Havermelk

SAM_6788

“…Monique, hoe maak jij toch die havermelk van jou? Die is zo vreselijk lekker!” Deze vraag krijg ik vaak te horen, als mensen mijn dagelijks gemaakte havermelk proeven.Eigenlijk is er niet echt veel bijzonders aan, maar is het vooral een kwestie van de juiste ingrediënten gebruiken.Veel mensen gebruiken bijvoorbeeld ” supermarkt-havermout” die naast genetisch gemanipuleerd ook vaak zoveel keren meer is bewerkt.Je kunt het verschil al meteen merken na de weektijd ( ik kies voor 24 uur weektijd) de goedkope ” meuk-havermout” laat enkel een laagje water achter, terwijl de biologische varianten al meteen een laagje melk afgeven.Zorg er dus voor dat je biologische havermout gebruikt om je melk te maken.Gebruik daarnaast als zoeter liefst erythritol suiker met enkele druppels stevia.Dit is de gouden combinatie als het komt op de perfecte zoetkracht in de melk.Uiteraard kun je tal van andere suikervervangers gebruiken, maar dit geeft beduidend minder goede resultaten.Zet liefst 24 uur van tevoren 300 gram biologische havermout samen met twee flinke eetlepels erythritol suiker in ruim water te weken.De volgende dag kun je aan de slag! Deze melk is ontzettend romig en lobbig.Dit komt omdat ik enkel een zeef gebruik.Dit laat veel meer havermout door dan als je de mout in een ( kaas) doek zou uitknijpen.Dit maakt deze melk ook super romig en lekker lobbig! Bovendien krijg je ook meer havermout binnen wat deze melk een stuk voedzamer maakt!Het is mijn grote favoriet! En nadat jij het gemaakt hebt, vast ook het jouwe! :-)

Dit heb je nodig:

  • 300 gram biologische havermout,geweekt in erythritol suiker ( zie omschrijving hierboven)
  • 4/5 druppels stevia ( ik gebruik de karamel variant, zoeten op smaak)
  • water

Zo maak je het:

Zet een kom met een zeef klaar.Doe de havermout in de keukenmachine ( de Magimix is meest ideaal) en voeg daaraan om te beginnen 150 ml koud water aan toe.Maal tot een vloeibare massa.Stort de massa in de zeef en druk met een pannenlikker of andere grote platte lepel de mout aan in de zeef zodat de melk eruit loopt.Stort de uitgelekte mout weer terug in de machine en voeg opnieuw 150/200 ml water toe, maal opnieuw.Blijf deze stap herhalen tot je een kom vol met melk hebt.

SAM_6789

Zorg dat de fles waarin je de melk wilt bewaren, goed schoon is en goed afsluitbaar.Giet de melk over in de fles met een trechter.Voeg de druppels toe en draai de fles goed dicht, schud vervolgens even flink.Zet de fles in de koelkast.Je kunt de melk ongeveer 2/3 dagen bewaren.

SAM_6790

Drink smakelijk! Bij ieder gebruik de fles even flink schudden!

 

Druppels zijn te bestellen via: www.greensweet-stevia.nl

 

IMG_7037

Maak ook eens een heerlijke chocolademelk! Dit krijg je door zeer eenvoudig twee eetlepels magere cacaopoeder toe te voegen aan de fles melk en flink te schudden! Je kunt ook carobpoeder en rauwe cacaopoeder gebruiken! Knettergezond!

IMG_7065 IMG_7066

Met hetzelfde recept kun je ook vele andere granen gebruiken.Heb je geen bezwaar tegen gluten, kun je ook biologische/dynamische roggevlokken en speltvlokken gebruiken.Dit levert een nog romiger melk op dan havermelk! Ook kun je biologische gerst koken en deze vervolgens vermalen en er melk van maken.Ook kun je met gerstvlokken ( bevat gluten),quinoavlokken, teff vlokken en boekweitvlokken melk maken.Alles heeft dan weer nét even zijn eigen specifieke smaak en dikte.Ga eens op avontuur met tal van granen!

Geen inspiratie wat te doen met het overgebleven pulp? Kijk op de recepten pagina voor talloze recepten met haver! Gebruik je andere granen, kun je i.p.v havermout de granen gebruiken in ieder recept!

Maak bijvoorbeeld eens deze verrukkelijke haver chocolade muffins !

TIP:

Wil je op een snelle manier melk maken? Ook dit kan. Gebruik dan de keukenmachine niet. Roer de havermout na de weektijd stevig door met een goede stevige spatel. Wil je de melk lekker dik/lobbig, voeg dan nog geen water toe en gooi de mout in de zeef. Druk en roer de mout stevig door de zeef en gooi steeds de uitgeknepen mout terug in de kom, voeg wat water toe, roer door en herhaal de stap opnieuw. Dit kost beduidend minder tijd en je hoeft de keukenmachine niet af te wassen! :-)  Het resultaat is hetzelfde. Echter: wil je de melk wat minder vloeibaar, is het gebruik van de keukenmachine meest geschikt. Maar het hoeft dus niet! 

 

 

Maak van het pulp bijvoorbeeld eens deze verrassende koekjes!

SAM_1096

Verwarm de oven voor op 190 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier. Voeg aan de pulp 150 gram havermeel toe en toer goed door elkaar. Je kunt eventueel nog wat extra erythritol suiker ( eetlepel) toevoegen om de koekjes extra zoet te maken. Schep bergjes op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 15-20 minuten. Laat afkoelen.

SAM_1095

47 Reacties op “Havermelk

  1. Hi Monique, dank je wel, ik ga de melk zeker maken! Heb ook goede ervaringen met zelf amandelmelk maken, maar havermelk is wel lekker ter afwisseling. Vraagje: waar koop je die mooie glazen flessen op de foto?

    • Succes! De fles is een oude karnemelk fles uit de biowinkel :-)

  2. en als je helemaal geen zoetstof wilt gebruiken is het dan ook nog te drinken?

    • Dat is voor jezelf om uit te vinden :-) Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd, omdat ik wat zoet erin heerlijk vind.Succes!

  3. Hoi
    Ik zit al dagen te kijken en te denken dat ik dit wil maken! Maar waar de suiker en Stevia te koop:)?

  4. Ik koop ook de goedkope supermarkt havervlokken, maar daar ontstaat ook heel snel altijd een melkachtig laagje op. Welke gebruik jij dan precies?
    Groet Geraldine

      • Ik heb ook de biologische bij AH gekocht. Die vind ik én minder smakelijk en geeft óók minder een melkachtig laagje . Hoe kan dat dan!?

        • Waarschijnlijk is de kwaliteit van deze havermout minder goed dan de varianten uit de biowinkel.Les mijn artikelen/blogs ook eens na over het wezenlijke verschil tussen biologisch uit de supermarkt en biologisch uit de biowinkel.Succes!

  5. Kun je ook nog iets maken met
    De overgebleven havermout ‘pulp’ of is daar echt ‘de kracht’ vanaf na het maken van havermelk??

    • Alles wat je maar wilt! Ik heb een receptenpagina vol staan met havermout recepten! Kijk daar even.

  6. Ik ben zeer benieuwd, daar het nu staat af te koelen. Ik duim dat mijn dochtertje het lekker vind, daar ze nu op soja zit.

    Ik vroeg me af waar ik het meest voordelig aan de haver kan komen, zonder van kwaliteit te ontdoen. Ik hoef dus geen spotprijs, maar omdat ze bijna 1,5 liter per dag drinkt gaat het dan toch iets sneller 😉

    • Waarom staat het af te koelen? Heb je de haver gekookt? Dit is niet nodig.

    • Soja is misschien wel het meest giftige voedingsmiddel dat de westerse mens heeft bedacht om te eten. Die sojaboon wil absoluut niet opgegeten worden. Ze valt haar vijand aan met

  7. Hoi Monique, Ik heb de melk eindelijk eens gemaakt. Ging goed heb zonder zoet gemaakt omdat ik weinig tot geen zoet gebruik. De melk is dik en romig, maar ook slijmerig. Is hier iets fout gegaan? Of is het een beetje slijmerig?

    • Dat is het leuke met homemade: iedere x pakt het weer anders uit, afhankelijk van hoeveel water je steeds gebruikt per menging.Dus soms kan het wat ” slijmdradig” zijn, soms waterig, soms lekker lobbig enz.Gewoon jezelf steeds lekker laten verrassen, want LEKKER is alles!

  8. Hoeveel liter kun je ongeveer met die 300gram maken?
    Lijkt me wel lekker en weer eens wat anders.

  9. Ben benieuwd naar dit product, kun je deze melk gewoon in je koffie doen? Dus bijvoorbeeld opschuimen? Ik gebruik nu geitenmelk, maar wil liever minder zuivel. Kan ik ook honing ipv steiva gebruiken? Ben benieuwd!

    • In de biowinkel, maar ook heeft AH tegenwoordig biologische havervlokken te koop onder het merk SMAAKT. Prima merk! Succes!

  10. Hallo Monique

    Hoe zit het dan met het fyrinezuur in deze melk ? Ik week nl. op dit moment de havermout met water en citroensap om vervolgens havermout te maken met soyamelk. Het residu, jouw havervelk dus, gooi ik nu weg ivm verhoogd fytinezuur.
    Zonde? Want vervliegt dit zuur misschien op den duur?

    Gr

  11. Hoi Monique,
    Als je de havermout met het water weekt, zet je het dan in de koelkast of bewaar je het buiten de koelkast?

    • bij warme temperaturen in de koelkast, anders wordt het zuur. Als het wat kouder is kun je het bij een gemiddelde binnentemperatuur goed weken van 15 graden. Of zet het buiten te weken. Succes!

    • nee, en dat is ook voor het suikergehalte geen goed idee. Je kunt dan net zo lief gewone suiker gebruiken, komt op hetzelfde neer. Warme groet!

  12. hoelang is de houdbaarheid van de melk, zet hem uiteraard in de koelkast?

  13. In sommige recepten staat dat je voor en na het weken de havermouth moet spoelen. Het water is dan al heel wit spoel je dan niet al melk weg.

    • ik heb geen idee hoe anderen het doen, mijn recept werkt in elk geval prima. Ik maak het dagelijks. Spoelen en weken heeft sowieso bij haver zeer weinig zin, omdat er nauwelijks iets wordt omgezet. Het is dus waar je voor kiest. Warme groet!

  14. Hoi! Doe je de havermout, nadat het geweekt is, samen met vocht (waarin het geweekt is) in de keukenmachine PLUS 150ml water? Of zonder het vocht waarin het geweekt is?

    Groetjes Suzanne

    • dat kan. Kijk zelf hoe dik of dun je de melk wilt, voeg afhankelijk daarvan water toe.

  15. Eindelijk dit recept uitgeprobeerd en… de havermelk is zoveel lekkerder dan de flessen die je kunt kopen! Bedankt Monique, voor deze zeer lekkere tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *