OH OH OH! COOKIE DOUGH!

SAM_2293

In Amerika waait het al een tijdje rond, maar nu lijkt Europa ook warm te gaan lopen voor de nieuwste rage: COOKIE DOUGH, of ook wel koekjes deeg. We hebben allemaal vast wel herinneringen aan lekker vers koekjes deeg eten voordat ze de oven in gaan. Koekjesdeeg heeft gewoon iets magnetisch, en het is verschrikkelijk lekker. Ik kan het ook nooit weerstaan, als ik koekjes bak. Toch even een vinger door het beslag, of toch even een stukje deeg zo huppakee, in de bakkes 😉 Heerlijk!  De meeste koekjes deeg is echter niet zo erg goed om “ rauw” te eten. In gangbare koekjesdeeg wordt bijvoorbeeld veel rauw ei gebruikt. Nu vallen we niet meteen om als we rauw ei eten, maar de wetenschap vertelt ons dat het eten van rauwe eieren risico’s geeft om bijvoorbeeld een salmonella besmetting. 

In Amerika is koekjes deeg ( cookie dough) een ware sensatie. Er zijn zelfs speciale “ cookiedough-café’s ” waar je allerlei varianten kunt bestellen. Superlekker. Maar uiteraard baggervol met suiker en palmvetten. Deze winkels schieten op dit moment als paddenstoelen uit de grond door geheel Amerika, maar ook in Nederland zijn de eerste winkels al gespot. De allereerste cookiedough bakery is gevestigd aan de Westblaak in mijn eigen stad Rotterdam. Deze is sinds Mei 2017 geopend. En waarschijnlijk zullen dit jaar nog velen gaan volgen door het gehele land. Want koekjesdeeg is the next hot thing op dit moment. 

Helaas bevatten ook deze lekkernijen erg veel suiker, vetten en additieven waar we nooit zo vrolijk van worden, zeker niet als je graag op je gezondheid let. In deze winkels worden er tevens erg veel toevoegingen in het deeg gepropt, zoals bijvoorbeeld gekleurde snoepjes en talloze andere kleur/geur/ en smaakstoffen. Zelfs dat “ Ach…dat ene-keertje!” kan een flinke dosis meuk in één keer je lijf binnen brengen. 

SAM_2292

Ik bedacht daarom een gezonde meukvrije variant op de cookie dough die het meest populair is: de cholcate chip cookie tough. Ik kan er niet vanaf blijven. Het is daadwerkelijk by far één van de grootste favorieten geworden in mijn lijstje. Dit is werkelijk on-weer-staan-baar.

SAM_2288

Ik gebruik voor deze cookie dough havermoutmeel. Dit is inderdaad zoals het klinkt: ( 100% glutenvrije) havermout fijn vermalen in een hoge snelheidsblender ( deze is wel aan te raden) Dit meel is niet alleen goedkoop, voedzaam en glutenvrij, maar ook ideaal om rauw te verwerken voor koekjesdeeg. Dankzij de bindende textuur verkrijg je in no-time een stevige bonk koekjesdeeg! 

DIT HEB JE NODIG:

  • 60 gram kokosolie/vet op kamertemperatuur ( zacht)
  • drie eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • 10 druppels greensweet-stevia chocolade
  • een theelepel vanille bourbon
  • 150 gram havermoutmeel
  • amandelmelk of andere melkvervanging ( ik heb homemade amandelmelk gebruikt)
  • een kopje cacaonibs
  • drie eetlepels stevia bruine basterdsuiker of Sukrin Gold basterdsuiker ( optioneel, maakt het wel lekkerder) 

SAM_2291

Zo maak je het:

 

Roer alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. Voeg nu steeds hele kleine beetjes melk toe en kneed tot er vanzelf een stevige deegbal ontstaat. 

SAM_2294

HOE SERVEER JE COOKIE DOUGH?

Je kunt het op allerlei manieren serveren. Maak er bijvoorbeeld “ cookie dough rocks” van. Gewoon steeds een stukje deeg wat losjes kneden, en op een bord zetten. Of draai er balletjes van. Een andere zeer leuke en decoratieve manier is cookie dough serveren op een lepel. Hartstikke leuk bij een high tea of verjaardag bij de koffie! Omdat het deeg geen bederfelijke ingrediënten bevat kan het op een koele, donkere plek ongeveer 2/3 dagen worden bewaard. Zet het niet in de koelkast, dan wordt het keihard. 

SAM_2295

Je kunt het deeg uiteraard ook gewoon gebruiken als koekjesdeeg 😉 Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier.  Draai koekjes uit het deeg en leg op de bakplaat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 25 minuten, blijf tussentijds controleren. Laat goed afkoelen.

SAM_2296

4 Reacties op “OH OH OH! COOKIE DOUGH!

    • nee hoor, op 175 graden gehouden niet, al verschilt iedere oven natuurlijk, daarom zeg ik altijd tussendoor controleren 😉 Succes!

  1. Zou je het havermoutmeel kunne vervangen door bv hazelnootmeel? ivm koolhydraatarme levenswijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *