Wat is ” sole” en waar is het goed voor?

Zodra de temperaturen boven de 25 graden komen, zet ik mijn potje sole alweer klaar. Dit vult zeer snel mijn mineralen tekorten weer aan die ik sneller verlies door transpireren en sporten. Het is inmiddels best een populair drankje geworden, maar toch weten heel veel mensen niet wat het nu precies is. Daarom dit verhelderende artikel en uiteraard hoe je zelf sole kunt maken!

SAM_1557

WAT IS KELTISCH ZEEZOUT? 

Kort door de bocht is sole een mineraalrijke drank wat bestaat uit zuiver keltisch zeezout en water. Waarom wordt er specifiek keltisch zeezout gebruikt n bijvoorbeeld geen zeezout of gewoon zout? Om te beginnen is keltisch zeezout het meest natrium-arme zout ter wereld. Het bevat circa 72 tot 84 mineralen en spoorelementen zoals magnesium ( mineraal complex)  Keltisch zeezout komt uit de Guërandestreek, in Baretage, Frankrijk. Er zijn twee verschillende vormen verkrijgbaar:

  • Als ‘sel gris’ (grijs zout), ook wel ‘gros sel marin’ (grof zeezout) genoemd
  • Als wit tafelzout, ‘fleur de sel’ (bloem van het zout) genoemd

Beide vormen zijn rijk aan mineralen en spoorelementen, wat een bijzonder volle en complexe smaak geeft, dat behalve zout- ook zoet- en bittertinten bevat. Van alle zouten heeft Keltisch zout, zoals je eerder hebt kunnen lezen, het laagste gehalte aan natriumchloride en is daarmee het zachtste en ‘vriendelijkste’ zeezout ter wereld. Het ruim tweeduizend jaar oude Keltische zoutwinningsproces is hiervoor verantwoordelijk. Keltisch zeezout wordt handmatig gewonnen volgens een traditionele, meer dan 2000 jaar oude Keltische methode in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Water uit de koude zeestroom van de Atlantische Oceaan wordt via een ingenieus kanalenstelsel geleid naar ondiepe kleimoerassen. De zure klei in deze moerassen neutraliseert tot op zekere hoogte het zeer basische zeewater. Keltische zeezout met een natriumchloride gehalte van ca 90 procent is een van het meest natriumarme zeezout ter wereld. Bovendien vermengt het zeezout zich met de kleimineralen waardoor het een grijze kleur krijgt. Dit komt de mineraleninhoud van het zout alleen maar ten goede! De kleimoerassen hebben daarnaast ook een zuiverende werking. Het zeewater wordt via kanalen van het ene moeras naar het andere geleid, waarbij de moerassen fungeren als een soort natuurlijke zuiveringsmethode, doordat microben in de klei onzuiverheden in het zeewater neutraliseren. Het gehele proces duurt zo’n twee weken, waarna het zoute water verzameld wordt in een bassin waar het verdampt door de zon, zodat alleen de zoutkristallen overblijven. De zoutwinner (‘paludier’) schept het zout dan handmatig op. Het zout wordt niet gewassen, niet gedroogd en niet geraffineerd, dus de mineralenbalans blijft volledig intact. Bovendien tonen tests aan dat het zout 100 procent vervuilingsvrij is door deze aloude zuiveringsmethode. Keltisch zeezout bevat veel mineralen en spoorelementen die allemaal in de perfecte verhouding, samenstelling en balans ten opzichte van elkaar staan. Dit is zichtbaar in de kristallen die van uiteenlopende grootte zijn en de zeer complexe, zachte smaak waarin behalve zouttinten ook zoet- en zelfs bittertinten proefbaar zijn. Keltisch zeezout wordt tevens op een geheel andere manier gewonnen dan commerciële zout. Zeezout dat commercieel wordt gewonnen, bijvoorbeeld in het Middellandse Zeegebied, verkrijgt men door een bassin vol te laten lopen met zeewater en dit vervolgens af te sluiten. De warmte van de zon doet vervolgens de rest, waardoor het water verdampt en er zoutkristallen overblijven. Vervolgens schept men met bulldozers het zout op, zonder rekening te houden met de bovenste of onderste laag van het zout en zonder dat het zout gecontroleerd wordt op mogelijke vervuiling. Dit zout wordt vervolgens gewassen, gedroogd en vaak geraffineerd. In Guérande liggen nog steeds de aloude, door de Kelten aangelegde zoutmoerassen. De Kelten lieten het zeewater binnenkomen via een ingenieus kanalenstelsel waarbij het zout van het ene naar het andere ondiepe bassin werd geleid. Het gehele proces duurde zo’n twee weken, waarna het zout in het laatste bassin door de zon gedroogd werd en handmatig opgeschept. Vandaag de dag wordt in Guérande nog op exact dezelfde manier zout gewonnen als de Kelten dit meer dan tweeduizend jaar geleden deden. Het mineraalrijke, zachte en zuivere karakter dankt het pure, ongeraffineerde Keltische zeezout aan dit unieke proces

WAT IS SOLE?

De naam “ sole’ verwijst naar een oud Keltisch woord wat zon betekent. Je komt het woord ook tegen in het Franse woord “ soleil” en ook in het Spaanse woord “ sol”. Het is een drank, of zoutoplossing, die mineraal tekorten zeer goed kan aanvullen. Als je bijvoorbeeld fanatiek sport, of naar de sauna bent geweest, maar ook bij hoge temperaturen in de zomermaanden, kun je erg veel mineralen verliezen door zweten/transpireren. Ook bij hevig bloedverlies ( bijvoorbeeld na een ongeval of menstruatie) kun je risico lopen teveel essentiële mineralen te verliezen. Het is daarom erg belangrijk deze tijdig aan te vullen. Met sole kun je dit prima doen. Er zijn veel mensen die iedere dag een theelepeltje sole door een glas water roeren, maar heb je een goed, gevarieerd en gebalanceerd eetpatroon, en zijn er geen omstandigheden waarin mineraal-aanvullingen gewenst zijn, dan is dit overbodig en niet aan te raden. We krijgen normaliter voldoende zout binnen via gezonde voeding. Het is al helemaal af te raden, als je niet heel erg gezond eet. Het “ supermarkt” voedsel is “ loaded” met zout. Dit zou alleen maar teveel zoutinname bewerkstelligen. Als je goed gezond eet, ( organisch, zoals veel groente en fruit) dan is sole niet nodig. De opneembaarheid van deze kleine organische mineralen is al zeer hoog. Als je erg veel ( water) drinkt, kun je ook  mineralen uitplassen en kan een glas sole per dag gunstig zijn ter aanvulling, maar ook dit is sterk afhankelijk van de hoeveelheden. 

Anders gezegd is sole gunstig als:

– je veel en intensief sport beoefent ( gemiddeld 5/6 dagen per week, minimaal twee/drie uur per dag)

– je naar de sauna bent geweest

– er een hittegolf siddert, of als de buitentemperaturen hoger zijn dan 25 graden

– je erg veel drinkt per dag ( meer dan twee/drie liter)

– je erg veel en vaak transpireert

– als je erg veel bloed hebt verloren, of na ziekte ( onder advies van artsen/specialisten)

HOE ZIT HET MET DE HOGE BLOEDDRUK?

Aan het woord zout zit onherroepelijk “ hoge bloeddruk” gekleefd. Nog steeds wordt aangenomen, dat we een hoge bloeddruk krijgen als we teveel zout eten. Dat klopt natuurlijk voor een groot deel, maar we krijgen niet alleen van teveel zout eten een verhoogde bloeddruk. Door te weinig bewegen, overgewicht en veel stress en spanningen is het veel meer risicovol om een hoge bloeddruk te krijgen. Al deze factoren zijn van een grotere invloed op de bloeddruk dan zout. Daar staat echter wel een kanttekening achter. Als je erg veel bewerkte producten eet, krijg je vaak in één keer WEL teveel geraffineerd zout binnen. Daar wordt dan ook in de media voor gewaarschuwd en terecht. We eten nog steeds té weinig groenten. Groenten en ook fruit zijn een grote bron van kalium, de tegenhanger van natrium. De mineralen in Keltisch zeezout zijn 100% natuurlijk, maar anorganisch. Dit houdt in dat het grote moleculen zijn die niet zo heel goed worden opgenomen. Het beste is om mineralen in organische vorm binnen te krijgen. Eén van de manieren om deze binnen te krijgen is door middel van groenten. Het mooiste zou zijn om onze groenten op het land te bemesten met ongeraffineerd Keltisch zeezout en vervolgens deze groenten te eten. Het schijnt namelijk dat groenten die via deze methode zijn gekweekt en stuk groter zijn. In landen als Sri Lanka en de Filipijnen wordt keltisch zeezout bijvoorbeeld ingezet op kokosnoot-plantages. Door de grond te bestrooien met keltisch zeezout verkrijgt een uiteindelijk eindproduct ( kokosolie) meer mineralen. 

Heb je last van een verhoogde bloeddruk, dan is sole af te raden. Je kunt beter proberen om de oorzaak aan te pakken, en veel groente te eten. 

SAM_1555

HOE MAAK JE HET?

Sole wordt ook wel eens het meest simpelste gezonde drankje ter wereld genoemd. Want het bestaat uit water en keltisch zeezout. En het maken is nog eenvoudiger. Deze simpele stappen zijn binnen nog geen 5/10 minuten gefikst:

1) kook water tot een kookpunt, laat goed afkoelen.

2) doe 1/3 keltisch zout in een schoon ( steriel) glazen potje en schenk hierop 2/3 afgekoeld water op.

3) sluit het potje en schud.

4) Zodra het zout wat op de bodem blijft liggen, is het een teken dat het water niet meer zout kan opnemen. 

5) Bewaar sole nooit in zonlicht/volle zon. Bewaar het op een donkere, koele plek, in de deur van de koelkast kan ook. 

 

 

HOE GEBRUIK JE HET?

Vul een groot glas met koud water. Schep een theelepeltje sole uit het potje en roer door het water. Gebruik niet méér dan een theelepel sole per dag. En gebruik het met gezond verstand ( zie tekst hierboven) Ga niet lukraak “ aan de sole” omdat je hebt gehoord/gelezen dat het goed en gezond is. Het is niet onschuldig. Gebruik het enkel als het ook daadwerkelijk méérwaarde geeft aan je gezondheid, of het herstel hiervan. 

 

JA, MAAR IK GEBRUIK HET IEDERE DAG / IK GEBRUIK MEER…

Ik ontvang erg veel vragen over de hierboven geadviseerde doseringen. Omdat er erg veel over solé te vinden is op internet, giert het van de gebruiksadviezen. De adviezen die ik hier aanhou zijn de standaard genomen adviezen om bij een meest veilige manier van gebruik te blijven. Echter gaat het om een INDICATIE. Wat wil zeggen, dat er INDIVIDUEEL moet worden gekeken naar behoeften.  Mezelf ter voorbeeld ; ik sport iedere dag intensief, als de buitentemperatuur boven de 25*C komt, vul ik mijn mineralen tekorten extra aan met een glaasje solé zoals hierboven omschreven. Ik heb niet meer nodig omdat ik ook vrij veel mineralen haal uit mijn voeding  Het is dus om-het-even hoe jouw eet en leefpatroon eruit ziet. Als je bijvoorbeeld best zout eet, zout gebruikt als smaakmaker en vrij veel bewerkt voedsel consumeert, heb je echt geen extra zout nodig. Wel als je hevig transpireert. Het is echt even zoeken naar wat voor jou de beste dosering is. Er zijn mensen die opstaan met een glas solé, en als zij zich daar goed bij voelen is dat geen enkel probleem. Let dus goed op je behoeften en twijfel je, laat het dan meten / controleren, of je daadwerkelijk mineralen tekorten hebt. De boodschap is en blijft : GA ER VERSTANDIG MEE OM. 

 

KIES ECHT KELTISCH ZEEZOUT

Er zijn inmiddels talloze variante keltisch zeezout verkrijgbaar. Zelfs in supermarkten. Dit betreft vrijwel nooit  echt zuiver keltisch zeezout. Vaak zijn er toevoegingen, of is het bewerkt.  Bij puur & fit heb ik een meest zuivere variant binnen gezet. Dit zout wordt op traditionele wijze gewonnen door zoutwerkers in de Franse Guérandestreek, die dezelfde methodes hanteren als hun Keltische voorouders. In harmonie met de natuur laten ze het zeewater eerst tot rust komen in de vasières, waar allerlei organische deeltjes en zandkorrels bezinken. Vervolgens stroomt het pure zeewater naar een opslagbekken, waar het door de kracht van de zon verdampt. Ten slotte wordt het vochtige zeezout met de hand opgeschept uit de œillet, de derde zoutpan. Voordat het zeewater de zoutpannen bereikt, ondergaat het een natuurlijke zuivering tijdens zijn reis door brakke kleimoerassen langs de Bretoense kust. Microben in de moerasklei nemen onzuiverheden op, waardoor het zeezout een zuivere en natuurlijke kwaliteit behoudt.

Keltisch zeezout onderscheidt zich door zijn licht grijze kleur, dankzij de interactie tussen het zeewater en de zure klei rondom de zoutpannen. Bovendien heeft dit zout een lager natriumchloridegehalte in vergelijking met andere zoutsoorten. Dit komt doordat het zeewater op natuurlijke wijze wordt verrijkt met mineralen uit de zee en de klei. Het resultaat is een zout dat rijk is aan gezonde voedingsstoffen, zonder enige bewerking.  KLIK HIER OM TE BESTELLEN 

20 Reacties op “Wat is ” sole” en waar is het goed voor?

  1. Hi Monique,wat is de reden om sole af te raden bij een hoge bloeddruk?
    Ik gebruik het al jaren juist tegen de iets te hoge bloeddruk.Jaren geleden kreeg ik het advies van een Amerikaanse voedingsdeskundige om dit elke ochtend te nemen. Ben gestopt met de medicatie voor de iets te hoge bloeddruk en heb wel in die tijd heel regelmatig mijn bloeddruk gecontroleerd
    Nu heb ik al heel lang een prima bloeddruk en gebruik nog steeds alleen een glas water met sole op mijn nuchtere maag.

    • Dg Trudian,
      Afhankelijk van wat je eet en drinkt naast sole kun je het inplannen in je voeding. Als de bloeddruk te hoog is, dan is het niet verstandig sole te gebruiken als je daarbij de voeding niet aanpast. Als ienmand met hoge bloeddruk gewoon zout blijft eten bijvoorbeeld en er bovenop nog een glas sole per dag bij drinkt kan dit mogelijk de bloeddruk meer doen stijgen. Het zijn vooral voorzorgmaatregelen. Erg fijn om te lezen dat het jou zo goed helpt! Ik heb er persoonlijk ook erg veel profijt van. Warme groet!

    • dag Nicole!
      de directe link vind je onderaan het artikel! Warme groet!

  2. Ik liep al dagen met barstende hoofdpijn en ietwat verhoogde bloeddruk waarschijnlijk door aanpassingen in mijn voeding…..
    Gisteravond mijn sol gemaakt en gedronken en nu eindelijk weer een helder hoofd! En bloeddruk normaal.

  3. Weer een goed verhaal Monique.
    Na een week Frankrijk met 38 graden voelde ik me slap en moe. Ben sole gaan nemen en voel me nu weer goed.
    Ik heb alleen één kanttekening.
    Volgens mij komt fleur de sel uit de Camarque.

  4. Wij hebben een zuiveringsapparaat in de keuken. Omgekeerde osmose.
    Nu hoorde ik dat het helemaal niet gezond is, omdat alle mineralen eruit zijn!
    Kan ik dat aanvullen met sole en hoeveel per glas?

    • Mineralen moet je via je voeding zien binnen te krijgen; daar is drinkwater helemaal niet voor. Vraag maar aan aquapeak. En echt gefeliciteerd dat je alle rotzooi uit je water filtert!

    • Ik ben hier ook zeer benieuwd naar. Ik gebruik ook waterfilter.
      Daarnaast ben ik benieuwd hoe lang een potje sole goed blijft. Voor altijd??omdat het zout is?

  5. Ik gebruik keltisch zeezout ook elke dag bij het koken, kan dat wel samen een sole en met koken?

    • Hoi Monique, op een of andere manier wordt steeds mijn electrolyten reserves opgemaakt hoewel ik niet sport wel veel nordic walking met gemiddeld 12.000 stappen. Ik ben 68 jaar. Ik transpireer niet veel. Mijn ph waarde is in de ochtend eerste urine 5 en zou 7 moeten zijn. Ik eet gezond en gebruik nauwelijks uit pakjes zakjes enz vanwege mijn intolerantie voor veel e- nummers. Ik gebruik ieder kwartaal een kuur Alka basen tabs en druppels en kruidenthee om de afvalstoffen te verwijderen. Vraag; In een sole zitten dezelfde en meer andere mineralen, dan in Alka kan ik dan niet beter een sole maken of tijdens het koken een beetje sprenkelen lijkt me beter voor je portemonnae ook een flesje druppels voor een maand kost al 24.95 de tabs 20,00 euro een zak goede keltisch zeezout 400gr 19.00 . Het blijft wel zout natuurlijk en Alka is geconcentreerd mineraal. Hoor graag van je. Gr Annet ps ik doe niets met facebook.

  6. Natuurlijke zouten Himalaya en Keltisch verhogen niet je bloeddruk!
    Alleen mensen met hoge bloeddruk niet boven de 12 gr geadviseerd staat een heel artikel in ortho magazine van febr. En nr:6 van 2017 http://www.ortho.nl
    Suiker geeft een hoge bloeddruk! Heb je een bloeddruk meter test het voor en na iets waar suikers in zitten en met bakje zoute nootjes bl dr gaat niet omhoog bij de zoute nootjes, wel iets bij wijn (natuurlijke suiker druif)
    Ook mijn electrolyten werken niet naar behoren, als ik merk dat motoriek of spraak uitvalt erg moe neem ik gou een glas warm water met halve theelepel keltich zout. En ik voel me meteen weer bij de les komen. Meestal meteen smorgens een glas en in de middag. Een tekort is net zo slecht als te veel. Met keltich gaat je teveel waarschijnlijk niet eens lukken op een dag., Zit er verschil in om het voor te weken? Of een theelepel in warm water oplossen en meteen opdrinken? Eet puur natuur zonder suikers ook geen vervangende. Dan heb je wel zout toevoeging nodig.

  7. ik drink al een aantal jaren sole eerste jaar twee theelepels een ochtend een avond in een glas water nu twee theelepels in anderhalve liter water. Weet niet wat beter is? en hoelang kan ik hiermee door gaan gebruik verder niet veel zout kook bijna zoutloos.

  8. Kan dit ook met dat roze Himalaya zout? Dit zou ook heel gezond zout zijn.

  9. Kan ik dit zout ook gebruiken bij het koken? En is dat dan afdoende?

  10. Kan ik deze sole blijven drinken, gebruik al drie jaar twee theelepels per dag maar wil nu ermee stoppen mijn gevoel zegt dat ik moet stoppen. Ik gebruik geen zout in eten wel tamari soja saus en kruiden alles biologisch vegetarisch. Moet ik sole blijven gebruiken. Graag advies!

  11. Is Sole ook goed voor je luchtwegen?
    Regelmatig heb ik last van stevig verkouden zijn, slijm ophoesten en hoesten, airco en een open raam in de auto zijn funest, kan ik dit hiermee voorkomen als ik dit dagelijks drink?
    Hoe krijg ik sterke weerstand na al jaren deze problemen?

  12. Ik heb ook vaak een sole gemaakt. Maar zou je niet gewoon een schepje Keltisch zout in een glas water kunnen oplossen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *