Hartige vlaai

SAM_1531

Dat is weer even wat anders dan een zoete vlaai! Daar doe je de hartige fans vast een groot plezier mee!

SAM_1532

De vlaai wordt verrijkt met Aminos. Dit is een alternatief op sojasaus, gemaakt van kokosnoot ( nectar) en zout.

Kokosbomen produceren het hele jaar door bloesems, waarvan het sap kan worden getapt. Om er coconut aminos van te maken wordt het sap op een geheel natuurlijke manier zonder verhitting ingedikt. Omdat aminos vrijwel altijd geheel handmatig wordt geproduceerd ( en daarom ook erg duur is) kan ieder flesje verschillen van kleur en zelfs smaak. Het komt gelukkig weinig voor, maar ook in aminos zijn er wat soorten op de markt die versneld zijn geproduceerd en toevoegingen bevatten. Gelukkig kun je deze soorten vaak enkel vinden in toko’s en in het buitenland. In Europa wordt aminos gecertificeerd geproduceerd. Aminos heeft erg veel voordelen:

  • Het is een  heerlijke marinadesaus op basis van kokosbloesemsap
  • Op smaak gebracht met speciaal zongedroogd zeezout, en geen industrieel zout
  • Gemaakt van het sap van kokosbloesems van kokosbomen die op zeer vruchtbare vulkanische bodem groeien.Let wel op de verpakking en afkomst,.
  • Bevat talloze voedingsstoffen, zoals kalium, magnesium, diverse B-vitamines en vitamine C
  • Een perfect alternatief voor sojasaus
  • Onverhit (rauw) en 100% gecertificeerd biologisch, mits dit niet staat vermeld. Laat deze dan ook lekker staan 😉
  • Geschikt voor vegetariërs, veganisten en rawfood enthousiasten
  • Bevat geen soja, gluten en/of zuivel
  • Het bevat weinig suikers

Binnenkort is Aminos verkrijgbaar in mijn webwinkel, en ook verkrijgbaar via www.puurmieke.nl

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 350 gram volkoren boekweitmeel
  • 4 gram psyllium of fiberfin
  • een snufje keltisch zeezout
  • een theelepel kurkuma + een snufje zwarte peper
  • 200 ml water, indien nodig, iets meer toevoegen

Voor de vulling:

  • 100 gram prei, fijn gesneden
  • een wortel, fijn gesneden
  • fijn gehakte verse bladpeterselie
  • een halve groene paprika, zeer fijn gesneden
  • twee flinke eetlepels  Monique’s meukvrije currypasa kruiden ( of andere lekkere kruiden naar keuze)
  • een ei

Voor de topping:

 

SAM_1528

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 185 graden. Bekleed een ronde vlaaivorm met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de bodem in een kom tot een smeuïge massa. Stort op de bodem van de vorm. Bevochtig je handen met water en druk het beslag naar buiten, zodat er een speelse opstaande rand ontstaat.

SAM_1530

Roer de groente en kruiden en het ei stevig door elkaar en verdeel over de bodem, druk aan. Roer de havermout, het water en de kruiden door elkaar. Maak een ” deksel” op de groente met de havermout massa. Besprenkel tot slot met Aminois. Bak de vlaai in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

SAM_1529

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *