review Rockfrogs kindertoetjes van AH

Als ergens mijn nekharen recht overeind van gaan staan, is het wel kindermarketing. Er komt steeds meer onzin op de markt wat speciaal gericht is op kinderen. Denk aan de vele koekjes, koeken, ontbijtproducten en “ kinder-zuivel”. Wat al deze producten met elkaar gemeen hebben zijn de soms bizarre hoeveelheden suikers. Ook komen we additieven tegen in hoeveelheden die meer dan goed zijn voor de kleintjes onder ons. Daarnaast vinden we ook erg veel kunstmatige zoetstoffen ( Slimpie siropen!) terwijl wetenschappelijk onderzoek al meerdere keren heeft uitgewezen, dat een teveel aan deze chemische stoffen nadelig kunnen zijn voor kinderen. 

Wat we ook steeds vaker zien zijn samenwerkingen tussen supermarkten en fabrikanten. Zo heeft AH en Slimpie ( kunstmatige siropen) al een grote deal gemaakt ( waarin erg veel geld omgaat) en ook zijn de populaire tekenfilm-helden en/of kindersterretjes een grote trekpleister. Grotere fabrikanten kunnen zich dit prima veroorloven en hebben daardoor ook een veel groter winstaandeel in supermarkten. Kleinere fabrikanten, die juist hun best doen om een écht gezond product op de markt te zetten, maken hierdoor geen schijn van kans. We zien daarom de echt gezondere producten komen maar snel weer gaan, en belanden in uitverkoop-bakken…

AH heeft sinds September 2016 weer een nieuwe “ melkkoe” gevonden om kinder-meuk te promoten. Dit keer is er een bekende tekenfilmserie gebruikt om een reeks aan producten gericht op kinderen te lanceren: Rockfrogs. Aangezien ik zelf geen kinderen heb, gaan alle nieuwe kinder-trends aan mij voorbij, en had ik nog nooit eerder gehoord van deze tekenfilmhelden. Het blijken vier poppetjes te zijn die samen een bandje vormen en de wereld over reizen. Hartstikke leuk, aanstekelijk en prikkelend. Goed gekozen dus.

IMG_9431

Het wordt gelanceerd als “ iets lekkers én gezonds”. “ Kidsproducten die een gezondere keuze makkelijk en leuk maken”. “ Wat je ook kiest : je zit sowieso goed!” 

Is dit ook zo? Een review.

IMG_9433

WAT IS HET?

ROCKFROGS zijn een aantal producten, speciaal gericht op kinderen en bedoeld voor kinderen. Het gaat voornaam om zuivelproducten en fruit-hapjes. Op de website van AH kun je acht producten on line bestellen. Of er ook acht producten in de winkels verkrijgbaar zijn, weet ik niet. Ook is mij niet bekend of er nog veel meer producten verkrijgbaar zijn, of dat er wellicht nog meerderen op de markt gaan verschijnen. De producten zelf worden door AH geproduceerd. 

Ik neem er een aantal onder de loep

AHI_434d50313532343839_3_LowRes_JPG

 Deze “ powersticks” bevatten halfvolle kwark met een aardbei en vanillemaakje.Er is extra calcium en vitamine D toegevoegd ( synthetisch toegevoegd)  Een pakje van zes sticks kosten 1,49. Een stick weegt 40 gram.Wat zit erin? Dat is nog niet vindbaar op internet. Er is enkel bekend dat het gaat om halfvolle kwark met aardbei en toegevoegde calcium. Ik vermoed dan ook sterk, dat het vrijwel gaat om dezelfde ingrediënten die zijn gebruikt in onderstaande producten. Wel vond ik een voedingswaarde terug op de website van AH

Per stick krijgt je kleine spruit ongeveer 5 gram suiker, en 2 gram verzadigd vet binnen. Da’s inderdaad best pittig. De suikers zijn voor het grootste deel afkomstig uit de vrije suikers ( dit zijn toegevoegde suikers)

AHI_434d50313738333936_2_LowRes_JPG

En dan hebben we de “ mega smikkeltoetjes” Een soort Danoontje, een vruchtenkwark met fruitsmaken en toegevoegde vitamine D en calcium. Zes stuks van 100 gram per cup kosten 1,49. De smaken zijn aardbei, abrikoos en banaan. Wat zit erin?

AARDBEI :

80% magere kwark: geen commentaar

12% aardbei: relatief weinig t.o.v de rest.

Fructose: Gewoon een andere vorm van suiker. Dit kan ook mogelijk gaan om HCFS.  Om HFCS te maken wordt glucosestroop gemaakt door zetmeel uit maïs te hydrolyseren (zetmelen zijn glucosepolymeren), waardoor vrije glucosemoleculen ontstaan. Vervolgens wordt een deel van deze moleculen enzymatisch omgezet in fructose – een proces dat isomerisatie heet – totdat de gewenste verhouding glucose : fructose is bereikt. De meest gebruikte vormen zijn HFSC 42 en HFSC 55, deze bevatten respectievelijk 42 en 55% vrij fructose. De rest van de HFSC bestaat uit vrij glucose en een beetje water. Voedingskundig gezien is HFCS niet veel anders dan gewone suiker (sacharose).

4,5% slagroom: vreemd additief in een vruchtenkwartje. 

Maïszetmeel: genetisch gemanipuleerd bindmiddel. Er wordt bij vermeld dat het gaat om zowel maïs als tapioca .

Kleurend zwartewortelconcentraat: wordt industrieel erg veel gebruikt om iets rood te kleuren. 

Guarpitmeel en xantaangom: : beiden verdikkingsmiddelen.

Natuurlijke aroma’s: lees het artikel over aroma’s.

Vitamine D: synthetisch toegevoegd

Calcium: synthetisch toegevoegd. 

ABRIKOOS: 

Bij de abrikoossmaak zien we één zelfde rijtje aan ingrediënten als hierboven, alleen gaat het om 7,6% abrikozen in plaats van aardbei. 

BANAAN:

Bij de banaan-variant gaat het zelfs maar om 9,5% banaan…

De voedingswaarden zijn gelijk gehouden. Dit kan dankzij een aangepaste samenstelling in verhoudingen in de verschillende toetjes. Per cup tikt je spruit maar liefst 8,5 gram suikers weg. Hooguit een gram is afkomstig uit de van nature aanwezige melksuikers. ( lactose), de rest zijn vrije suikers. Fructose is dan wel afkomstig uit natuurlijke bronnen, de fructose die overblijft voor industrieel gebruik is zwaar bewerkt en geraffineerd, waardoor er gewoon suiker overblijft. De toetjes bevatten ook onnodig extra verzadigd vet uit de slagroom: 1 gram per cupje. 

AHI_434d50303133313230_7_LowRes_JPG

Er zijn ook schattige bekertjes halfvolle aardbeikwark verkrijgbaar. Deze bevatten 100 gram, en kosten 89 eurocent. Wat zit erin?

HALFVOLLE YOGHURT: geen commentaar.

SUIKER: goede tweede, waardoor dit toetje voornamelijk bestaat uit yoghurt met suiker.

AARDBEIPUREE-CONCENTRAAT 3%: voor een aardbeismaakje.

AARDBEIPUREE 3%: voor een aardbeismaakje.

GEMODIFICEERD MAISZETMEEL: bindmiddel, genetisch gemanipuleerd.

RODE BIETENSAPCONCENTRAAT: voor het “ aardbei-kleurtje”. 

NATUURLIJK AROMA: zie artikel.

JOHANNES BROODPITMEEL: werkt als stabilisator. 

Per bekertje tikt je kleine 12 gram suikers weg, en 1 gram verzadigd vet. Best veel voor een klein bekertje yoghurt. Drie suikerklonten….

AHI_434d50323538363631_1_LowRes_JPG         AHI_434d50323538363535_1_LowRes_JPG

De fruit-hapjes zijn er in de smaken mango-passievrucht en banaan-ananas. Beiden bevatten geen toegevoegde suikers ( vrije suikers) en andere toevoegingen, ze zijn gemaakt van 100% puur fruit.Het fruit is gepasteuriseerd.  Per vier stuks betaal je 1,69. Een cup bevat 100 gram.  Wat zit erin?

BANAAN-ANANAS:

44% appelpuree, 20% ananaspuree, 20% ananas, 16% bananenpuree, citroensap.

Een cupje van 100 gram bevat 8 gram suikers uit natuurlijke bron. 

MANGO-PASSIEVRUCHT:

66% appelpuree, 28% mangopuree, 6,5% passievrucht-sap, citroensap.

Hier zien we in de voedingswaarde de toegevoegde sap goed terug: maar liefst 13 gram suikers. Ook mango bevat van nature vrij veel vruchtensuikers. 

AHI_434d50323538353832_2_LowRes_JPG

Er zijn ook “ Griekse stijl” yoghurts verkrijgbaar. Dit is nogal een instinkertje. Fabrikanten kunnen gewone yoghurt verkopen als “ grieks” terwijl er niets Grieks aan is te bespeuren. De benaming “ Griekse stijl” mag worden gebruikt als de yoghurt geen Griekse culturen bevat. Bevat deze wel echte Griekse culturen, dan heet een product wel gewoon “ Griekse yoghurt”. Trap daar dus niet in. Deze “ griekse” yoghurt bevat gewoon yoghurt, zonder specifieke Griekse yoghurtculturen. Wat zit erin?

YOGHURT 1,3% vet: halfvolle yoghurt dus.

Het gaat dus om gewone, halfvolle yoghurt. Per 300 gram ( 4 x 75 gram afzonderlijk verpakt) betaal je 1,09. Terwijl je voor een liter ( biologisch) nog minder betaalt en ook geen overbodige verpakkingen nodig hebt. De suikers zijn enkel afkomstig uit de melksuikers : per potje gemiddeld 4 gram. 

AHI_434d50323538353835_2_LowRes_JPG

Er is ook een honing variant op de “ Griekse stijl” yoghurt. Wat vinden we daar allemaal in?

MAGERE MELK: …en dus geen yoghurt.

WATER: is dit toetje voornamelijk uit samengesteld.

SUIKER: onder het mom “ er kan vast nog meer bij”….

SLAGROOM: ik blijf dit een zeer vreemd ingrediënt vinden in een kindertoetje.

MELKEIWIT: voor het eiwitgehalte te verbeteren.

BLOEMENHONING 1,5% : industriële honing = gewoon suiker.

MAISZETMEEL: bindmiddel, genetisch gemanipuleerd.

CITROENSAP: kunstmatig of natuurlijk toegevoegd.

PECTINE: werkt als verdikkingsmiddel.

CALIUMCITRAAT ( E333) Caliumzout van citroenzuur. Werkt als verdikkingsmiddel.

YOGHURTCULTUUR: Om de yoghurt “ yoghurt” te maken. Welke cultuur hier is gebruikt is niet bekend. Waarschijnlijk gaat het gewoon om een goedkope yoghurtcultuur die industrieel veel wordt gebruikt. Indien er bijvoorbeeld echte Griekse yoghurtculturen gebruikt zouden worden, mocht dit product ook echt “ Griekse yoghurt” heten. 

De voedingswaarden zijn logischerwijs een stuk pittiger dan de gewone yoghurt. Per bakje van 75 gram tik je gemiddeld 3,5 gram suiker De yoghurt zijn verpakt per twee stuks van 75 gram. 150 gram bij elkaar. Je betaalt daar een eurootje voor, Deze goedkope prijs kan enkel worden aangeboden als het gaat om zeer goedkope meuk. Zie ingrediënten……

AHI_434d50323538333036_1_LowRes_JPG

Tot slot het “ GROENTE EN FRUIT TOETJE”. Dit zijn zes cups van ieder 60 gram, en kosten 1,19. Er zijn drie smaakjes: appel-biet, mango-wortel, en banaan-pompoen. Wat zit erin?

APPEL-RODE BIET: 

MAGERE KWARK: geen commentaar.

DRUIVENSUIKER-CONCENTRAAT: gewoon keihard suiker.

SLAGROOM: …Weer die slagroom…

APPELPUREE 5% : betrekkelijk weinig voor een “ appel” toetje.

RODE BIETENSAP UIT CONCENTRAAT 1% : of anders gezegd, een paar druppeltjes voor de smaak en de kleur.

GEMODIFICEERD MAISZETMEEL: Zie hierboven.

NATUURLIJKE AROMA’S: zie artikel.

CITROENZUUR: Zie hierboven.

APPELKEXTRACT: Voor de appelsmaak. 

MANGO-WORTEL: 

Dit omvat vrijwel dezelfde ingrediënten als de appel-bietensmaak, enkel gaat het om 3% wortelpuree en 3% mangopuree.

BANAAN-POMPOEN:

Hetzelfde verhaal: enkel gaat het hier om 4% bananenpuree en 2,5% pompoenpuree. en kleurend pompoenconcentraat. 

De voedingswaarden zijn hetzelfde gehouden, net zoals bij de mega-smokkeltoetjes. Per cup van 60 gram tikt je kleintje gemiddeld 5 gram suiker mee, en gemiddeld 1 gram verzadigd vet. 

WAT KLOPT ER VAN DE GEMAAKTE CLAIMS?

Helemaal niets. Zoals je zelf hebt kunnen lezen, bevatten alle producten aardig wat suiker en verzadigde vetten. De 100% fruittoetjes komen “ als de betere keuze” uit deze test, omdat deze meest natuurlijk zijn geproduceerd. Toch zijn ze rijker aan suikers dan nodig. Vers geprakt fruit bevat bovendien veel meer vezels dan deze puree-prut waaraan ook nog eens sap aan is toegevoegd. De zuivelproducten zijn gewoonweg geen goede keuzes. Onnodig volgepropt met meuk, en ook betaal je vooral voor de onzin op de verpakkingen en de verpakkingen zelf. 

Deze Rockfrogs producten verschillen nauwelijks tot niets  van andere kindertoetjes qua voedingswaarden. In dat opzicht is de claim “ gezondere keuze” een wassen neus. Alle ingrediënten zijn bewerkt en velen zijn kunstmatig in elkaar geknutseld. En dan de suiker…..Zeker bij de groente en fruit toetjes vind ik dit schrikbarend hoog. 

Voordeel is, dat de porties klein zijn gehouden. Maar zelfs dan bevat het teveel suiker, teveel verzadigde vetzuren en teveel meuk. 

Mijn eindoordeel is dan ook om deze meuk lekker te laten staan in de schappen. Maak je eigen toetjes. Deze zijn naast stukken goedkoper ook stukken gezonder, en liever voor het milieu. Een kind is net zo blij met een geprakte verse bio-banaan in een kommetje, dan met een plastic cup met mierzoete meuk. 

3 Reacties op “review Rockfrogs kindertoetjes van AH

  1. Maiszetmeel, ook gemodificeerd maiszetmeel, is niet genetisch gemanipuleerd. Verder prima stuk.

    • waaruit maak jij dit op? Het mais wat industrieel wordt gebruikt is altijd GM mits anders vermeld.

      • Genetisch gemodificeerde mais wordt bijna alleen als veevoer gebruikt, in humane voeding alleen de olie. De meeste voedingmiddelenbedrijven willen ook absoluut geen GMO grondstoffen. Gemodificeerd maiszetmeel is chemisch behandeld zodat het beter bindt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *