Peper…feeling hot hot hot!

IMG_0750

Eigenlijk is dit helemaal geen onderwerp voor mij. Als ik érgens een uitgesproken hekel aan heb is het “ heet en pittige” voeding. Peper en pepertjes zijn aan mij niet besteed. Niet dat ik een beetje pittig en “ spicy” niet waarderen kan, want in mindere mate is het best lekker, maar een pepertje aan mijn eten toevoegen zie je mij niet doen. Gek genoeg hou ik enorm van de Mexicaanse keuken die toch bekend staat om zijn pepertjes 😉 Maar ik ga dan ook voor milde gerechten. 

Peper is meer dan alleen maar een smaakmaker. In dit artikel bespreek ik de peper en zijn gezonde voordelen. 

IMG_0749

WAT IS PEPER? 

Peper is een in de keuken gebruikte specerij met een onwijs scherpe smaak. Ze groeien als bessen aan de peperplanten, ook wel de tropische Piper nigrum genoemd. Pepers zijn familie van de paprika. De scherpe smaak is afkomstig van het stofje capsaïcine. Dit stofje zit voornamelijk in de zaadjes, maar ook in het vruchtvlees. De hoeveelheden capsaïcine verschilt van peper tot pepersoort. Over het algemeen geldt: hoe kleiner de peper, hoe scherper. En hoe rijper ( geel of rood) hoe milder. De kleine groene pepertjes zijn dus meest scherp. Pepers groeien in een warm en tropisch klimaat. 

VEEL VERSCHILLENDE SOORTEN

Er zijn ontzettend veel soorten pepers, wel meer dan 100.  Meest bekende zijn de groene en rode Spaanse pepers, deze zijn lang en slank van vorm, en ongeveer 5-6 cm lang. De rode Spaanse peper is meest zoet van smaak, de groene Spaanse peper meest scherp. Meest scherpe soort is de Madamme Jeanette. Dit groene pepertje ziet eruit als een mini paprikaatje. De meest heetste peper is de rawits. Deze peper is lang, slank en is er in rood en groen. 

IMG_0752

De bessen van een peperplant zijn eerst groen, dan worden ze rood en tot slot donkerbruin. Groene, zwarte en witte peper zijn afkomstig van dezelfde peperplant. Groene peper wordt gemaakt van de bessen die worden geoogst als ze nog groen van kleur zijn. Van halfrijpe bessen wordt zwarte peper gemaakt. De scherpe smaak van zwarte peperkorrels ontstaat door het bestanddeel piperine. Waarschijnlijk is dit stofje ook de reden waarom we gaan niesen als we aan zwarte peper ruiken. Witte peper wordt gemaakt van rijpe bessen. Witte peper smaakt het meest mild. Omdat witte peper om een langer productieproces vraagt is witte peper meest duur. 

GEZOND

Wist je, dat in vroegere tijden zwarte peper werd gebruikt als betaalmiddel? Omdat het vele gezonde voordelen heeft en van ver moest komen werd het als duur beschouwd en daar kennen wij ook de term “ peperduur” van. 

Eerder schreef ik al over de stof piperine. Als we kurkuma willen gaan gebruiken voor alle gezonde redenen, moet dit worden vermengd met zwarte peper. De piperine in de peper zorgt ervoor dat de kurkuma opneembaar is in ons bloed. 

( zwarte) peper stimuleert de aanmaak van speeksel. De enzymen in speeksel vervullen een belangrijke rol bij de vertering van koolhydraten. Piperine bevordert de aanmaak van maagzuur, gal en spijsverteringsenzymen. Dit zorgt er o.a voor, dat ons voedsel beter kan worden verteerd. Belangrijk detail is wel, dat deze gezonde voordelen gelden bij een structurele inname van zwarte paper/piperine. Onderzoek wees uit dat éénmalig gebruik van piperine geen effect lijkt te hebben op de spijsverteringsenzymen. 

Zwarte peper kan ook zorgen voor een betere opname van beta-caroteen, vitamine B12 en selenium uit onze voeding. 

Naast piperine bevat zwarte peper een andere stof, chromium. Beiden bezitten ontstekingsremmende eigenschappen die met name ontstekingen in de vaatwanden en het hart tegen kunnen gaan. Kortom: een flinke snuf zwarte peper per dag is geen ongezonde gewoonte. 

IMG_0748

POEDER,KORREL OF VERS?

We kunnen peper in korrel of poedervorm kopen. Daarnaast kunnen we de verse pepertjes kopen. Wil je meest scherp, dan zijn verse pepers de beste keuze. Ik adviseer je om gedroogde peper in korrel te kopen en deze vers te vermalen in een pepermolen. Omdat zwarte peper oliën bevat kunnen korrels snel ranzig worden, koop daarom nooit teveel tegelijk in. De smaak van vers gemalen peper is ook vele malen beter. Wil je gemak, kun je gemalen zwarte peper kiezen. Deze kun je overal kant en klaar kopen. Je kunt tegenwoordig ook kleine flesjes zwarte peperkorrels kopen met een molentje eraan. Deze zijn meest ideaal, omdat je dan minimaal inkoopt en direct vers kunt malen. Kies liefst voor biologische varianten, deze zijn vrij van bestrijdingsmiddelen.

IMG_0751

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *