meloenen

Weer of geen weer: meloen,het smaakt altijd! .. Ik vind ze heerlijk, in welke variant dan ook, watermeloen,galia,cantaloupe…….stuk voor stuk heerlijke groenten.Groenten? Ja,…groenten, want meloenen worden dan vooral gezien als fruitsoorten, het zijn toch echt groenten. De meloen is ook familie van de komkommer.

Meloenen zijn, tot nog redelijk grote onbekendheid, echt zodanig gezond te noemen dat ze gerust superfoods genoemd mogen worden. Meloenen bestaan voor gemiddeld 85% uit water, bij een watermeloen ligt dat percentage hoger, rond de 95%. Iedere soort heeft zo zijn eigen voedingsstoffen in huis. Watermeloen is bijvoorbeeld ontzettend rijk aan ijzer. Meloen bevatten ook veel mineralen. De watermeloen en cantaloupe zijn bijvoorbeeld extreem rijk aan het mineraal kalium. Verder zijn meloenen erg rijk aan vitaminen ( B1,B2,B11,B12,vitamine C en D) en antioxidanten. Het bevat bijvoorbeeld het antioxidant superoxide dismutase, een antioxidant dat ervoor zorgt dat we wat minder stressvol zijn en minder snel uitgeput raken. Het bevat ook lycopeen, dat beschermt tegen hart en vaatziekten en kanker.

 

natuurlijke vruchtensuikers

Het aantal aan suikers ( natuurlijke vruchtensuikers wel te verstaan) in meloen varieert per soort, maar echt ontzettend grote verschillen zijn dat niet. Ook watermeloen is niet noemenswaardig minder hoog in suikers, wat wel vaak wordt gedacht omdat het uit veel water bestaat. Maar per 100 gram levert een schijf watermeloen ook nog zo’n 7,5 gram suikers op. We spreken hier over echte natuurlijke vruchtensuikers.Deze zijn puur en dus niet bewerkt en liggen in een prima balans met alle andere aanwezige vitaminen, mineralen en vezels. Net als met alle andere voedingsmiddelen,of dit nu gaat om gezond of kunstmatig, om fruit,groente of vlees, niets is nog echt goed en gezond te noemen bij overmatig gebruik. Eet je normale hoeveelheden, is meloen juist ontzettend gezond.
Welke soorten zijn er?

galia/suikermeloen

De galiameloen is onbetwist de meest populairste meloen van Nederland. Het is een kruising tussen een cantaloupemeloen en een suikermeloen. Galiameloen bevat meer vruchtvlees dan andere soorten en is ook wat zoeter van smaak, Galia meloen is vandaag de dag het gehele jaar door verkrijgbaar, maar vooral in het seizoen ( augustus en September) zijn ze meest lekker.

honingmeloen

Honingmeloenen zijn geel van kleur en herkenbaar aan de vorm van een rugbybal. Het vruchtvlees is lichtgroen van kleur. Honingmeloenen hebben een iets minder sterk aroma dan andere soorten, en zijn fris en zoet van smaak. Honingmeloenen worden ook, vanwege hun verkrijgbaarheid het gehele jaar door, de wintermeloen genoemd. Deze soorten worden vooral gehaald uit Spanje.

watermeloen

Watermeloenen zijn ook vrijwel het gehele jaar verkrijgbaar, je vind ze buiten het seizoen om vooral op markten en in toko’s. Watermeloen is vrijwel het soort meloen die de meeste gezondheidvoordelen in huis heeft. Daarnaast werkt het ook als…..viagra. Mede dankzij de aanwezige aminozuren citrulline en arginine die verantwoordelijk zijn voor de productie van stikstofmonoxide, worden verbindingen die bloedvaten ontspannen bevorderd. Viagra werkt hetzelfde. Watermeloen is ook zeer rijk aan bétacaroteen. Als bonus bevat watermeloen ook erg hoge doseringen aan kalium.
Watermeloen is heerlijk zoet en dorstlessend op een warme zomerdag.
Watermeloenen zijn veelal donker en lichtgroen van kleur maar er bestaan ook soorten die geel van kleur zijn.

cantaloupe

Deze meloensoort wordt door velen als grote favoriet beschouwd. Ze zijn meest oranje van kleur en ook het vruchtvlees is oranje.Het vruchtvlees is naast heerlijk mild zoet ook fluweelachtig als mondgevoel. De cantaloupe wordt ook mede hierom veel toegepast in de culinaire wereld.
Deze meloensoort is ook meest rijk aan béta-caroteen. Daarnaast is hij zeer rijk aan vitamine A en C.

oogmeloen

Hollandse oogmeloen zijn heerlijk zoet en zeer geurig. Ze zijn geel/groen van kleur en ovaalvormig.Oogmeloenen kun je het beste in het seizoen eten, dat zijn ze echt meest verrukkelijk. Het vruchtvlees is lichtgroen en zeer zoet van smaak.

piel de sapo

Dit is een soort die we steeds vaker tegenkomen in de supermarkt. Piel de sapo is afkomstig uit Spanje en is te herkennen aan zijn geel/groene kleur.Daar heeft de meloen zijn naam ook min of meer aan te danken: in het Spaans betekent piel de sapo paddenhuid, waar het inderdaad erg veel van wegheeft. Het vruchtvlees is crémekleurig tot wit van kleur en lekker zoet.

meloenen kopen en bewaren

Meloenen bewaar je, op de watermeloen na, liefst op een koele plek in huis op de fruitschaal. Watermeloen is juist het lekkerste als je deze in de koelkast bewaart.
Hoe herken je een verse en rijpe of juist nog onrijpe meloen?
Een watermeloen is rijp als hij hol kinkt als je erop klopt. Kies een rijpe variant alleen als je van plan bent deze ook meteen op te eten.
Als meloenen rijp zijn, ruik je deze, net als ananas, al in de verte.  Een rijpe meloen geeft een heerlijke zoete geur af. Hoe zoeter de meloen ruikt, hoe rijper hij is.
Druk de onderkant van een meloen iets in, kun je deze goed indrukken,is hij ook rijp. Bij cantaloupe en honingmeloenen kun je de meloenen het beste even schudden: hoor je de zaden rammelen,dan is hij rijp. Heb je een rijpe meloen te pakken en je wilt deze niet direct gaan gebruiken, leg hem dan wel even in de koelkast, dit stopt het verdere rijpingsproces en gaat bederf tegen. Onrijpe varianten moeten dus,even ter duidelijkheid,niet de koelkast in. Deze rijpen het beste op kamertemperatuur.

Aangesneden meloen is een paar dagen houdbaar in de koelkast. Onaangesneden meloen is, afhankelijk van de rijpheid tijdens aankoop, ongeveer 4/5 dagen houdbaar. Overrijpe meloenen hebben de neiging erg zoet te worden, te ” snotterig” van structuur en kan gaan vergisten. Eet een meloen dus zo snel mogelijk op na aankoop. Let goed op dat je geen verrotte meloenen eet.Deze zijn zelfs gevaarlijk en je kunt er echt vreselijk ziek van worden. Gelukkig zijn verrotte exemplaren snel te herkennen aan een zeer zurige, weeïge geur,een slijmerige structuur en een doffe grauwe kleur. Ook moet je goed op de buitenkant letten bij het aankopen van meloenen: zorg ervoor dat de bast er niet verschrompeld,dof, gescheurd en grijs/bruin uitziet. De meloen bevindt zich dan al reeds in de ontbindende fase en is het echt alleen nog maar rijp voor de vuilnis.Snij ook geen ” goed uitziende” delen weg: een meloen is meteen in zijn geheel aangetast en dus verder oneetbaar. Neem geen enkel risico .
Als je meloenen koopt bij de toko en/of markt, let dan extra goed op.Deze exemplaren lopen meeste kans op voor verrotting door veelal slechtere hygiëne. Proef ook nooit even een stukje wat gepresenteerd ligt, je weet niet hoe lang dit al zo ligt en wellicht in een brandende zon. Ook zijn deze soorten nooit gekoeld. Dit maakt een rijpingsproces altijd veel vlotter.
Je kunt meloen ook invriezen.Echter zal de smaak nooit net zo lekker zijn als vers, dit komt door het hoge vochtgehalte in meloenen.
Wat je wel kunt doen is meloen slechts voor hooguit twee/drie dagen invriezen dan blijft de smaak meest behouden.
Meloenen zijn ook vrij moeilijk te verteren. Het kost wat meer moeite en dit kan bij mensen met een overgevoeligheid wat klachten opleveren.

3 Reacties op “meloenen

  1. Zijn de pitjes van de meloenen veilig te gebruiken die je uit de meloen haalt?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *