Vegan spread

SAM_2901

Nu dat veganisme hip is geworden, zien we de winkels vol stromen met veganistische producten. Dit lijkt natuurlijk geweldig, zeker voor vegans, maar helaas zitten de addertjes ook hier onder het gras. Veel veganistische producten bevatten dan wel geen dierlijke ingrediënten, maar dit wordt rijkelijk vervangen met regelrechte meuk om iets smaak, structuur, conservering en kleur en geur te geven.

SAM_2900

Supermarkten, ook discounters als Aldi en Lidl, liften lekker mee op de trend. En kunnen we ook daar terecht voor veganistische spreads. Deze spreads lijken gezond, maar dat zijn ze negen van de tien keer niet. Ze zijn weliswaar diervrij, maar bomvol suikers, transvetten, zout, smaakversterkers en ander gespuis om alles lekker en smeerbaar te maken.Dit is uiteraard niet echt een goed idee voor je algehele gezondheid. Gelukkig kun je prima zelf de allerlekkerste spreads maken. En moeilijk? Geenszins! Probeer deze verrukkelijke spread maar eens. Het is hier bij mij een absolute topper, zelfs de grootste vleeseters vragen om mijn spread!

SAM_2903

Dit heb je nodig:

  • 200 gram geweekte ( ongezouten0 cashewnoten, uitgelekt
  • een eetlepel kurkuma
  • een snufje keltisch zeezout
  • een snufje zwarte peper
  • een theelepel piment
  • een theelepel cardemom
  • twee eetlepels venkelzaad + twee eetlepels extra
  • een eetlepel komijnpoeder
  • een eetlepel kerrie masala
  • een eetlepel ras el hanout kruiden
  • een kopje edelgist
  • 4 gram agar agar ( poeder)

Zo maak je het:

Gebruik liefst de hoge snelheidsblender voor deze klus. Deze heeft een soepprogramma die ervoor zorgt dat de massa tijdens het malen zich verwarmt. Heb je geen HS blender? Maal dan alles ( behalve twee eetlepels venkelzaad) in de blender fijn, giet over in een pan, en verwarm kort.

SAM_2902

Doe alles, behalve de twee eetlepels extra venkelzaad, in de HS blender en zet deze op soepstand. Laat het programma ongeveer 5 minuten draaien, dit is ruim voldoende. Stort de massa over in een ronde kom en roer de eetlepels venkelzaad erdoor. Laat afkoelen. Laat na afkoeling opstijven in de koelkast. Bewaren in de koelkast. Consumeer zo snel mogelijk.

SAM_2904

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *