tijd voor warme anijsmelk!

Zodra het buiten wat guur en koud wordt, hebben we behoefte aan warmte. Veel mensen kruipen dan ook lekker met een dekentje op de bank, kaarsjes gaan weer aan en hebben we weer meer zin in warm voedsel. Als kind herinner ik mij ook nog goed de vele koppen warme chocolademelk, die werden afgewisseld met warme anijsmelk. Wie kent ze nog: de lange vierkante pakjes anijsblokjes van het merk de Ruijter? Vierkante blokjes die nog het meest weg hadden van een groot suikerklontje, apart verpakt in wit vetvrije papiertjes. Naast deze bekende blokjes werden er ook tabletten verkocht. Anijsmelk was vroeger een eg hip drankje.
Vandaag de dag zijn de staafjes anijsblokjes van de Ruijter nog steeds te koop al kom je ze steeds minder tegen. We kennen anijs nu vooral nog in de vorm van gestampte muisjes, anijshagel en geboorte muisjes. We drinken in de herfst en winter nu liever een kop warme chocolademelk, helaas ook vaak gemaakt van kant en klaar-meuk.

SAM_6360

wat is anijs?

Ik persoonlijk hou ontzettend van de geur van anijs. Het ruikt erg sterk en fris. Anijs is een éénjarige plant die behoort tot de schermbloemen familie. De plant heeft zijn oorsprong liggen in het Middenlandse Zeegebied,en in West-Azië. Echter zou dit kruid al duizenden jaren geleden door Egyptenaren worden gebruikt. Vandaag de dag wordt anijs geteeld in Zuid-Europa en groeit het zelfs gewon in het wild in Nederland.
Anijs is een echte smaakmaker in tal van gerechten.Vooral in appeltaart en gebak en in tal van Sint Nicolaas lekkernijen komen we anijs vaak tegen. Het staat ook goed bekend om zijn medicinale werkingen. Anijszaad is een rijke bron van vitaminen en mineralen. Ook wordt anijszaad vaak toegeschreven om luchtwegproblemen te verlichten, het kan bij astma bijvoorbeeld een moeilijke ademhaling tegengaan.Anijs werkt ook antibacteriëel.De essentiële oliën in anijszaad werkt bijvoorbeeld goed tegen hoofdluis.

Er is ook ster-anijs. Dit is een boom of struik, waarvan de vruchten gebruikt worden als specerij.Deze worden gebruikt in zijn geheel ( de bekende sterretjes) of gemalen tot anijspoeder. De kruidige smaak zit in de schil van de vrucht. De sterke anijsgeur van steranijs komt van de etherische olie. Deze olie bevat anethol, een sterk geurend stofje. De smaak van steranijs is voller en steviger dan de smaak van de anijsplant ( zaad)
Er wordt mij veel gevraagd of ster anijs nu wel of niet eetbaar is.De verwarring is begrijpelijk: er is nog een ander soort ster anijs, de Japanse ster anijs.. Deze is giftig en inderdaad niet eetbaar.Japans ster anijs wordt gebruikt als luchtverfrisser ( producten) en we komen deze sterren ook erg vaak tegen in pot pouri. Japans ster anijs is ongeschikt voor consumptie, de ster anijs uit China is zeer geschikt voor consumptie en ook gewoon eetbaar. In de wereld van food komt de Japanse ster anijs niet voor.En er moeten verplichte waarschuwingen staan vermeld op verpakkingen van non food producten waar de Japanse ster anijs is verwerkt. Meer lezen over anijs ? KLIK HIER

Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract. De bedoeling is om een blokje te laten oplossen in een pannetje melk wat aan de kook wordt gebracht. Lekker, maar dus niet echt wat je noemt een zeer gezonde drank. Gelukkig kun je zelf ook een gezonde anijsdrank maken.

DIT HEB JE NODIG: ( voor één persoon)

  • 300 ml plantaardige melk-achtige drank, bijvoorbeeld havermelk, amandelmelk of sojamelk
    anderhalve eetlepel biologische erythritol + een druppel zuivere stevia
    een  kwart theelepel anijspoeder
    een half theelepeltje anijszaad

ZO MAAK JE HET:

Voeg de stevia, anijspoeder en zaad bij de melk in een steelpan en breng dit al roerende aan de kook. Laat het onder voortdurend roeren kort doorkoken.
Zeef de melk en vang de melk op in een mok. Genieten maar!

Wil je de melk wat romiger? Voeg er dan een papje arrowroot aan toe die je maakt van een eetlepel arrowroot wat aangelengd met water.Voeg het papje toe zodra de melk kookt. Wil je het wat zoeter, gebruik dan wat meer stevia om op smaak te brengen.

Liever een lobbige, super-romige anijsmelk?

Mijn persoonlijke grote favoriet in de herfstmaanden is mijn eigen bedachte versie op de anijsmelk. Ik hou enorm van romig en lobbig. Ik bedacht daarom een heerlijke variant die ik maak met mijn eigen homemade havermelk. Als je dit zelf maakt, kun je deze zo romig / dik en lobbig maken als je wenst. HOE DAN? Nou zo:

Maal circa 175 gram havermout, 250 ml water, 5-8 druppels stevia ( ik heb de vanille smaak gebruikt ) en een theelepel anijspoeder in de blender tot een vloeibare massa. Zeef de massa uit boven een kom. Wil je warme anijsmelk? Warm de melk dan zeer kort in een pannetje op.

 

gy oaty hot choclate 1

warme chocolademelk

Wat wil je op dit moment nu het liefst? Ik denk dat het antwoord vast warme chocolademelk is! Warme chocolademelk is letterlijk zeer verwarmend op koudere en gure dagen.Het wordt dan ook beschouwd als herfst/winterdrank. Chocolade in drankvorm is de oudste manier van chocolade consumeren. In de heilige Maya rituelen kwam de warme drank al voor. De Maya’s dronken hun warme chocoladedrank in combinatie met specerijen, zoals chillipeper. Tegenwoordig wordt peper weer meer gebruikt in warme dranken. Vooral in combinatie met pure chocolade is peper een verrassende combinatie. In Nederland wordt vooral warme melkchocolade gedronken en in opkomst zijnde pure chocolademelk. In Spanje drinken de Spanjaarden naast pure en melkchocolademelk ook witte chocolademelk, iets wat we zelden tegenkomen in Nederland. We zijn echter koplopers als het komt op koude chocolademelk. ” Chocomel” is na gewone melk het meest gedronken zuiveldrankje in Nederland.
We maken warme chocolademelk nog het meest uit een kant en klare pot, waaraan enkel wat heet water aan toegevoegd dient te worden. Daarnaast maken we van kant en klare cacaopoeder ( vol met suiker en E nummer meuk) ook veel warme koppen chocolademelk, door dit poeder te vermengen met gekookte melk. Een nieuwe trend is ook om gewone koude chocomel in de magnetron op te warmen. Vroeger werd er ontzettend veel Nesquik gedronken: een kant en klaar chocolade poeder die je met melk moest opwarmen. Wie herinnert zich nu niet de gele ovale bussen poeder met het bekende konijntje erop? Het was niet alleen een zeer geliefde drank bij kinderen, ook volwassenen lusten er wel pap van. Het behoeft denk ik geen verdere uitleg dat ook deze producten verre van gezond zijn te noemen. Ze worden tegenwoordig nog altijd goed verkocht. Ze staan stijf van de suikers, en sommige maken het ook erg bont met kunstmatige toevoegingen. Ook dus maar voortaan lekker zelf maken!

DIT HEB JE NODIG: ( voor één persoon)

  • een volle mok havermelk
    een eetlepel biologische magere cacaopoeder
    5-8 druppels stevia

ZO MAAK JE HET:

Roer door de melk in de mok de stevia en cacao, en giet over in een steelpan.Breng al roerend aan de kook. Als de melk goed heet is, de massa terug gieten in de mok. Smullen maar!

Lekkere dot slagroom erop?
Zet een blikje biologische kokosmelk 24 uur van tevoren in de koelkast. Als de melk goed koud is, de klomp gestolde melk uit het blikje scheppen met een vergiet en goed laten uitlekken. Klop dit in een vetvrije kom met vetvrije garde tot slagroom.Je kunt het nog wat extra zoeten met een theelepel stevia .

Wat gaan jullie vandaag drinken???

7 Reacties op “tijd voor warme anijsmelk!

    • Anijs mag vrij gebruikt worden, maar ik heb het hier dan wel over pure zaadjes en/of poeder. De anijsblokjes uit de supermarkt bevatten veel suikers. Neem ook, voordat je een kruid/specerij wilt gaan gebruiken, contact op met je behandelend specialist. Ieder geval is anders. Warme groet

  1. waarom is dat? Wat is er ongezond aan?
    Kun je je reactie motiveren?

    • Geen idee wat Joop er slecht aan vind.
      Maar zoetstoffen die geen energie waarde hebben zijn ongezonder dan de meeste mensen door hebben. Als je dit vanuit een biologisch perspectief bekijkt is het nog een beetje te begrijpen. Je lichaam is van nature zo ingesteld dat zoet een teken is van calorieën, en op het moment dat je dus iets zoets proeft reageert je lichaam of het calorieën binnen krijgt. Maar met zoetstoffen zonder een energie waarde is dit niet zo. Hierdoor kan je lichaam van slag raken en zal een zoete smaak niet meer voor een verzadigd gevoel zorgen. Hierdoor zullen mensen die veel zoetstoffen gebruiken op lange termijn meer honger hebben. En waarschijnlijk ook meer gaan eten.

  2. dit is een echt troostdrankje ,
    voor als je effe lekker veel warmte nodig hebt , als t een of t ander je tegenzit

  3. Net met dochter kerstverlichting uit de tuin ontmanteld. Helemaal verkleumd (jas was toch handiger geweest..) gauw deze anijsmelk gemaakt: superlekker! En we kunnen er weer tegen 😋

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *