Mo’s vegetarische pie

SAM_0419

Als ik mezelf echt eens wil verwennen, of mijn gasten iets verrassends wil voorschotelen, maak ik deze onweerstaanbaar lekkere pie. Ik heb deze pie een jaar geleden bedacht en sindsdien maak ik hem eigenlijk wekelijks. TE LEKKER! Hij vult enorm. Ik eet er dan ook nog maar enkel wat gestoomde groente bij, meer is niet nodig. De pie bevat ontzettend veel voedingsstoffen om je maaltijd mee te volstaan.

SAM_0422

De pie is in laagjes opgebouwd. De onderste laag is gemaakt van gegrilde lupine. Lupine kun je kopen in de biowinkel. Als je geen lupine kunt vinden, kun je ook tempeh gebruiken.

SAM_0416

Snij de lupine of tempeh in reepjes en marineer ze in ketjap manis. Grill ze vervolgens in de grillpan bruin.

IMG_0414

Voor de bovenste laag heb ik GRIE gebruikt. Dit is een biologisch/dynamische saladekaas op basis van rauwe geitenmelk. Je kunt deze saladekaas ook kopen in de biowinkel. Je hebt verschillende varianten, maar ik adviseer je om de naturel variant te kiezen. Kun je geen GRIE vinden? Dan is gewone geitenkaas of spread ook prima.

Dit heb je nodig:

Voor de pie:

  • 325 gram volkoren boekweitmeel
  • 20 gram psyllium husk
  • een ei
  • 200 ml water
  • 7 gram biologische gedroogde gist
  • een snufje keltisch zeezout
  • vier eetlepels avocado olie of zuivere kokosolie

Voor de laagjes:

  • 200 gram gegrilde lupine ( zie toelichting hierboven)
  • twee roma tomaten
  • twee gegrilde rode punt paprika’s in reepjes gesneden
  • 175 gram havermout ( droog)
  • drie eetlepels kerrie masala
  • 100 ml water
  • 200 gram GRIE saladekaas ( zie toelichting hierboven)

Om te besmeren: een losgeklopt ei

SAM_0418

Zo maak je het:

Vet een ronde vorm ( 20-22 cm) in met olie. Roer alle ingrediënten voor de pie in een kom samen tot het punt dat je het kunt kneden tot een soepele deegbal. Trek drie kwart uit het deeg.

SAM_0421

Bekleed een werkplek met laagjes plastic folie en stort het grootste gedeelte deeg op het plastic, druk plat en bedek het deeg met een stuk plastic folie. Rol met een deegroller een ronde platte plak. Drapeer de plak over de vorm en druk voorzichtig in, zodat er een mooie pie ontstaat met mooie rand. Maak van het andere deel deeg ook een platte plak en laat dit ongeveer 45 minuten rusten tussen het plastic. Wikkel een droge schone doek over de vorm en laat dit ook 45 minuten rijzen.

SAM_0417

Verwarm de oven voor op 190 graden. Maal in de keukenmachine de lupine tot een los rul ” gehakt” en stort op de bodem van de vorm. Pureer de tomaten en schenk de massa op de lupine, verdeel goed. Leg hierop de gegrilde paprika. Maal de havermout, kerrie en water in de keukenmachine tot een stevige massa. Stort op de paprika en verdeel. Maal de GRIE kort los in de keukenmachine, en verdeel over de havermout laag. Pak tot slot de plak deeg en drapeer over de kaas, rol de randem om en sluit aan met de rest. Besmeer de pie met het losgeklopte ei. Maak in het midden een kruis. Bak de pie in het midden van de oven goudbruin in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds goed controleren.

SAM_0420

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *