Tortica de moron ( Cubaanse koekjes) Cuban cookies

Dit recept is dubbel zo bijzonder. Het is het EERSTE RECEPT die ik internationaal ga publiceren, in twee talen, en het is een 100% meukvrije variant op de echte Cubaanse koekjes! Ik krijg erg veel vragen over mijn recepten, of ik deze ook niet in het Engels kan vertalen. Ik krijg steeds meer volgers en fans buiten Nederland en dat levert inmiddels erg veel nationaliteiten op onder mijn fanbase. Daar ben ik echt super trots op en ontzettend blij mee, want hoe internationaler, hoe beter!

 

Dit lekkere brosse koekje komt uit het stadje Moron in het midden van de noordkust van Cuba. Cuba was één van de eerste eilanden die Columbus aandeed op zijn reizen naar Zuid Amerika. Op zijn zijn tochten nam de ontdekkingsreiziger de ingrediënten voor dit koekje: tarwe, varkens (voor de reuzel) en suiker mee. Het recept voor deze koekjes is waarschijnlijk net als de ingrediënten ook meegenomen door de eerste Spaanse overheersers. Het koekje lijkt erg op het Spaanse mantecado of polveron. Alleen amandelen hadden de Cubanen niet voorhanden. Maar twee echt Zuid-Amerikaanse ingrediënten, limoen en vanille, werden al snel gebruikt om extra smaak te geven. Dit koekje is lekker eenvoudig om te maken. En ik heb er uiteraard mijn vertrouwde 100% meukvrije versie van weten te maken! Het koekje bevat een eidooier, en is dus niet geschikt voor veganisten. Je kunt de eidooier vervangen met een halve gepureerde banaan, maar dit heeft invloed op de smaak en textuur van het koekje. 

Dit heb je nodig:

  • 100 gram zuivere kokosolie/vet op kamertemperatuur/zacht
  • drie flinke eetlepels erythritol suiker + twee eetlepels stevia sweet Xtra
  • een eidooier ( indien vegan, een halve gepureerde banaan)
  • 175 gram havermoutmeel ( havermout vlokken fijn vermalen in de blender)
  • een theelepel limoensap
  • een theelepel vanille bourbon

SAM_2508

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Meng de suikervervangers door de kokosolie. Voeg de eidooier toe en roer goed door. Voeg meel, vanille en limoensap toe en kneed alles tot een deeg. Halveer het deeg in twee stukken en rol deze in een lange rol. Snij de rollen in stukjes en leg op de bakplaat. Druk met de handpalmen de koekjes plat. Bak de koekjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 35 minuten, blijf tussentijds controleren. De koekjes moeten goudbruin zijn verkleurd. Laat de koekjes lang en goed afkoelen, ze moeten hard worden.

SAM_2514

TORTICA DE MORON ( Cuban cookies)

Well here it is…the first translated recipe! iv’e growned a lot of fans outside the Netherlands, and they were asking me if i could translate my recipies. A lot of ingrediënts and sizes are not the same as Dutch ingrediënts and quantities, so a recipe can turn out totaly wrong or diferent as the original. There for, i will try my very best to translate a lot of recipies for you guys! This is my first one and i intentional choose an international recipe ! I am totaly in love with the Caribian. Although iv’e traveled a lot trough the US, for some anoying reason i never went to Miami Beach were the Cuban/caribian influances are everywere. I hope to realize my unfulfilled dream in 2018. I am in love with the Caribian kitchen. I have some Caribian friends who live in the Netherlands and iv.e learned a lot of cooking and baking skills from those guys! They mentioned this cookie recipe to me, and i start to search on the internet. Turns out to be, that it has a lot in common with a butter cookie.

SAM_2509

This brittle cookie is originaly from the town Moron, wich is laying in the midlle of the North-coast of Cuba. That’s why they are named after this town.  From origine this cookie was made from wheat, sugar en lard. Later they added two of the most famous ingrediënts from South-America, vanilla and lemon( juice) to the ingrediënts and today, there are hundreds of diferent recipies to make them. All have in common that they are very easy to make. Iv’e made a 100% mock-free version out of it! Get started!

What do you need?

  • 1/2 cup ( 100-120 grams) pure coconut oil/fat, room tempured/soften
  • 3 tbsp erythritol sugar-replacement + 3 tbsp stevia baking sugar
  • 1 egg yolk
  • 1 big 1/2 cup ( 175 grams) oatmeal flour ( made from oatmeal, put it in the blender and grind)
  • 1 ts vanilla bourbon
  • 1 ts lemonjuice

SAM_2510

This is how you do it:

Preheat the oven to 350 F ( about 175/180 degrees). Fill a plate with baking paper.Grind the sugars with the coconut oil. Add the egg yolk, and stir well. Add flour, vanilla and lemonjuice, stir again. Kneed everything into a ball. Put the ball in half and roll long rolls out of them. Cut them in pieces, lay the pieces on the plate and press the cookies flat. Bake them in the middle of the oven, in about 35 minutes, keep watching them. Let them cool off !

SAM_2510 SAM_2513

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *