mungbonen

Het is best opmerkelijk te noemen, dat mungbonen één van de meest ondergewaardeerde en onbekendste peulvruchtsoort ter wereld is. Mungbonen, ook wel beter bekend als katjang bonen, zijn hele kleine gezondheidsbommetjes die bovendien ook nog eens een leuk groot voordeel heeft op andere peulvruchten: ze zijn lichter verteerbaar. Lees alles over de mungboon en zet hem vaker op het menu! 

IMG_1408

wat zijn mungbonen?

Mungbonen zijn kleine,groene, gedroogde bonen/zaden. Ze worden voornaam in China, Indonesië en India veel gegeten. Echter worden ze daar niet gegeten in een bewerkte vorm, maar in gehele groente of zaad. Er word veel soep, pap of drank van gemaakt. Drankjes worden gezoet met palmsuiker. Mungbonen zijn ook wel bekend als de boon waar taugé van gemaakt wordt. Zodra je mungbonen in water weekt, zullen ze gaan kiemen: en wordt het taugé. Taugé is een soort dun wit worteltje met een geel kopje.We komen taugé veel tegen in Chinese gerechten. Taugé is ook in Nederland aardig populair,we gebruiken het graag als decoratie op broodjes, en door salades.

Mungbonen zijn peulvruchten. Koop je ze in gedroogde vorm, zijn ze klein, rond en groen van kleur. Er zijn ook gespleten mungbonen, deze heten mung, en zijn klein, geel en rond.

IMG_1405

supergezond

Mungbonen mogen ook in het rijtje ” onbekende superfoods” worden geplaatst want het zijn nogal voedzame jongens. Ze zijn erg makkelijk verteerbaar voor de mens.Dit zorgt ook voor veel minder gasvorming ( winderigheid) en geeft ook minder klachten bij mensen die snel last krijgen na het eten van peulvruchten ( zware maag, boeren, opgeblazen gevoel) Bovendien zijn ze sneller te koken.Een weektijd kost niet langer dan 1-4 uur en je hoeft ze maar zo’n 50 minuten te koken.

Mungbonen zijn zeer rijk aan kalium,wat zorgt voor een goede werking van het hart en bloedvaten. Daarnaast is het rijk aan vezels, vitamine B, en mineralen. Gekiemde mungbonen ontwikkelen een enorme hoeveelheid vitamine C. Door het hoge aantal aan eiwitten kunnen mungbonen het stukje vlees perfect vervangen. Mungbonen zijn dan ook vooral populair onder vegetariërs. Mungbonen zijn ook ideaal voor mensen met te grote bloedsuikerspiegel-schommelingen. De bonen zijn zeer traag in afgifte van koolhydraten en geven daardoor een aanhoudend energieniveau.

IMG_1406

hoe te bereiden?

Mungbonen kunnen regelmatig op het menu worden gezet. Zeker als je graag wat meer peulvruchten wilt gaan eten en hieraan even moet wennen, zijn mungbonen perfecte kandidaten. Mede door de makkelijke verteerbaarheid en de relatief korte kooktijd kunnen mungbonen een mooie gewenning bieden. Als je de bonen weekt tot ze flink zijn gezwollen, en daarna kort kookt met kurkuma/pepermix, of kerrie, komijnpoeder en/of koriander zijn ze nog beter verteerbaar.

Laat mungbonen het liefst 24 uur ( een nacht) weken. Door de ontkieming worden voedingswaarden enorm verhoogd. Hoe meer ” taugé” er dus ontspruit, hoe hoger de voedingswaarden worden.

Mungbonen kun je gekookt eten bij zoete aardappelen,verwerken tot soep, pureren tot pap of als drankje gebruiken.Ook zijn ze gepureerd heerlijk door smoothies. Taugé is enorm veelzijdig inzetbaar in salades, wokgerechten, en als decoratie op brood. Als snack zijn ze bovendien ook lekker!

Je kunt de bonen na het weken afspoelen en kort koken. Je kunt ook de groene velletjes die als vanzelf loslaten geheel verwijderen.In Korea maakt men van geweekte, gemalen mungbonen zonder vlies heerlijke luchtige pannenkoekjes.

Gekookte mungbonen zijn in de koelkast vier dagen houdbaar, echter kun je ze het beste op de dag van koken consumeren. Dan zijn ze op hun lekkerst.

Ook eens heerlijke poffertjes uitproberen?

DIT HEB JE NODIG:

  • 400 gram gekookte mungbonen
  • 75/85 ml water
  • een snufje keltisch zeezout
  • twee grote eetlepels havermoutmeel of boekweitmeel
  • een fijn gesnipperd lente uitje
  • een theelepel kerrie masala
  • een eetlepel komijnpoeder

 

zo maak je het:

Pureer de bonen samen met 75 ml water in de blender/keukenmachine tot er een homogene massa ontstaat. Als de massa te droog/korrelig blijft,kleine beetjes water toevoegen maar let op dat je het niet te nat/papperig maakt. Voeg het keltisch zout, havermoutmeel, komijnpoeder en  kerrie masala toe en mix even kort goed door de massa. Gooi het beslag over in een kom en spatel de fijn gesnipperde lente ui door het beslag. Verwarm de poffertjespan en vet licht in met kokosolie. Bak de poffertjes om en om mooi gaar en goudbruin.

mungbonen poffertjes

IMG_1423

OF MAAK DEZE VERRUKKELIJKE BROWNIES!   Klik hier. 

32 Reacties op “mungbonen

  1. Leuk. Ik heb ze staan weken in water sinds gister; water is weg….kwestie van weer opnieuw aanvullen met water?

  2. Ik ben de mungbonen nu al 40 uur in het water staan maar ze ontkiemen niet. Weet iemand hoe dit kan?

    • Heb je ze tussendoor goed omgespoeld? En op een redelijk warme plek staan?

      • Nee ze stonden koud want dat stond ergens, ff verder gegoogled en nu liggen ze in een grote platte schaal, op vochtig keukenpapier met plastic erover binnen in de kamer, dus warm. En nu begint er iets te schieten… Volgens een toko website zou dit 3 tot 5 dagen duren, elke dag een beetje water op spuiten met plantenspuit. Ik hou jullie oo de hoogte!

        • hahaha echt, is zo grappig. Dat is exact dezelfde manier dat ik mijn cannabis zaadjes laat ontkiemen.

  3. Als ik mijn geweekte mungbonen kook drijft er een soort sop op. Hoort dit zo?

  4. Je krijgt ze ook bij de supermarkt (AH). Heb ze ingedroogde vorm gekocht.

  5. Ik ga ze vanavond maken. Iemand suggesties wat hier lekker bij is om te serveren?

  6. Als je mungbonen (Indonesisch katjang idjo) laat ontkiemen, heb je taogé. En taogé wordt veel gebruikt in Indonesische gerechten.
    Mijn moeder maakte vroeger vaak bubur (boeboer) katjang idjo (mungbonen pap). Dit is een goede vervanging voor melk.

  7. Ook te koop bij een aantal Jumbo filialen. Ze kunnen ze daar gewoon bestellen net als rode linzen enz

  8. Hallo Monique, ik heb 2 zakken mungbonen gekocht, gele en groene.
    Kan ik deze gebruiken i.p.v. linzen.

    Groetjes Wilma

  9. Hallo,

    Ik heb laats mungbonen van het merk Golden chef gekocht bij de Toko. Het leek me nlleuk om ze te laten kiemen tot tauge, maar nog leuker omzelf een mungboon plant te kweken. Nu stond er op de verpakking: ….niet geschikt om mee te kweken.
    Ik heb geinformeerd en nu blijkt dat ik ze wel kan laten ontkiemen tot tauge maar dat dat niet ideaal is (?). Daarvoor kan ik beter Mungbonen zaad kopen.
    Nou, oke, een plantje zal het ‘m wel niet worden van die bonen (ook al ziet dat mungboon zaad het er hetzelfde uit als de mungbonen die ik gekocht heb….).

    Welke soort mungbonen raad je meaan te kopen die zowel kunnen kiemen als waar ik een plantje van kan kweken?

    MVG Tineke

  10. In principe zou je zeker met de gewone groene boon moeten kunnen zaaien. Het zou kunnen dat dat merk wat jij hebt aan gesleuteld is, en dan niet meer geschikt voor laten ontkiemen en opgroeien. Maar je kan t altijd proberen. Ik zou dan altijd biologische groene mungbonen uit de biowinkel nemen. Ben benieuwd! Leuk idee!

  11. Ik vind de Mungbonen nergens om te kopen 🙁
    Heeft er iemand mss een raad waar ik kan kopen? Bedankt

  12. Ik ben verzot op het Griekse gerecht Fava. Nu heb ik geen gele spliterwten in huis maar wel
    Peeled Split Mungo Beans. Kan ik die ook daarvoor gebruiken of mischien gele linzen?

  13. Hoi Monique, ik wil geen taugé van de mugbonen …moet je ze nu ook 24 uur laten weken?

    Alvast bedankt liefs Paulina

  14. Beste Monique,

    Op een andere site las ik dat de mungboontjes in pricinpe al eetbaar zouden zijn na het 24 uur weken (dan knapperig). Denk je dat dat kan zonder dat het giftig is o.i.d.?

    Met vriendelijke groet,

    Martine

  15. Mogen Mungbonen opnieuw opgewarmd worden? Ik denk aan mijn kitchari- gerecht met rijst en mungbonen.

  16. hi, ik heb soep gemaakt van mungbonen, maar de soep is niet groen geworden maar echt donkerbruin. Kan dit kwaad? Is het dan te lang doorgekookt? Of is het nog steeds voedzaam en bruikbaar.

    Groetjes Mariska

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *