Granaatappel, granaten vol gezondheid !

Granaatappel, ook wel pomegrade of pomegranate genoemd, heeft in zeer korte tijd een enorme populariteit gekregen, dankzij de superfood-trend. De rode vruchten zijn verhuisd van het donkere hoekje naar de toonbank. Granaatappel kreeg opeens een enorme populariteit toen bekend werd dat het bomvol antioxidanten zit, met name punicalagine. Daarover later meer. Granaatappels worden vooral gekocht door liefhebbers, want omdat de vrucht behoorlijk lastig en tijdrovend is om te pellen, laten veel mensen de vrucht liggen en pakken ze kant en klaar sap. Maar of dit nu echt zo’n goed idee is? Alles over de granaatappel en….hoe eet je hem? Want geloof mij, als je dit eenmaal weet, is het voortaan een klusje van niets! 

IMG_0130

WAT IS EEN GRANAATAPPEL?

Granaatappel zijn ronde, appelvormige vruchten die aan een struik groeien. De struiken kunnen wel één tot zes meter hoog worden. De vrucht is gemiddeld 8-12 cm groot, is zeer sappig en bevat van binnen net als citrusvruchten grote cellen, maar in elke cel zit een pitje van ongeveer 3 mm groot. Om de pitjes zit een soort gelei, en de vrucht bevat veel velletjes. Omdat de velletjes bitter en dus niet lekker smaken, is het eten van de vrucht niet zo gemakkelijk als het eten van een appel. Bij rijpe vruchten is het vruchtvlees donkerrood, de schil is leerachtig en niet eetbaar. 

Granaatappel heeft een fris-zoete smaak met een zuur randje. De pitten zitten vol met sap en bijt je deze stuk, vormt er zich een ware smaakexplosie in je mond. 

IMG_0134

IMPOSANT RIJTJE AAN VOEDINGSWAARDEN

Als je granaatappel op google intikt, slaan de linkjes vol met gezonde verhalen je om de oren. Alhoewel erg veel verhalen sterk zijn opgeklopt en uit zijn verband is getrokken, kunnen we wel spreken van een zeer indrukwekkend rijtje. Per 100 gram:

kcal: 85/Kj 360

water: 77,3

eiwit: 1 gram

koolhydraten: 17,3 gram

waarvan suikers: 12 gram

vet: 0,7 gram

waarvan verzadigd: 0,2 gram

Vezels: 2,5 gram

Daarnaast heeft het aardig wat vitaminen en mineralen in huis. Per 100 gram:

vitamine A : 0,01 mg

vitamine B1: 0,05 mg

vitamine B2 : 0,02 mg

vitamine B3: 0,3 mg

vitamine B6  0,3 mg

vitamine C: 8,5 mg

vitamine K: 16,4 mcg

foliumzuur: 38 ug

natrium: 3 mg

kalium: 200 mg

calcium: 10 mg

fosfor: 10 mg

ijzer: 0,03 mg

magnesium: 10 mg

koper: 0,2 mg

selenium: 0,17 ug

zink: 0,4 mg

De granaatappel bestaat voor zo’n 75 % uit water. De rest is dus pure gezondheid.Het bevat echter vrij veel fruitsuikers, hou daar rekening mee.  Het is zeer rijk aan kalium en bevat aardig wat foliumzuur. Granaatappel is met name beroemd geworden, omdat wetenschappers hebben ontdekt dat de vrucht rijk is aan het antioxidant punicalagine. Dankzij dit antioxidant ligt de kracht in granaatappel vele malen hoger dan bijvoorbeeld in groene thee of rode wijn. Volgens de wetenschappers blijkt het sap tegen vele vormen van kanker werkzaam te zijn. Granaatappel kan ook vele ontstekingen verminderen, is zeer gunstig voor het cardiovasculaire stelsel en kan het cholesterolgehalte verbeteren. Volgens wetenschappers is de lijst met gezonde voordelen enorm lang, en dit lezen we ook breed uitgemeten terug in erg veel artikelen op internet. Ze bevatten een kern van waarheid, maar er moet nog veel onderzoek gebeuren om deze uitkomsten te kunnen onderbouwen. 

De voedselindustrie pikt in elk geval graag zijn granaatpitjes mee, en komen met talloze gezonde producten op de markt met granaatappel. Er wordt inmiddels erg veel aan sapjes en detox drankjes verkocht. Helaas gaat de gezonde vlieger niet op voor al deze kant en klare producten. Naast dat er suikers aan kunnen worden toegevoegd ( wat best veel gebeurt om het zure er wat af te halen) worden net als bij bijvoorbeeld sinaasappels de belangrijke voedingswaarden met het vruchtvlees weggegooid. Het sap bevat vooral veel suiker. Per glas granaatappelsap zonder toegevoegde suiker ( 250 ml) krijg je gemiddeld, schrik niet, zo’n 40 gram suikers binnen. De vezels gaan ook compleet verloren: per glas hou je nog geen 0,7 gram over. 

Granaatappelsap wordt ook erg veel in een concentraat vorm verkocht. Dit bevat nog meer suikers dan vers geperst sap. Ook wordt er “ goud geld” aan verdiend, want gemiddeld betaal je voor een liter sap zo’n 5/6 euro in de supermarkt, in de biowinkel ben je nog meer kwijt. Grote onzin, bovendien ongezonder en…slechter voor het milieu. 

13767167_1216517561713705_5578964340717801702_o     IMG_4747

In sommige supermarkten kun je kant en klaar-bakjes kopen met granaatappelpitten. Deze zijn voor jou machinaal uit de vruchten gehaald. We krijgen er zelfs een vorkje bij. Natuurlijk is dit wel een betere keuze dan sap, maar je brengt hiermee wel weer onnodig veel extra afval de wereld in. Daarnaast worden veel van deze bakjes pitten voorbewerkt met een conserveermiddel, zodat de pitten mooi rood worden van kleur en langer houdbaar blijven.  De verpakkingen zijn ook duur. En daar betaal jij braaf aan mee, wil jij luxe, dan betaal je daar grif voor. Voor een bakje van 120 gram betaal je zo’n twee euro. ( AH)  Een verse granaatappel kost in de supermarkt nog geen euro, en daar haal je ongeveer 200-250 gram pitten uit. Tel uit je winst. En de grotere gezonde voordelen. En vooral ook veel minder ” voer ” voor de plastic soep. 

IMG_4742

HOE EET JE ZO’N DING???????????

Ok, de granaatappel kunnen we dus een echte gezondheidsbom noemen in zijn pure vorm. En dat willen we natuurlijk graag. Maar ja……dan sta je met zo’n rode knoeper in je handen, waar begin je? Pellen? Snijden? Toen ik voor het eerst een granaatappel in mijn handen kreeg stond ik voor datzelfde dilemma. Ik ben op you tube gaan zoeken, en het blijkt dat het op vele manieren kan. De pitten eruit peuteren, de pitten eruit kloppen, speciale snij technieken…..het lijkt allemaal zo makkelijk…En daarom besloot ik mij er ook aan te wagen. Inmiddels heb ik meerdere technieken uitgeprobeerd, maar toen ik op you tube een filmpje zag van een Thaise straatverkoper, en hoe ongelofelijk eenvoudig hij het deed, ben ik zijn techniek gaan proberen. De eerste keren was wat geklungel maar na drie keer gaat het nu eigenlijk als een zonnetje. Ik laat je in enkele stappen zien hoe je dit doet:

STAP 1:

IMG_0132

Snij aan de bovenkant van de granaatappel het “ kapje” eraf. Zorg ervoor dat je dit niet te ver doet, anders snij je veel pitjes kapot en dat is zonde.

STAP 2:

IMG_0133

Als het kapje eraf is, zie je de pitjes die tussen wat velletjes liggen. Snij steeds langs zo’n lijntje naar beneden, zorg ook hier dat je niet te diep doorsnijdt. De granaatappel kun je nu als een waaier uit elkaar trekken. 

STAP 3:

IMG_0135

Pak een kom, en een pollepel. Draai de granaatappel om en leg deze in je hand.

IMG_0136

Sla boven de kom met de lepel op de granaatappel. De pitten vallen er dan vanzelf uit. KLAAR! 

IMG_0139

IMG_4740 IMG_4739 IMG_4741 IMG_4744IMG_4745

Je kunt uiteraard ook zonder kloppen de pitten uit de pels peuteren. Dit doe je ook vrij eenvoudig, door steeds een deel af te scheuren en de schil open te ” kraken’. De pitten springen er dan meestal al direct uit.

WAT KUN JE MET DE PITTEN?

Granaatappelpitten zijn het lekkerste om zo uit het vuistje te eten. Ze zijn zo ook meest hoogwaardig in voedingsstoffen. Roer ze door toetjes en desserts, of strooi ze over vers gestoomde groente. Heerlijk in verse fruitsalades, of door een smoothie geroerd. Maal ze liefst niet mee, om zoveel mogelijk voedingswaarde te behouden. Bewerk de pitten zo min mogelijk, ze zijn bovendien intact gelaten echt het lekkerste. Pers ze liever niet uit, want het sap bevat vooral suikers en weinig tot geen echte voedingswaarde. 

IMG_0138

3 Reacties op “Granaatappel, granaten vol gezondheid !

  1. Oh, oh, wat heb je dit duidelijk en helder beschreven. Nooit bedacht, dat pitten in een vrucht, eigenlijk het belangrijkste onderdeel zijn. Vaak zo,n appel gezien, maar net wat je schrijft, de ver van mijn bed show. Bedankt, ik ga het nu toch eens proberen.

  2. De pitten doe ik altijd in de blender zodat ook het zaadje in de rode vruchtpit vermalen word. Daar voeg ik mineraalwater aan toe. Is het Blenderen van negatief effect op de rode vruchtpitjes met zaad. Hier voeg ik na het Blenderen mineraalwater aan toe en drink zo 2 granaatappels vers per dag. Is dit even gezond… vooral ook voor de zaadjes in het rode vruchtvlees met sap

  3. Gebruik jij hiervoor een biologische granaatappel of gewoon een uit de reguliere supermarkt?
    Binnenkort bovenstaande manier eens uitproberen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *