Speculaas broodjes

IMG_0035

Als Sint Nicolaas weer in aantocht is begint het bij mij weer te kriebelen. Ieder jaar wil ik weer met wat vernieuwends komen, naast mijn feestdagen-receptenboek “ decemberlekkers”  Daarin vind je meest populairste sinterklaas lekkernijen in een meukvrij jasje, zoals banketstaven, peper en kruidnoten, gevuld speculaas, suikerbeestjes en schuimpjes. Ieder jaar probeer ik weer met een verassend nieuw recept op de proppen te komen en ik denk, dat het dit jaar ook weer is gelukt met deze zeer lekkere speculaas broodjes!

IMG_0038

Ze hebben een lekkere spijs-achtige vulling van banaan en speculaaskruiden. Ze zijn 100% vegan, dus geschikt voor een grotere groep mensen. De broodjes bevatten weinig ingrediënten waardoor ze ook budgetvriendelijk zijn. Ze kunnen op ieder moment van de dag ( en wat mij betreft van het jaar!) worden gegeten dankzij de gezonde, voedzame ingrediënten. Zelfs als ontbijt!

Ik heb ” kant en klare” biologische speculaaskruiden gebruikt. Deze kun je overal kopen ( biowinkels) maar je kunt het ook zelf maken. Meng steeds een eetlepel van de volgende ingrediënten in een kommetje door elkaar:

– ceylon kaneelpoeder

– anijspoeder of gemalen steranijs

– nootmuskaat

– kruidnagel

– koriander

– foelie

– cardemon

Bewaar in een potje op een droge plek.

Dit heb je nodig:

( voor vier tot vijf grote broodjes)

  • 475 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • een grote banaan, fijn gepureerd
  • twee eetlepels speculaaskruiden
  • twee en halve eetlepels greensweet-stevia sweet Xtra
  • warm water
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder

Voor de vulling:

  • een grote banaan, gepureerd
  • een eetlepel speculaaskruiden
  • een eetlepel greensweet-stevia sweet Xtra
  • 15 ml warm water

Om te garneren:

  • speculaaskruiden

IMG_0036

zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden, bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de broodjes door elkaar en voeg steeds beetjes warm water toe tot de massa smeuïg wordt. Laat 5 minuten staan. Roer alle ingrediënten voor de vulling door elkaar. Zet een kommetje met warm water klaar.

IMG_0037

Doop steeds even je handen in de kom water en trek uit het beslag een groot stuk, druk tussen de handpalmen plat, en vorm een kuiltje. Vul het kuiltje met wat vulling en vouw alles om de vulling heen tot een rond broodje. Leg dit op de bakplaat en bestrooi royaal met speculaaskruiden. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35-40 minuten, blijf tussentijds controleren.

2 Reacties op “Speculaas broodjes

  1. Hallo Monique, wat een heerlijke recepten allemaal! Ik vraag me af of ik een deel van het havermoutmeel kan vervangen door amandelmeel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *