kokosbloesemsuiker

Nu dat we meer bewuster worden van de nadelige effecten van suiker, met name het extreme suikergebruik in ons dagelijks voedsel, willen we graag gezondere alternatieven vinden. Op gebied van suikervervanging is er inmiddels een grote markt ontstaan, waarin nét zo hard wordt gesjoemeld als met geraffineerde suikers.  Stevia is hier het beste voorbeeld van. De naam stevia wordt te pas en te onpas misbruikt door vele fabrikanten omdat enkel de naam stevia al voldoende is om te verkopen. Om een voorbeeld te geven: het merk Natrena ( het merk van kunstmatige zoetstoffen notabene!) kwam vorig jaar op de markt met een ” nieuwe” suiker,genaamd ” stevia” De suiker bestond echter voor 98% uit erythritol suiker en voor 2% uit steviolglycosiden waarvan de natuurlijkheid ook in kwestie kon worden gesteld. Het product is inmiddels van de markt gehaald. 

Veel mensen vragen mij veel waarom ik voor enkel zuivere stevia en zuivere erythritol kies in mijn recepten. Dit doe ik al vanaf het begin, omdat deze twee varianten ( let wel: dus de ECHTE,zuivere varianten!) om te beginnen 100% natuurlijk zijn, maar ook geen enkele invloed uitoefenen op de bloedsuikerspiegel. Het levert nauwelijks tot geen calorieën. Daarnaast geeft het vele andere gezonde voordelen, zoals geen enkele aantasting op het gebit, geen gevaren voor diabeten, en stevia biedt zelfs diverse andere gezondheidsvoordelen zoals een gunstig effect op de spijsvertering. Nogmaals wil ik ook hier goed benadrukken dat ik hier wel spreek over de pure en zuivere varianten. Deze zijn niet geraffineerd, bevatten geen enkele andere toevoegingen en zijn middels een natuurlijk proces vervaardigd. Meer over deze stevia en erythritol kun je  lezen, door op de volgende linkjes te klikken:

erythritol

stevia, de drie categorieën

Heel sporadisch maak ik  gebruik van kokosbloesemsuiker en palmsuiker, in meest zuiverste vorm verkregen. Dit gebruik ik echter enkel op zéér hoge uitzondering omdat het toch de bloedsuikerspiegel ” pest”. En alhoewel de glycemische index rond de 30-35 ligt van beide suikersoorten,  blijft het van invloed en kan dus ook de nodige klachten geven en veroorzaken.

IMG_0356

wat is kokosbloesemsuiker?

Kokosbloesemsuiker wordt ook wel vaak kokossuiker, kokospalmsuiker, of kokosnectar suiker genoemd, dit komt allen op hetzelfde neer. De suiker wordt geteeld door kleine boeren in Aziatische landen als Indonesië. Deze productie is nogal duurzaam omdat deze boeren de nectar moeten aftappen van de kokosbloesem zodat de bloesem zelf niet verloren gaat. Op deze manier kan de boom nog steeds kokosnoten produceren, de andere zeer belangrijke inkomstenbron van deze boeren. Nadat de nectar is opgevangen in emmertjes wordt deze ingedikt tot een karamelachtige substantie en vervolgens in mallen gegoten. De suiker wordt afgekoeld, uitgehard en gedroogd. Tenslotte wordt het fijn gestampt tot een suiker. Zoals je kunt lezen komt er geen verhitting en raffinage aan te pas. Ik spreek echter hier ook over de meest zuiverste variant. Want kokosbloesemsuiker kan ook op vele andere manieren gemaakt worden, net als kokosolie.

Vanwege de enorme populariteit van kokosbloesemsuiker, is de productie ook flink op gang gekomen. Dit betekent, net als bij zovele andere producten die plotseling hip and happening worden, en daarom zeer gewild, dat er massa-producties zijn gekomen, die niet geheel zuiver zijn. En ja: vaak ook gewoon geraffineerd. Zo kunnen we in discount winkels al potten kokosbloesemsuiker kopen van nog geen 2,50. Als je bovenstaande tekst hebt gelezen over de originele productie, begrijp je, dat voor zo’n prijs dit nooit ” zuiver” kan worden aangeboden. Letterlijk en figuurlijk niet.

IMG_0357

gezond….?

Mede vanwege het zeer gezonde imago van ongeraffineerd, natuurlijk en enigszins rijk aan een aantal vitaminen en mineralen, heeft kokosbloesemsuiker de voorkeur voor erg veel mensen. Echter: net als ik ook al in eerdere stukjes heb aangegeven betreft andere suikervervangers: het is en blijft gewoon keihard suiker. Ook kokosbloesemsuiker. Het bestaat voor meer dan 90% uit de pure suikers als glucose, fructose en sucrose. Palmsuiker bestaat voor het grootste deel uit sucrose. Door de aanwezigheid van de natuurlijke voedingsstoffen zal de opname van de suiker in ons bloed wat minder snel gaan dan gewone suiker maar het is en blijft een suiker die invloed behoudt op de bloedsuiker. We weten inmiddels ook dat hoe lager een GI waarde is in een product, hoe minder het onze bloedsuikerspiegel pest. Met een GI van gemiddeld 30-35 heeft zowel palmsuiker als kokosbloesemsuiker dit gezonde imago verkregen. Deze glycemische index is gemeten door het Filipijns Departement van Landbouw. Aangezien er geen andere metingen bekend zijn is een GI van 30-35 de standaard waarde die wordt aangehouden. De landbouw in het buitenland doet erg hun best om deze waarde hoog te houden, zodat de verbouw en verkoop in volle gang blijft. Deze waarde is echter verkeerd gemeten: kokosbloesemsuiker is in vaste vorm vergeleken met vloeibare glucose. Op deze wijze scheelt het natuurlijk altijd enorm. Het zou fijn zijn als er nieuwe waarde-metingen werden verricht om dit beter te verduidelijken. Hoe dan ook: kokosbloesemsuiker, palmsuiker, maar ook agave, dadels ( stroop), ahorn, honing, rijststroop.…het zijn keiharde suikers. Of dit nu komt van een meest natuurlijk verkregen nectar, uit de agavepalm, uit het raat van honingraten, het is en blijft glucose, fructose, sucrose. Wat dat betreft maakt het  geen verschil of het uit een suikerbiet afkomstig is of uit een agavepalm. Daarnaast: de productie is van een enorm grote invloed.

Ik hoor je al zuchten….moeten we al deze suikers nu ook alweer uit de voorraadkasten verjagen? Nee, natuurlijk niet. Het is een geheel eigen keuze die je moet maken voor jezelf. En ja: natuurlijk blijven deze suikervervangers (  op enkele na zoals agave en rietsuiker/oerzoet!) al-tijd de betere keuze dan een gewone pak suiker. Maar die minimale mineralen kunnen we ook met groot gemak uit andere voedingsmiddelen halen. Het blijven immers suikers met invloed op de bloedsuikerspiegel. Daarom kies ik dus ook resoluut voor natuurlijke, zuivere ( ik kan het niet vaak genoeg benadrukken 🙂   ) suikervervangers als stevia en erythritol.

4 Reacties op “kokosbloesemsuiker

  1. Beste Monique,

    Gisteren jou Natuurlijk Lekker basisboek binnen gekregen! Een ware verademing voor mij.
    Heel veel dank voor alle mooi recepten die hier in staan. Ben er bijzonder blij mee, wetende dat ik vrij van alle meuk gewoon lekker kan eten en genieten.
    Het is duidelijk geschreven, mooi foto s waar iedere keer het water van in mij mond loopt!!

  2. Dank je voor je inzet, uitleg, hee duidelijk uitgelegd. Wat is erythritol? We de woongroep Contact & muziek zijn bezig met gezondheid en duurzaamheid en hadden net dit potje chocopasta voor onszelf gekocht:) en vonden het ook veel te zoet. We proberen graag nieuwe dingen uit. We hebben net 5 kilo steviabladeren gekocht en hebben jouw kookboek erbij gekregen. We zijn aan het onderzoeken of het honingkruidextract van natuurlijk zoet van Bert-Jan een goed alternatief is om stevia ook oplosbaar te maken in bijvoorbeeld water, een soort van siroop. Ik ga je artikel over kokosolie ook lezen. Wij zijn net gestopt met kokosolie, maken het nu in een keukenmachine van gedroogd kokosrasp. Daar maak ik ook rauwe taarten van, zie onze website bij gezondheid.http://www.contactmuziek.nl/taarten.html

    • dag leonoor!
      wat doe je goed werk! Je kunt in het artikel op de link klikken van erythritol om er alles over te lezen! Warme groet!

  3. Hoi Monique,
    hoe xit het eigenlijk met de verhouding tussen erythritol en kokosbloesemsuiker?
    Laat ik het zo zeggen:
    Hoeveel gram erythritol moet ik, ongeveer, als richtlijn, gebruiken om bijv. 100gram kokosbloesemsuiker te vervangen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *