Piccalilly maak je gewoon zelf!

Ik ben dol op piccalilly. Als kind at ik het erg veel bij de warme maaltijd. Piccalilly smaakt eigenlijk overal heerlijk bij. Het is een heerlijke smaakmaker. Piccalilly is niet overal zo bekend. In Nederland en België wel, maar omringde landen kennen het soms niet eens. In België wordt het PICKLES genoemd. Piccalilly wordt inmiddels in heel veel varianten op de markt gebracht. De basis bestaat uit o.a mosterd, augurk, zilverui, en bloemkool. Maar er zijn dus erg veel varianten.

ahi_434d50323332353132_1_lowres_jpg

meuk

De kant en klare potjes die we in de supermarkt kunnen kopen zijn helaas niet zo gezond. Er worden erg veel additieven en suikers toegevoegd, en zelfs kunstmatige zoetstoffen om de smaken zeer te versterken. De basisgrondstoffen zijn zeer goedkoop voor fabrikanten en met wat smaakversterkers is het mogelijk om een zeer goedkoop te maken product te produceren, wat veel winst oplevert. Wat vinden we in een gemiddelde pot piccalilly?

Ingrediënten: water, groente (17% augurk, 4% zilverui, 3% wortel, 2,5% bloemkool), mosterd (water, MOSTERDzaad, natuurazijn zout, specerijen), suiker, maïszetmeel, natuurazijn, TARWEzetmeel, zout, voedingszuur (azijnzuur), zonnebloemolie, kurkuma, natuurlijk aroma (TARWE), kleurstof (E101), zoetstof (saccharine), conserveermiddel [E223 (SULFIET)].

Zoals je ziet zitten er erg veel additieven in die helemaal niet nodig zijn om een echt lekkere piccalilly te maken. Per 100 gram hap je 5,5 gram suikers mee. Kortom, ik zeg:

15232126_10211719151794494_4240571700412266674_n

Zeker, als je kijkt, hoe kinderlijk eenvoudig het is om het zelf te maken. Je bent niet alleen gezonder uit, het smaakt allemaal veel lekkerder! Zoals piccalilly ECHT hoort te smaken…Probeer het zelf maar! Dit zeer simpele recept geeft een bomvolle pot in nog geen 20 minuutjes!

sam_8994

Dit heb je nodig:

  • 100 gram wortel, zeer fijn gesneden
  • 100 gram bladpeterselie, fijn geknipt
  • een halve prei, in ringetjes, fijn gesnipperd
  • drie augurken, in kleine blokjes gesneden
  • 100 gram kort gekookte bloemkool, in stukjes gesneden
  • enkele zilveruitjes ( optioneel)
  • drie eetlepels Moos favorites biologische erythritol 
  • twee scheutjes bruine rijstazijn of natuurazijn
  • twee eetlepels kerrie masala
  • een theelepel mosterdpoeder of zaad
  • een flinke eetlepel kurkuma
  • drie flinke eetlepels arrowroot of biologische maïzena + 25 ml water

 

sam_8991

Zo maak je het:

Laat in een pan met dikke bodem ( liefst gietijzer) een zeer klein klontje kokosolie ( circa half theelepeltje) of een half theelepeltje avocado olie smelten op middelhoog vuur. Voeg de augurk en groente toe en roer 5 minuten door. Voeg de kruiden en stevia toe en hussel opnieuw door. Maak een papje van de arrowroot met het water en voeg deze toe aan het mengsel in de pan. Blijf roeren tot de massa is ingedikt.

sam_8995

Je kunt ervoor kiezen de piccalilly grof van structuur te houden. Maar je kunt het ook licht pureren met de staafmixer zodat de piccalilly meer smeuïg van structuur wordt. ( zie foto’s)

sam_8996

Bewaar de piccalilly in een goed afsluitbare pot in de koelkast.

19 Reacties op “Piccalilly maak je gewoon zelf!

  1. Eigenlijk is Piccalilly gewoon een variant op Atjar dus …
    Die kun je nl ook op deze manier maken en variëren.

    Lekker,
    Bedankt voor het recept.

    Mvg Ger

  2. Lijkt me lekker!! Hoe lang is hij dan ongeveer houdbaar Monique?

    • oh, zeker een maand in de koelkast 😉 Succes!

  3. Kan je de arrowroot vervangen door Johannesbroodpitmeel in de zelfde verhouding?

  4. Een bomvolle pot binnen 20 minuten? Ik was nog niet klaar met snijden!!!!

    • wat een prut reactie, als je niet van gezond en lekker houdt, waarom dan reageren ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *