Vegan banketstaaf ( gluten/lactose/suikervrij)

IMG_0382

Zo rond Sinterklaas worden we weer overspoeld met de populaire lekkernijen. Ook op internet stromen de recepten over elkaar heen. De meesten claimen erg gezond te zijn, terwijl ze even zo goed worden gezoet met zogenaamde natuurlijke suikervervangers, vol zitten met transvetten, en vaak zoveel ingrediënten bij elkaar bevatten dat we eigenlijk niet meer kunnen spreken van een gezonde variant.

IMG_0378

Een stroming die in 2017 pas echt populair is geworden is het veganisme. Als je veganistisch leeft, gebruik je niets wat maar enigszins te maken heeft met dieren. Dit betekent bijvoorbeeld ook geen honing, eieren en leren artikelen. Het is een vrij extrene manier van leven en het vergt veel disipline, wilskracht en kennis om deze stroming te volgen. Veel mensen sneuvelen dan ook vrij snel. Dit zijn vooral mensen die om gezondheidsredenen vegan willen leven, of graag trends en hypes volgen. Veganisme gaat echter wat dieper dan de oppervlakte en het is een totaal andere manier van leven. Daar moet rekening mee worden gehouden. Meer lezen over veganisme? Klik hier en hier

Ik ben 98% vegan. De overige 2% eet ik aan biodynamische kwark en yoghurt en roomboter, en verse eieren direct van de boer. Vlees eet ik al ruim 30 jaar niet meer, en ik drink ook geen melk. Ik kan mijzelf daarom niet onder een bepaalde groep zetten, want ik ben geen 100% veganiste en geen 100% vegetariër ( als we eieren ook onder vegetarisme scharen) Ik heb voor mezelf een perfecte balans gevonden waarin ik het prima kan volhouden. Dat is meest belangrijk, niet een bepaald hokje waar je in gedrukt kan worden.

IMG_0381

In mijn werk probeer ik alle mogelijke stromingen tegemoet te komen. 100% meukvrij betekent dan ook vrij van kunstmatigheden, gluten, koemelk/lactose/vlees, geraffineerde suikers en zogenaamde natuurlijke suikervervangers, 100% puur en vers, intact, biologisch, biodynamisch. Mijn streven is om 100% meukvrij te werken zodat iedereen aan zijn trekken komt met mijn recepten. Dit recept is weer zo’n 100% meukvrij recept. Het is geschikt voor veganisten, maar ook voor mensen met een gluten-intolerantie, koemelkallergie, bevat geen kunstmatige en bewerkte suikers en bevat minimale ingrediënten. Deze variant op de bekende banketstaaf kun je zowel tijdens sint Nicolaas als kerstmis maken, of nou ja….het gehele jaar door!

Dit heb je nodig:

Voor de staaf:

Voor de spijsvulling:

Bewaar de andere helft van de banaan voor de topping.

IMG_0379

Zo maak je het:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maal in de keukenmachine of blender de havermout, zonnebloempitten en psyllium tot meel. Roer de banaan en stevia erdoor en voeg kleine beetje water toe tot er een stevige homogene massa ontstaat. Halveer het deeg. Stort één helft op de bakplaat en vorm er een langwerpige bodem van. Meng de halve banaan en stevia door de amandelmeel en kneed tot een spijs. Verdeel het spijs over de bodem van de staaf op de bakplaat. Vouw met de andere helft van het deeg de staaf ” dicht” en vorm met bevochtige handen een mooie langwerpige staaf. Pureer de halve banaan met een klein beetje water en besmeer de staaf rijkelijk met dit mengsel. Bak de staaf in het midden van de oven gaar in ongeveer 40-45 minuten, blijf tussentijds controleren. De staaf moet mooi goudbruin verkleuren ( zie foto’s).

 

IMG_0383

Je kunt de staaf ” naturel” laten. En voor gebruik even op de kachel opwarmen, of kort in een voorverwarmde oven. Je kunt de staaf ook leuk gaan decoreren. Als de staaf goed is afgekoeld, smeer je hem in met homemade abrikozenjam, en kun je er tal van lekkers op strooien zoals:

  • cacaonibs
  •  amandelschaafsel
  • kokosrasp/kokossnippers
  • gojibessen, moerbeien
  • cacaopoeder
  • Stevia Icing poedersuiker

IMG_0380

 

2 Reacties op “Vegan banketstaaf ( gluten/lactose/suikervrij)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *