Monique’s meukvrije kruidnoten ( vegan, glutenvrij)

IMG_0045

YUMMMIIIE! Deze kruidnoten zijn 100% meukvrij, glutenvrij, vegan en geschikt voor mensen met een fructose intolerantie! Ze zijn lekker bros en krokant dankzij de cacaoboter. De meeste ” gezonde” varianten op de traditionele kruidnoten worden gemaakt met kokosolie. Dit maakt de kruidnoten minder bros. Cacaoboter maakt de noten lekker knapperig en bros.

IMG_0044

Je kunt cacaoboter kopen in de biowinkel en via meerdere webwinkels. Het is niet goedkoop, maar je hebt er maar weinig van nodig. Je kunt zowel rauwe als niet rauwe cacaoboter kopen. Ze worden in grote brokken verkocht. In kruidnoten horen koekkruiden! Dit kun je kant en klaar kopen in de biowinkel, maar ook zelf maken. Roer steeds een eetlepel:

-ceylon kaneelpoeder

-foelie

– kruidnagelpoeder

gemberpoeder

cardamon

– koriander

– nootmuskaat

-anijspoeder of gemalen steranijs door elkaar in een potje. Bewaar de koekkruiden op een droge koele plaats. De meeste ” gezonde” kruidnoot-recepten worden gezoet met honing, agave of kokosbloesemsuiker. Onthou dat dit ook gewoon suiker is, en op vrijwel dezelfde manieren wordt opgenomen in het bloed. Bovendien bestaan ze veelal uit fructose. Dit recept is vrij van zogenaamde gezonde suikervervangers. Ik maak gebruik van zuivere stevia. Dit heeft bovendien als groot voordeel, dat het ons gebit niet aantast. Stevia ( zuivere) ondersteunt bovendien onze spijsvertering. 

Dit heb je nodig:

  • 475 gram ( glutenvrij) havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • zes flinke eetlepels greensweet-Icing poedersuiker
  • een eetlepel greensweet-stevia erythritol suiker
  • twee eetlepels koekkruiden
  • een theelepel vanille bourbon ( optioneel, maakt het wel lekkerder)
  • 50 gram gesmolten cacaoboter
  • warm water
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

IMG_0042

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Gebruik de opwarmtijd in de oven meteen om je cacaoboter te laten smelten. doe de brokken in een kommetje en zet in de oven. Roer alle droge ingrediënten in een kom door elkaar. Voeg de cacaoboter toe en roer. Voeg nu steeds kleine beetjes warm water toe tot het deeg kneedbaar is geworden. Kneed de bal stevig door. Draai kleine balletjes uit het deeg en druk licht plat op de bakplaat. Bestrooi de kruidnoten met nog wat extra koekkruiden. Bak de kruidnoten op de laagste richel van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat afkoelen.

IMG_0046

Bewaar de kruidnoten in een schaal op een droge, koele plek. Zijn ze zacht geworden? ” piep” ze dan even kort op in de oven of enkele minuten in de airfryer!

IMG_0044

 

Je kunt de kruidnoten ook bakken in de MontAna airfryer! Zet de temperatuur op 165 graden en de tijd op 12-15 minuten, blijf tussentijds controleren.

 

 

2 Reacties op “Monique’s meukvrije kruidnoten ( vegan, glutenvrij)

  1. Fantastisch
    Ga ik bakken met mijn kleinkinderen.
    Ik wil zo graag weten Welke olie ik het beste kan gebruiken voor mijn pijn in mijn flanken vanwaar de oorzaak maar niet kan worden gevonden.En welke olie voor een nachtrust van ongeveer 6 a 7 uurtjes aan een gesloten.
    Kun je mij daarin adviseren.
    Mvg

  2. Ik ben benieuwd naar het e-boek ik heb een hekel aan de zoete ongezonde zooi uit fabrieken en supermarkten.
    Het lijkt me leuk en lekker die kruidnoten ik ga ze zeker maken.
    Bedankt voor het recept…:))

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *