Fryer bollen

Eigenlijk kun je deze heerlijke bollen het gehele jaar door eten, en niet alleen rond oud en nieuw! Want ze zijn onweerstaanbaar lekker! Dit recept geeft ongeveer  10-15 bollen. Je kunt de helft van het beslag vullen met geweekte biologische Sultana rozijnen, als je ook enkele bollen wilt met rozijnen.

Dit heb je nodig:

  • 400 gram biologisch volkoren boekweitmeel of rijstmeel
  • 200 gram amandelmeel
  • 20 gram psyllium vezels
  • drie eetlepels stevia sweet Xtra
  • anderhalve eetlepel avocado olie ( kokosolie kan ook)
  • 9 gram biologische droge gist
  • een gepureerde banaan
  • 750 ml haver of andere melkvervanging ( liefst ongezoete sojamelk )
  • een eetlepel ceylon kaneelpoeder

Extra nodig:

  • stevia Icing poedersuiker
  • avocado olie

sam_9424

Zo maak je het:

Meng gist, stevia, boekweit, psyllium, olie, kaneel, banaan en melk tot een stevige bal. Als de massa te droog en te loskorrelig blijft, ietsje meer melk toevoegen, maar let op dat je het niet te nat maakt. Smeer de bal in met een heel klein beetje avocado olie. Bedek de kom met een schone doek en laat alles ongeveer 80 minuten rijzen.

sam_9427

Halveer het deeg, en meng door één helft ( indien gewenst) een kopje geweekte en uitgelekte rozijnen. Draai er oliebollen van. Gooi wat Icing poedersuiker in een kom en haal de oliebollen door de poedersuiker tot alles mooi is bedekt.  Zet de temperatuur op 180C. Doe de oliebollen in de baklift, zorg voor genoeg ruimte tussen de bollen. Bak de bollen 5 minuten. Keer ze daarna om, en bak ze  5-10 minuten. Controleer ze dan opnieuw, en geef ze eventueel nog enkele minuten extra als ze nog niet goed goudbruin zijn gegaard.

sam_9422

Bestrooi rijkelijk met de poedersuiker!  Bewaar de bollen in een goed afsluitbare box op een koele plaats.

 

sam_9426

10 Reacties op “Fryer bollen

  1. Wat is het verschil als deze oliebollen gewoon in een oven gebakken zouden worden? Wat is de meerwaarde van de airfryer?

  2. Dit is een mooi eindejaarsgeschenk en ik zal het met plezier maken.

    Intussen een fijne jaarwisseling, bedankt voor al wat ik bijgeleerd heb en de beste wensen voor 2019.

  3. Monique heerlijk recelt! Alleen ik wou ze maken van speltmeel. Moet er dan ook nog psylium door?
    Dank je wel ????

  4. Ik ben zeer nu aan het maken, wanneer moet het amandelmeel en de banaan erdoor?? Gewoon alles in 1 keer?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *