Gierst-havermelk

IMG_6749

Melk…we raken er nog lang niet over uit gediscussieerd.Wat in elk geval wel duidelijk is geworden,is dat we massaal aan de melkvervangers zijn geslagen.Meer over melkvervangers kun je hier lezen.Meer over melk lees je hier.Als je om welke reden dan ook kiest om geen koemelk te drinken,kom je automatisch terecht in het land der melkvervanging.Maar of deze nu zoveel gezonder is,wordt tot heden in twijfel getrokken.Je kunt ook geheel lekker zelf je eigen melk maken.In mijn basiskookboek vind je reeds tal van verschillende recepten om zelf melk te maken van bijvoorbeeld zilvervliesrijst, haver,noten en zaden.Een van mijn persoonlijke favorieten deel ik graag met jullie: gierst-havermelk!

Dit heb je nodig:

  • 300 gram gierstvlokken
  • 150 gram havervlokken
  • anderhalve eetlepel stevia sweet Xtra

Zo maak je het:

Zet de gierst en havervlokken samen met de stevia in een laagje heet water en laat dit liefst vier uur wellen.Giet de massa na de weektijd in een keukenmachine en voeg daaraan 200 ml water toe.Laat de machine draaien tot er een waterige massa is ontstaan.Zeef de massa in een zeef of kaasdoek boven een kom uit en vang de melk op.Druk met een grote platte lepel ( bijvoorbeeld een pannenlikker) de massa in de zeef stevig aan of knijp de kaasdoek stevig uit.Gooi de melk over in een fles en bewaar in de koelkast.

IMG_6748

Uiteraard kun je er zelf naar wens nog tal van extra toevoegingen aan toevoegen zoals wat vanillemerg,ceylon kaneelpoeder of maak eens een verrassend lekkere chocoladedrank met twee eetlepels carob!

IMG_6750

Ok,en dan heb je een boel gierst/haverpulp over. Wat kunnen we daarmee? Nou, deze zeer lekkere knapperige broodjes maken!

Dit heb je nodig:

  • het pulp wat overblijft na de melk
  • een kopje geweekte rozijnen
  • twee eetlepels wijnsteen bakpoeder

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.Roer alle ingrediënten goed door elkaar.Schep grote bergjes op de bakplaat.Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten,controleer tussentijds.Laat afkoelen.

IMG_6751

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *