Hippe nieuwe zuivelproducten…waarom je ze niet moet onderschatten

Al in eerdere artikelen heb ik veel geschreven over de vele suikers en vetten in zuivelproducten. Juist omdat dit vreselijk wordt onderschat kunnen fabrikanten flink huishouden, en steeds weer zogenaamde gezonde,verantwoorde producten produceren die inspringen op hippe trends. Het probleem zit hem een beetje in de vloeibaarheid. Omdat vrijwel alle zuivel vloeibaar is, realiseren we ons niet, dat we met bijvoorbeeld een glas YoghiDrink circa negen scheppen suiker meedrinken, en dat niet alleen, omdat we het in één keer opdrinken, komt de suiker in één keer in je bloedbaan terecht. Een ander bijkomend probleem is het gevaar voor het gebit, Al die suiker-zuiveldrankjes kunnen het ( kinder) gebit behoorlijk aantasten. 

Bijna dagelijks komen er nieuwe zuivelproducten op de markt. Het één nog “ gezonder” dan het ander. Wat we ook erg veel zien zijn trends. Zo zijn er afgelopen periode erg veel zuivelproducten bij gekomen zonder koemelk/lactose, biologisch, 100% plantaardig, en “ zonder toegevoegde suikers”. Vooral deze laatste claim zorgt vaak voor ontzettend veel verwarring. Voor mensen met bepaalde levensovertuigingen, of intoleranties/allergieën kunnen deze producten een uitkomst zijn. Maar wat we vaak zien, is dat we ontzettend duur betalen voor iets wat we zelf ook zeer eenvoudig en zelfs nog vele malen gezonder kunnen maken. Hieronder volgen wat voorbeelden, van nieuwe hippe trendy zuivelproducten. Zijn ze echt wel zoveel gezonder?

IMG_8822

Dit is een voorbeeld van de trend “ biologisch”. Naast standaard biologische zuivel, kunnen we tegenwoordig allerlei andere hippe biologische toetjes, yoghurt en drinks vinden in het koelschap. Deze Griekse yoghurt is verrijkt met kokosnoot. Kokos is nog steeds onmiskenbaar populair en wordt erg veel ingezet. In dit product gaat het echter maar om zo’n 4,8% geraspte kokos en kokosroom. De hoofdingrediënten bestaan uit volle yoghurt en suiker. De rest is aangevulde meuk als verdikkingsmiddellen . Het is natuurlijk fijn dat het biologisch is, maar het is niet gezond. Per portie tik je 9,2 gram verzadigde vetzuren weg en maar liefst 15 gram suiker. Daarnaast betaal je flink voor een pot van 450 gram: 2,39. 

IMG_8850

Een andere hippe trend zijn de zogenaamde “ zuivelvervangers”. Plantaardige alternatieven worden ze vaak genoemd. Dat lijkt natuurlijk supergaaf. Lekker genieten van zuivel zonder zuivel. Er zijn inmiddels veel toetjes en yoghurt verkrijgbaar, het één nog gezonder dan het ander. 

IMG_8852

Deze “ creamy moments” pot is bezaaid met gezonde kreten en claims. Allemaal logische kreten, als je de ingrediënten ziet. Het bestaat namelijk voor 96% uit gewoon kokosmelk. Je weet wel, zo’n blikje die iedereen wel in de kast heeft staan. Dat is inderdaad vrij van zuivel, lactose, gluten en soja. De kokosmelk is aangevuld met tapiocameel, dextrose ( suiker) en yoghurtculturen. Wat we hier eigenlijk zien is een blikje kokosmelk, daarin wat eetlepels tapiocameel, wat lepels suiker en een paar druppels yoghurtculturen. Even roeren en je hebt een pot van 300 gram voor 2,99. Erg gezond is het ook niet. Per portie van 125 gram tik je 18,4 gram verzadigd vet weg. Dat is erg veel. Daarnaast 1,5 gram suiker. Als je even nuchter nadenkt: drink jij een blikje kokosmelk zo op? Dat is namelijk wel wat je doet als je dit spul eet. 

IMG_8951

Er zijn ook erg veel leuke biologische kindertoetjes verkrijgbaar, Deze worden nu plots biologisch geproduceerd om alles een gezonder imago te geven, maar gezond zijn ze allerminst.

Deze toetjes van de Lidl zien er gezond uit, bevatten de nodige keurmerken, zijn lekker goedkoop en lekker. Niets mis mee toch? Dat geef jij je kleintje vast veel liever dan een Danoontje, of een bakje vla. Helaas ben je niet veel beter af. Een biologisch potje ( 150 gram) vruchtenyoghurt bevat, schrik niet, 13 gram suiker!  Bijna vier suikerklontjes dus. 

IMG_8974

Ik ben dol op kwark. Ik eet dit dagelijks, en ben dol op de biologische dynamische magere kwark uit de biowinkel, en de magere geitenkwark. Kwark heb je tegenwoordig ook in allerlei smaakjes en gekkigheid. Deze kwark bevat bijvoorbeeld een “ vleugje kokos”. Dat “ vleugje” klopt deze keer: er zit amper 1,5% kokos in deze kwark, de rest is aangevuld met kokosaroma. Bij kwark, zeker magere, associeert men niet direct een zandemmertje suiker. Maar dit wordt er wel in gekieperd in kwark “ met smaakjes”. Daarnaast komen we nog meer zinloze hulpstoffen tegen zoals maïszetmeel. Dit levert extra suikers op. Per portie van 100 gram tik je 7,2 gram suikers weg. Suikers uit toegevoegde geraffineerde suiker. Koop magere biologische kwark, en voeg daar zelf wat druppels stevia aan toe. Nog veel lekkerder ook! 

IMG_8977

Zuiveldrankjes zijn ook al jaren zeer populair. Zeker voor kinderen. Meest bekend is de Yoghidrink en de Fristi. Daarnaast zijn er drinks verkrijgbaar gezoet met kunstmatige zoetstoffen. Zeker deze zuiveldrankjes zijn enorm schadelijk voor de gezondheid. Het is vloeibaar en heerlijk zoet, waardoor je niet merkt dat je in één keer erg veel suiker binnen krijgt. Want dat er extreem véél suiker schuil gaat in deze zuiveldrankjes moge duidelijk zijn. We praten over gemiddeld 8-10 suikerklontjes per glas. De fabrikanten hebben begrepen dat wij dit nu ook in de gaten hebben gekregen en komen nu geregeld met nieuwe producten op de markt “ zonder dit/dat/zus/zo” Vaak gaat het gewoon om alias suikers of een ander trucje om de suikers te omzeilen. Het merk Arla kwam onlangs met een “ naturals yoghurt” op de markt. De claim die ze gebruiken vond ik grappig overeen komen met mijn eigen “ meukvrij” motto. “ 0% rommel”. De yoghurt is gezoet met fruitextract en fruitsap. Dit levert samen met de melksuikers uit de yoghurt per glas ( 250 ml) een gemiddelde 19 gram suiker op. Dat blijft dus veel, maar het pluspunt is dat deze niet afkomstig zijn uit geraffineerde suiker. Maar de werking blijft hetzelfde en bovendien gaat het om bewerkte vruchtensappen en extracten. Koop een pak magere biologische yoghurt en voeg er vers fruit/fruitpulp aan toe. Voeg water toe en pureer alles in de blender tot een lekkere drink. Voeg eventueel wat stevia toe. Dan ben je het gezondst uit. En stukken goedkoper, want dit grapje kost aardig wat: 1,39 voor 750 ml. 

HOU ZUIVEL ZO MAGER EN NATUREL MOGELIJK

Het verhaal is eigenlijk heel simpel: hoe meer grappen en grollen in/aan/om zuivelproducten, hoe meer schadelijk de zuivel is. Toetjes met smaakjes, zuivel met fruit, laat het allemaal staan. Wil je echt gezond genieten van zuivel, kies dan voor magere ( liefst biologische) zuivel zonder toevoegingen. Volvette zuivelproducten kunnen ook aardig oplopen in verzadigde vetten, als je af en toe voor mager tussendoor kiest hou je dit goed in balans. Voeg zelf allerlei lekkers toe aan je zuivel. Vers intact gelaten fruit, stevia druppels, kaneel, vanille bourbon, kortom, kies wat je lekker vind. Probeer af te stappen van het kant-en-klaar gemak wat ons is aangewend. Leer jezelf aan om even wat minuutjes extra tijd te besteden aan je voeding. Na een poosje wordt het de gewoonste zaak van de wereld en zul je de vele voordelen gaan merken! 

Onderschat de zuivelproducten niet in de supermarkt: ze bevatten vaak meer suiker dan snoepgoed! 

Meer lezen?

review Arla Skyr

De grootste suikerbom in de supermarkt: zuivelproducten

2 Reacties op “Hippe nieuwe zuivelproducten…waarom je ze niet moet onderschatten

  1. Hi Monique,

    Jij bent wel een zure muts zeg. Je kunt alleen maar negatief schrijven over producten die door de voedingsmiddelenindustrie worden gemaakt. Eerst zeur je over teveel suiker. Als de fabrikant dan het suikergehalte gaat verlagen, dan is dat ook weer niet goed. Lekker makkelijk scoren zo als je zelf geen verstand hebt van moderne voedselproductie.

    • Hoi Monique,
      Alhoewel ik geen citroenen heb gegeten, zet ik je verwijt ZURE MUTS” op het lijstje van verwensingen. Erg chic overigens om een reactie zo te openen, en dan ook nog verwachten, dat iemand dit serieus neemt. Als je eens wat dieper in de materie ” voeding, gezondheid en de voedselindustrie” steekt zul je ontdekken, dat het wat meer inhoudt dan je kortzichtige kokervisie hierop. Ik doe dit werk jarenlang en heb dus daarom inderdaad ” geen verstand van de moderne voedselindustrie” Vandaar ook, dat mijn website leeg is en ik geen enkel artikel heb geschreven. Tip: sla eens een spelletje UMO over en gebruik die tijd eens om mijn vele artikelen te lezen. En dan bedoel ik ook LEZEN. Dit voorkomt wellicht kortzichtige reacties als deze. Veel wijsheid gewenst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *