diepvriesfruit

Ik ben, wat je noemt, een echt seizoens-hamster.Ik sla tijdens de hoogseizoenen waarin bepaalde fruitsoorten op zijn lekkerst en ook nog eens goedkoopst zijn, altijd met bakken tegelijk in. Neem nu zoiets als aardbeien. Hartje zomer zijn de heerlijk zoete rakkers op zijn best.Vol van smaak, heerlijk zoet en mega groot. Maar ze zijn ook betaalbaar. Soms zijn er echte stunt-aanbiedingen in biowinkels en dan moet je niet gek zijn maar wel slim: volop hamsteren.
Het meeste fruit kun je namelijk gewoon invriezen. En gemiddeld vier tot zes maanden bewaren.

Mede door de hippe trend van de smoothies zijn de doosjes diepvriesfruit, die we al jaren in de supermarkt vinden enorm in populariteit gestegen. AH spant de kroon met een fijn ruim assortiment aan diepvriesfruit. Dit fruit is ook veel goedkoper dan vers. Wat zijn nu precies de verschillen tussen vers fruit en diepvriesfruit?

 

diepvriesfruit

Laten we eerst beginnen met wat diepvriesfruit nu precies is. Meteen na de oogst wordt het fruit direct ingevroren en gevriesdroogd bij een temperatuur van -18 graden Celcius. Door op deze manier te werk te gaan kunnen micro-organismen ( bacteriën) zich niet meer vermenigvuldigen. Hierdoor blijven ook smaak en voedingswaarden intact.
Diepvriesfruit werd voor het ” smoothie-tijdperk”  voornaam verkocht voor gemak, het werd goed verkocht rond de feestdagen. Tegenwoordig zijn de doosjes diepvriesfruit niet meer aan te slepen, en verkoopt iedere supermarkt een ruim assortiment. Ook biowinkels hebben inmiddels een ruim assortiment in biologisch diepvries-fruit.
Diepvriesfruit is ook een methode om een overschot aan fruitsoorten van een seizoen weg te werken. Je merkt vrijwel meteen als oogsten erg slecht zijn….. .. dan is er ook beduidend minder aanvoer van diepvriesfruit. Het meeste diepvriesfruit wat in Nederland wordt verkocht komt ook uit Nederland, al zien we tegenwoordig wel steeds meer uit het buitenland komen.
Vers fruit is en blijft uiteraard het meest gezonde alternatief al gaat ook dat niet altijd voor alles op. Vers fruit wat we uit het buitenland halen ( Zuid-Europa,Afrika) doet er dagen over om op de plaats van bestemming te komen. Dit gaan ten koste van de versheid en ook automatisch de voedingswaarde van fruit. Omdat diepvriesfruit direct na het oogsten wordt ingevroren, blijven smaak en voedingswaarden meest behouden. Dit maakt , dat diepvriesfruit naast goedkoper ook gezonder is. Voedingsstoffen gaan bij invriezen niet verloren.

Diepvriesfruit is een stuk goedkoper dan vers fruit. Hoe kan dat? Dit heeft te maken met het overschot. Als een aardbei-seizoen is aangebroken en de oogsten zijn groot, dan worden er meteen grote hoeveelheden aardbeien ingevroren, en opgeslagen. Omdat er vooral fruit wordt gebruikt van Hollandse bodem zijn er ook geen extra transport kosten. Het is daarom een stuk milieuvriendelijker.
Prijzen kunnen echter wel steeds verschillen.Dit heeft te maken met een goede/slechte oogst ( goed of slecht leverbaar) Echter zal de prijzen van diepvriesfruit altijd goedkoper blijven dan vers fruit.

 

Biologisch of niet?

Nu is diepvriesfruit niet alleen maar gunstig, het heeft ook enkele nadelen.  Een van de grootste nadelen is, dat het fruit eenmaal ontdooid erg snotterig/waterig van structuur wordt. Dit kun je echter al een heel eind voorkomen door het fruit een dag van tevoren in de koelkast te laten ontdooien. Tegenwoordig kun je diepvriesfruit overal kopen. De grotere supermarkt ketens hebben de grootste sorteringen. Diepvriesfruit wordt veelal verkocht in doosjes per 250 gram, maar ook worden ze in grotere voordeel-zakken verkocht. Velen vragen zich af, of al dat diepvriesfruit nu wel of niet is bespoten met bestrijdingsmiddelen, en, of deze niet worden verminderd door het vries-proces. Diepvriesfruit is, mits je het in de biowinkel koopt, nooit biologisch.En dus is al het gangbare diepvriesfruit die we volop in supermarkten kunnen kopen, niet vrij van bestrijdingsmiddelen. Ook zal het gehalte aan bestrijdingsmiddelen niet verkleinen  of verdwijnen door het invriezen. Wil je echt vrij blijven van pesticiden, dan is biologisch diepvries-fruit de optie. Sommige supermarkten bieden dit ook biologisch aan, maar het meeste vind je in de biowinkels.

waar let ik op?

Er zijn een aantal puntjes waarop je moet letten bij het inkopen van diepvriesfruit:

* Controleer de temperatuur in de vriezer van de supermarkt, deze zou op -18 graden moeten staan.
* Koop geen doosjes waar ijskristallen op zitten.Dit betekent vrijwel altijd dat het product te lang buiten de vriezer is geweest tijdens transportatie.
* Pak de doosjes die het meest achterin de vriezer staan.Steeds een deur openen van een vriesvak, geeft kwaliteitsverlies aan de voorste doosjes.
* Controleer de verpakking goed: geen scheurtjes,stukjes los, en is de verpakking heel en intact?
* Een slim trucje om erachter te komen of het fruit ontdooid is geweest of niet: rammel een doosje stevig heen en weer: hoor je het fruit goed door het doosje rammelen,is het vers, blijft het fruit in een klomp zitten, is het te ver ontdooid geweest.
* Gebruik altijd een speciale diepvriestas om je diepvriesfruit van de winkel naar huis te vervoeren.

 

zelf fruit invriezen

Je kunt ook zelf vers fruit perfect invriezen.Niet alle fruitsoorten zijn hiervoor geschikt. Citrusfruit is bijvoorbeeld een stukje lastiger. En sommige fruitsoorten hebben een kort bereidingsproces vooraf nodig. Fruit met pitten bijvoorbeeld, deze moet je verwijderen voordat je gaat invriezen. Na het ontpitten was en droog je het fruit en verpak je het in een speciale diepvrieszak of bak. Zorg ervoor dat je fruit niet te nat invriest: hierdoor ontstaat er veel ijsvorming.
Gebruik alleen fruit met een goede rijpheid. Vries geen fruit in die overrijp is of plekjes/vlekjes heeft. Enige uitzondering hierin is de banaan: deze kun je wel wat overrijp invriezen. Haal wel altijd de schil van de bananen.
Nog enkele tips:

 

* Appels en peren: was de appels en peren in de schil en verwijder dan het klokhuis. Je kunt de schil ook verwijderen. Besprenkel in dat geval de parten met wat citroensap om verkleuring te voorkomen.
* Meloenen kun je het beste in kleine stukjes snijden,en niet op elkaar invriezen.Door de vochtigheid kunnen ze flink aan elkaar vriezen waardoor het soms uren duurt eer ze ontdooid zijn.
* Pruimen, nectarines, perziken moeten worden geschild en van pitten worden ontdaan.Snij ze daarna in partjes en vries ze in.
* Alle soorten zacht fruit ( aardbeien, bessen, frambozen) kun je heel en direct invriezen.Haal bij de aardbeien wel de kroontjes eraf.
* Ananasschijven kun je ook prima invriezen.
* Dateer alles wat je invriest.Zo weet je altijd welke voorraad je het eerst moet aanspreken.
* Citrusfruit kun je niet invriezen, wel het sap.

Goed, diepvriesfruit is dus lekker goedkoop en handig, maar waar kun je het naast smoothies nog meer voor gebruiken?
Maak er eens sorbet ijs van. Dit verkrijg je door simpelweg het diepvriesfruit direct uit de vriezer in de keukenmachine te gooien en te laten draaien tot een lekkere, smeuïge massa. Je kunt het eventueel nog wat zoeten met een zoetmiddel naar keuze of garneren met bijvoorbeeld rozijnen of cacao-nibs.
Vries verse stukjes fruit eens in een ijsklont bakje en vul aan met water: je verkrijgt verrassend leuke ijsklontjes. pureer bijvoorbeeld wat kiwi met komkommer, vul een klontjes-mal met de massa en steek er ijsstokjes in, superlekker!
Diepvriesfruit kun je perfect gebruiken om coulis ( gekookt fruit) mee te maken. Mede door het extra vocht wat vrijkomt kun je een lekkere siroop verkrijgen en heerlijk gekookt fruit. Maar je kunt natuurlijk het fruit ook als lekker koud knabbeltje op peuzeleN.

 

 

HOE VRIES JE FRUIT HET BESTE IN ?

fabrieksmatig wordt fruit na het invriezen verpakt in doosjes. Dit levert vaak zo’n vieze knoeiboel op na het ontdooien en ook kan het karton in het fruit terechtkomen of restjes achterblijven. Vrij veel fabrikanten kiezen daarom voor een plastic zak in het doosje, die meestal ook nog eens vacuüm wordt gezogen om de houdbaarheid te verlengen. Dit kunnen we thuis met ons eigen verse fruit nabootsen.  Zonder een speciale machine! Want je kunt alles ook op een zeer gemakkelijke manier vacuüm invriezen.
WAT HEB JE DAARVOOR NODIG ? 
een rietje
een BPA vrije diepvrieszak.
Het is eenvoudig: ontkroon de aardbeien, en verdeel de aardbeien naast elkaar ( dus niet op elkaar) in de zak. Zip de zak dicht, laat een kleine opening open en steek daar het rietje in. Zuig flink aan het rietje, zodat de zak vacuüm trekt, sluit de opening en leg in de vriezer. Je kunt de aardbeien dan zeker 6 maanden bewaren.

AARDBEIEN SORBET MAKEN

Mijn favoriete sorbet ijs recept is een eenvoudige, maar smaakt alsof het uit een sjieke ijssalon komt. Door de verrukkelijke chocolade laag krijgt je sorbet een waanzinnig twist, die niet onder doet van de bekende MC fluffy ijsjes bij de MAC. Omdat de chocolade laag op het ijs bevriest, krijg je een zeer romige chocolade saus. Verslavend lekker!  Alles wat je nodig hebt is een goede keukenmachine. Of een HS blender. De keukenmachine is echter meest geschikt. Wat heb je nodig, om drie ijs sorbet-glazen te vullen?
  • 800 gram  biologische diepvries aardbeien ( niet ontdooid)
  • 3-5 druppels MOOS FAVORITES stevia druppels ( KLIK HIER, ik koos de chocoladesmaak ) 
  • Biologische magere yoghurt
Voor de chocolade laag:
  • Zes eetlepels biologische magere cacaopoeder
  • 5 druppels moos favorites stevia ( KLIK HIER, ik koos de smaak chocolade ) 
  • Water
Maak eerst de chocolade laag door kleine beetjes water tegelijk toe te voegen aan de cacaopoeder en stevia druppels. Roer tot een stevig glazuur. Gooi de aardbeien samen met de stevia en een flinke scheut yoghurt in de keukenmachine en laat dit op hoge snelheid draaien. Voeg al draaiend steeds wat yoghurt toe tot het sorbet ijs de gewenste dikte heeft bereikt. Schep direct de glazen vol en schep de chocolade saus er op. SMULLEN! 

27 Reacties op “diepvriesfruit

  1. Hoi Monique,
    Ik heb altijd geleerd om appels en peren niet rauw in te vriezen, maar dit kan toch?

    • Dat kan. Wel de appels schillen en in parten snijden en het klokhuis verwijderen en om verkleuren tegen te gaan,dopen in citroensap. Succes!

  2. waarom moet je voor het invriezen appel, peer, pruimen, perziken en nectarine schillen?
    Ik wil ze invriezen om ze later te ontdooien en er dan sap van te maken in mij juicer. De pulp oa van de schil, gebruik ik om fruit leather van te maken. Vandaar mijn vraag.

    Groet Joëy

  3. Hallo,
    En als ik een smoothie maak met diepvriesfruit , kan ik dat dan weer opnieuw invriezen?

  4. AH beeft biologisch diepvries fruit, alleen niet altijd helaas.

  5. Ik heb ooit een artikel gelezen van Foodwatch dat ze er een soort suikerlaag over gooien. Kan het artikel niet meer vinden, dus gezond zijn ze niet. Als het fruit goedkoop is veel inkopen en invriezen.

  6. Kan je diepvriesfruit gebruiken om zelf ijslolly’s te maken?
    Fruit ontdooit eerst en wordt daarna terug ingevroren…

    • dat is mogelijk, maar het zal minder lekker worden.

  7. Kan je diepvriesfruit ook in een plastic vriesdoos doen ipv in de verpakking laten?

  8. Mag je de ingevroren fruit of groentes ook eest ontdooien en dan nuttigen?
    Ik kan niet tegen koude producten

  9. dit is echt een WAUW artikel! veel van je geleerd ik kijk echt naar je op! olé olé santé

  10. Hoi,
    Ik zóu graag weten wat het verschil is tussen ingevroren en gevriesdroogd.
    Ik wil graag pruimen gedroogd meenemen op een voettocht, maar vind alleen maar gewelde pruimen. Die bevatten teveel vocht voor mijn doel, te zwaar dus.
    Ik hoop dat je me verder kunt helpen

  11. Tegenwoordig is er ook biologisch diepvriesfruit in de supermarkt. De Jumbo bijvoorbeeld heeft biologische blauwe bessen in de vriezer.
    Lekker om te snoepen bij warm weer.

  12. Hey Monique..

    Een vraagje want via t internet kom ik er niet achter..

    Elke ochtend eet ik als ontbijt Griekse yoghurt met havermout en blauwe bessen. Meestal koop in zón grote zak bij de AH uit de vriezer maar soms ook vers.
    Wat mij opvalt is dat de diepvriesbessen een mega rode/paarse kleur afgeven als ik ze door de yoghurt roer maar de verse totaal niet. Weet jij hier een antwoord op? Vriendelijk dank, Paul

    • dat komt inderdaad door het invriezen, bij het ontdooien komt er meer vocht vrij. Warme groet!

  13. Goed artikel! Vraagje hoe lang kan ik het ontdooide fruit in de koelkast bewaren.

    Vriendelijke groet

  14. Ik koop vaak diepgevroren fruit. Dit zeker vanwege de prijs, Maar ook omdat ik meen gemerkt te hebben dat diepgevroren fruit geoogst en verwerkt wordt op een moment dat het rijper is dan fruit dat geoogst wordt waarbij men rekening houdt met fysieke afstand en tijd voor distributie. Een paar keer heb ik helaas iets gekocht dat ontdooid is geweest. Met jouw tip van het rammelen zal me dat niet meer gebeuren. Grote dank daarvoor.

    Wel vraag ik mij af waarom je citrus fruit niet in zijn geheel zou moeten invriezen. Ik doe dat vaak en heb nog nooit gemerkt dat dit niet goed gaat. Zie ik iets over het hoofd?

  15. Hoe doe ik pitjes uit diepvries frambozen om daarna te verwerken met mascarpone

  16. Hoi
    Soms staat er dat je fruit in kan vriezen tot 6 maanden maar op veel site,s staat tot een jaar. Hoe weet je nou welke tot een jaar welke tot 6 maanden en hoe zie je dat het nog goed is als het geen blok is geworden met vers fruit. Mvg nicole

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *