Oma’s smeuïge cake

Mijn wijlen lieve Oma kon vroeger als geen ander cakes en boterkoeken bakken. Van haar leerde ik mijn basisbeginselen voor het bakken, en waarschijnlijk ook de liefde en passie ervoor. Ik ben al tijden aan het experimenteren, om een meukvrije variant te bedenken op de cake van mijn Oma. Zonder meuk is dit nogal lastig. Cakes zonder meuk neigen snel onwijs droog en loskorrelig te worden, of gewoonweg smaakloos. Het is mij eindelijk toch gelukt een recept te bedenken wat zeer dichtbij de cake van Oma komt! Vooral de smeuïgheid komt er verrassend dichtbij! Jippie!

Dit heb je nodig:

  • vier eieren, gesplitst
  • een eetlepel wijnsteenbakpoeder
  • 200 gram amandelmeel
  • een banaan, fijn gepureerd
  • drie eetlepels  stevia sweet Xtra + een eetlepel  erythritol suiker
  • een theelepel vanille bourbon
  • een flinke eetlepel fiberfin of psyllium
  • 75 ml haver of andere melkvervanging

SAM_5676

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, vet een ronde bakvorm in met kokosolie, bekleed met bakpapier. Meng de suikers met de vanille bourbon door elkaar en halveer. Voeg een helft toe aan de eiwitten en klop deze goed stijf. Roer de rest van de ingrediënten stevig door elkaar. Voeg de eiwitten in één keer toe en klop met luchtige slagen erdoor, hoe minder slagen je kunt maken, hoe luchtiger de cake zal worden. Stort de massa in het blik en verdeel. Bak de cake in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds goed controleren. Laat afkoelen.

SAM_5674

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *