Pickwick’s nieuwste marketingtrucje

Het lijkt steeds hardnekkiger te gaan worden, de kindermarketing. Fabrikanten schijnren een nieuwe markt te hebben ontdekt. Op gebied van voeding zijn het onzekere tijden. Ouders worden hier ook vreselijk onzeker door en zoeken naar het beste voor hun kind/eren. Kindermarketing speelt hier perfect op in. We zien steeds meer producten op de markt verschijnen die zijn gericht op de kleine mensjes onder ons. Niet alleen snoepjes, koekjes, en broodbeleg, maar ook hele andere producten waar totaal geen enkele meerwaarde aan zit. Neem nu zoiets onschuldigs als thee. Nu dat frisdrank en sap onder vuur is komen te liggen, bedenken fabrikanten dat kinder thee de uitkomst is. 

KINDER THEE?

Complete onzin is het niet. Want in thee zit looizuur/stoffen en cafeïne/theïne.. Looizuren/stoffen zijn ook wel tannines/taninnezuren .De naam looizuur berust op een verwarring. Thee bevat namelijk geen looizuur. Soms denkt men dit wel. Deze verwarring is ontstaan door een vertaling uit het Engels. Looizuur in het Engels is Tannic Acid. Iets wat wel in thee zit, zijn tannines. Het Engelse woord voor Tannines is Tannine.

Deze twee termen worden door soms door elkaar gehaald, (Tannine en Tannic Acid.) Men bedoelt dan eigenlijk de tannines. De tannines zijn verantwoordelijk voor het mond drogende, samentrekkende effect Kortom geen enkele theesoort bevat looizuur. Zwarte thee bevat doorgaans veel tannines en het kan soms zo zijn dat je daar op reageert met bijvoorbeeld maagpijn – als je liters drinkt. Als je liefhebber bent en wel eens last heb van maagpijn van zwarte thee, kun je ook overstappen op een ander soort zwarte thee. Tannines vallen onder  een tweede groep polyfenolen. Deze groep komt ook voor in plantaardige voedingsmiddelen, zoals groente en fruit. De grootste groep binnen deze polyphenoyische componenten zijn de cathechinen. Hiervan neemt epigallocathechine ( EGCG) zo’n 13% voor zijn rekening. Polyphenolen blijken een enorm krachtige antioxidant.  De hoeveelheden tannines in een kopje thee is sterk afhankelijk van hoelang je een theezakje laat trekken. De eerste twee/drie minuten lossen vooral de geur/smaak en opwekkende stoffen op,daarna volgen pas de tannines. Als je de thee bijvoorbeeld langer laat trekken dan 6/7 minuten is de hoeveelheid aan looistoffen aanzienlijk toegenomen. Dit merk je direct aan de sterke smaak. Tannines zorgen voor die bekende wrange smaak die je mond wat doet samentrekken. 

Bij het trekken van thee in heet water komen naast geur- en smaakstoffen ook theïne vrij. Theïne is hetzelfde als cafeïne. Cafeïne is een opwekkende stof die er voor zorgt dat je alerter wordt en je concentratie verbetert. Een kop thee bevat gemiddeld 30 milligram cafeïne, een kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Zowel zwarte thee als groene thee bevatten theïne. Kruidenthee (waaronder Rooibos) is geen echte thee en bevat geen theïne. We komen vaak cafeïne-vrije of arme thee tegen. Bij het decafeïnieren van thee worden de theebladeren natgemaakt met ( drink) water waardoor de theïne mobiel wordt. Met een vrij grote druk wordt de theïne opgelost, wordt de thee vervolgens gedroogd waarbij er verdamping plaatsvindt. Deze methode levert het minste smaakverlies op. Er wordt geadviseerd, om niet meer dan 400 mg theïne per dag in te nemen. Omgerekend in koppen thee zijn dat zo’n 10 koppen per dag. 

ZIJN POLYPHENONEN EN THEINE ONGEZOND VOOR KINDEREN?

De hamvraag is natuurlijk: is het ongezond voor kinderen? Ja en nee. Want het heeft één zelfde effect op een kind als op een volwassene, daarbij kan het bij een kind wat harder binnen komen. Aan polyphenonen worden erg veel gezonde voordelen toegeschreven, wat thee ook zo’n gezonde drank maakt. Zo heeft het een rustgevende werking op  ons maag en darmstelsel, en bezitten ze, zoals eerder geschreven, erg veel antioxidanten. Anderzijds kan het ook obstipatie geven. De Engelsen gebruiken daarom een wolkje melk in hun thee. Dit bindt de polyphenolen en remt daardoor de werking. De werking van polyphenolen heeft ook te maken met het theeblad. Alle soorten thee ( dus groen, wit, zwart) bevat polyphenolen. De HOEVEELHEDEN is afhankelijk van manier van plukken en de bodemstructuur van het land waar de theebladeren worden geteeld. Jonge theescheuten zijn extreem rijk aan polyphenolen ( componenten ) Bij een zogenoemde “ grove pluk” met grotere en oudere theebladeren bevat het blad veel minder polyphenolen. Chinese theesoorten bevatten betrekkelijk weinig polyphenolen, Er zijn zelfs regio’s in China waar de bodemstructuur zodanig is dat de planten die hierop groeien geen of weinig polyphenolen aan maken. Deze theesoorten worden ook vaak “ looizuur-arm” genoemd. 

Een ander voordeel van polyphenolen is dat het een ontstekingsremmende werking heeft, en anticarcinogene ( kanker remmende) eigenschappen. Het versterkt onze weerstand aanzienlijk. 

Maar polyphenolen hebben ook wat vervelende kantjes, al zijn deze enkel van toepassing als we liters thee drinken per dag. Tannines binden zich aan sommige mineralen en sporen elementen in onze darm waardoor deze minder goed tot ( in het ergste geval) niet worden opgenomen. Hierdoor kunnen we bouwstoffen verliezen. Met alle gevolgen van dien op langere termijn. Bekende mineralen waar tanninen zich aan binden zijn magnesium, calcium, ijzer en zink. Als we per dag liters thee drinken ontstaat er bijvoorbeeld een risico op bloedarmoede, vanwege een ijzer tekort. Ook hier kan het eerder genoemde scheutje melk soelaas bieden. Door af te wisselen met kruiden theeën kun je dit ook al voorkomen. Of kies zuivere biologische Chinese theesoorten .

IMG_0986

Theïne is voor kinderen niet gevaarlijk noch direct ongezond, maar ook niet geheel onschuldig. Net als bij volwassenen kan het nadelige gevolgen hebben op de gezondheid, zeker als men overgevoelig is. Ik ben bijvoorbeeld zeer gevoelig voor cafeïne. Daarom kan ik helaas niet veel koffie drinken, want ik vind koffie erg lekker. Ik moet mij beperken tot een klein espresso kopje eens per week. Dit geeft geen pijnen in mijn maag, of hartkloppingen., Ik mijd daarom cafeïne uit mijn voeding en dranken. Ik drink veel kruidenthee of Chinese thee. Daar heb ik geen last van. Maar ik drink ook geen liters thee en niet dagelijks. Ik wissel mijn dranken veel af. Thee is voor kinderen gezond. Maar geef je kind geen liters per dag, en leng de thee altijd aan met water. Kinderen onder de 13 jaar kunnen 1-2 kopjes thee per dag drinken, en als de thee verdund is met water meer. Zet de thee ook nooit te sterk, en wissel af met vruchten/ kruidenthee. Let ook met kruiden op welke kruiden. 

Resumerend kunnen we concluderen dat kinderthee niet geheel complete onzin is, want deze theesoorten zijn vrij van theíne en polyphenolen. De meeste kinder-theetjes worden namelijk helemaal niet gemaakt van thee ( bladeren) maar van kruiden, en vruchten. Ze zijn daarom geschikten voor de kleintjes, maar zijn anderzijds best misleidend, dat ze wel “ thee” worden genoemd. Daarnaast wordt er ontzettend veel aan kindermarketing gedaan. En kunnen deze kinder-theetjes ook vervelende toevoegingen hebben zoals suikers en aroma’s. 

IMG_0988

PICKWICK ONE TWO…TEA

Het bekende theemerk Pickwick komt met een drietal kindertheeën op de markt genaamd “ one two…tea”. Leuk bedacht. Maar als we de thee nader gaan bekijken, is er geen spoor aan “ tea” te bekennen. Ik kreeg bij mijn tijdschriften onlangs gratis proefzakjes van de perzik smaak. Ik heb deze onder de loep genomen. Pickwick vertelt ons, dat de theetjes 100% natuurlijk zijn, en geen cafeïne bevatten. Dat laatste klopt, omdat er dus geen theeblaadje in voorkomt. De eerste trok ik direct in twijfel, want de thee bevat aroma’s. Geen natuurlijk aroma, en al helemaal geen natuurlijk-perzik-aroma. Dit betekent, dat deze aroma synthetisch is en dis NIET 100% natuurlijk. Wat zit er nog meer in?

KAMILLE: hieruit bestaat deze drank. Want nogmaals, het is geen thee of “ tea” zoals Pickwick het noemt

AROMA’S: In mijn artikel over aroma’s kun je lezen hoe het nu precies zit tussen “ aroma’s” en “ natuurlijke aroma’s” en “ natuurlijk-perzik-aroma”. Dit betreft een synthetisch aroma en de claim 100% natuurlijk klopt dus niet. 

ZOETHOUT: een sterke smaakmaker in deze drank.

STUKJES PERZIK 2% : dat is betrekkelijk weinig om het een “ perzik drank” te noemen. Ik zou het meer kamille drank noemen. 

IMG_0987

Achterop het zakje kunnen we lezen dat het om gearomatiseerde kamille gaat met perzik. Ze laten hier de claim “ thee” al achterwege. Wel claimen ze 100% natuurlijk te blijven. Ik heb gemaild naar Pickwick en deze vragen voorgelegd. Ik heb uiteraard niets meer vernomen. Ik ga hier later nog achteraan, en later in dit artikel eventuele uitkomsten aanvullen. 

Onder aroma’s kunnen ook smaakversterkers en suikers vallen. Dit maakt deze drank wat mij betreft een no-go-area. En zou gewoon lekker zelf thee zetten en aanlengen met water ( verdunnen) Je betaalt trouwens ook grif voor deze onzin, een euro voor 10 zakjes. Je kunt ook een zakje gedroogde kamille kopen in de biowinkel, en daar thee van trekken. Eventueel een beetje aanzoeten met een druppeltje stevia. Met zo’n zakje kamille doe je maanden. En kost ongeveer 1,75 . Je skipt daarmee de aroma’s

SAM_2353

Wil je deze “thee” zelf gezonder en voordeliger namaken? Dit heb je dan nodig:

  • een zakje gedroogde kamille
  • een zakje zoethout
  • greensweet-stevia perzik druppels

Schep per liter thee ( drank) twee dessertlepels kamille en een half theelepeltje zoethout in een theebuiltje ( zakjes zijn o.a verkrijgbaar in de webwinkel, thee-speciaalzaken, gezondheidswinkels en biowinkels) Laat dit builtje ongeveer 5 minuten trekken in een liter kokend water. Druppel tot slot 2-3 druppels stevia in het water en roer. Ook lekker als basis voor ice tea!

SAM_2355

Je kunt natuurlijk nu denken: ” ja, maar wacht eens even…voordeliger? ” De aanschaf is in het begin inderdaad wat prijziger dan die euro voor 10 zakjes. Maar je doet met je investering in aanschaf zoveel malen langer. Daarnaast kun je het builtje 2 tot 3 x gebruiken en kun je gemiddeld 3 liter drank trekken van één builtje. Tel de winst dan eens uit op langere termijn. Dan ontdek je, dat die euro voor 10 zakjes duur betaald is. En je vooral voor kindermarketing betaalt. Daarnaast is je kind gezonder uit met deze homemade drank!

Een reactie op “Pickwick’s nieuwste marketingtrucje

  1. Mijn dochter (8mnd) krijgt thee van Simon Levelt aangelegd met water. (De ‘kindvriendelijke’ versie ).
    Deze kan ik laten scheppen in mijn voorraadbusjes.
    Een vriendin had deze gekocht en ik had hem geproefd. Wat een zoete bende.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *