Maggi + recept

We kennen het allemaal: het flesje Maggi. Deze smaakmaker stond jaren geleden net zo vaak op tafel als het peper en zoutstel. Zelfs vandaag is het flesje nog vaak terug te vinden op eettafels in restaurants. Wat is nu precies maggi? En vooral: is het meukvrij of niet?

Wat is maggi?

Maggi is een smaakversterker, op vloeibare basis. Het wordt meest gebruikt om een soep, of een marinade meer smaak en pit te geven. Enkele druppels van dit sterk geconcentreerde aroma is al voldoende om een wat flauw soepje enorm pittig te maken. Het wordt ook veel gebruikt om marinades te maken, en in de Aziatische keuken wordt het toegepast in salades en over groentes. Het flesje heeft zijn naamsbekendheid te danken aan het merk Maggi. In 1869 ( een eeuw later dat ik werd geboren) werd Maggi opgericht door Julius Maggi. Sinds 1895 zijn de ( inmiddels vele) Maggi producten ook in Nederland goed bekend. Producten als soepen, vloeibare en instant smaakversterkers, bouillons, sauzen, mixen en puree. Sinds 1947 maakt Maggi deel uit van de Nestlé-groep. Maggi is zeer bekend geworden door zijn kenmerkende fles. Daarop kwamen later vele varianten, die ook in zo’n bekend en herkenbaar flesje werden verpakt. In Maggi zit nogal wat meuk. Vroeger werd het op basis van soja-eiwit vervaardigd. Tegenwoordig wordt het gemaakt op basis van tarwe en eiwit. Dit maakt Maggi ook direct niet glutenvrij. Vele ” Maggi-fans” waren niet gelukkig met deze aanpassing. Velen vonden dat de bekende vertrouwde smaak sterk achteruit was gegaan, en ook was de geur volgens hen sterk veranderd. Maggi is juist nogal kenmerkend om zijn sterke geur.

Wat zit erin?

maggi-aroma-flacon-nr.-2-achterkant

Zoals je kunt zien, is dit nogal wat. Geen waslijst aan ingrediënten, maar wel juist ingrediënten die onder ” zware meuk” vallen.

Gehydrolyseerde plantaardige eiwitten ( water, tarwe-eiwitten, zout)  Dit misleidende ingrediënt komen we vaak tegen op verpakkingen, in plaats van MSG. In Amerika mag een fabrikant bijvoorbeeld op zijn label ” gehydroliseerd plantaardig eiwit” op zijn verpakkingen zetten terwijl dat deze tot 20% glutamine kan bevatten. De term ” natuurlijke smaakstof” mag zelfs ook worden gebruikt. In dit geval wordt het goedje vervaardigd uit tarwe. Het betreft niets meer of minder dan een variant op MSG.

Water.  Vermengd met de MSG bestaat Maggi hier voor het grootste deel uit.

Aroma’s, smaakversterkers ( E621 en E631) lees er alles over in mijn artikel 

Zout, suiker. Dat behoeft verder geen enkele uitleg.

Zoals je kunt zien, bevat het ” maar” vijf ingrediënten, maar allen zeer slecht. Voor je gezondheid gebruik je deze smaakmaker in elk geval niet. Zoals je kunt lezen in mijn artikel over MSG / E621, heeft ook Maggi een zeer verslavend effect. Door de smaakversterking kun je voeding zonder Maggi smakeloos, flauw en zelfs oneetbaar vinden. Smaakversterkers kunnen van zeer grote invloed zijn op smaakbeleving.

Maggi, maak het lekker zelf! 

Ik ben al een poosje aan het experimenteren geslagen om zelf een gezonde variant te bedenken op Maggi. Dit is mij na heel wat mislukte pogingen eindelijk gelukt! Uiteraard is het nooit zoals ” the real thing” maar dit is ook juist de crux. We moeten deze smaak ” ontwennen” om weer de echte pure smaken te herkennen en te waarderen. Deze Maggi zal je een eind op weg helpen! Het is zeer makkelijk om te maken. Ik gebruik de bladeren van de maggiplant. Deze kun je vinden in de biowinkel, in sommige tuincentra’s en via internet. De kleur van mijn homemade maggi is groen, en niet bruin, zoals je Maggi uiteraard kent.

SAM_1625

Dit heb je nodig:

  • drie flinke takken maggiplant, met blad
  • gefermenteerde biologische tamari/ of sojasaus
  • een theelepel groente stevia of een eetlepel greenweet-stevia sweet Xtra
  • drie eetlepels ras el hanout kruiden
  • een snufje keltisch zeezout
  • een theelepel kerrie masala
  • een theelepel fijn gehakte peterselie ( liefst vers, anders gedroogd)
  • een theelepel fijn gehakte basilicum ( liefst vers, anders gedroogd)
  • 100 ml water

Zo maak je het:

Maal alle ingrediënten ( begin met een scheutje sojasaus/of tamari) in de keukenmachine tot een zeer fijne massa. Zet een kom en zeef klaar, of gebruik een kaasdoek. Zeef de massa boven de kom. Breng de maggi in de kom wat op smaak met wat extra sojasaus/tamari. Schenk in een glazen flesje/potje en bewaar goed afgesloten in de koelkast.

SAM_1626

Lekker in de soep, om marinade mee te maken of een gerecht wat meer op smaak te brengen!

12 Reacties op “Maggi + recept

    • het ” spul” staat hier bij mij nu al bijna 2 weken in de koelkast en het is nog prima.

  1. Wat lees ik jou artikelen graag. Goed duidelijk. Ik eet volgens paleo en heb al veel geleerd van je. Dank hiervoor.

  2. TIP:
    Vries het in de ijsblokjes vormpjes in. Kan je er altijd een blokje uithalen voor in je soep ofzo 😉

  3. Maggie kan je het beste fermenteren en daarna kuisen om hem door een kaasdoek te laten passeren. Deze variant van Monique is wel lekker maar niet ze heel lang houdbaar…

  4. Pfff wat een onzin, slecht voor je gezondheid. Alles is slecht voor je, zelfs water, maar alleen als je er teveel van binnen krijgt. Die paar druppels Maggi in je soep een keer in de week hebben geen enkel effect op je gezondheid. Lekker flesje Maggi in de kast scheelt een hoop gedoe.

    • Tenzij je intolerant bent voor gluten Marco, dan kun je van die paar druppels Maggi al flink ziek worden.

  5. Ik heb heel veel maggi planten in de tuin. Het recept van Monique is vast erg lekker. Op een zonnige dag snij ik de maggi takken en hang ze op z’n op kop te drogen. Daarna blad plukken en klein tot fijn snijden, ik gebruik geen zout, stevia, of soja, wel knoflook , ui, gesneden köftepeper uit de Turkse supermarkt en genoemde kruiden. Maggi in zo weinig mogelijk water op laagvuur laten trekken, niet koken (thee lichtje ) met deksel op de pan, anders verdamp de aroma. 62 graden is meer dan voldoende. Zo snel mogelijk aflaten koelen, zeven en gieten in ijsblok zakjes in de diepvries. Doe de zakjes wel in een diepvriesdoos. De geur van de maggi trekt anders door de hele vriezer. Zeker 6 maanden houdbaar.

    • Goedemorgen Aad,

      Je schrijft dat je de bladeren eerst droogt en daarna laat trekken in water. Waarom eerst drogen? En nadien bouillon trekken in water?

  6. Volgens mij is maggi helemaal niet zo slecht. Heel veel mensen zijn er super oud mee geworden, een paar druppels kan echt niet zo slecht zijn. Wat er in Maggi zit kan je ook gewoon vinden in natuurlijke producten, zoals MSG! Onzin dus 🙈 jullie kunnen beter die kant en klare Thaise Currys uit pak achterwege laten, die zijn PAS echt slecht

  7. Bedankt voor het interessante recept. Het leuke en makkelijke van de maggiplant is dat het een hele makkelijke plant is die groeit als kool. Ik heb een enorme fles maggi in de koelkast staan. Mijn vriend en ik zijn er echt dol op. Uiteraard heeft dit ook te maken met gewenning. We houden niet van flauw eten….ik ben benieuwd naar het zelfgemaakte goedje. Toch vraag ik me af of de soja saus un de ingrediëntenlijst niet veel lijkt op onze maggi.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *