Maak voortaan zelf je lekkerste kant-en-klaar melen!

Ik denk, dat we het allemaal stiekempjes doen als we wat lekkers gaan bakken…..de kom uitlikken, de garden aflikken, de lepel schoonlikken……Het is zelfs in landen als Amerika een ware rage om “ cookie dough” te eten, ook wel koekjesdeeg. In Europa/Nederland is het sterk in opkomst. Klik hier om naar mijn meukvrije recept te gaan en er meer over te lezen. We houden dus van rauw deeg en beslag. Dit is al jarenlang zo, ik herinner mij ook nog goed dat ik als kind aan de rok van mijn oma stond te trekken tot ze mij haar lepel gaf of de garden van de mixer. 

Echter kwam jaren geleden al in het nieuws, dat het niet zo heel erg gezond is. In 2009 was er in Amerika een EHEC-uitbraak, die was te herleiden naar de cookie-dough-rage. Je zult vat nu denken “ ja! Die rauwe eieren!” maar dat was niet de aanleiding. Het bleek te gaan om de meel/bloem die werd gebruikt. In tegenstelling tot eieren, boter en melk wordt meel/bloem niet bewerkt om bacteriën te doden. En kan dit schadelijke gevolgen hebben. 

IMG_0719

INDUSTRIEEL MEEL/BLOEM

Meel/bloem wordt voornamelijk gemaakt van tarwe. Dit is één van de meest verbouwde graansoorten ter wereld. Maar ook direct het meest genetisch gemanipuleerde graansoort ter wereld. Hoe wordt meel gemaakt?

Het graan wordt na de oogst gemalen. In Nederland vinden we nog echte graanmolens die het graan tussen de molenstenen tot meel vermaalt. In de fabriek gebeurt zo’n beetje hetzelfde maar dan met machines. Na maling wordt de meel gezeefd zodat de vliesjes worden verwijderd. Daarna wordt het machinaal verpakt. Er wordt dus niets verhit om de rauwe granen vrij van bepaalde bacteriën te maken. Als het meel naar behoren wordt gebruikt, dus om mee te bakken, dan gebeurt deze verhitting automatisch in onze oven. Maar eten we het deeg rauw, dan zijn de bacteriën nog aanwezig, en kan dit tevens voor diverse verteringsproblemen zorgen. 

Diverse graansoorten zijn voor de mens rauw moeilijk tot niet verteerbaar. Ook bepaalde peulvruchten zijn voor de mens rauw niet eetbaar, en moeten eerst worden geweekt en gekookt. Tarwe is rauw voor de mens niet verteerbaar, net als rogge en gerst. 

Door schimmelgroei tijdens opslag van vochtige tarwe kunnen kleine hoeveelheden schadelijke schimmelstoffen ( mycotoxines) vrijkomen. Het NVWA controleert dit echter maar steekproefgewijs.of deze schimmelstoffen aanwezig zijn in de zakken meel bij de bakkerijen. Bloem kan als het te lang ligt in een vochtige omgeving verzuren, de smaak is dan ook vreselijk zuur. Als de meel/bloem te vochtig wordt bewaard is de kans op insectengroei in de meel ook enorm groot. 

IMG_0722

Tarwemeel/bloem is spotgoedkoop en wordt daarom enorm veel gekocht. Je hebt al een kilo meel voor 35 eurocent. Dit maakt tarwemeel/bloem tot een van de meest gekochte producten ter wereld. In veel buitenlandse keukens wordt er dagelijks wel twee tot drie kilo meel gebruikt om brood te maken. ( denk aan Turks brood) Zolang het goed wordt verhit is de kans op een EHEC bacterie zeer klein tot niet aanwezig. Maar gaan we het meel rauw eten, dan wordt het een ander verhaal. Onlangs ( December 2017) kwam opnieuw in het nieuws dat we beter geen kommen meer uit moeten likken. Nu is zo nu en dan een kom, gardes of lepels af en uitlikken niet gevaarlijk, maar gaan we ook veel meer cookie-dough eten wat is gemaakt van tarwemelen/bloem, dan kunnen we gezondheidsklachten krijgen, voornamelijk verteringsproblemen, en maagklachten. 

 

HOE ZIT HET MET RAUWE EIEREN?

Het blijft nog altijd een heet hangijzer. Kunnen we nu wel of geen rauwe eieren eten? Tegenstanders zeggen van niet, omdat we dan gevaar lopen op een salmonella-besmetting. Voorstanders zeggen dat rauwe eieren juist knettergezond zijn. De waarheid ligt denk ik een beetje in het midden. Het ligt namelijk aan veel factoren. Als je geen verse eieren gebruikt kan dit inderdaad gevaarlijk zijn. Het is daarom ontzettend belangrijk dat je jezelf verzekert van verse, vrije uitloop eieren, liefst vers van de boer. Zorg dan ook wel dat je weet dat deze boer ook let op versheid van de eieren. In mijn uitgebreide artikel over eieren kun je lezen hoe je zelf een vers ei kunt herkennen. 

Ik zelf eet zeer regelmatig verse rauwe eiwitten die ik met wat stevia opklop om aan mijn eiwitgehalte te komen. Ik ben niet dol op eidooiers, die vind ik gewoonweg niet lekker. Maar deze kun je, als je een echt vers eitje hebt gescoord ook rauw eten. Ik ken een oude man die iedere dag zijn dag begint met twee rauwe eieren. De man is inmiddels 96 en nog kwiek en vitaal. Voor mij bewijs genoeg dat rauwe eieren met gezond verstand gebruikt niet ongezond zijn. Wel is er altijd de terechte waarschuwing voor een salmonella-besmetting,.  Nogmaals, let goed op de eieren die je inkoopt. En is het mogelijk, koop ze dan vers bij de bier. De kippen die deze eitjes vers leggen zijn zelf beter beschermd tegen ziekten en beschermen hun eitjes daardoor ook veel beter tegen salmonella. 

IMG_0700

TEVEEL IS NOOIT GOED

Eigenlijk was er voor de uitbraak in 2009 in Amerika niet zoveel aan de hand. Het uitlikken van kommen, garden en lepe;s gebeurt immers al decennia’s lang. Het is dan ook niet gevaarlijk, als we zo nu en dan wat aflikken. Dat kan absoluut geen kwaad. Het werd echter problematisch toen de cookie-dough rage begon. Mensen houden tegenwoordig in hun eet en drinkgedrag geen maat. En ook cookie-dough werd en wordt nog steeds enorm veel gegeten. In grote hoeveelheden geeft het gezondheidsklachten en loopt het risico op een EHEC uitbraak op. Teveel is nooit goed, maar in geval van rauw deeg en meel kan dit vervelende maagklachten geven. 

SAM_2293-1200x800

GEZOND COOKIE DOUGH

Gelukkig kun je ook cookie-dough maken die erg gezond is. Mijn recept is daar een voorbeeld van. Deze bevat bijvoorbeeld geen eieren, en geen tarwemeel/bloem, maar fijn vermalen havermout. Dat kun je rauw eten. Er zijn nog meer andere alternatieven voor tarwemeel:

gemalen noten-melen als amandelmeel, hazelnootmeel, walnootmeel

– gemalen zaden en pitten als zonnebloempitten en pompoenpitten

– boekweitmeel

– Quinoameel, gierstmeel

IMG_0704

ZELF MEEL MAKEN!!!!!

Eerder schreef ik al een zeer uitgebreid artikel over zelf meel maken. Dit is namelijk helemaal niet zo moeilijk, terwijl dit wel vaak wordt gedacht. Je hebt uiteraard wel een keukenapparaat nodig, zoals een goede blender, liefst een hoge snelheidsblender. Sommige hoge snelheidsblenders hebben een aparte “ meelkan”. In deze kan kun je speciaal meel maken. Ik doe het gewoon in de normale kan van mijn MontAna blender, dat gaat meer dan prima. Het leuke van zelf meel maken is dat je de lekkerste meel ( mixen) kunt maken. Je hebt dan een soort ” kant-en-klaar” meel waar je in regel nog erg weinig aan hoeft toe te voegen om de lekkerste baksels te maken. Je kunt deze melen ook gewoon rauw eten. Omdat ze zijn gemaakt van voor de mens te verteren rauwe producten. Zoals je in mijn eerdere artikel hebt kunnen lezen geeft zelf meel maken nog veel meer voordelen. Het is om te beginnen een stuk voordeliger. Kant en klaar melen kosten in regel veel meer dan ze zelf even thuis fijn te vermalen. Een zakje amandelen kost rond de 15 euro, koop je dit in mindere hoeveelheid gemalen, betaal je zo’n 20 euro. Het is ee luxe waarvoor je veel extra moet betalen. Met hetzelfde gemak maal je het thuis zelf en nee, dat is echt geen ” gedoe” of veel werk! 

GOEDE KEUKENAPPARATEN

Alles wat je nodig hebt is een goede blender met krachtige motor. Daarom is een hoge snelheidsblender aan te raden. Je kunt ook koffiemolentjes gebruiken, maar dat duurt wel wat langer eer je een volle bewaarkom hebt met meel. Een keukenmachine kan ook ( bijvoorbeeld een MagiMix) maar deze keukenmachines krijgen niet alle soorten zeer fijn vermalen. Een hoge snelheidsblender is meest aan te raden.

IMG_0718

WAAR KUN JE MEEL VAN MAKEN?

Eigenlijk kun je van alles wat eetbaar is voor de mens, een meel maken. Van granen tot peulvruchten, van noten tot zaden, van pitten tot gedroogde zuidvruchten, van kruiden en specerijen tot gedroogde bloemen. Dit maakt het juist zo leuk om veel te combineren. Peulvruchten hebben wel wat extra aandacht nodig, omdat deze rauw slecht verteerbaar zijn voor ons spijsverteringskanaal, en aardig wat anti-nutiënten bevatten. Toch kunnen we er meel van maken, wat ook veel gebeurt. Industrieel worden de peulvruchten eerst geweekt en daarna gedroogd.Soms worden ze kort voorgekookt en daarna  gedroogd. Tot slot wordt het tot meel vermalen. Thuis kun je dit ook nabootsen, zeker als je een voedseldroger in huis hebt .  Week de gedroogde peulvruchten en indien je dit wenst, kun je ze kort even koken. Laat ze goed uitlekken en droog ze vervolgens in de voedseldroger, of oven. Daarna kun je het tot meel vermalen.  Je kunt beter geen rauwe, gedroogde peulvruchten tot meel vermalen, omdat dit , ondanks dat het wellicht zal worden verhit in een oven als baksel, maagklachten kan opleveren.

IMG_0709

HAZELNOTEN EN ANDERE NOTENMEEL

Van noten kun je zeer eenvoudig meel maken. Het geeft een baksel een zeer uitgesproken smaak en textuur. Je kunt ook van pinda;s meel maken. Waar je bij het vermalen van noten en pinda;s goed op moet letten, is dat je het niet te lang/te ver laat doordraaien. Als je het te lang en te ver door laat draaien krijg je pindakaas 😉  Ook lekker natuurlijk, maar we willen meel.

IMG_0716

Met hazelnootmeel maak je in een handomdraai bijvoorbeeld deze overheerlijke hazelnootmoppen. Verwarm de oven voor op 170 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer een vers ei door 150 gram hazelnootmeel en voeg ongeveer 10 druppels greensweet-stevia amandel toe. Roer goed door. Schep bergjes op de bakplaat en druk in het midden van de mop een hele hazelnoot. Bak de moppen in het midden van de oven gaar in ongeveer 20-25 minuten, blijf controleren. Je kunt deze moppen extra lekker maken door een eetlepel yakonsiroop in een schaaltje te doen, en de randjes van de moppen daar doorheen te halen en vervolgens door wat erythritol suiker,

IMG_0706

LIJNZAAD-GOJIMEEL

Dit is één van mijn grote favoriete meelsoorten die ik heb bedacht. Het is heerlijk zoet en zeer voedzaam. Eigenlijk hoef je hier dus geen extra zoetmiddel aan toe te voegen. Dit kun je zelf bepalen. Ik hou erg van wat zoet, dus zoet ik het meestal nog wat aan met stevia.

HOE MAAK JE HET?

Gebruik per volle pot meel ongeveer 175 gram lijnzaad, met 100 gram gedroogde gojibessen. Maal dit fijn in de blender.

IMG_0715

Heb je een banaan in huis? Mooi! Dat is alles wat je nog nodig hebt om deze heerlijke koekjes te maken! Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer 150 gram lijnzaad-gojimeel door een geprakte banaan.Voeg 20 ml water toe en roer. Schep bergjes op de bakplaat en bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25-30 minuten, blijf controleren.

IMG_0708

LIJNZAAD-KAMILLE-KOMIJNZAADMEEL

Wil je nog meer bijzonder? Maak dan eens deze meel! Heerlijk kant en klaar meel om bijvoorbeeld snelle koekjes mee te bakken!

HOE MAAK JE HET?

Gebruik voor een volle pot meel 200 gram lijnzaad, drie eetlepels kamille en twee eetlepels komijnzaad, maal dit in de blender fijn.

IMG_0717

Deze koekjes zijn onweerstaanbaar lekker! Verwarm de oven voor op 175 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer een groot ei door 170 gram lijnzaad-kamille-komijnzaadmeel, en voeg 20 ml water, 10 druppels grensweet-stevia chocolade, en 5 gram wijnsteen bakpoeder toe, goed roeren. Schep bergjes op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25 minuten, blijf tussentijds controleren.

Ik ben dol op gierst. Meer lezen? Klik hier. Gierst is ontzettend voedzaam, gezond en….stikgoedkoop! Je hebt al een kilo biologische gierst voor 2,50. Daar kun je onwijs goedkope meel mee maken. Je kunt gierstmeel ter vervanging voor tarwemeel gebruiken.  Gierst is rijk aan belangrijke voedingsstoffen, is glutenvrij en heeft van nature een zoete smaak.

IMG_0702

Nog zo’n fijn ( pseudo) graan is amarant. Zeer voedzaam en rijk aan belangrijke voedingsstoffen. Amarant is, net als teff, ontzettend klein in korrel. Dit maakt fijn vermalen echt tot een klusje van niets!

Superfood meel-mix

Ik ben altijd wel aan het mengen en mixen met vele zaden, granen, noten en pitten. Ik probeer een beetje van alles uit om te ontdekken hoe iets zich gedraagt tijdens het bakken. Soms kom ik op geniale mixen, zoals deze verrukkelijke superfood-meel-mix,

De kracht van deze “ superfood-mix” zoals ik hem noem, zit hem in de veelzijdigheid. Omdat er diverse vetten, eiwitten en vezels in zitten, geeft de meel een goede binding, waardoor het in principe niet nodig is om een binder toe te voegen ( eieren) Met wat vocht bindt de meel direct. Het heeft ook betrekkelijk weinig vocht nodig. Het heeft dankzij de noten, zaden, pitten en gierst een enorm hoge voedingswaarde. Er is helemaal niets uit getrokken, wat bijvoorbeeld bij bloem wel het geval is. Qua investering kost het wat maar niet schrikbarend veel omdat ik twee vrij goedkope noot-soorten heb gebruikt. Dit houdt de aanschaf prijs in totaliteit laag. Je kunt de meel (goed afgesloten op een koele donkere plek ) lang bewaren en voor heel veel doeleinden gebruiken. Ok, wat moet je aanschaffen voor deze meel?
  • 500 gram bruine amandelen
  • 500 gram para noten
  • 500 gram pompoenpitten
  • 500 gram zonnebloempitten
  • 250 gram lijnzaad
  • 250 gram chiazaad
  • 750 gram gierst
Dit maal je apart fijn in de blender. Gooi alles vervolgens in een grote bewaardoos en meng alles door elkaar. Dit meel kun je zowel rauw als om te bakken gebruiken wat voor de RAW FOODIES ook interessant is. Het barst van de voedingswaarden, zoals eiwitten, vitaminen, mineralen , omega vetzuren en vezels. Dit meel is zo stabiel en vast, dat een beetje water toevoegen volstaat om een deegbal te verkrijgen. Daar kun je al meteen de lekkerste knapperige koekjes mee bakken.

Havermeel, de goedkoopste, gezondste alles-kunner!

Ik werk zeer veel met havermeel. Nee, natuurlijk koop ik die peper-dure zakjes in de winkel niet, maar maak ik dit in een handomdraai zelf. Het mooie met haver / havermout is dat het heel veel functies vervult als je ermee gaat bakken. Ik zet alle voordelen op een rij:

  • het is rauw te consumeren, dus kun je er cookie-dough mee maken
  • het is multi-functioneel, omdat het textuur, binding en elasticiteit geeft
  • het heeft een neutrale smaak
  • het is spotgoedkoop
  • het is binnen 1 minuut te maken

Je kunt het zo goedkoop / duur maken als je wilt, maar goedkope havermout volstaat meer dan prima. Dit kost € 50 eurocent per 500 gram, dus je kunt al een kilo havermeel maken voor € 1 euro. Terwijl een zakje kant en klaar havermeel van 250 gram bijna € 3 euro kost. Havermeel is voor mij HET MEEL onder de melen. Het levert extreem mooie baksels op, het geeft binding en textuur terwijl de smaak neutraal blijft. Boekweitmeel heeft bijvoorbeeld zijn specifieke smaak. Havermout is van nature glutenvrij, maar bevat vrijwel altijd sporen van gluten door productie. Wil je verzekerd zijn van een glutenvrij havermout, kies dan voor de soorten die door een fabrikant 100% glutenvrij zijn verklaard .

Wil je havermeel wat verrijken, maal dan 250 gram chiazaad en 250 gram hennepzaad fijn en meng dit door de kilo havermeel. Met dit meel kun je oneindig veel bakken. Maak bijvoorbeeld dit simpele brood eens!

Verwarm de oven op 195*C. Bekleed een klein bakblik met bakpapier. Roer in een kom 400 gram havermeel met hennep / Chia , 10 gram bakpoeder, drie eetlepels gesmolten kokosolie door elkaar en voeg beetjes warm water toe tot de massa goed smeuïg is geworden. Stort in het blik en bak in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf controleren.

MIX IT BABY!!!!!!😀

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kun je alle kanten op. Dat maakt het juist zo leuk en variabel. Ik bedacht in 2014 een MELENMIX waarin ik diverse glutenvrije graansoorten vermengde om zo een heerlijke, voordelige glutenvrij meel-mix te verkrijgen. Inmiddels is mijn idee behoorlijk gejat door diverse fabrikanten die hier wel een leuk goudmijntje in zagen en hebben een kant en klare meel-mix op de markt gezet. Onwijs handig natuurlijk, maar peper-duur-betaalde overbodige luxe. Met een paar glutenvrije meelsoorten kun je zelf ook lekkere mixen maken. Of nog beter: maal zelf granen tot meel, dit is vele malen goedkoper. Omdat granen zijn voorbewerkt kun je deze , anders dan gedroogde peulvruchten, wel rauw fijn vermalen. Veel granen zijn bijvoorbeeld gepeld en kort gewassen. Dit maakt de verteerbaarheid voor ons spijsverteringssysteem een stukje eenvoudiger. Notenmeel kun je bijvoorbeeld rauw consumeren.
Er wordt mij veel gevraagd, of havermout nu wel of niet geweekt moet worden om te gebruiken. Daar heb ik een zeer verhelderend artikel over geschreven, KLIK HIER om naar dat artikel te gaan. 
Gebruik liefst hele granen om melen-mix te maken. Ik koop bijvoorbeeld zelf veel kilozakken gierst, die ik tot meel vermaal en meng met o.a zonnebloempitten meel en lijnzaad-meel. Ik laat gierst dan de basis zijn in de meel-mixen. Je kunt ook kiezen voor:
– haver
– gerst ( bevat gluten)
– spelt ( bevat gluten )
– rogge ( bevat gluten)
– boekweit
– Quinoa
– volkoren zilvervlies rijst
– kasha
– parelgierst
– amarant
– teff
Deze graansoorten zijn in graan verkocht stukken goedkoper dan kant en klaar meel. Je kunt op deze manier heel veel euro’s besparen! 😊
Ik hoop, dat ik je genoeg ideetjes, motivatie en inspiratie heb gegeven om voortaan zelf je meel te maken.

 

6 Reacties op “Maak voortaan zelf je lekkerste kant-en-klaar melen!

  1. Dank je wel weer voor de lekkere recepten en je uitleg. Kunnen al deze koekjes ook in de airfryer gemaakt worden?

  2. koop ze dan vers bij de “bier” 🙂 je zult boer bedoelen denk ik 🙂 (bovenaan ,over de eieren ) 🙂

  3. Mooi artikel!
    Nog wel een kleine aanvulling lijnzaad gaat na het vermalen snel oxideren en is dan niet zo heilzaam meer. Dit meel moet je dan ook meteen gebruiken i.p.v bewaren.

  4. Ha Monique,
    Onlangs las ik het onderstaande over Lupine meel.
    Heb jij hier kennis/weet van of kun je dit bevestigen?

    De gezonde eigenschappen van lupine bonen gaan verloren wanneer je suiker toevoegt tijdens het bakken. Bij blootstelling aan hoge temperaturen in de oven treden namelijk bepaalde reacties op tussen de suikers en de eiwitten in het lupinemeel. Hierdoor zullen de aminozuren versuikeren en zullen tevens stoffen ontstaan die de optimale zuurtegraad in je darmen verstoren.

    Hoor graag je mening of kennis hierover.
    Groet,
    Monique

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *