Review HAK bonen/linzen/worst burgers

images2.persgroep

In Nederland is groenteconserven fabrikant HAK de populairste. We kennen allemaal de welbekende glazen potten. Afgelopen drie jaar is ook HAK meegegaan met de huidige voedseltrends. En zijn we naast de glazen potten ook zakken bonen en doosjes gedroogde bonen in de schappen tegen gekomen. Ondersteund door grote reclamecampagnes met mijn stadsgenoot, TV kok Herman Den Blijker. 

Ik vind het an sich, als groot peulvruchten-fan, een erg fijne ontwikkeling. Toch baart het vele zoutgebruik in veel producten mij zorgen. In de zakken bonen vinden we vrij veel zout. Mijn moeder, bijna 70, en geen al te meukvrije dame ( tot mijn grote verdriet) is een “ pakjes en zakjes-mens. Ze houdt gewoonweg niet van koken. Dat heb ik altijd ontzettend jammer gevonden, en hoe hard ik haar ook probeer te motiveren en aan te moedigen, het lukt me niet om haar van de zakjes af te krijgen. Ze is daarom een groot HAK -fan 😉 Ze heeft onlangs de zakken bonen getest, omdat ze toevallig in de bonus waren. Zelfs ZIJ vond deze veel te zout smaken. Ik heb bij haar ook een hapje genomen, en inderdaad, het is zelfs smerig, als je gewend bent om niet uit zakjes te eten, maar verse biologische gedroogde peulvruchten. Het welbekende “ lik-in-de-zoutpot” effect. 

ZOUT REDUCEREN

Dat zout, dat is niet alleen bij HAK een hardnekkig probleem. Ondanks alle inspanningen van overheden, vertikken fabrikanten het om hun zoutgebruik te reduceren. De consumentenbond doet regelmatig steekproeven. In 2015 concludeerden zij dat circa 80% van het zout dat wij binnen krijgen is verwerkt in producten. We eten nog steeds gemiddeld per persoon 8-9 gram zout, terwijl de maxima grens ligt op zo’n 6 gram per volwassene, liefst nog minder. Hak heeft enkele jaren geleden wel de dappere stap genomen om het zout in hun potten te reduceren, maar helaas werd dit weer aangevuld met suiker. Gevolg: meer zoete groenten, waar wij ook weer aan gaan wennen. Mierzoete doperwten, boontjes, en zelfs bruine bonen…

Afgelopen week ontving ik het bericht, dat HAK opnieuw producten lanceert met peulvruchten. Dit keer gaat het om hippe burgers en zelfs bonenworst. Ik was direct erg nieuwsgierig. Ik maak altijd zelf mijn burgers. Dit is echt niet moeilijk. Met allerlei peulvruchten kun je de lekkerste burgers maken. Ik was echt benieuwd wat HAK allemaal in deze burgers heeft gepropt. 

Er zijn drie varianten: de bonenburger, de linzenburger en de bonenworst. Een pakje burgers bevat 2 burgers/worst en wegen 100 gram per burger/worst. 

Schermafbeelding 2017-05-12 om 16.25.11

HOLLANDSE BONENBURGER

Wat zit erin?

38% BONEN  ( 20% bruine bonen, 18% tuinbonen) 38% bonen in een “ bonen” burger vind ik erg weinig. Als je een burger “ bogenburger” wilt noemen, zou ik op zijn minst 75% bonen gebruiken. 

20% GROENTEN ( 7% erwten, 13% knoflook, ui, en paprika) We zitten nu op een totaal van 58% aan burger, gebaseerd op bonen en groenten. 

PLANTAARDIGE EIWITTEN ( tarwegluten, aardappelen) De burgers zijn dus niet geschikt voor Coeliakie-patiënten

PLANTAARDIGE OLIËN ( geheel geharde raapolie, zonnebloemolie) Transvetzuren zijn vetzuren die *kunnen* ontstaan bij hydrogenering van plantaardige vloeibare (onverzadigde) vetten zoals olie van zonnebloem, soja, palm, olijf, en koolzaad naar vaste (verzadigde) vetten. Hydrogeneren is hetzelfde als het harden. Een chemisch proces waarbij onverzadigde bindingen worden omgezet in verzadigde bindingen. Wanneer het hardingsproces niet volledig wordt voortgezet (gedeeltelijke harding of hydrogenatie), bevat het vet transvet.Alleen volledig doorgehard vet bevat geen onverzadigde vetzuren meer en dus ook geen transvet. Geheel geharde koolzaadolie bevat derhalve géén transvet. Koolzaad bevat linoleenzuur, een drievoudig onverzadigd vetzuur dat bij verwerking in olie instabiel is en spoedig oxydeert tot afbraakprodukten met een onaangename smaak. Koolzaadolie wordt in verband met deze instabiliteit meestal gehard. Het resultaat is een vet met veel betere smaakstabiliteit.

ZETMEEL ( aardappel, tarwe) Jammer dat dit als zetmeel is gekozen. Lupine of tapiocameel had vind ik in deze burger meer op zijn plek geweest. 

TOMATENPUREE: industrieel verwerkt

KRUIDEN EN SPECERIJEN: dit is en blijft een vaag gebied. Welke kruiden en specerijen er worden gebruikt wordt vrijwel nooit vermeld. Dit noemt een fabrikant “ ons keukengeheim” en wettelijk is dit toegestaan. Probleem is, dat in die industriële kruiden en specerijen ook vaak ladingen zout aan zijn toegevoegd. Je ziet het dus niet vermeld staan in een ingrediëntenlijst, of kom je “ zout” pas aan het einde tegen ( wat inhoudt dat hiervan het minst in een product zit.)  terwijl een product wel bulkt van het zout.

ZOUT: zie hierboven. Dit is best aardig misleidend. Dit kun je later zien in de voedingswaarde….

GEMBER: smaakversterker

Schermafbeelding 2017-05-13 om 03.35.54

Dankzij het aardig grote gehalte aan vet en olie bevat deze burger aardig wat vet. Deze voedingswaarde geldt PER burger. Zoals je ziet, is het zoutgehalte ook aardig aan de hoge kant, terwijl je zou denken dat dit niet zo noemenswaardig hoog is gezien “ zout” op de één na laatste plek staat in de ingrediëntenlijst. Het vele zout zit hem waarschijnlijk in de kruiden en specerijen…1,16 gram zout per burger is veel. Zeker als je je bedenkt dat we het liefst tot 4 gram zout per dag moeten eten. Je eet op een dag immers niet alleen een burger.  Verder vind ik het eigenlijk geen onaardige burger. Er zijn vele slechtere op de markt.

Schermafbeelding 2017-05-12 om 16.24.34

Van de volgende beoordeling wordt ik iets vrolijker: de bonenworst.  Wat zit daarin?

51% BONEN ( 50% zwarte bonen, 1% sojabonen)  Kijk, hier komen we al meer in de buurt. Deze worst bestaat tenminste voor de helft uit bonen. 

14% GROENTEN ( 13% zoete aardappel, 1% knoflook)  Lekker hoor , zoete aardappel 😉 Ben er dol op! Leuk, dat HAK dit hierin heeft verwerkt.

PLANTAARDIGE OLIËN ( geheel geharde raapolie, zonnebloemolie) Zie toelichting hierboven.

QUINOA: grappig ingrediënt in deze worst. Juich ik alleen maar toe!

TOMATENPUREE: industrieel bewerkt

WATER: geen commentaar

PLANTAARDIGE EIWITTEN ( aardappel, erwt) Fijn, er is erwt gebruikt in plaats van gluten. 

GLUTENVRIJE HAVERVLOKKEN: Ik wordt steeds vrolijker van dit ingrediëntenlijstje

AARDAPPELZETMEEL: binder in dit geheel

VERSE KORIANDER: fijn, dat dit afzonderlijk wordt vermeld, in plaats van “ kruiden en specerijen”. Dit is echter wettelijk verplicht omdat koriander mogelijk allergische reacties kan geven. 

GEMBER: smaakversterker

ZOUT: industrieel zout

KRUIDEN EN SPECERIJEN: kamer maar helaas…weer die onzichtbare zoutbak erin

PSYLLIUM: voedingsvezel

AZIJN: smaakversterker

Schermafbeelding 2017-05-13 om 03.52.33

Opmerkelijk is dat deze worsten geheel glutenvrij zijn, maar HAK hier niet mee te koop loopt. Dat siert HAK vind ik. Geen grote kreten met “ GLUTENVRIJ!” om mee te hypen op de trends. Helaas wel weer dat vele vet en zout. Jammer. Ook hier tik je per worst 1,10 gram zout weg. 

Schermafbeelding 2017-05-12 om 16.24.08

Tot slot de linzenburger. Toen in in 2012 mijn eerste basiskookboek uitgaf, heb ik meteen een “ dinsdag-linzendag” geïntroduceerd, en staat er in mijn eerste basiskookboek een heerlijk en eenvoudig recept om zelf een linzenburger te maken. Wat zit er in de linzenburgers van HAK?

55% PEULVRUCHTEN ( 33% linzen, 21% witte bonen, 1% sojabonen) We komen steeds meer in de richting van volwaardige “ bonen” burgers! 55% is meer dan de helft. 

DADELS: ?????? What the F…K hebben dadels te zoeken in bonenburgers? Aangezien dadels als tweede in deze lijst voorkomt, bevat het aardig wat…jammer!

GEHEEL GEHARDE RAAPOLIE: zie toelichting hierboven

8% GROENTEN ( 7% wortel, 1% knoflook, ui, paprika, prei) Weinig groenten, waarom hiervoor is gekozen ….Wat een gemiste kans. 

ZONNEBLOEMOLIE: zie toelichting hierboven

PLANTAARDIGE EIWITTEN ( aardappel, erwt en tarwegluten) In deze variant hebben ze alles gebruikt…

KRUIDEN EN SPECERIJEN Zie toelichting hierboven

HAVERVLOK niet glutenvrij dit keer

AARDAPPELZETMEEL: binder in deze burgers

KORIANDER: zie toelichting hierboven

PETERSELIE: dit wordt afzonderlijk vermeld vanwege de verplicht gestelde allergie-informatie

ZOUT: industrieel zout

PSYLLIUM: voedingsvezel

RIJSTEBLOEM eveneens bindmiddel

AZIJN: smaakversterker

Schermafbeelding 2017-05-13 om 03.57.28

Van alle drie komt deze linzenburger het slechtst uit de bus. Met een suikergehalte per burger van maar liefst 6 gram zijn deze burgers onnodig zoet. Bovendien horen linzenburgers niet zoet te smaken. Ik snap het ingrediënt dadels dan ook niet helemaal. Uiteraard wordt hier niet met hoogwaardige kwaliteit dadels gewerkt, dit zou veel te hoge kosten maken. De dadels worden tevens vermalen tot een stroperige massa: dadelstroop. En dus: suiker. Het mag echter worden aangeduid met ” de suikers zijn van nature aanwezig” omdat er geen sucrose wordt toegevoegd, maar suiker in de vorm van een ” natuurlijke suiker”. Maar dat maakt het dus niet minder suiker.  Naast heel wat vet en suiker tik je ook weer een flinke gram zout mee naar binnen per burger. Deze burgers vind ik dan ook geen meerwaarde bieden op andere ( vegetarische, linzen) burgers. Eerder minder-waarde, vanwege de suiker. 

WAT VIND IK ERVAN?

Ik heb ze ( nog niet) geproefd, ze komen namelijk pas 15 Mei 2017 in de supermarkten te liggen. Afgaande op ingrediënten en voedingswaarde zet ik de bonenworst op de eerste plek. Deze zijn glutenvrij, en bevatten ondanks het zout en vet ook leuke ingrediënten zoals glutenvrije haver, zoete aardappel en Quinoa. Deze ga ik absoluut uitproberen. Op de tweede plek zet ik de bonenburgers. Ze zijn danwel niet al te meukvrij, maar zeer zeker een beter alternatief op andere vleesvervangers in de supermarkt. De linzenburgers sla ik over, en verban ik naar de meukstapel.

Opvallend is, dat HAK niet van de daken schreeuwt dat deze burgers vegetarisch/veganistisch en in het geval van de bonenworsten, zelfs glutenvrij zijn. Het is opvallend, omdat fabrikanten dit JUIST graag van de daken willen schreeuwen, omdat dit absoluut meer verkoop oplevert. We kiezen steeds vaker voor minder tot geen vlees en zelfs veganisme. Het rijst bij mij de vraag op, of deze burgers daadwerkelijk veganistisch, en glutenvrij zijn, gezien we ook veel ingrediënten in de lijsten tegenkomen die wat vaag blijven ( kruiden en specerijen) Daarin kunnen, net als de verzamelnaam ” natuurlijk aroma of aroma” ontzettend veel andere additieven onder vallen. Want, zeg nu zelf, is het niet op zijn minst een beetje opmerkelijk te noeme, dat HAK hier niets over rept of roert?  Prijs is mij nog onbekend. Ze zijn vanaf 15 Mei verkrijgbaar bij Jumbo supermarkten. 

6 Reacties op “Review HAK bonen/linzen/worst burgers

  1. De naam ‘burger’ of worst suggereert dat het vleesvervangers zijn. Maar dat zijn ze m.i. niet. Ze hebben nauwelijks bruikbare eiwitten (gluten zijn niet bruikbaar) en geen vitamine B12.
    Alle drie meuk dus, wat mij betreft.

  2. Inmiddels liggen ze al twee weken in de winkel. Heb je een oordeel kunnen vellen over de smaak?
    Tot op heden is er m.i. nog geen fatsoenlijke of smaakvolle kant-en-klaar vegetarische “burger/vlees” beschikbaar. Voor mij hoeft het niet perse vegetarisch te zijn, maar ik ben altijd wel benieuwd naar de smaak, vandaar mijn interesse. Wanneer een echt smaakvol alternatief is voor vlees is (m.n. kant-en-klaar) zal je meer mensen interesseren om af en toe eens een vleesloze dag in lassen.

    • Dag Michel,
      Helaas heb ik nog geen gelegenheid gevonden de burgers/wordt te testen. Zodra ik daar mogelijkheid toe zie zal ik het in mijn review aanvullen! Warme groet!

      • Hoi Monique,
        Ik heb 2x die bonenworst gegeten en vind het heerlijk!
        Ik ben ook zoekende om mezelf eens wat anders te trakteren.
        Ik eet immers nauwelijks nog vlees.
        Kan het tegenwoordig ook steeds slechter verdragen ivm buikklachten.
        Die bonenworst is GLUTENVRIJ!
        Graag voor mij mag HAK dat juist duidelijk op de verpakking zetten.
        Het blijft voor de glutenovergevoelige mensen toch al zoeken naar tarwevrije produkten.
        Overal stoppen ze tarwe in of lactose.
        Wat een ellende is dat.
        Maar nu kan ik die worst van HAK niet meer vinden in de schappen.
        Heel jammer zeg!

  3. Wat een leuk blog is dit. Ik kreeg het doorgestuurd van mijn zus.
    Recentelijk heb ik ontdekt hoe mijn aarding werkt en het resultaat is dat ik nu heel veel gezonder eet en er achter kom dat ik niet weet hoe.
    Ik at al vegetarisch/veganistisch maar ook te veel burgers die beslist op de meukstapel liggen. Nu zag ik ook deze burges van hak en heb ze niet gekocht. Voornamelijk omdat het niet bio was. Voorheen at ik veel van die ‘spirulina’ burgers van de Jumbo waar dus maar iets van 2.7% in bleek te zitten. Auw! En ik me maar afvragen waarom ik toch zo zwaar wordt want ik at toch zeker geen suiker meer? Oeps.
    Nou wat fijn dat ik hier kan lezen hoe het wel zit. Als snap ik niets van dat stukje over vetten. Dat zag ik ook al bij een ander verhaaltje staan en toen begreep ik het ook al niet. Heb je een betere explainer over plantaardige olieën? Want zijn verharde vetten nou goed of niet en hoe zit dat met transvetten?
    Nouja ik ga vroolijk door met lezen. Ga zo door met dit geweldige blog!

    • Wat een fijn en leuk bericht! Dank je wel! Warme groet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *