Review SOLA FAIR COOKING pannen set

SAM_2745

Jaren geleden kocht ik voor mijn eerste uitzet een pannen setje bij Blokker. In die jaren was koken en bakken nog niet zo populair als afgelopen jaren, en waren alleen de echte kookgekken te vinden in de speciale kookwinkels om hun mooie duurzame pannen uit te kiezen. Inmiddels doen kook en bakwinkels goede zaken. We besteden meer aandacht aan koken en bakken en willen dat graag doen in degelijke pannen. Ook ik ben van gammele pannetjes naar duurzaam en gietijzer gegaan en zou nu absoluut niet zonder deze pannen kunnen. Ik weet dankzij dat eerste goedkope pannen setje van de Blokker het grote verschil. 

In pannen-land gebeurt er bijna nét zoveel als in de voedselindustrie. De teflon -kwesties, de giftige laagjes, de verschillende materialen…..ze zijn afgelopen vier jaar flink aan bod gekomen. En dankzij de nieuwe technieken enorm verbeterd, zeker op gebied van duurzaamheid, milieu en gifstoffen. Toch kunnen we nog genoeg “ meuk-pannen” kopen. Deze komen vaak vanuit het buitenland en zijn verkrijgbaar in huishoudwinkels en discount-winkels ( Action )  Je kunt nog steeds erg goedkoop slagen voor een pannen setje. Dat is voor een start ( bijvoorbeeld je eerste woning, op kamers..) voor een korte eerste periode vast prima, maar een lang leven hebben deze pannen vrijwel nooit. Ze worden vaak van goedkope materialen gemaakt, die niet altijd erg gezond zijn voor mens, dier en milieu. 

SAM_2744

Ik kreeg  een erg leuke pannen set toegestuurd, of ik interesse had om deze te reviewen en aan te bieden met een leuke kortingsactie….dat wil ik altijd! Toch had ik zo mijn reserves bij de pannen. Ik geef het toe, ik ben “ verwend” als het op gebied van pannen aankomt. Ik heb zowat alles in gietijzer. Ik ben daar ontzettend blij mee, ik kook dagelijks in gietijzer en heb zelfs een gietijzeren pan die al bijna 8 jaar iedere dag intensief wordt gebruikt en nog geen krasje heeft opgelopen van binnen. Dus een pannen set van een ander materiaal…..ik kijk daar altijd even twee keer naar.  Ook ben ik nooit zo “ happig” voor pannen die ook veel on line verkrijgbaar zijn. Het desbetreffende merk, SOLA wordt ook aardig veel in huishoudwinkels verkocht en dat maakte mij toch best een beetje argwanend.  Ook ben ik, om heel eerlijk te bekennen, nooit zo gecharmeerd van aluminium. Toch vond ik deze set pannen zo bijzonder, dat ik eigenlijk al meteen enthousiast werd en besloot het review te gaan doen.

SAM_2747

WAT IS HET?

Ik kreeg een vier delig pannen set thuisgestuurd van het merk SOLA, geen onbekende in pannen-land. Het wordt vrij veel verkocht on line maar ook komen we het merk wel eens tegen bij Blokker. Het is nét even een traptrede beter dan de gangbare merken als Tefal, of onbekendere merken.

IMG_1232

SOLA komt met een nieuwe serie, genaamd FAIR COOKING. Dit is een nieuwe lijn, waarin duurzaamheid, eco, en gifvrij centraal staat. De pannen bezitten de zogenoemde GREBLON coating ( daarover later meer) wat ervoor zorgt dat de lagen 100% gifvrij zijn, maar subliem anti kleef. Er is gebruik gemaakt van een combinatie van gegoten aluminium met de Greblon coating. De gegoten aluminium behuizing is extra dik, om te zorgen dat de warmte verdelingen en blijft vormvast bij hoge tot zeer hoge temperatuursverschillen. De pannen bevatten geen hot-spots. In de bodems is RVS-plaatstaal verwerkt om een goede werking op inductie te garanderen. De pan warmt hierdoor zeer snel op waardoor er  tot 40% energie kan worden bespaard. De pannen vallen onder “ 100% natuurproducten”.  De pannen set is vier-delig en bestaat uit:

SAM_2746

– een koekenpan, met een meegegoten steel, waardoor de pan langer meegaat. De maat is 24 cm, ideaal voor o.a pannenkoeken, pancakes enz

SAM_2748

– een braad/kookpan met glazen deksel, 24 cm

SAM_2760

– een braad/kookpan met glazen deksel, 28 cm. Dit is bijvoorbeeld ideaal voor grote groente eters like me 😉

SAM_2749

– een paella/hapjes/wokpan met glazen deksel, 28 cm.

Er zitten vuurvaste glazen deksels op. Deze zijn zeer sterk, en handig om direct je voedsel te kunnen controleren zonder dat je de deksel hoeft op te lichten. De deksels zijn voorzien van een stevige afsluitbare rand.

SAM_2755     SAM_2754

De handvaten zijn mee gegoten waardoor de pan veel langer meegaat.

SAM_2752

De grepen zijn uiteraard gemaakt van gifvrije materialen. Ze zijn goed grijpbaar en breed aan de pan bevestigd wat een fijne grip geeft.

SAM_2750

Je kunt de pannen zeer gemakkelijk opbergen. Ik heb een ” keuken-formaat-kippenhok” en kom altijd chronisch ruimte tekort 😉 Het is voor mij dan ook bijna een must dat spullen erg goed zijn op te bergen. Deze pannen kun je perfect in elkaar zetten! Dit scheelt bakken vol ruimte!

IMG_1231

DE GREBLON COATING

De pannen zijn bijzonder, omdat ze een GREBLON  coating bezitten. Een GREBLON coating is een nieuw ontwikkelde coating die milieu-vriendelijk is geproduceerd en gegarandeerd 100% PFOA vrij. De pannen bevatten ook geen deeltjes.  De coating is verhard waardoor de anti kleef functie zeer goed is. Je kunt de pannen daardoor zelfs zonder olie of boter gebruiken. Deze coating is hittebestendig tot 250 graden Celcius. 

De coating is versterkt met keramiek ( keramisch) waardoor het maximale behaald kan worden aan anti kleef. De pannen zijn tevens duurzaam dankzij deze Greblon coating. Er zijn diverse gradaties in de sterkte van de coating-lagen. Hieronder zie je de verschillende categorieën die lopen van één ( meest laag) naar drie + ( meest hoogst haalbaar) Deze pannenset is van de klasse drie +.

Schermafbeelding 2017-09-10 om 05.54.22

De GREBLON coating is krasvast, mits je met een vork in gaat krabben. Dat moet je bij geen enkele pan doen 😉 

SAM_2753

DE TEST

Ik ben een grote groente eter. Ik eet iedere dag meer dan twee kilo verse groente, iedere dag weer wat anders. Wat ik iedere dag zo’n beetje standaard eet is broccoli, pompoen, zoete aardappelen en rauwe rode bieten en rauwe spinazie. Daarnaast varieer ik met talloze andere verse groenten. Ik kook iedere morgen een mega pan vol groente kort, laat dit afkoelen en verdeel dit in bakjes. Over de gehele dag eet ik deze lading op. Ik kan er iedere dag weer erg van genieten want iedere dag smaakt het weer anders. Dit doe ik al jaren. Ik  kook mijn groente in de gietijzeren pan. Voor de test heb ik de 24 cm pan gebruikt om pompoen in te koken. Ik eet pompoen “ met huid en haar” dus schil deze niet. Ik was en droog ze, hak ze in mootjes en kook ze zeer kort. 

SAM_2756

De massa kwam binnen 5/6 minuten aan de kook, wat sneller is dan in gietijzer. Ik heb de pompoen 10 minuten gekookt, dat was meer dan ruim voldoende, en kon zelfs nog korter. De pompoen was beetgaar en zacht. 

SAM_2760

De warmte ( gas) verdeelt zich mooi onder de pan. Ik had het vuur hoog gezet maar er kwamen geen vlammen onder de pan vandaan. Perfect. 

SAM_2766

Mijn volgende test was de paella wok/hapjespan. Ik besloot mijn heerlijke snelle snack balletjes te gaan maken, die bestaan uit gemalen gemengde noten, pompoenpitten, zonnebloempitten, lijnzaad, sesamzaad en havermoutmeel. Ik wilde testen hoe een klontje kokosolie zich versmolt op de bodem.

SAM_2764

Je ziet de olie duidelijk op de coating liggen. Je hebt helemaal geen bakproduct nodig, maar omdat ik de kokossmaak aan mijn snack-balletjes toch wel erg lekker vind bak ik deze wel in kokosolie. 

Ze kwamen er heerlijk uit. Ik bak ze normaliter in de koekenpan ( lukt ook prima ) maar vond deze pan idealer omdat deze een hogere rand heeft waardoor je alles veel beter kunt bewegen. 

IMG_1234

SCHOONMAKEN

Dankzij de coating hoef je de pannen nauwelijks om te spoelen. Ze zijn tevens vaatwasser-bestendig. Om de duurzaamheid van je pannen te optimaliseren adviseer ik je om de pannen na gebruik met een stukje keukenpapier af te nemen. Als er resten zijn aangekoekt, de pan onder heet water zetten en met een doekje de aangekoekte resten weg schrobben. Gebruik geen agressieve reinigingsmiddelen, een beetje afwasmiddel volstaat.

VOOR EN NADELEN?

Nadelen kon ik eigenlijk niet ontdekken. Enkel voordelen:

 • de pannen zijn verderlicht, waardoor ze ook geschikt zijn voor mensen die klachten hebben in armen, polsen en handen
 • ze zijn supersnel schoon te maken
 • ze verwarmen alles zeer snel, wat een besparing aan energie oplevert.
 • ze kunnen zonder bakproduct worden gebruikt
 • ze zijn duurzaam, waardoor je langer plezier hebt van je pannen
 • ze zijn voor iedere vuurbron geschikt, behalve de oven.
 • de handgrepen zijn breed op de pan gegoten waardoor er een ideale grip is op de pannen
 • ze zijn 100% gifvrij en bevatten ook geen deeltjes aan gifstoffen
 • het glazen deksel is ideaal om je voedsel bereidingen te kunnen controleren zonder dat je het kookproces door het oplichten van de deksel hoeft te verstoren, wat ook energie besparing oplevert
 • door de snelle en geleidelijke warmte afgifte wordt alles snel verhit waardoor je tot 40% energie kunt besparen
 • ze zijn zeer handig op te bergen omdat ze in elkaar passen

SAM_2750

 • ze zijn fraai!
 • ze zijn erg fijn en prettig geprijsd, zodat ” truus met de smalle beurs” ook in aanmerking komt voor een hoge kwaliteitsklasse aan pannen

Alhoewel ik niet van mijn gietijzeren pannetjes af ben te slaan, vind ik deze pannen set meest ideaal als extra aanvulling. Ze gaan absoluut veel worden gebruikt de komende tijd, met name de paella/hapjes/wokpan. Daar ben ik nog het meest enthousiast over 😉 Ik vind deze hapjespan echt ideaal in gebruik. Niets spatte over de rand heen en mijn balletjes waren zeer snel gegaard. Me like! 😉 Deze set krijgt van mij 10 dikke thumbs upp!

De vier-delige pannenset kost 209,95 . Te bestellen bij diverse kook-webwinkels.

Notificatie: ik heb deze pannenset gratis toegestuurd gekregen voor dit onafhankelijke review. Er zijn geen verdere inkomsten en commerciële doeleinden mee gemoeid. 

 

11 Reacties op “Review SOLA FAIR COOKING pannen set

 1. Als je een enkel pannetje wilt, kijk bij Blokker, voordelige aanbieding. Of bij sola-fabriekswinkel.nl
  Het lijken me hele fijne pannen!

 2. Hi Monique,

  Worden de handgrepen heet? Gaan ze niet stinken wanneer dit het geval is?

  • nee hoor, die worden niet heet, mits verkeerd gebruikt. Zet ze dus niet onder direct vuur of op een wok-pit. Warme groet!

   • Hallo, Monique
    Kan ik die pannenset nog krijgen voor de prijs van 169,95 ik was n.l. die dag niet thuis. ik zie het nu pas. het zou heel jammer zijn. ik ben ook maar een alleen staande. mijn man is vorig jaar overleden. ik hoor het nog. gr. ,pietsje

     • Hallo Monique
      Heel hartelijk bedankt voor de inzet voor de pannen set. Het is gelukt voor de aktie prijs. heel veel dank daar voor.
      Verder een fijne dag. gr. pietje

   • Ook de wok niet op een wok-pit Monique?

    Ik heb nu pannen waarvan de handvaten stinken wanneer ze warm worden. Vandaar even extra alert..

 3. Deze review las is Monique:

  Deze pan en andere pannen in de fair cooking serie van Sola worden verkocht met het verhaal dat de pannen een temperatuur van wel 400 graden kunnen verdragen. Dit is echter kant en klare onzin. De pan is gemaakt van PTFT(grondstof van teflon) en versterkt met keramiek. Doordat de pan gemaakt is van PTFT kan het slechts 250 graden verdragen en zelfs dit kan het heel beperkt, niet langer dan 10 minuten. Bij 300 graden zullen er schadelijke stoffen vrijkomen en zal de pan echt doorbranden, bij 400 graden blijft er weinig van de pan over. De medewerkers van Sola zullen onbeschaamd volhouden dat de 400 graden op de label echt klopt, als je verder kijkt en informeert bij de fabrikant van de coatinglaag (greblon), wordt al snel duidelijk dat daar niks van waar is.

  Klopt dit verhaal en dan doel ik vooral op dat de pan gemaakt is van een grondstof van Teflon?

  Dank je wel voor je hulp alvast!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *