Vegan banana buns

SAM_3009

ik ben dol op bananen. Ik vind ze niet alleen lekker om zo uit het vuistje te eten, ik bak er ook ontzettend graag mee. Ze zijn meest ideaal om mee te bakken omdat ze eieren ( binding) en suiker tegelijk kunnen vervangen. Daarnaast geeft het een baksel smeuïgheid. Dit geeft ontzettend veel mogelijkheden. Daarnaast is banaan ontzettend gezond, zeker groene bananen. Meer lezen over bananen? Klik hier. 

SAM_3013

Bananen zijn de ideale snacks voor/tijdens/na het sporten. Dankzij de aanwezigheid van kalium en magnesium kan een banaan de tekorten weer aanvullen. Zeker als je er wat ongezouten pinda’s bij eet, of zaden, pitten of noten. Ik sport veel en intensief. Na het sporten vul ik mijn tekorten graag aan met banaan. Ik bedacht speciaal voor mijn trek na het sporten te stillen deze geweldige buns. Ze zijn ontzettend voedzaam, gezond, gemakkelijk te maken en dagenlang te bewaren.

SAM_3010

Dit heb je nodig:

  • twee grote ( liefst groene) bananen, fijn geprakt
  • twee flinke eetlepels greensweet stevia sweet Xtra sugarsubstitute 
  • 10 gram ( wijnsteen) bakpoeder
  • 400 gram havermoutmeel ( havermout in de blender tot meel vermalen)
  • warm water

Optioneel, maakt het wel lekkerder:

voor de topping:

  • vier eetlepels kasha ( geroosterde boekweitkorrels)
  • drie eetlepels pompoenpitten
  • twee eetlepels zwart sesamzaad
  • vier eetlepels sesamzaad
  • drie eetlepels maanzaad

Mix alles voor de topping samen.

 

SAM_3011

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Roer alle ingrediënten voor de broodjes in een kom stevig door elkaar en voeg steeds kleine beetjes water toe tot de massa smeuïg en vast wordt. Laat 5 minuten staan. Draai broodjes uit het deeg en leg op de bakplaat. Bestrooi met de mix en druk dit er licht in. Bak de broodjes in het midden van de oven gaar in ongeveer 30-35 minuten. Ze moeten mooi goudbruin zijn verkleurd. Laat afkoelen. Bewaren in een plastic zak in de broodtrommel.

SAM_3012

I love bananas. Not just for eating but for baking as well. Next to being a healthy fruit, bananas are an excellent egg/sugar substitute and add moist to your bake. Want to know more about our versatile yellow (or green) friends? Click here.

Next to loving bananas, I also love to work out and bananas are the ideal pre-workout or post-workout snack. The high levels of potassium and magnesium will give you extra energy and replenish your body with the necessary nutrients it needs after working out. Even more so when mixed with nuts or seeds. And that’s how these yummy buns came to light. Easy, nutritious, healthy and can be stored for days. Let’s get baking!

Ingredients

  • 2 bananas, preferably green
  • 2 heaped tbsp. of Greensweet Stevia Xtra (or whatever granulated Stevia sugar-substitute is available in your country)
  • 10 grams of cream of tartar
  • 400 grams of oat flower
  • some warm water

Topping:

  • 4 of toasted buckwheat groats
  • 3 tbsp. of pumpkin seeds
  • 2 tbsp. of black sesame seeds
  • 3 tbsp. of poppy seeds

Mix everything, set aside.

Buntime!
Pre-heat oven to 180C (350 F) and line a tray with a baking sheet. Mix the dry ingredients in a bowl and gradually add water till the mixture holds to a moist dough. Kneed through and let the dough rest for about 5 minutes. Shape dough balls the size of a small tangerine and add to the baking tray. Cover with the seed topping mix and press down to lightly flatten the buns. Bake for 30-35 mins till golden brown. It will be hard, but leave the buns to cool before eating. You can keep the buns in a plastic bag or container for a few days. Enjoy!

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *