MSG/Ve-tsin….hoe erg is het?

IMG_0312

Over MSG, ook wel mononatriumglutamaat of ve-tsin genoemd, heeft op de dag van vandaag nog een zeer slecht imago. MSG, geregistreerd onder E nummer E621, is waarschijnlijk het meest omstreden E nummer die bestaat. Als we in de google-balk “ MSG” intikken verschijnen duizenden linkjes die vol staan met wilde verhalen, die je als leek behoorlijk kan afschrikken. Er zijn erg veel meldingen gemaakt van mensen die serieuze gezondheidsklachten ervaren na het consumeren van dit goedje. Wat is het precies? En wat zegt de wetenschap? Waar zit het in? En is het daadwerkelijk zo vreselijk gevaarlijk?

IMG_0316

WAT IS MONONATRIUMGLUTAMAAT?

E621 is het E nummer van de stof MNG, dit stofje komt o.a voor in eiwitrijke producten. Tegenwoordig wordt de stof synthetisch en kunstmatig geproduceerd., en wordt het aan ontzettend veel producten toegevoegd.  Glutamaat verzorgt een zeer unieke smaak-component wat we umami noemen. Umami is wetenschappelijk erkend als de vijfde elementaire smaakbeleving naast zuur, zoet, bitter en zout.  Umami wordt ook wel ” hartig” genoemd als vijfde element. De specifieke unami smaak komt uit gefermenteerd zeewier. Fermenteren is een langdurig rijpingsproces waarbij dierlijke en/of plantaardige eiwitten worden afgebroken. Dit geeft de hartige smaak. Umami versterkt vooral een reeds aanwezige smaak, maakt het vele malen sterker dus. MSG heeft zelf geen smaak. Het valt onder de smaakversterkers. 

Glutamaat is een lichaamseigen stof. Het behoort tot één van de 20 aminozuren. Onze tong “herkent” glutamaat dan ook als een waardevolle stof.  Het “vrije deel” van glutamaat (het werkende deel) komt ook van nature voor in verschillende voedingsmiddelen. Gistextract, (gefermenteerde) sojaproducten, tomaten en oude kaas zijn een aantal voorbeelden. In al deze producten ontstaat dit vrije glutamaat als afbraakproduct van eiwitten. Een voorbeeld: oude kaas moet langer rijpen dan jonge kaas, hierdoor duurt het afbraakproces van de eiwitten ook langer. Met als resultaat dat oude kaas meer “umami” (hartig) van smaak is geworden dan jonge kaas. Glutamaat werkt erg smaakversterkend. Je kunt het een beetje vergelijken met het zouten van iets. Als je iets met wat zout bestrooit zal het niet indirect erg hartig smaken maar wel een ” hartige smaak” geven.  Natriumglutamaat wordt vooral gebruikt in hartige producten. Kaas, worst, zoutjes en (drink) bouillons zijn meest bekend. De concentratie glutamaat bedraagt circa 0,2% tot 0,5%. Worden concentraties hoger, dan worden smaken zoet. Glutamaat wordt dan ook vaak vermengd met andere stoffen, zoals natriuminosinaat (E-631) .Een verhouding van 95% mononatriumglutamaat en 5% van deze E-631 levert een smaakeffect op wat maar liefst 10 x zo sterk is. Omdat onze tong het dusdanig als een waardevolle stof herkent, zal het “vragen” om meer. Door ve-tsin volop toe te voegen aan producten, blijft ons lichaam om meer vragen dan nodig is. Gevolg is ook dat het in voedsel is gestopt (veelal fast foods) die verder geen enkele voedingswaarde hebben voor ons lichaam en wij er alleen dus maar door verdikken en zelfs vervetten.

IMG_0298

Geen enkel anderE nummer ligt zo onder vuur als E-621. Er heerst zelfs een typerende naam voor alle klachten die E-621 kan opleveren : het ” Chinees-restaurant-syndroom”. Dit woord is ontstaan omdat ve-tsin vooral in de Japans/Chinese keukens worden gebruikt.  Er zijn een scala aan klachten bekend die worden geconstateerd na het eten van Ve-tsin. Duizeligheid, flauwtes, hartkloppingen en astmatische klachten zijn meest gehoorde. Er is veel onderzoek gedaan, maar daaruit kwam niets bevestigd. Anders gezegd: de wetenschap heeft niets kunnen onderbouwen.  E-621 heeft volgens veel artikelen de vervelende eigenschap verslavend te werken: we willen meer eten omdat het erg lust-opwekkend werkt. E-621 heeft ook als een neurotoxisch additief de mogelijkheid om zich in neuronen (dit zijn één van de belangrijkste elementen in ons zenuwstelstel) te nestelen. Dit kan onze hersenen aantasten.  Veel fabrikanten maken gretig gebruik van het verslavende effect. Sterker, sommigen zetten het ook letterlijk op hun verpakkingen. Een goed voorbeeld zijn kreten op verpakkingen als “probeer daar maar eens van af te blijven! ” of “niet te stoppen zo lekker!” wij zien hier geen enkel kwaad in, maar het waarheid is helaas dat deze kreten echt kloppen: we kunnen vaak niet stoppen met eten. Je zult het vast zelf al eens hebben meegemaakt dat je eigenlijk vol zit en meer als genoeg hebt gegeten, maar door blijft eten. 

IMG_0306

WAT ZEGT DE WETENSCHAP?

Voor dit artikel dook ik in het fenomeen Ve-tsin. Ik hoopte vooral wat wetenschappelijk onderbouwde bevestigingen te vinden, maar vreemd genoeg stuitte ik voornamelijk op onderzoeksresultaten die het tegendeel beweerden van al de verhalen die ik op internet kan lezen over de schadelijkheid. Het ene na het andere onderzoek vertelt dat er geen schadelijke gevolgen voor onze gezondheid zijn aangetoond. Alle  onderzoeksresultaten laten overwegend zien, dat er geen gezondheidsrisico’s  aan de stof zitten. Wel kon ik vinden, dat de stof in de Europese Unie beperkt is toegelaten, en is er aangetoond dat de stof mogelijk een rol kan spelen in het toenemende aantal obesitas gevallen. In afgelopen decennia is de stof in erg veel producten toegevoegd en is de stof daarmee in aantallen en doseringen in ons voedsel flink toegenomen. In deze zelfde periode is het obesitas-probleem ook sterk toegenomen. Zoals ik eerder schreef, passen erg veel fabrikanten ve-tsin toe aan hun producten zodat we blijven dooreten.  Een product waarin erg veel MSG wordt gebruikt is chips. Uit onderzoek aan de Harvard Universiteit is gebleken dat chips één van de meest voorkomende oorzaken is van overgewicht. We kennen het vast: eenmaal een zak chips geopend, blijft het nooit bij twee of drie chipjes. De zak gaat op. Dankzij MSG krijgt chips een absolute “ dooreet-factor” waardoor we meer eten dan goed voor ons is. MSG werkt lustopwekkend. 

De Amerikaanse Food and Drugs Administration ( FDA) noemt de stof 100% veilig en heeft geen maxima gesteld aan het gebruik ervan. In de EU mag er echter niet meer dan 10 gram per kilo voedsel toegevoegd worden. Het is opmerkelijk, hoe verschillende organisaties elkaar tegenspreken. En it makes you wonder, waarom het in Amerika 100% veilig is verklaard zonder ADH, terwijl men in Europa een stuk voorzichtiger is. Dat er in de EU met voorzichtigheid wordt omgesprongen geeft stof tot nadenken. Het laatste woord is er nog lang niet over gezegd,

IMG_0302

MOETEN WE BANG ZIJN?

Hoe dan ook, de ( indianen) verhalen op internet liegen er niet om, en steeds weer komen dezelfde klachten aan bod. Natuurlijk kan dit een soort placebo-effect zijn, dat mensen dit van elkaar lezen en ook meteen een associatie voelen,. Ik persoonlijk denk, dat een klein beetje MSG in ons eten geen kwaad kan. Maar omdat het tegenwoordig in extreme vormen wordt toegevoegd aan ons dagelijks voedsel, ben ik van mening dat het op lange termijn wel degelijk klachten kan geven, zeker bij mensen die er overgevoelig voor zijn. Linksom of rechtsom, een erg gezonde toevoeging is het niet. En voor mij is het al jaren meer dan genoeg reden om het te mijden uit mijn voedsel. Omdat het zowat overal in wordt gepropt is het ontzettend lastig om het 100% te mijden. Zeker als je kant-en-klaar ( supermarkt) producten koopt ontspring je de dans niet. Daarnaast wordt MSG in vele alias namen aan producten toegevoegd waardoor het lastig is om MSG in een product te ontdekken. Ik geef hieronder een lijst met meest voorkomende alias/schuilnamen. Resumerend: we hoeven niet indirect vreselijk bang te zijn, maar het is absoluut verstandig het zoveel als mogelijk te mijden uit je voeding. Alles vers en puur en intact eten, kant-en-klaar mijden, zoveel als mogelijk pakjes, zakjes, tubes, potten en blikken mijden. Dit vermindert je MSG inname aanzienlijk. 

IMG_0312

WELKE SCHUILNAMEN ZIJN ER?

Ik geef hieronder een lijst van meest voorkomende schuilnamen op verpakkingen. Door deze te herkennen, kun je ook je MSG inname aanzienlijk verminderen. Fabrikanten zijn verplicht alle ingrediënten te vermelden op hun verpakking en deze moeten kloppen. Op veel verpakking lezen we “ E621” en dan is het meteen ook duidelijk, maar er worden ook andere benamingen worden gebruikt om de consument om de tuin te leiden. Als een bepaald additief onder vuur ligt, proberen fabrikanten de benamingen te omzeilen en te verpakken in een andere benaming, of een onduidelijke afkorting .Daarnaast kunne diverse andere E nummers de stof bevatten, terwijl dit niet in een ingrediëntenlijst wordt vermeld. Je begrijpt nu denk ik beter HOE lastig het mijden van MSG is. Deze lijst kan je een beetje op weg helpen:

– mononatriumglutamaat ( MSG,MNG)

-glutamaat

– glutamaatzuur

– plantaardige gehydrogeneerde oliën

– gehydrogeneerde eiwitten

– gelatine

– calcium of natriumcaseïnaat

– toegevoegde gist/gistextract

– monokaliumglutamaat

– sommige maïsoliën

– E621, ve-tsin

– monohydraat glutamic acid

– monosodium L-glutamaat

– Sodium zout ( 1:1)

– magnesiumglutamaat

– inosinezuur

– maltol + ethymaltol

Tot slot wil ik melden, dat de kalmte moet worden bewaard. Na het lezen van verschillende angstaanjagende artikelen op internet kan ik mij voorstellen hoe zeer we angst krijgen ingeboezemd, wat in mijn beleving zwaar is overtrokken. MSG is geen gezond goedje maar het is ook niet direct dodelijk bij een zeer gematigde inname. Ik zou het wel zoveel als mogelijk mijden uit je voeding. Als we veel verhalen moeten geloven dan is het goedje puur vergif, en liegen de bijgaande foto’s met doodskoppen er ook niet om. Ik vind dat een klein beetje over-de-top, maar er is ZEKER reden tot alertheid. Zorg ervoor dat je zo min mogelijk binnen krijgt. 

5 Reacties op “MSG/Ve-tsin….hoe erg is het?

  1. Al jaren hoor ik over de schadelijkheid van Ve-tsin en dan denk ik aan mijn tante, in de familie de “Kookheks” genoemd, die het al in de 50er jaren bij de Chinees haalde en er een snufje van in haar heerlijke soepen deed en zodoende minder zout hoefde toe te voegen. Dit aten zij en haar echtgenoot dagelijks en waren de gezondste mensen die ik heb gekend tot zij ver in de negentig aan ouderdom zijn overleden. Uit je artikel hier haal ik vooral dat het, wanneer toegevoegd aan kant en klaar producten als chips, zoutjes en dergelijke maakt dat je niet stopt met er van te eten. Volgens mij zijn deze snaaizakken vooral ongezond vanwege de grote hoeveelheden zout, vet en vaak ook suiker waar je dat niet zou verwachten.

  2. Maar wat gebeurt er in je lijf als je het combineert met andere E nummers en bijvoorbeeld aspertaam? Het schijnt dat als het gecombineert en opgestapeld dat het elkaar extreem versterkt.

    • Klopt. Er wordt afgelopen jaren A: meer MSG in producten verwerkt en in grotere hoeveelheden en B: worden er ook veel andere chemische en kunstmatige hulpstoffen gebruikt. Bij elkaar kan dit zorgen voor een E nummer cocktail in producten.

  3. Goed stuk Monique, en ik wil Graag
    hierop reageren , Reeds 20 jaar geleden ontdekte ik dat ik als ik Chinees eten gegeten had, ontzettend wakker werd, mijn hartslag 140 per minuut, druppels op mijn voorhoofd en onder mijn neus, daarna niet kunnen slapen en tegen de morgen namen de reakties af. Daarna nooit meer Chinees eten gegeten en ik let er tot vandaag steeds op. Etiketten lezen dus . Bijwerkingen zijn echt wel erg ! Gr. Marianne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *