Tussendoortjes…zinvol of onzin?

Wisten jullie dat we in een gemiddelde supermarkt meer dan 20.000 producten kunnen kopen? Even ter vergelijking: eind jaren zestig was dat nog geen 500 producten. Vrijwel al deze producten waren ” los” en vers. Niets verpakt, laat staan onnodig verpakt. Er waren vooral geen onnodige producten. Sterker: van zoiets als tussendoortjes hadden mensen in die periode nog nooit gehoord.

BEDACHTE TERM

Tussendoortjes is een term, wat is bedacht en ontwikkeld door fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen op gebied van voeding. Het is geen directe levensbehoefte. Als we iedere ochtend volwaardig ontbijten, in de middaguren stevig lunchen en in de avonduren een lichte, voedzame maaltijd nuttigen, zijn tussendoortjes niet nodig. Vroeger werd er ontzettend hard gewerkt. De  arbeid was lichamelijk 5 x zoveel zwaarder dan de gemiddelde lichamelijke arbeid wat we nu verrichten. Er werd veel handmatig gedaan, omdat er nog geen geavanceerde machines en apparaten bestonden die het zware werk van ons konden overnemen. Zo werden trekpaarden ingezet om te ploegen, en werd er achter deze trekpaarden aan gelopen met een zware ploeg om het land te bewerken.Vandaag de dag wordt dit dit niet alleen met geavanceerde machines gedaan, maar ook zittend in een tractor.Dit is maar één klein voorbeeld van een wezenlijk verschil tussen toen en nu.

We hebben het niet alleen erg makkelijk gekregen betreft lichamelijke belasting, we zijn daarnaast zeer anders gaan eten en drinken dankzij alle kunstmatige, kant en klare en suikerrijke levensmiddelen die we in de supermarkt kopen.We zijn dus minder inspannend werk gaan verrichten ( dankzij de versoepeling door geavanceerde apparaten) maar ongezonder en gemakkelijker gaan eten/drinken. Daar ergens is de balans dan ook volledig zoek geraakt.

Carisma-poten

Niet zaligmakend

Natuurlijk was het vroeger allemaal niet zo zaligmakend. Er was honger, en voedseltekort. Maar juist door deze matigheden leerden we voedsel waarderen, en namen we het niet als vanzelfsprekend. Een pak suiker was in die periode een pure luxe waar erg zuinig mee werd omgesprongen. Dit is vandaag de dag onvoorstelbaar. Een kilo suiker kost bijna niets en is overal verkrijgbaar, zelfs bij de speelgoedwinkel ( echt waar!) We zijn over de jaren oververzadigd geraakt. En zijn hierdoor ook de matigheid en waardering voor ons voedsel kwijtgeraakt. Voedsel is inmiddels niet langer meer een noodzakelijke levensbehoefte, het is een bijzaak geworden, wat er gewoonweg is, overal waar we ons maar bevinden. Niets is nog gek, alles is maakbaar. In plaats dat we voeding als levensbehoefte moeten beschouwen, beschouwen we het nu als ” gewoon” en normaal. Eten kunnen we overal ter wereld, op iedere meter van een straat vinden we wel iets van voedsel/voedselresten. Het is er, overal om ons heen. En in alle gekte en waanzin,wat vooral betekent dat het grootste deel van ons huidige voedselaanbod totaal zinloze voeding betreft.V oor onze levensbehoefte hebben we immers geen roze-koekvla, paarse ketchup of gesuikerde granen nodig.

 

Bedacht voedsel

Waarom zijn de supermarkten van vandaag dan zo overvol met al deze onzin-producten? Het antwoord is simpel: geld. Het is een levensbehoefte en we hebben dan ook iedere dag voeding nodig. Dit maakt voeding tot de grootste winstmakende handel ter wereld. Neem zoiets als rijst en granen. Rijst en granen zijn één van de grootste en belangrijkste voedingsmiddelen ter wereld. Dit werd vroeger nog zonder kunstige foefjes verbouwd. Dit maakte rijst net als granen begin vorige eeuw niet alleen zeer belangrijke voedselbronnen voor de mens, het gaf ons ook de échte gezonde voordelen die rijst/granen rijk waren. Anders gezegd hadden we aan rijst en granen erg grote voedsel-behoeften. Om rijst en granen winstgevender te maken werd er GM toegepast. Dit gaf betere oogst, meer opbrengsten en dus meer winst-oogmerk. De genetische manipulatie heeft ervoor gezorgd dat de voedingswaarden van zoiets kostbaars als rijst en granen totaal zijn gemodificeerd. En dit is ten koste gegaan van onze gezondheid. Dit was begin jaren zestig/zeventig nog niet merkbaar, maar inmiddels zijn we zieker, allergischer en intoleranter dan ooit.  Voedingswaardig wordt er totaal niet gekeken, ons welzijn speelt geen grote rol meer. Hoe graag fabrikanten, supermarkten en multinationale ondernemingen ons anders wil doen laten geloven, het gaat hen vooral om de winst.

Omdat alles kunstmatig maakbaar is geworden, en we steeds meer en meer kunstmatige E nummers zijn gaan accepteren, hebben fabrikanten/supermarkten/multinationale ondernemingen de afgelopen jaren hun speeltuinen flink uit kunnen breiden. En komen dagelijks op de markt met de meest idiootste en onzinnigste producten. Producten die zijn bedacht door fabrikanten die totaal niet van enige levensbehoefte zijn. Om enkele op te noemen:

  • Ingeblikte meuk zoals fruit, soep en bewerkte vlees/vleeswaren
  • Groentenconserven
  • Light-producten
  • Alle producten met ” smaakjes” en ” kleurtjes”
  • Broodbeleg

Ik kan een zeer lange waslijst maken van deze onzin-producten. Maar je kunt ook een willekeurige supermarkt binnen lopen en langs de uitpuilende schappen wandelen om al die onzin-meuk te aanschouwen.Want bijna 95% wat we kunnen grijpen, is onzinnig en niet van levensbehoefte. Ingeblikte meuk: wat is er mis om zelf alles vers te snijden? Groenteconserven hetzelfde verhaal: waarom geen verse intacte groenten zelf snijden en koken?  Ligtproducten? Wat een onzin. Ze kunnen deze producten beter ” kunst-producten” noemen, wat de lading meer dekt. Onnatuurlijk gemaakte producten met smaakjes, geurtjes en kleurtjes. Dit alles heeft geen enkele meerwaarde in voedingswaarden. Brood zou op zichzelf staand al smakelijk genoeg moeten zijn met een likje zuivere roomboter in plaats van al die suiker-meuk wat onder ” broodbeleg” valt.

Tussendoortjes

Een van de meest zinloze producten die afgelopen jaren steeds meer marktwaarde innamen, zijn tussendoortjes. Fabrikanten verzinnen zich gek aan de meest idiootste, soms zelfs hilarische producten om ons wijs te maken dat we vooral tussen de hoofdmaaltijden door moeten gaan snacken. Als we vandaag de dag langs een willekeurig ” tussendoortjes-schap” ( die inmiddels officieel bestaat) wandelen worden we bijna aangevallen door talloze flitsende verpakkingen met de meest bizarre claims en kreten.

IMG_6277     IMG_6281  IMG_6279

Kletspraatjes vullen enkel de gaatjes in ons gebit

 

 

De vraag is of we deze tussendoortjes echt zo nodig hebben. Deze vraag kan niet zo eenvoudig worden beantwoord. Wat wel zo klaar als een klontje is, is dat we  al deze producten NIET nodig hebben.Vrijwel alle producten bestaan vooral uit een hoop meuk, kletspraat en zwets, dan dat er sprake is van enige echte voedingswaarde.

Tussendoortje of niet?

De vraag of tussendoortjes werkelijk nodig zijn, is sterk individueel afhankelijk. Als er volwaardig wordt ontbeten, een stevige voedzame lunch in het middaguur wordt genuttigd,en in de avonduren een lichte voedzame maaltijd, dan zijn tussendoortjes overbodig. Echter kun jij wel erg veel behoefte hebben aan wat extra voedsel, omdat je bijvoorbeeld aardig zwaar lichamelijk werk verricht. Maar ook dan zijn de bedachte tussendoortjes die we in de supermarkt kunnen kopen geen oplossing. Sterker: deze producten kunnen zelfs alleen nog maar meer schommelingen in de bloedsuikerspiegel en ” dipjes” veroorzaken.

Belangrijke punten zijn:

Ontbijt volwaardig.Dit betekent NIET aan de ontbijtgranen gaan, want dan breng je water naar de zee. De kant en klare ontbijt-producten zijn nét zo verzonnen en dus nét zo zinloos als tussendoortjes. Kies voor ” los” en zuiver, vers en liefst biologisch. Puur en 100% natuurlijk. Daar zit geen zakje of pakje omheen 🙂 Maak bijvoorbeeld je eigen ” overnight oats” ( zie linkje ” ontbeten” hierboven) en voeg daaraan wat eiwitten en vetten aan toe. Als koolhydraten, eiwitten en vetten in een goede balans worden genuttigd, dan zul je absoluut geen behoefte hebben aan een tussendoortje.

Bedenk je, dat tussendoortjes ons zijn aangesmeerd en dus aangeleerd. We zijn het inmiddels gewoon gaan vinden om de hele dag door te eten/snacken. Dit is ook precies wat fabrikanten/supermarkten/multinationale ondernemingen voor elkaar probeerden te krijgen en helaas is dat aardig goed gelukt.Wij eten en snacken wat af, raken gewend en gewoon aan de vele suikers ( waarom denk je anders dat er zoveel suikers in al die tussendoortjes zitten?) en verlangen naar steeds meer snack-momenten tussendoor. De fabrikant levert ,met de meest ” gezondste” kletspraatjes. Dit geeft ons een goed gevoel. Ga voor jezelf na, hoe afhankelijk jij bent geworden van tussendoortjes en, of je deze ook daadwerkelijk nodig hebt.Vaak kom je erachter dat dit niet het geval is.

Wil je tussendoor ” snacken” kies dan voor intact gelaten voedingsmiddelen, zoals intact vers fruit en groente. Het lijkt een beetje een inkoppertje, maar radijs smaakt na een paar keren ” doorbijten” ook echt lekker. Als je minder went aan alle suiker, en meer toegang geeft tot echte smaken uit de natuur, zul je ook merken dat het verzadigingspunt veel sneller wordt bereikt en er geen behoefte meer is aan tussendoor-snacken.

Koop gewoonweg NIETS aan die zogenaamde tussendoortjes die voor ons zijn bedacht. Alle Liga, Evergreen, sultana en meuslirepen ten spijt: het is GEEN levensbehoefte. Gebruik je gezonde verstand, luister naar je lichaam. Ontdek,dat tussendoortjes in erg veel gevallen absoluut niet nodig en dus overbodig zijn.

Maar….wat als je echt graag een tussendoortje wilt nemen?

Goed, je weet nu de zin en vooral onzin wat betreft tussendoortjes. Ondanks dat wil je toch erg graag tussen de drie hoofd-maaltijden door iets eten. WAT kun je dan het beste eten? Ik heb een aantal suggesties op een rij gezet:

VERS INTACT FRUIT MET LAGE FRUITSUIKERS

Fruit is de onbetwiste nummer één als een diëtiste / deskundige een tussendoortje adviseert. Deels terecht, deels onterecht. Want helaas, ook al dat onschuldig ogende heerlijke verse sappige fruit is niet altijd zo gezond. Dit heeft te maken met de hoeveelheden die je eet en de hoeveelheden natuurlijke vruchtensuikers in fruit. Je kunt hier meer over lezen in DIT ARTIKEL. Wil je wat lekkers tussendoor, dan kun je denken aan:

  • een paar verse aardbeien
  • een paar frambozen
  • een paar bessen ( zure en zoete )
  • een kiwi

EEN KLEIN HANDJE NOTEN

Noten zijn verrukkelijk en gezond. Maar ook rijk aan vetten. Een klein handje per dag ( circa 6-8 noten ) draagt echter bij aan een gezond eetpatroon , geeft een vullend gevoel, en zijn heel erg lekker. Je kunt noten bijvoorbeeld ook mixen met wat gedroogde bosbessen. Het aantal wat je hierboven op mijn hand ziet, is een mooie richtlijn.

( LIEFST HOMEMADE) CRACKERS

Crackers zijn er in allerlei soorten, maten en varianten. Wist je, dat je zelf heel eenvoudig echt gezonde crackers kunt maken? KLIK HIER . Het voordeel van homemade crackers is dat je de complete regie zelf in handen houdt en de crackers meer vullend zijn.

 

 

2 Reacties op “Tussendoortjes…zinvol of onzin?

  1. Goed artikel Monique! Iedere ouder met jonge kinderen zou dit moeten lezen……

  2. Geachte Monique, Een goed en helder en in mijn beleving eerlijk en oprecht verhaal. Helaas voor veel mensen niet ontvankelijk omdat zij vandaag, gisteren, eergisteren en vorige week etcetera, altijd gewend zijn tussendoortje,s te nemen. Dat is jammer maar wel realiteit. Dat deze mensen pas wakker worden wanneer er belemmeringen door ziekten op gaan treden zou niet nodig mogen zijn. Helaas onze preventieve gezondheid inzichten zijn bij velen niet bekend. Ook bij artsen (op uitzonderingen na) wordt hier niet op gewezen. Kijk is naar het aanbod in de restauratie ruimte van de meeste ziekenhuizen. Preventie en relatie, m.a.w. een holistische aanpak komt nauwelijks voor. Helaas brengt dit de huidige welvaart ziekten met zich mee. Zo zal ik nog wel door kunnen gaan. Doe ik niet. Ieder kiest voor zich zelf. Monique dank voor je verhaal. Blijf volhouden om ons te prikkelen. Groetje’s Wim

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *