Monique’s meukvrije spekkoek

Zo eens in de zoveel tijd kan ik er opeens een onbedwingbare trek in krijgen: SPEKKOEK! Spekkoek wordt erg veel gegeten in landen als Suriname. Het wordt gemaakt van erg veel suiker, eieren, boter en kruiden en specerijen. Door steeds dunne laagjes onder de grill te houden, verkrijg je de bekende laagjes. Dit kost wel wat tijd, dus even snel spekkoek maken is er niet bij. Daarom is het ook een feestje, telkens als ik het ga maken. Het kost je gemiddeld anderhalf uur (mijn variant)  en dan is de beloning extra lekker!

b137f3e426_1454597826_Hij-bestaat-er-in-vele-verrassende-haast-hypnotiserende-varianten__list-noup     12931756493_172155a770_o

Je kunt spekkoek tegenwoordig gewoon in de supermarkten kopen. Daar vind je ze ook in talloze kleurtjes. Dit zijn altijd chemische kleurstoffen. Sommige spekkoeken zijn ware kunstwerkjes. En kosten uren tijd om te maken. Nadeel van spekkoek is dat het ontzettend veel meuk bevat. Daarom bedacht ik een meukvrije variant! Deze variant is vrij van gluten, suiker, dierlijke vetten en andere chemische ellende. Het bevat wel eieren, dus niet geschikt voor veganisten.

DIT HEB JE NODIG:

  • 10 verse eieren, gesplitst
  • 175 gram boekweitmeel of haver ( mout) meel
  • 60 gram kokosolie/vet op kamertemperatuur ( zacht)
  • drie eetlepels greensweet stevia sweet Xtra
  • twee eetlepels greensweet erythritol
  • 10 druppels greensweet stevia chocolade
  • een mespunt vanille bourbon
  • twee theelepels kruidnagelpoeder
  • twee theelepels nootmuskaat
  • twee eetlepels ceylon kaneelpoeder
  • een theelepel anijspoeder
  • een mespunt cardemon

SAM_2280

Zo maak je het:

Klop de eiwitten stijf in een vetvrij gemaakte kom. Mix de kokosolie/vet door de dooiers, samen met de suikers en druppels. Meng alle kruiden en specerijen door elkaar. Spatel de eiwitten door het dooiermengsel. Zorg dat alles goed in elkaar in vermengd.

SAM_2278

Halveer het beslag over twee kommen. Spatel door één helft de kruiden. Zet de oven op grillstand 200 graden. Vet een vierkant ( liefst brownie bakvorm) bakvorm of ovenschaal in met kokosolie. Laat een klein beetje naturel beslag op de boden vallen en beweeg het blik steeds zodanig dat het beslag uitloopt tot een bodem. Grill deze enkele minuten in de oven. Herhaal steeds deze stappen om en om met naturel beslag en kruiden beslag.

SAM_2279

Snij het geheel in vierkante stukken. SMULLEN MAAR!

 

 

 

5 Reacties op “Monique’s meukvrije spekkoek

  1. Ik kreeg een tip van iemand die het in de Airfryer maakte. Wil ik eens proberen.

    • Hoi Monique, ik ga zeker eens de meukvrije spekkoek maken. Ik maak altijd de gangbare versie, zoals ik die van mijn moeder leerde. Ik lees dat je schrijft dat spekkoek vooral in landen als Suriname wordt gegeten. Echter, spekkoek komt van oorsprong uit Nederlands-Indië. Tegenwoordig Indonesië. Waar dit van oorsprong bij feesten e.d. werd/word gegeten. Geen kritiek hoor. Maar aangezien het Indonesisch is, dit daar ook veelal word gegeten, en dit ook mijn roots is, zou het leuk zijn als dit aangepast wordt. Veel succes, en leuke meukvrije recepten. Super! Groet, Halina

      • Ik was op zoek naar een andere manier van spekkoek maken. En jou info klopt helemaal Halina! Wat jammer dat deze foute informatie nog steeds niet aangepast is. Ik ben bijna beledigd om ons gerecht een ander land toe te schuiven.. 🤣 Gelukkig weten wij beter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *