Als we tompouce zeggen, zeggen we er vaak in één adem “ Hema-tompouce. Tot de dag van vandaag zijn de tompoucen bij de Hema filialen niet aan te slepen. En ook al verkopen echte banketbakkers ook tompoucen die van veel betere kwaliteit zijn, toch verkiezen we massaal de HEMA tompouce. Wat zit er nu eigenlijk allemaal in zo’n tompouce van de Hema?

Magere melk, suiker, water, tarwebloem, palmvet, kokosolie gehard, palmolie gehard, glucosestroop, raapzaadolie, rundergelatine, glucosesiroop, emulgatoren: E471, E414, E464, palmolie, zout, verdikkingsmiddel: E401, stabilisatoren: E500, E415, E407, zuurteregelaar: E339, invertsuikersiroop, aroma, zonnebloemolie, zoetstof: E422, voedingszuur: E330, kleurstoffen: E160a, E104 (kan activiteit/oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden), E124 (kan activiteit/oplettendheid van kinderen nadelig beïnvloeden), E133, E151, E155, melkeiwit, vitamine D3, vitamine A, magere melkpoeder, gemodificeerd maiszetmeel, conserveermiddel: E202.

Per 100 gram ( dat is ongeveer drie kwart tompouce) eet je maar liefst circa 29 gram suikers mee. En 13 gram verzadigde vetten. En dan is de tompouce nog niet eens bespoten met slagroom.  Dat is niet mis. Ook het zand emmertje aan onnatuurlijke/ synthetische E nummers zijn niet op je tien vingers te tellen. Als je je hiervan bewust bent, denk je wellicht nog een keertje na, voordat je weer naar een Hema filiaal rent voor een doos tompoucen. 

SAM_4520

WAT ZIT ER IN MIJN HOMEMADE TOM POUCE?

Nu niet meteen wanhopig zuchten, en de tompouce voortaan uit je hoofd zetten, want je kunt de tompouce ook zeer eenvoudig zelf maken! En nee; daar hoef je echt geen keukenprinses/prins voor te zijn, want het is eigenlijk kinderlijk eenvoudig! Probeer mijn homemade tompouce maar eens uit! 100% meukvrij! 

DIT HEB JE NODIG:

( voor circa drie/vier tompoucen)

  • 150 gram amandelmeel
  • een ei
  • vijf flinke eetlepels kokosolie/vet op kamertemperatuur
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra + een eetllepel erythritol suiker

Voor de banketroom:

  • drie eidooiers
  • 150 gram volkoren boekweitmeel + een flinke eetlepel psyllium ( mengen)
  • 350 ml haver of andere melkvervanging
  • enkele druppels pure vanille extract
  • twee eetlepels stevia sweet Xtra

 

Voor de topping:

ZO MAAK JE HET:

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Doe het amandelmeel, het ei, de suikers en de kokosolie in de keukenmachine en pureer tot een stevige massa. Rol het deeg uit tot een lap van ongeveer een halve centimeter dikte. Bak de plak in het midden van de oven gaar in ongeveer 15 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat de plak goed afkoelen. 

Maak ondertussen de banketbakkersroom:

Doe 50 ml van de melk in een kom, giet de rest samen met het vanille extract in een pannetje en breng aan de kook. Roer met een garde de meel plus suiker door de melk in de kom, zorg dat al het meel goed is opgelost. Zodra de melk kookt, deze in de kom voegen en goed roeren. Gooi de massa terug in de pan en blijf onder voortdurend roeren koken tot de room op de gewenste dikte is. Haal de pan van het vuur en bedek direct met een laagje plastic huishoudfolie. Laat verder afkoelen. 

Ik heb voor een leuke vierkante vorm ( jullie kennen mij, altijd nét even ietsje anders! ) een vierkante uitsteker gebruikt, maar dat hoeft natuurlijk niet. Snij in dat geval voorzichtig langwerpige, gelijke plakken uit de plak. Besmeer telkens een plak met het room, en druk voorzichtig een andere plak erop, smeer de zijkanten met een mesje mooi uit. Maak een mooi glazuur door telkens wat bietensap toe te voegen aan de poedersuiker, tot het een stevige massa heeft gekregen. Smeer op de tompoucen, en laat drogen. Bespuit tot slot met slagroom.

En? Wat kiezen jullie? Mijn tompouce of die van de Hema? 

SAM_4518

( * Geen poedersuiker in huis, maar wel stevia kristal sweet Xtra? Maak dit dan in een koffiemolentje tot een zeer fijn poeder! )

12 Reacties op “De tompouce: Hema versus Meukvrij met Monique!

  1. Ziet er heerlijk uit Monique!
    Kun jij mij misschien helpen omdat ik stevia niet lekker vind (smaakt naar drop) dus je begrijpt denk ik wel dat iets hiermee gemaakt voor mij niet lekker is.
    Wat zijn bijv. de verhoudingen stevia – palmsuiker? Ik neem aan dat dit de beste keuze van suiker is of kan ik toch nog beter voor iets anders kiezen?
    Ik zie graag je reactie zodat ik vanaf nu de juiste verhoudingen kan gebruiken voor alles wat ik bak.
    Groetjes je fan, Cora van Vliet

    • Dag Cora!
      Welke stevia gebruik je precies? Dat is nogal belangrijk. Kijk even in het meukvrij ABC , daar vind je naast stevia en ook erythritol suiker alle info over suikervervanging en de. Erhoudi gen. Palmsuiker is gewoon suiker. Als je het dus wilt vervangen vanwege de suikers in je lichaam, is dit geen goed idee. Kijk ook voor alle info hierover in het meukvrij ABC en bij blogs. Heel veel succes! Warme groet!

  2. Geweldig ,maar ik weet niet wat psilium is ?
    Misschien noemen we het in Belgie anders !

    Gr
    Rudy Missotten

  3. Uhhh sorry maar dit heeft echt niet veel meer met een tom pouche te maken. . Dan verkies ik echt die van de Hema. Smaak wilt ook wat. Bovendien houd ook ik niet van Stevia. Ook niet van de “goede”

  4. Beetje jammer dat je een niet positieve reactie weghaalt. Zo schep je een beeld van hoe je het zelf wilt. Ik vind het er gewoon niet lekker uitzien en ik zou het ook geen tom pouche noemen. Ook dat ik geen fan ben van de door jou genoemde stevia is mijn mening.

    • Welke negatieve reactie zou ik dan volgens jou hebben verwiojderd Marij? Ik plaats ALLE reacties, mits het gaat om spam, zeer schuine taal en scheld tirades. Dus graag wil ik van jou weten wat jij als negatief hebt ervaren. Warme groet.

  5. Hoi Monique word het niet eens tijd voor een live of online bakery shop.
    Ik sta te popelen!????

  6. welke ik kies???
    geen van beide@@@
    Ik heb de tompoucevulling zaterdag gemaakt, maar het is echt niet te eten, sorry.
    Ik lees graag deze site, maar dit recept klopt mi niet.
    Ik lees niet wat ik met de eidooiers moet doen….. of zie ik het over het hoofd?

    en die 150 gram boekweitmeel…is dat niet wat te veel.

    ik maak mijn banketbakkers room met 3 eidooiers, 375 ml melk(vervanging)
    vanille stokje, zoet naar keuze en 40 gram bloem om te binden.
    Ik vind jou room , echt naar meel smaken, 150 gram boekweitmeel, klopt dat wel ?

    Bedankt vast voor je reactie.
    groet Rita

  7. De amandelmeel-korst was heerlijk! Eigenlijk nog lekkerder dan bladerdeeg.
    De vulling heb ik gewoon gemaakt van eidooiers, beetje bloem en melk.
    Ik had nooit eerder stevia-poedersuiker gebruikt (had het wel in huis) maar die was echt verrassend lekker, en zonder rare bijsmaak.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *