Satésaus zonder pinda’s/ vetarm

Enige tijd geleden werd ik benaderd door een moeder en dochter. Zij hadden beiden last van een fikse noten/pinda allergie. De mail was zo heftig, dat ik er een brok van in mijn keel kreeg en meteen besloot tot het uiterste te gaan, om deze twee mensen te helpen. Ze verlangden zo hevig naar …. satésaus! Uiteraard een gloeiende druppel olie op hun vuurtje. Ze vroegen mij, bijna wanhopig, of ik geen goed alternatief wist te bedenken. Nu is dat vrij lastig, saté/pindasaus maken zonder pinda of andere noten. Maar ik ben eens goed gaan nadenken. En ben wat recepten gaan ontwikkelen en testen. Helaas waren de eerste pogingen mislukt. Het maakte mij alleen maar meer ” strijdlustiger” om een goed alternatief te bedenken. Maar hoe…?

SAM_4524

kashameel, kasha korrels fijn vermalen

Plotseling had ik het antwoord: KASHA!  Kasha zijn geroosterde boekweitkorrels met een zeer uitgesproken noot-achtige smaak. Ik ben meteen aan de slag gegaan, en ben om te beginnen wat kasha korrels fijn gaan malen in de hoge snelheidsblender. Dit kwam er aardig uit als meel. Je kunt ook een keukenmachine gebruiken, of een blender met een krachtige motor. Ik ben het recept verder gaan uitwerken, en alles gaan testen. Wat blijkt? HET WERKT! Dankzij de kasha krijgt deze saus een nootachtige smaak! Het is uiteraard geen originele satésaus, maar toen ik de twee dames liet proeven, waren ze echt razend enthousiast!

Deze satésaus is niet alleen vrij van pinda/ noten, maar ook vetarm. Er worden geen extra vetten toegevoegd en ook bevat kasha ( meel) erg weinig vetten. Ideaal dus voor mensen die graag satésaus eten, maar ook op hun gewicht willen letten. Het bevat enkel zaken die het nodig heeft, om tot een zeer smakelijke saus te komen die overal voor gebruikt kan worden! Het is 100% meukvrij, en geschikt voor veganisten.

Kasha kun je kopen in de biowinkel, en is vrij goedkoop.  Gebruik een goede keukenmachine ( bijvoorbeeld Magimix) of blender met een goede motor, om de korrels fijn te vermalen.

Dit heb je nodig:

  • 200 ml water + water om toe te voegen
  • een sjalot, zeer fijn gesnipperd
  • een flinke theelepel cichorei koffie  ( verkrijgbaar in de biowinkel)
  • een halve theelepel GreenSweet suiker Xtra sweet
  • drie flinke eetlepels tikki curry *
  • 2/3 eetlepels kashameel

Zo maak je het:

Doe de sjalot snippers in een ( liefst gietijzeren) pannetje en zet op hoog vuur, laat licht aanfruiten. Voeg de 200 ml water toe en laat onder  voortdurend roeren kort doorkoken. Voeg de kruiden ,cichorei, en stevia toe en roer door.

SAM_4536

Voeg het meel toe en roer direct door, de massa dikt direct in. Voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa op de gewenste dikte is gekomen. Wil je het wat meer smaak geven? Breng wat meer op smaak met de gewenste kruiden.

 

TIKKI CURRY

Heb je geen tikki curry kruiden in huis, of kun je het niet vinden? Je kunt het ook zeer eenvoudig zelf maken door steeds een eetlepel van de volgende kruiden samen te vermengen:

  • knoflookpoeder
  • paprikapoeder
  • gemberpoeder
  • uienpoeder
  • korianderpoeder
  • zwarte peper
  • chillipeper
  • kardemom
  • komijnpoeder
  • kruidnagelpoeder

Voeg wat minder zwarte peper toe, anders wordt de boel wel heel pittig 😉  Mits je daarvan houdt natuurlijk.

SAM_4534

8 Reacties op “Satésaus zonder pinda’s/ vetarm

  1. Hi Monique,

    Hartelijk dank voor je tip ! Ik ben benieuwd.
    Ik wil alleen een alternatief voor de stevia en cichorei bedenken, aangezien ik dit verder niet gebruik. Heb je misschien een suggestie ?

    • kijk eens op mijn recepten pagina, daar vind je talloze recepten met stevia en cichorei 😉 Succes!

    • Dag An, ik heb geen flauw idee wat voor ” groen spul” je bedoelt..?

  2. Hai Monique, vol verwachting maakte ik de pindaloze sate saus……..heel vervelend maar hij was niet te pruimen. Heb hem gemaakt zoals in jou beschrijving. De tiki kruiden 1:1 behalve de peper is way to much en ik heb er 1 eetl. ingedaan. Heb m zelf nog enigszins op smaak weten te brengen met gembersiroop, groentenbouillon pasta, ketjap asin en manis, citroensap, knoflook en kokosmelk. Toen ging het enigszins. Sorry.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *