Hoe herken je ECHTE kaneel?

IMG_0335

Ik denk dat bijna iedereen wel een potje kaneel in zijn keukenkast heeft staan. Kaneel is een wereldwijd populaire specerij en wordt ontzettend veel gebruikt, zowel in eigen keuken als in de voedselindustrie. Geen wonder, want het kruid/ specerij is niet alleen zoet en kruidig, maar kan ook dienen als een aanwezige smaakversterker in talloze producten. Kaneel is bovendien de basis voor ontzettend veel andere kruiden en specerijen, denk aan speculaaskruiden, koekkruiden, of taai taai kruiden. Daarin is kaneel onmisbaar. Afgelopen jaren heeft kaneel zijn gezonde imago behoorlijk opgekrikt. Op internet niets anders dan lovende woorden. Toch liggen de verhalen een stuk genuanceerder. Want kaneel is lang niet zo zwart/wit als het wordt beschreven. Een verhelderende kijk op kaneel.

IMG_0327

WAT IS KANEEL?

Kaneel wordt gewonnen van de bast van de kaneelboom. ( de Cinamomum)  Deze bomen groeien het best in een tropisch klimaat en dat is meteen ook de reden waarom kaneel vaak afkomstig is uit tropische oorden als Sri Lanka en de Filipijnen. Wij kennen kaneel in stokjes en in poedervorm. Het poeder wordt gemaakt van deze opgerolde stokjes. De binnenste bast van de kaneelbomen worden verwijderd. Deze stukken worden gedroogd op kokosmatten. Door deze droging verandert de kleur en rollen de stukken zich vanzelf op. De rollen worden in pijpjes gesneden. 

IMG_0328

Zoals gezegd groeien de kaneelbomen alleen in een tropisch klimaat. Oorspronkelijk komt kaneel uit Sri Lanka, Dit heette vroeger “ Ceylon”. Daar is de CEYLON kaneel naar vernoemd, maar er is ook nog een ander soort kaneel. Dit heet CASSIA. Daarover later meer. Inmiddels hoeft ceylon kaneel niet alleen uit Sri Lanka afkomstig te zijn, maar we spreken wel vaak over “ echte ceylon kaneel” als deze uit Sri Lanka afkomstig is. Ceylon kaneel wordt inmiddels in vele andere landen geproduceerd, zoals India, Madagaskar of Indonesië. 

IMG_0331

Rechts Ceylon, links Cassia

CASSIA EN CEYLON

We kunnen kaneel onderscheiden in twee soorten: CEYLON EN CASSIA. We onderscheiden Ceylon als “ de echte” kaneel, en Cassia als “ de ongezonde” variant. Cassia is meestal afkomstig uit China.Dit wordt ook wel KASSIE of KASSIA genoemd.  Cassia kaneel heeft een hogere, massalere productie, waardoor we deze Cassia ook meest tegenkomen in supermarkten en winkels, tenminste 95% bestaat uit Cassia. Er is geen regel in Europa die zegt, dat je Cassia geen kaneel mag noemen.  Als er wordt gesproken over de schadelijke werking van kaneel, dan spreken we over deze Cassia. Cassia bevat namelijk veel meer coumarine ( daarover later meer) dan Ceylon. Coumarine is een stofje wat schadelijk kan zijn voor je lever. 

IMG_0333

Links ceylon, rechts Cassia

KANEEL EN DE GEZONDE VOORDELEN

Over kaneel worden erg veel gezonde artikelen geschreven. Het lijkt zo’n beetje overal goed voor, in het bijzonder voor onze bloedsuikerspiegel, spijsvertering, doorbloeding en zelfs tegen kanker. De wetenschap is het in elk geval met elkaar eens dat ceylon kaneel wel degelijk gunstige effecten heeft bij diabetes type 2. Naast de insulineachtige werking kan kaneel er ook voor zorgen dat de insulinegevoeligheid van de cellen verbetert. Dit betekent in de praktijk dat er minder insuline nodig is. Het geeft ook een betere regulerende werking op de bloedsuikerspiegel. Dit is te danken aan het chroom in de kaneel. Het zorgt er o.a voor dat glucose beter kan worden opgenomen in de cellen. 

Kaneel is al eeuwenoud als medicijn. Eeuwen geleden werd het al gebruikt om de spijsvertering te stimuleren. De olie in kaneel kan de doorbloeding in de spijsvertering bevorderen en kan van invloed zijn op de aanmaak van spijsverteringssappen Kaneel werkt daarom ook eetlust-opwekkend en helpt tegen zure oprispingen. 

Andere veel gelezen gezonde voordelen zijn een verhoging van libido, kankerremmen, en gunstig voor hart en bloedvaten.Het zou mogelijk ook gunstig kunnen werken op ons denkvermogen dankzij de aanwezige magnesium. En er wordt veel geschreven over de anti-bacteriële eigenschappen dankzij de aanwezigheid van o.a mangaan. 

IMG_0332

COUMARINE

Veel mensen vinden kaneel niet alleen erg lekker maar vooral zalig geuren. Denk aan de appeltaart in de oven, de speculaasjes en ontbijtkoek. De heerlijke geuren die zich verspreiden zijn te danken aan de aanwezige kaneel. Deze geuren en smaak heeft kaneel op zijn beurt te danken aan een aromatische essentiële olie: cinnamaldehyde ( 75-90% ) Andere soorten kaneelolie zijn anethole, eugenol, en ethyl cinnamaat, maar meest bekend is coumarine. Deze stof wordt ook kunstmatig gemaakt. Dit wordt vooral gebruikt als een geurstof in bijvoorbeeld pot-pouri, zeep, parfum en deodorant. Ook wordt het veel gebruikt in tabak/sigaretten. Berekend is dat de gemiddelde Nederlander ongeveer vier milligram  coumarine per dag binnenkrijgt: 2 milligram via cosmetica en 2 milligram via voeding. Als je vier speculaasjes eet, heb je al 2 milligram coumarine binnen. Gelukkig kunnen deze hoeveelheden geen kwaad voor de gezondheid, ook niet als je er, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen veel meer van eet (stoofpeertjes, peper en kruidnoten)  Het lastige is dat er op dit moment nog steeds veel onderzoeken gaande zijn om een ADH vast te kunnen stellen van coumarine. Normaal gesproken wordt slechts een zeer klein deel van coumarine omgezet in een giftige stof. Het lichaam is naar alle waarschijnlijkheid ook prima in staat deze zelf te verwijderen. Heeft je lichaam erg veel moeite giftige stoffen te verwijderen, kunnen er overgevoeligheden en andere klachten ontstaan. Zolang het nog onvoldoende duidelijk is en bij welke hoeveelheden coumarine schadelijk kan zijn, wordt aangeraden er dagelijks niet teveel van te gebruiken. Als je gezond en gevarieerd eet, is er geen risico voor de gezondheid. Eet bijvoorbeeld niet dagelijks producten die veel coumarine bevat zoals ontbijtkoek en stroopwafels. Neem per dag niet meer dan één portie. Kies ook liever voor biologische kaneel/kaneelpoeder. En dan in het bijzonder Ceylonese of Indonesische kaneel, omdat deze van nature een veel lager coumarine-gehalte bezitten. Een theelepel van deze kaneelsoorten levert ongeveer 2 milligram coumarine op en dat is in de veilige rand. Ter voorbeeld: ceylon kaneel bevat gemiddeld 0,017 g/kg terwijl de Cassia zo’n 2,15/6,97 k/kg coumarine bevat. 

Coumarine kan, bij overmatig gebruik schade opleveren aan het lichaam. In het bijzonder de gal en leverfuncties. Maar nogmaals, dan moet je het wel erg bont maken. Eet je bijvoorbeeld 10 theelepels Cassia, dan nog zit je niet in een gevarenzone, maar erg fijn voor je lever is het uiteraard niet. Wat er nog meer bekend is, is dat coumarine bij te grote hoeveelheden de bloedtoevoer kan beïnvloeden. Om deze reden wordt kaneelgebruik tijdens een zwangerschap ook afgeraden. Dit wordt vooral uit voorzorg gedaan, zodat de kans op een aandoening voor de baby zoveel mogelijk verkleint.  

Resumerend: eet je dagelijks vrij veel kaneel, kies dan sowieso voor biologische Ceylon kaneel wat afkomstig is uit Sri Lanka of Indonesië. Deze bevatten de minste coumarine. Je hoeft je geen directe zorgen te maken, we kunnen aardig wat kaneel op, maar overdrijf het niet. Cumarine is een plantengifstof, die de kaneelbomen beschermen tegen ziekten en natuurlijke vijanden. Allerlei groenten, kruiden en peulvruchten die we eten bevatten ook diverse soorten plantengifstoffen. Gelukkig zijn de hoeveelheden zodanig klein, dat we er niet direct ziek van kunnen worden, en de hoeveelheden nemen af zodra we het gaan bereiden ( snijden, bewaren, koken/verhitten) Maar nogmaals wil ik melden het gebruik per dag niet te overdrijven, want teveel is nooit goed. In 2013 waaide er een zeer gevaarlijke “ cinnamon-challenge” over you tube. Jongeren slikten een mega lepel droge kaneel in één keer door. Dit leverde talloze bezoekjes op de eerste hulp op. Het spelletje kon leiden tot ademhalingsmoeilijkheden, verstikking , astma-aanvallen en zelfs klaplongen. Kaneelpoeder bestaat voornamelijk uit cellulose. Dit wordt niet  afgebroken in de longen waardoor het permanente veranderingen kan geven in het weefsel. Hierdoor kan de longfunctie achteruitgaan. Kaneelpoeder moet je dan ook nooit zo droog opeten, verwerk het altijd ergens door, of verdun het met water. 

Ik wil ook melden dat je extra voorzichtig moet zijn met kinderen, ouderen, en mensen met nier en leverproblematiek. Slik je medicijnen, is het ook raadzaam om even met je behandelend arts te overleggen of het gebruik van kaneel niet gevaarlijk is., of raadpleeg de bijsluiter. De reden waarom we bij kinderen een beetje moeten oppassen is dat zij een veel lager gewicht hebben en al erg snel over een aanvaardbare grens kunnen neigen. Ook is hun ontgiftings capaciteit nog vrij laag. Bij ouderen is dit juist (boven de 60 jaar) sterk aan het afnemen wat bij de verwijdering uit het lichaam weer voor extra belasting van de lever en nieren kan zorgen.

HOE HERKEN JE ECHTE KANEEL?

Goed, er is dus een groot verschil tussen kaneel en kaneel. Cassia is een stuk ongezonder, maar ook verschilt het in kleur, geur en smaak. Daarnaast kunnen niet-biologische varianten ontzettend veel additieven en bestrijdingsmiddelen bevatten. Vooral de goedkopere Ceylon varianten die we in sommige supermarkten kunnen vinden bevatten behoorlijk wat aan pesticiden. De gang naar de biowinkel om je kaneel in te kopen is dus de beste. Gelukkig zijn de verschillen tussen Cassia en Ceylon goed te herkennen. Om te beginnen: kies dus voor biologische Ceylon kaneel, liefst afkomstig uit Sri Lanka, en zorg dat ze de namen “ CEYLON KANEEL” of “ CINNAMOMUM VERUM,” dragen. 

IMG_0330

Als je stokjes koopt, kun je de verschillen vooral zien in de kleur en hoe de pijpjes zijn gerold. De Cassia kaneelbomen hebben een veel hardere bast. Hierdoor krult de kaneel ook anders dan de bast van de ceylonboom. De ceylon bast krult in een cirkel, als een soort opgerolde sigaar, terwijl de Cassia als een tweekrullende pijp oprolt. De kleur is ook anders. Conventionele kaneel is stugger, harder, en donkerder van kleur. Echte Ceylon is lichter, en “ pluiziger” van structuur. 

IMG_0334

Het poeder komt zo’n beetje op hetzelfde neer. De conventionele kaneel is veel donkerder van kleur. Daarnaast smaakt het minder zoet, minder kruidig maar meer pittig. Het verspreidt ook een andere, sterkere geur. Hoe sterker kaneel ruikt, hoe meer coumarine het bevat. Echte Ceylon kaneel ruikt daarom minder sterk, milder en zachter.

KANEEL GEMAAKT VAN GEWONE BOOMSCHORS?

Op internet vond ik ook veel verhalen over een “ nep” kaneel, die niet wordt gemaakt van de bast van een kaneelboom, maar van de basten uit andere bomen. De geur/kleur en smaakstoffen zouden deze nep-kaneel zijn specifieke smaak en geur geven. Cumarine wordt ook kunstmatig gemaakt. Dit zou worden toegepast om de nep-kaneel zijn specifieke geur te geven. Ik ben op zoek gegaan naar onderbouwde bewijzen, dat dit daadwerkelijk gebeurt, maar deze kon ik nergens vinden. Het lijken dus vooral beweringen te zijn. Wel wordt er gewerkt met verschillende kwaliteitsklassen in fabrieken. Goedkope Cassia wordt bijvoorbeeld ook wel eens vermengd met Ceylon, en dit wordt verkocht onder ceylon kaneel. De meeste gemengde ceylon varianten vinden we in supermarkten. Naast dat het vrij veel pesticiden bevat bestaat de mogelijkheid dat het gaat om een mengsel.  Er wordt ook veel gemengd met de gedroogde schors ( de pijpjes) met het blad van de kaneelboom. 

ALLES OP EEN RIJ:

– Kies biologische ceylon kaneel/poeder afkomstig uit Sri Lanka. De meeste biologische varianten zijn afkomstig uit Sri Lanka.

– Wees bewust van de aanwezigheid van pesticiden en mengsels, als je gaat voor goedkope ceylon uit de supermarkt en/of toko

– Koop geen vage kaneel. Bijvoorbeeld in een zakje waar verder niets vanaf valt te lezen, of via markten en toko’s

– Hou het gebruik matig. 

kaneel

Biologische kaneel uit Sri Lanka, een beste keuze. 

 

10 Reacties op “Hoe herken je ECHTE kaneel?

    • In sommige supermarkten kun je 100% sri lanka bio ceylon kopen, maar dat is eigenlijk schaars. De beste gang is de biowinkel.

  1. Ik heb 4 jaar geleden een kaneelallergie opgelopen volgends een test bij een allergoloog. Nou weet ik niet of dit de cassia kaneel betreft of dat ik ook niet tegen ceylon kaneel kan. Ik had toen netelroos uitslag die maanden aanhield. Vanaf toen de diagnose was gesteld heb ik nooit meer bewust kaneelproducten gegeten. Dus nooit meer appeltaart, speculaasjes of ontbijtkoek. Zou ik de echte kaneel nu wel durven uitproberen in baksels?

  2. Dat rechterpotje op de eerste foto ( zonder de naam van de winkel te noemen) is dus niet goed? ( Op basis van je artikel vermoed ik dat het antwoord nee is)
    Ik eet het bijna dagelijks in de yoghurt. Dus opweg naar de biowinkel dan maar. Bedankt voor deze duidelijke uitleg.

    • klopt. De variant van de lidl bevat veel bestrijdingsmiddelen en is gemengd…

  3. Ik gebruik kaneel ook in de yoghurt en wel eens in mijn toetjes en ik kan ook nergens op de potjes vinden waar het vandaan komt . Inderdaad bij ouder worden bouwen wij op dat we nergens meer tegen kunnen of gevoeliger worden en veel klachten krijgen. Wat een schitterende uitleg over kaneel. Ik ga nog bij de bio winkel kijken. De markthal in Rotterdam zou die dat ook hebben?

  4. Ik stuitte er ook tegen aan dat de kaneel die je aanbeveelt moeilijk verkrijgbaar is. Is het kaneel van het blauwe huis ook een goede optie?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *