Zelf amandelmelk maken, ook heerlijk ter vervanging van koffiemelk!

IMG_0453

Ik ben dol op biologisch/dynamische kwark en yomio yoghurt, dat is eigenlijk het enigste zuivel wat ik eet. Ik kies verder voor biologisch/dynamische geitenkaas, en maak zelf mijn melkvervanging. Dat is zo kinderlijk eenvoudig, dat het geen straf is om te maken. Je kunt ook alle kanten op.  Je kunt melk maken van granen, noten, zaden, pitten en rijst en soja. Daaraan kun je zelf gezonde dingen toevoegen zoals vitaminen, mineralen, en yoghurtculturen/melkzuur-bacteriën.

AHI_434d50313236383833_1_LowRes_JPG

Ik krijg erg veel vragen over koffiemelk, en het iets hippere ” opschuim-melk” om al die hippe koffie-varianten mee op te kloppen. In de supermarkten vinden we inmiddels al vele varianten, gekoeld en gepasteuriseerd.  Al deze varianten zijn uiteraard gemaakt van koemelk. En dat niet alleen, er gaat vrijwel altijd gruwelijk veel suiker doorheen. Je kunt koemelk perfect vervangen met sojamelk. Dit geeft namelijk dezelfde romige structuur en bevat ook suiker. ( de gewone gezoete varianten0 Niet iedereen wil echter graag soja consumeren. Er blijft dan vrij weinig over omdat andere melkvervangers zich niet al te goed verlenen om melk mee op te schuimen. Dit komt, omdat deze allemaal voor het grootste gedeelte uit water en suiker bestaan. Amandelmelk bevat bijvoorbeeld vaak nog geen 2% amandelen. Dit is net voldoende om een melkvervanger op basis van amandelen zijn witte kleur en smaak te geven, met hulp van smaakversterkers.

IMG_0454

Als je je melkvervanging zelf maakt, gebruik je in basis altijd veel meer. Dit zorgt ervoor, dat de melk romiger, dikker, en vaster van textuur is. En dat maakt het geschikt om koffiemelk mee te vervangen, of als opschuim-melk te gebruiken. Niet alle homemade melk is geschikt. Ook kan het vaak mislukken omdat iedereen zo zijn eigen manieren, doseringen en basis gebruikt wat invloed heeft op het resultaat. In regel geldt: hoe minder water, hoe dikker de melk. Meer informatie over zelf homemade melk maken ( met instructie filmpje! ) kun je vinden door hier te klikken.

In dit zeer eenvoudige recept gebruik ik bruine amandelen. Deze moet je ( liefst) 24 uur laten weken in water. Korter kan ook: 5-8 uur. Spoel ze goed af. Ze zijn dan klaar voor gebruik. Velen vragen zich ook af, wat ze nu met het pulp moeten doen die overblijft. Je kunt deze pulp bewaren om gemiddeld nog 2 x melk van te maken! Doe de pulp in een bakje en bewaar in de koelkast. Je kunt de pulp ook gebruiken als meel. Maak er lekkere cake, koekjes, brood en taart van! Ik gebruik mijn pulp optimaal: ik maak er gemiddeld 3 x melk van, daarna verwerk ik het in koekjes. Een eetlepel door je yoghurt is ook heerlijk!  Wil je de pulp hergebruiken om meer melk te maken? Herhaal de stappen dan in het recept, het kan niet simpeler ;’)  In plaats dat de amandelen nog heel zijn, zijn ze al tot pulp vermalen en geven ze meer af na toevoeging van water.

IMG_0451

Dit heb je nodig:

( voor een liter melk)

Extra nodig:

  • een goede fijne zeef
  • een grote kom
  • een goede keukenmachine

( je kunt ook een hydrofiele doek gebruiken. Drapeer deze over een kom, schenk de melk erop en knijp uit. )

Zo maak je het:

Doe de amandelen met de helft van het water en de druppels in de keukenmachine en laat draaien tot de amandelen volledig zijn verpulverd. Zet de zeef op de kom en schenk de massa uit in de zeef. Laat uitlekken. Gooi het pulp weer terug in de keukenmachine en voeg de andere helft van het water toe. Herhaal de stappen opnieuw.

IMG_3463

Schenk de melk over in een schone glazen goed afsluitbare fles en bewaar in de koelkast.

 

Wil je de amandelmelk als koffiemelk en/of opschuim melk gaan gebruiken? Gebruik dan 800 ml water in plaats van een liter. Dit kun je ook beter doen, als je een wat dikkere, lobbige, romige melk wenst.

Zie ook het instructie filmpje:

Een reactie op “Zelf amandelmelk maken, ook heerlijk ter vervanging van koffiemelk!

  1. Superfijn artikel, dankjewel! Toch vind ik de prijs van zelf maken best hoog als je bedenkt dat 200 gram amandelen ongeveer €4,- kost. Doe ik dan iets fout qua inkoop? Kan ik ook minder amandelen gebruiken als de door jou geadviseerde 165 gram?
    Groetjes Britta

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *