Gezond, biologisch maar goedkoop inkopen? Dat kan!

Het leven is tegenwoordig niet goedkoop. Al helemaal niet, als je ook nog een beetje graag gezond en voedzaam wilt eten. Biologisch, duurzaam, fair trade….het is allemaal een stuk duurder dan reguliere meuk uit de supermarkten. Je komt gelukkig al een heel eind, als je bewuste keuzes maakt. Dit scheelt vaak zelfs geld. Ook verspil je veel minder, als je dure producten inkoopt, je vind het immers erg zonde om dan wat weg te gooien. 

Ondanks dat het vaak een stuk duurder is, kopen we massaal meer biologisch in. Een fijne ontwikkeling. Maar hoe hou je het ook een fijne ontwikkeling voor je portemonnee? 

BIOLOGISCH EN DISCOUNTERS

Onlangs publiceerde ik twee artikelen over de inmiddels talloze biologische producten buiten de biowinkel. Zo verkoopt de grootste discounter van Nederland , Action, inmiddels ook een ruim assortiment aan biologische producten en gaan discount-supermarkten ook langzaam maar zeker van start. 

De biologische producten worden vaak tegen spotprijzen aangeboden. Soms zo laag dat het té mooi is om waar te zijn, en ja, dat IS het dan ook vaak. Maar soms ook niet. En vind je krenten in de pap. 

Belangrijk is, om goed op de verpakkingen en kleur/ geur en smaak te letten. De verpakkingen zijn het belangrijkste. Daarop kun je ( normaal gesproken) de afkomst aflezen, en de ingrediënten en voedingswaarden. Heeft een verpakking bijvoorbeeld geen merknaam, en staat enkel omschreven wat het is voor product, kun je ervan uitgaan, dat deze niet erg zuiver is, een versnelde productie betreft, en de kwaliteit slecht tot zeer slecht is. Daarnaast kun je vraagtekens zetten bij de vervaardiging en afkomst, vaak betreft het kinderarbeid of boeren die zwaar worden onderbetaald. “ superfoods” zijn in korte tijd een gigantische hype geworden, om aan alle vraag uit Europa te kunnen voldoen, worden omringde landen vaak “ uitgebuit” ten koste van de boeren en kinderen. Iets om op te letten dus. 

Een redelijke verpakking is voorzien van een merk, een afkomst ( fabrieksgegevens + klantenservice) een Europees biologisch keurmerk, een ingrediëntentabel + een voeingswaardetabel. Lees ook goed de ingrediënten, veel voedsel wordt extra bewerkt om het langer houdbaar te maken, zoals sulfiet en ( riet) suiker. Hou bij voedingswaarden vooral de suikers en verzadigde vetten in de gaten. In veel producten worden deze twee smaakmakers/conserveermiddelen explosiet toegevoegd. Vaak gaat het dan om producten die van ver moeten komen, of massaal zijn geproduceerd voor betere/ hogere omzetten te genereren. 

IMG_9302

BIOLOGISCH IN DE SUPERMARKT

De grotere supermarktketens ( AH, Jumbo, Plus, Digros) doen al een poos vrolijk mee met de superfood-gekte. Niet alleen zien we wekelijks nieuwe producten in de schappen van bekende grote fabrikanten die hun producten óf hebben verbeterd, of hebben veranderd door superfoods toe te voegen, ook de supermarktketens zélf lanceren eigen biologische assortimenten. Daarnaast kunnen we een gang vol met biologische producten vinden die bijvoorbeeld ook in de biowinkel, drogisterijen,en discounters verkrijgbaar zijn. Dit zijn vaak producten die onder een private label werken.

IMG_9301

 Zonnatura is al jaren de grootste vertegenwoordiger voor biologisch in de supermarkten. Waar het nog geen drie jaar geleden nog een schamel assortiment betrof, is het inmiddels uitgebreid tot een halve gang vol. Zonnatura staat volgens eigen zeggen voor puur en biologisch. Dit is echter niet altijd het geval. En ook de reden, waarom we Zonnatura bijvoorbeeld niet in biowinkels tegenkomen, waar het verplicht is gesteld dat alle aangeboden artikelen van 100% biologische afkomst zijn.

spliterwten zak

Een ander merk die we veel tegenkomen in supermarkten is SMAAKT!  Onder deze naam kunnen we erg veel biologische producten vinden zoals granen, noten, zaden, pitten en pasta’s. Andere merken als BIO TODAY en Raw Organic Food ( beiden ook te vinden in de supermarkten) vallen onder dezelfde fabrikant, die zich “ de smaakspecialist” noemt. Zij brengen diverse merken onder in alle supermarkten. 

Zowel Zonnatura als Smaakt! zijn relatief goedkoper dan de producten uit de biowinkel. SMAAKT! producten zijn van een goede kwaliteit. Ze bezitten alle nodige info op de verpakking, en gebruiken transparante verpakkingen zodat je kunt zien wat je koopt.

dcffc250b5439b572db28589845a9161

Andere merken van deze smaakspecialist is LUCY SUPERFOODS. Deze komen naast in de supermarkt ook tegen bij Action. Daar worden ze tegen veel lagere prijzen aangeboden, het loont de moeite, om te kijken of jouw filiaal van Action deze LUCY producten ook in het assortiment hebben. De producten/merken van de smaakspecialist worden ook erg veel aangeboden op internet, ook onder private labeling. Dit kan ervoor zorgen dat sommige leveranciers onder hun eigen labeling de producten ook veel goedkoper kunnen aanbieden. Ook een rondje internet kan dus aanzienlijk in geld schelen, hou wel rekening met de bijkomende verzendkosten. 

Ik raad de producten van Zonnatura af. Deze bevatten naast onnodige extra additieven ook barstensveel suikers. Zinnatura is een typisch voorbeeld van het misleiden. Zij maken ons graag wijs dat zoeten met rijststropen, agave, rietsuiker en dadenstropen gezonder en beter is. Dit is een wassen neus, suiker = suiker voor ons lichaam. Relatief goedkoper, maar vrijwel altijd net zo ongezond als niet-biologisch. 

IMG_9295

De eigen biologische huismerken van supermarkten worden vanuit geheel Europa gehaald, maar ook uit Nederland. Collega Juglen Zwaan schreef er een interessant en helder artikel over, klik hier om deze te lezen. Belangrijke peilers bij de biologische huismerken zijn de keurmerken. Als je op een verpakking zowel een EKO keurmerk als een EU logo terugvindt, kun je ervan uitgaan dat deze 100% biologisch is.

Biologische huismerken kunnen helaas net zo bol staan van additieven en suikers als niet-biologisch. Ook hier is de boodschap om de etiketten GOED te bestuderen. Biologische huismerken zijn soms niet veel goedkoper dan de producten uit de biowinkel. Het loont de moeite om dit na te lopen. Het kan soms niet alleen geld, maar ook voedingswaarden schelen. 

AANBIEDINGEN

Om de moordende concurrentie voor te blijven gaan steeds meer biowinkels hun producten goedkoper aanbieden, door middel van goede weekaanbiedingen. Het loont de moeite, om je in te schrijven voor nieuwsbrieven van de biowinkels bij jou in de buurt. Zo mis je nooit een goede deal. Hou social media ook scherp in de gaten. Via Facebook worden ook erg vaak winacties en mega kortingsacties gehouden, en kun je zien welke aanbiedingen grote webwinkels hebben. Kijk ook eens in je omgeving uit naar boeren die hun verse waar direct van het land verkopen. Boerderijen met winkels schieten als paddenstoelen uit de grond en vaak gaat het om zeer schappelijke prijzen. Hou wel rekening met eventuele bestrijdingsmiddelen die een boer kan gebruiken. Vraag daar altijd even naar. Wees ook voorzichtig met verse eieren. Vraag wanneer ze zijn geraapt, en kijk ze zorgvuldig na op barstjes en scheurtjes.

KEUZES

Door goede, bewuste juiste keuzes te maken, kun je enorm veel geld besparen. Leg je eigen koopgedrag eens onder de loep. Hoe vaak kom je bijvoorbeeld thuis met een bonus-aanbieding, een kassakoopje, of een ander artikel die je eigenlijk niet nodig had? Uit diverse onderzoeken blijkt dat we deze producten als eerste weggooien. Zonde, zinloos en duur. Koop dus verstandig en bewust in. Ik spaar bijvoorbeeld voor producten die wat prijzig zijn. Denk aan noten, vanille bourbon en saffraan draadjes. Dit zijn peperdure producten. Door iedere week wat opzij te leggen kun je zo’n duurder product met minder pijn in de portemonnee aanschaffen. 

Spaar ook voor een goede basis in je keukenkastjes. Basisproducten zorgen ervoor dat je van niets IETS in elkaar kunt flansen. Basisproducten zijn o.a:

– stevia en/of erythritol suiker

– zuivere kokosolie

– keltisch zeezout en verse kruiden/kruidenplanten in de vensterbank

Deze drie smaakmakers kunnen zorgen voor binding, structuur en veel smaak met zeer weinig extra’s. Heb je bijvoorbeeld groente over? Dan kun je met verse kruiden en verse eieren of banaan iets lekkers in elkaar toveren wat weinig kost. 

Maak alles ook op. Gooi geen kostbare voedingswaarden weg door alles te schillen, pellen of weg te snijden als dit niet noodzakelijk is. Hou alles intact en heel. 

WAT KUN JE MAKEN MET WEINIG? 

Heel veel! Binnenkort wordt mijn nieuwe receptenpagina “ budget recepten” gelanceerd, met daarin recepten die met meest goedkoopste producten zijn gemaakt, maar toch erg gezond, volwaardig en voedzaam zijn! Hou de website in de gaten! 

4 Reacties op “Gezond, biologisch maar goedkoop inkopen? Dat kan!

  1. Door grotere voorraden in te kopen kun je ook uitsparen. Ekoplaza heeft dat soms als je bijvoorbeeld meer dan drie pakken amandelmelk koopt, dan krijg je korting.
    En ik koop veel in via internet bij winkels als pit en pit en de biologische toko
    Ook daar geldt hoe meer je koopt hoe lager de stuksprijs

    • Bij toko’s zijn de producten vrijwel nooit echt zuiver, let daar wel op.

    • EkoPlaza is top! Heb zelf een kast met lang houdbaar dat scheelt enorm. Deze winkel heeft een goed assortiment houdbaar, let op en binnen een half jaar winkel je in eigen kast!????????

  2. De pindakaas van AH is niet bepaald een aanrader! Bevat veel suiker ect. aanrader is krekeltje van EkoPlaza qua prijs gelijk en alleen pinda’s plus/zonder zout te koop…..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *